Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

  17 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ Δ.Ε.Θ!

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Λάμπρος Μπέλεσης
  Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

  Άρθρο του Λ. Μπέλεση,
  Διευθύνοντα Συμβούλου της BBC CONSULTING SA
  Αντιπροέδρου ΠΑΕΛΟ

   

  17 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ Δ Ε Θ

   

  Ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από τον Πρωθυπουργό τα νέα μέτρα ελαφρύνσεων για 2021-2022 που αφορούν την οικονομία και τις παροχές που θα υπάρξουν.

  Μια σύνοψη των σημαντικότερων κατά την άποψη μας είναι οι αφορολόγητες γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ από  την 1η Οκτωβρίου 2021, η  σημαντική μείωση της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής  κατά 75% , η αλλαγή της φορολολοταρίας που δίνει χρηματικά ποσά μέχρι 50000 ευρώ, καθώς και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών .Κάποιες εξαγγελίες έχουν ψηφισθεί από τον Μάιο και κάποιες έχουν προαναγγελθεί . Είμαστε σε αναμονή για την άμεση εφαρμογή τους ώστε να βοηθηθεί η αγορά , οι επιχειρήσεις  και τα νοικοκυριά.

  1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ-ΔΩΡΕΩΝ

  Κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού .  Το μέτρο θα αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού δηλαδή γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.

  1. ΠΑΓΩΜΑ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

  Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

  1. ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  Μειώνεται ο  φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.

  1. ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

  Κούρεμα μέχρι και το  75%  ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης, με την προϋπόθεση της τήρησης τις ρήτρας διατήρησης των εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

  Συγκεκριμένα:

  α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  – Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

  – Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

  – Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

  β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  – Επιστρέφεται το 25%  εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν  θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

  – Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%.

  Μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%. Επίσης  ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

        5.ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ

  Η  εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, επεκτείνεται και σε:

  • ΚΑΦΕ
  • ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ

  Η επέκταση θα ισχύσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.

  1. ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ -ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ

  Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

  1. ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

  Η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης επεκτείνεται  από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

  1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ .

  Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι  με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

  Στις αποδείξεις που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν εργασίες:

  • ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
  • ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ
  • ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ
  • ΤΑΞΙ
  • ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  Τέλος θα μετρούν διπλά, οι αποδείξεις για:

  • ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  1. ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ

  Θα αλλάξει η φορολοταρία που σήμερα μοιράζει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.

  Ο σχεδιασμός που γίνεται περιλαμβάνει:

  –              Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

  –              Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

  –              Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

  1. ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, δαπάνες που αφορούν σε  πράσινη  ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).

  1. ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΕΣ

  Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι ατομικές επιχειρήσεις μπορούν μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.   Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια εκλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

  1. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

  Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.

      13 . ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΝΦΙΑ

  Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει για το 2022. Το  πως θα προσδιορίζεται το ποσό θα το γνωρίζουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς, με βασικό του  σημείο ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του.

  1. ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ .

  Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.

  1. ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

  Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 20%.

  16 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ

  Επεκτείνεται για 3 ακόμα μήνες η επιδότηση δανείων του προγράμματος γέφυρα.

  1.   ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

  Α. Επεκτείνεται για 3 μήνες το πρόγραμμα Συν-εργασία

  Β. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000.

  Γ. Για νέους έως 29 ετών οι οποίοι δεν έχουν προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, το κράτος θα επιδοτεί για 6 μήνες 1200 το μήνα. Το 600 θα δίνονται στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 στους εργαζομένους (επιπλέον της αμοιβής τους από τον εργοδότη).

   

   

  Λάμπρος Μπέλεσης

  Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

  - Advertisement -spot_img

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  - Advertisement -spot_img

  ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ