Χρήσιμα εργασιακά tips που πρέπει να γνωρίζουμε!

0
1329

Α)Γνωρίζετε ότι..

Ο εργαζόμενος οφείλει να εκτελέσει με επιμέλεια την εργασία που ανέλαβε.

Ο βαθμός της επιμέλειας του εργαζομένου κρίνεται με βάση τη σύμβαση, ενόψει του είδους της ανατεθείσας εργασίας, της μόρφωσης ή των ειδικών γνώσεων που απαιτούνται για την εργασία, καθώς και των ικανοτήτων και των ιδιοτήτων του εργαζομένου που ο εργοδότης γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει.

Ο εργαζόμενος ευθύνεται για τη ζημία που προξενείται στον εργοδότη από δόλο.

Σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας στον εργοδότη από αμέλεια του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την ευθύνη, ιδίως σε περίπτωση ελαφριάς αμέλειας, ή να κατανείμει τη ζημία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, καταλογίζοντας στον εργοδότη τη ζημία που αναλογεί στον επιχειρηματικό του κίνδυνο ή που παρίσταται δυσανάλογη σε σχέση με την ωφέλεια του εργαζομένου από τη σύμβαση.

Συμπέρασμα: Ο εργαζόμενος εκτός από δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις.. Σε κάθε περίπτωση τα αρμόδια δικαστήρια είναι αρμόδια να κρίνουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες, προκλήθηκε ζημιά στον εργοδότη, από πιθανό δόλο του εργαζόμενου!

Πηγή: Κώδικας Εργατικού Δικαίου

Β) Ηλεκτρονικά η καταγγελία στον e-ΕΦΚΑ για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία «Καταγγελία εργαζόμενου – Δήλωση Απασχόλησης»:

Μία  ηλεκτρονική υπηρεσία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία των εργαζομένων με τον Φορέα για θέματα που αφορούν στον έλεγχο της ανασφάλιστης (αδήλωτης και υποδηλωμένης) εργασίας.
Συγκεκριμένα, μέσω της υπηρεσίας «Καταγγελία εργαζόμενου – Δήλωση Απασχόλησης» https://www.efka.gov.gr/…/kataggelia-ergazomenoy-delose…), στην ενότητα «Μισθωτοί» στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.grοι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την καταγγελία τους για διεκδίκηση ενσήμων λόγω μη ή ελλιπούς ασφάλισης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται στους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν ασφαλιστεί ορθά από τον εργοδότη τους και επιθυμούν να διεκδικήσουν την ασφαλιστική τακτοποίησή τους.

Γ) Γνωρίζετε ότι…

Η διάκριση ενός μισθωτού ως εργάτη ή υπαλλήλου εξαρτάται από το είδος της παρεχόμενης εργασίας και όχι από τον περιεχόμενο στη σύμβαση εργασίας χαρακτηρισμό αυτού ή από τον τρόπο αμοιβής του.

Χρήσιμες επισημάνσεις:

  • Εργασία εργάτη θεωρείται αυτή που προέρχεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από την καταβολή σωματικής ενέργειας.
  • Εργασία υπαλλήλου θεωρείται αυτή που είναι προϊόν πνευματικής καταβολής, δηλαδή όταν ο εργαζόμενος έχει την κατάρτιση και εμπειρία που απαιτείται γι΄αυτήν και την εκτελεί με υπευθυνότητα.
  • Για τον χαρακτηρισμό λοιπόν προσώπου ως υπαλλήλου, απαιτείται εξειδικευμένη εμπειρία, θεωρητική μόρφωση και ιδίως ανάπτυξη πρωτοβουλίας και ανάληψη ευθύνης κατά την εκτέλεση της εργασίας, διότι μόνο όταν συντρέχουν αυτά τα στοιχεία κατά την εκτέλεση της εργασίας το πνευματικό στοιχείο υπερτερεί του σωματικού.

Συμπέρασμα:

  1. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του υπεύθυνου λογιστή για τα εργατικά ζητήματα, σχετικά με τον χαρακτηρισμό ενός εργαζόμενου ως υπαλλήλου ή εργάτη, κατά τη διαδικασία πρόσληψης του.
  2. Πολλές φορές η διάκριση αυτή είναι και υποκειμενική, καθώς εναπόκειται στην ερμηνεία που θα δώσει ο καθένας, αλλά και στις υποδείξεις του εργοδότη.
  3. Ο υπολογισμός της μισθοδοσίας και πολλά άλλα τέτοιας φύσεως θέματα, διαφέρουν σε αρκετά σημεία, στον υπάλληλο, σε σχέση με τον εργάτη.
  4. Στις εξαιρετικές, πλην όχι σπάνιες όμως περιπτώσεις που ο εργαζόμενος και ο εργοδότης καταφύγουν στη δικαστική οδό, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τρόπος που προσλήφθηκε ο εργαζόμενος μέσω της σύμβασης του και του τρόπου αμοιβής του με μισθό ή ημερομίσθιο, δεν θα αποτελέσει τον κρίσιμο παράγοντα για την διαλεύκανση των πραγματικών δεδομένων.
  5. Το δικαστήριο λοιπόν θα συνεκτιμήσει τα πραγματικά περιστατικά και τη φύση της εκάστοτε εργασίας και θα κρίνει αναλόγως..

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ