Πρόστιμα : Άμεση η ανάγκη αλλαγής του πλαισίου τους! Μια σοβαρή και τεκμηριωμένη προσέγγιση από τον Λάμπρο Μπέλεση!

0
1973

 

Άρθρο του Λ. Μπέλεση,
Διευθύνοντα Συμβούλου της BBC CONSULTING SA
Αντιπροέδρου ΠΑΕΛΟ

 

Πρόστιμα : Άμεση η ανάγκη αλλαγής του πλαισίου τους!

 

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα φορολογικά  και ασφαλιστικά δρώμενα της χώρας μας τα τελευταία 30 χρόνια θα βρούμε παρά πολλές αποφάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης που επέβαλαν εξοντωτικά πρόστιμα στις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα η επιχειρηματικότητα κάθε άλλο παρά ελκυστική να είναι αρχικά προς τον Έλληνα και στην συνέχεια τον ξένο επιχειρηματία !

Τι να πρώτο θυμηθεί κανείς

  • Αν είχες σβήσει δυο τρεις φορές με blanco στα χειρόγραφα βιβλία ο έλεγχος μπορούσε να σου απορρίψει τα βιβλία και τα κέρδη να προσδιοριστούν εξωλογιστικά με απίστευτους φόρους που ουσιαστικά ήταν πρόστιμα.
  • Αν ερχόταν έκτακτος φορολογικός έλεγχος στην επιχείρηση μπορούσε να σου βάλει πρόστιμο γιατί είχες δυο δικά σου καδράκια στον χώρο και δεν υπήρχε τιμολόγιο.
  • Αν δεν είχες να πληρώσεις την πρώτη δόση του φόρου δεν είχες δικαίωμα να υποβάλεις και δήλωση εισοδήματος και ΦΠΑ και παράλληλα σε θεωρούσαν φοροφυγά
  • Επίσης θυμάμαι το απίθανο μέτρο της προκαταβολής φόρου στο ΦΠΑ (αυτό και αν ήταν παράλογο ).
  • Την απόρριψη βιβλίων για τυπικούς λόγους και στην συνέχεια επιβολή προσδιορισμού κερδών εξωλογιστικά και επιβολή ΦΠΑ εξωλογιστικά το οποίο πολλές φορές έφθασε στα δικαστήρια και θυμάμαι το άγχος που περνάγαμε μαζί με τους επιχειρηματίες και τους δικηγόρους τους  για να εξηγήσουμε στους δικαστές ότι δεν είναι ΦΠΑ που έχει παρακρατηθεί και δεν έχει αποδοθεί αλλά πρόστιμο.
  • Τα αρχικά παράλογα πρόστιμα των ΑΠΔ.
  • Τα απίστευτα αυτοτελή πρόστιμα των 100,250,500 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις που ισχύουν και τώρα.
  • Τα τελευταία πρόστιμα απώλειας ταμειακών μηχανών που απλά κλείνουν την επιχείρηση και που φυσικά θα μείνουν ανείσπρακτα.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά ;

Γιατί τα περισσότερα θεσπίσθηκαν κυρίως διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα η φορολογική διοίκηση να ελέγξει όπως ήθελε τις επιχειρήσεις και επομένως τα πρόστιμα ήταν μεγάλα γιατί λειτουργούσαν και κατά κάποιο τρόπο εκφοβιστικά αλλά και εισπρακτικά.

Αυτά όμως ήταν για το παρελθόν και πιθανόν και ορισμένα από αυτά καλώς και να υπήρχαν.

Όμως τώρα έχουμε μπει στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης, στην εποχή που τα δεδομένα θα διασταυρώνονται με το mydata, στην εποχή που θα δημιουργηθεί καινούργιο σύγχρονο taxis και Εργάνη και κυρίως στην εποχή που θέλουμε να αυξήσουμε την υγιή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα στην χώρα μας και παράλληλα  να προσελκύσουμε ξένους σοβαρούς επενδυτές.

Σε αυτή λοιπόν την εποχή είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτοτελή πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις  ;

Είναι δυνατόν να υπάρχουν τεράστια πρόστιμα για την απώλεια των μηχανισμών, όταν η διασταύρωση θα γίνεται από το mydata και η φορολογική διοίκηση θα παρακολουθεί την πορεία της κάθε επιχείρησης ανά πάσα στιγμή ;

Είναι δυνατόν να μας ρωτούν ξένοι σοβαροί  επιχειρηματίες  για όλα αυτά και όταν τα διασταυρώνουν να φεύγουν για άλλη χώρα ;

Και θέτω λοιπόν το ερώτημα !

Μήπως θα πρέπει να εξορθολογισθούν τα πρόστιμα και σε περίπτωση λάθους να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα συμμόρφωσης και μετά η επιβολή προστίμων, όπως είναι σε πολλές χώρες του εξωτερικού ;

Και εξηγώ , όταν δηλαδή  διαπιστωθεί το λάθος  και μάς καλέσει  η εφορία, να  δίνει ένα χρονικό περιθώριο για διόρθωση του σφάλματος και μόνο αν δεν διορθωθεί να επιβάλει πρόστιμο.

Μήπως λοιπόν έφθασε ο καιρός να γίνει κάτι παρόμοιο και στην χώρα μας ;

Μήπως επίσης έφθασε ο καιρός ή να μειωθούν ή να καταργηθούν τα αυτοτελή πρόστιμα των μηδενικών δηλώσεων που καθυστέρησαν να υποβληθούν καθώς και των εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων αφού ούτως η άλλως έχουν προσαύξηση;

Μήπως επίσης η διασύνδεση ΓΕΜΗ- Taxis θα πρέπει να συνοδευθεί από κατάργηση και προστίμων μητρώου ;

Κλείνοντας θα πω και ένα τελευταίο..

Δυο ακόμη θέματα προστίμων πρέπει να μελετήσει και να μειώσει ή να καταργήσει, κατά την ταπεινή μου άποψη η φορολογική διοίκηση:

1.Τα πρόστιμα απώλειας ταμειακών μηχανισμών.

2.Τα πρόστιμα για λάθη στο mydata.

Ειδικά εδώ, θα πρέπει να εφαρμοσθεί το πλαίσιο του εξωτερικού, δηλαδή μετά τον εντοπισμό του λάθους να υπάρχει περιθώριο διόρθωσης χωρίς πρόστιμο.

Όμως, θα πρέπει να το τονίσουμε ότι σε περίπτωση αλλοίωσης των δεδομένων των μηχανισμών, κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει εξοντωτικό πρόστιμο και στην επιχείρηση και σε αυτόν που δημιούργησε την εφαρμογή .

Το τελικό μου πιστεύω είναι ότι στα  πλαίσια της ψηφιοποίησης του κράτους θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση, κωδικοποίηση και παράλληλα και εξορθολογισμός των προστίμων, τόσο για θέματα φορολογικά όσο και για θέματα ασφαλιστικά.

Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά από τον επιστημονικό μας φορέα το ΟΕΕ, το οποίο όμως θα πρέπει να υποβάλει συγκροτημένες, αιτιολογημένες και σωστά δομημένες ,πρακτικές προτάσεις, άμεσα στους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.