myDATA: Τι περιμένουμε για το 2022 και όλες οι νεότερες εξελίξεις!(video και δελτίο τύπου)!

0
651
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ(ΠΑΕΛΟ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 13/5/2022 ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ MYDATA ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΟ 2022:
Στη διαδικτυακή εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής 13/5/2022 είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τους κκ:
  • Χρήστο Σταϊκούρα , Υπουργό Οικονομικών
  • Γιώργο Πιτσιλή , Διοικητή της ΑΑΔΕ
  • Κωνσταντίνο Κόλλια , Πρόεδρο του ΟΕΕ ,οι οποίοι και απεύθυναν χαιρετισμό.
Στη συνέχεια τα στελέχη της ομάδας mydata της ΑΑΔΕ
κκ Ντίνος , Καραστάθης και Μπούτος ανέλυσαν θέματα mydata και απάντησαν σε ερωτήματα της ομάδας της ΠΑΕΛΟ.
Από την ΠΑΕΛΟ συμμετείχαν :
  • Βασίλης Παναγιωτόπουλος , Πρόεδρος
  • Λάμπρος Μπέλεσης , Αντιπρόεδρος
  • Μαρία Σκοτάδη , Μέλος
  • Τάσος Δουκέρης , Μέλος
  • Γιώργος Νικολουδάκης , Μέλος
Τη συζήτηση συντόνιζε όπως πάντα, ο δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης.
Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο link
ή να εγγραφείτε δωρεάν στο κανάλι της ΠΑΕΛΟ στη διεύθυνση youtube:ΠΑΕΛΟ και να δείτε το σχετικό βίντεο.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:
· Ο υπουργός Οικονομικών ,αφού ευχαρίστησε την ΠΑΕΛΟ για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα παρόμοιων εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες η πολιτική ηγεσία και η ΑΑΔΕ ακούνε τα ερωτήματα που προκύπτουν ενώ οι λογιστές ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα
.Ο κος Υπουργός ευχαρίστησε την ΑΑΔΕ για την δουλειά της , το υλικό της και τη δημιουργία εγχειριδίων ανά επαγγελματικό κλάδο . Για την πρόοδο των εργασιών ανέφερε ότι μέχρι τις 13/5/2022 έχουν πραγματοποιηθεί 743.160.249 διαβιβάσεις με αξία 461 δις από 945.000 ΑΦΜ γεγονός που σημαίνει ότι οι λογιστές αγωνίζονται για την επιτυχή εφαρμογή των mydata και τα έχουν καταφέρει .Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό ο Υπουργός ευχαρίστησε τους λογιστές και επισήμανε ότι η Ελλάδα αλλάζει και μπαίνει στην ψηφιακή εποχή με την πολύ σημαντική βοήθεια τους.
· Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του την ΠΑΕΛΟ για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το πρώτο έργο που παρουσίασε τον Αύγουστο του 2019 ,την εποχή που μόλις είχε αναλάβει ο Κος Σταϊκούρας ,ήταν τα mydata.Τόνισε δε ότι ο Υπουργός παρακολουθεί συνεχώς το έργο και το στηρίζει . Συνέχισε λέγοντας ότι τα mydata είναι το όχημα για την ψηφιακή σχέση μεταξύ φορολογικής διοίκησης και επιχειρήσεων. Στόχος του είναι να παρέχεται η πληροφορία στην ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο ,κάτι που θα επιτρέπει τις άμεσες επιστροφές φόρων .την άμεση επιστροφή του φόρου ειδικού καθεστώτος αγροτών καθώς και την άμεση επιστροφή ΦΠΑ. Το έργο αυτό είναι πολυπαραγωγικό και υλοποιείται σε συνεργασία με υπουργείο Οικονομικών , ΟΕΕ, ΣΕΠΕ κα φυσικά τους λογιστές και τις επιχειρήσεις .Τέλος ο Διοικητής αναφέρθηκε στις ομάδες εργασίες που έχουν συσταθεί σε συνεργασία με την ομάδα mydata της ΑΑΔΕ οι οποίες είναι πάνω από 50 με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η ενημέρωση των επιχειρήσεων και των λογιστών τους ανά κατηγορία επαγγελματιών και με όλη αυτή την συντονισμένη προσπάθεια το έργο να λειτουργεί σχεδόν καθολικά.
· Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ αφού ευχαρίστησε την ΠΑΕΛΟ για την πρόσκληση ,τόνισε ότι το ΟΕΕ παραμένει σταθερά υπέρ των mydata γιατί συμβάλλει τόσο στη μείωση της φοροδιαφυγής όσο και στην αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Η εφαρμογή τους κυρίως από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάστηκε ήπια προσαρμογή κάτι που ζητήθηκε από το ΟΕΕ στην ΑΑΔΕ και υλοποιήθηκε. Δήλωσε στη συνέχεια ότι όλη αυτή η μεταβολή αλλάζει σημαντικά την εργασία των λογιστών και των φοροτεχνικών οι οποίοι κλήθηκαν για μία ακόμη φορά να σηκώσουν το βάρος της εφαρμογής έχοντας ήδη επιβαρυνθεί από την εφαρμογή των μέτρων της πανδημίας. Ο Πρόεδρος επίσης αναφέρθηκε στην ομάδα εργασίας του ΟΕΕ η οποία είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ΑΑΔΕ και ασχολείται με το θέμα εφαρμογής των mydata και η οποία, όπως δήλωσε, λειτουργεί εξαιρετικά . Κλείνοντας τόνισε ότι το ΟΕΕ είναι παρόν για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της λειτουργίας της εφαρμογής.
· Ο Πρόεδρος της ΠΑΕΛΟ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε για τη σωστή εφαρμογή των myDATA τα οποία αποτελούν μία σημαντική μεταρρύθμιση.
· Τέλος ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕΛΟ ευχαρίστησε τους καλεσμένους ,τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι τιμητική για την ΠΑΕΛΟ η συμμετοχή από κοινού του Υπουργού Οικονομικών του Διοικητή της ΑΑΔΕ και του Προέδρου του ΟΕΕ γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα ,την υπευθυνότητα αλλά και την διαρκή προσπάθεια της ΠΑΕΛΟ για ενημέρωση των λογιστών
Στη συνέχεια ,από τη συζήτηση προέκυψαν κυρίως τα εξής:
· Το 2021 είναι έτος προσαρμογής και δεν θα ισχύσουν πρόστιμα.
· Έως τις 27/5/2022 οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να διαβιβάσουν τα εκδοθέντα στοιχεία δηλαδή τα έσοδα , τους τίτλους κτήσης και τα έξοδα αυτοτιμολόγησης.
· Αναμένεται άμεσα η τροποποιητική απόφαση της Α1138/2020.
· Το πρόστιμο για την μη υποβολή δήλωσης εμπρόθεσμα θα είναι 100 συνολικά.
· Για την διαβίβαση μας ενδιαφέρει η καθαρή αξία, η δε αξία του ΦΠΑ θα είναι κατά προσέγγιση γιατί μας ενδιαφέρει μόνο η διαβίβαση εσόδων στην παρούσα φάση και επιπλέον στοιχεία ή λοιπές υποχρεώσεις δεν ζητούνται για το 2021.
· Η διαβίβαση πιστοποιείται με το αριθμό mark που έχει λάβει και από καμία άλλη συμφωνία για το 2021.
· Το σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα θα το δημιουργήσει η μη διαβίβαση και όχι η λάθος διαβίβαση.
· Οι λιανικές του 2022 διαβιβάζεται στο esend με την έκδοση του στοιχείου, όμως χρειάζεται από τις επιχειρήσεις προς το παρόν να διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανά μήνα τα έσοδα λιανικής , κάτι που φυσικά στο μέλλον θα σταματήσει.
· Σημαντική διευκρίνιση επίσης είναι ότι οι εγγραφές κλεισίματος και τακτοποίησης θα διαβιβασθούν φθινόπωρο και όχι 27/5/2022.
· Επίσης για το 2021 αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει η συμφωνία με το συνοπτικό βιβλίο αλλά η διαβίβαση και επομένως σε αυτή πρέπει να δοθεί το βάρος.
· Η διαβίβαση πιστοποιείται με το αριθμό mark που έχει λάβει και από καμία άλλη συμφωνία για το 2021.
· Το ηλεκτρονικό Δελτίο αποστολής θα το δούμε περίπου στο τέλος του χρόνου.
· Τέλος στο θέμα των επιδοτήσεων διευκρινίσθηκε ότι διαβιβάζονται με τύπο 1,1 ΑΦΜ εκδότη, ΑΦΜ λήπτη η φορέα κατηγορία φπα 7 και επιλογή 27.Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να γίνει και η διαβίβαση της επιστρεπτέας προκαταβολής .
Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά:
  • Τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
  • Τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ.Γιώργο Πιτσιλή
  • Τον Πρόεδρο του ΟΕΕ κ. Κωνσταντίνο Κόλλια
  • Τα στελέχη της ομάδας mydata της ΑΑΔΕ κ. Ντίνο , Καραστάθη και Μπούτο
  • Τον Δημοσιογράφο Νίκο Υποφάντη
Και από την ομάδα της ΠΑΕΛΟ:
  • Το μέλος μας Μαρία Σκοτάδη
  • Το μέλος μας Τάσο Δουκέρη
  • Το μέλος μας Γιώργο Νικολουδάκη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕΛΟ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ