ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Μπορεί ο εργοδότης, χωρίς τη συναίνεσή μου, να μου επιβάλλει να δουλεύω λιγότερο;

0
1669

Γράφει ο Δουκέρης Αναστάσιος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ τάξης και υπεύθυνος του taxvoice.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6908640340

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Μπορεί ο εργοδότης μου, χωρίς τη συναίνεσή μου, να μου επιβάλλει να δουλεύω λιγότερο;

 

Όλοι γνωρίζουμε πως όταν ο εργοδότης προβαίνει σε πρόσληψη, μας βάζει να υπογράψουμε εκτός των άλλων, το γνωστό σε όλους μας έγγραφο της σύμβασης εργασίας.

Στη σύμβαση λοιπόν μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, αναγράφονται όλοι οι αναγκαίοι όροι και κάθε λεπτομέρεια που διέπει τη εξαρτημένη αυτή σχέση εργασίας.

Οι σημαντικότεροι από τους όρους αυτούς είναι η αμοιβή μας, ο τόπος εργασίας, το ωράριο και αρκετοί άλλοι σημαντικοί παράγοντες που αν ανατρέξει ο καθένας από εμάς στη δική του σύμβαση, θα διαπιστώσει με ευκολία.

Βασική αρχή του εργατικού δικαίου είναι η οποιαδήποτε αλλαγή σε όρους σύμβασης, να μεταφράζεται πάντα στη σύμφωνη γνώμη και συναίνεση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, δηλαδή του εργαζόμενου και του εργοδότη.

Βέβαια υπάρχουν πάντα και τα λεγόμενα παραθυράκια στο νόμο, που δεν είναι επί της παρούσης να αναλύσουμε..

Ο κανόνας όμως που πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι ότι αλλαγή σε όρους σύμβασης, σημαίνει υπογραφή και εργοδότη και εργαζόμενου για να έχει νομική και πραγματική ισχύ.

Αν το πάμε ένα βήμα παραπέρα, για να το καταλάβουν και όσοι έχουν άγνοια από τέτοια ζητήματα, αλλαγή λοιπόν σε όρους σύμβασης σημαίνει είτε τροποποίηση με κοινή συναίνεση της προηγούμενης σύμβασης, είτε υπογραφή νέας με διαφορετικούς  όρους.

Η μνημονιακή περίοδος, έφερε στο προσκήνιο πολλές επιτακτικές ανάγκες των εργοδοτών που απαιτούσαν λύση, η οποία δεν δινόταν με τους προηγούμενους εργατοασφαλιστικούς νόμους, λόγω της αυστηρότητας τους σε θέματα ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Ο Νόμος  3846/2010 και μετέπειτα ο Ν. 3899/2010, μπορούμε να πούμε πως διευκόλυναν τους εργοδότες, να έχουν μια σχετική ευελιξία, στο φλέγον θέμα της ρύθμισης του ωραρίου εργασίας, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά και τις έκτακτες συνθήκες.

Ενώ λοιπόν για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος που δούλευε πενθήμερο 8ωρο με πλήρη απασχόληση, ο εργοδότης ήθελε να του αλλάξει το ωράριο σε εκ περιτροπής πχ να δούλευε κάθε ΔΕ-ΤΕ-ΠΑ 8ωρο, θα έπρεπε να έρθουν σε κοινή συμφωνία και να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση εργασίας.

Να εξηγήσουμε πως εκ περιτροπής απασχόληση σημαίνει  παροχή εργασίας κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή εβδομάδες τον μήνα ή μήνες μέσα στο έτος ή συνδυασμό των ανωτέρω δυνατοτήτων, πάντα όμως κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο.

Με τα νέα δεδομένα, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη, να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 9 μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προβεί ο εργοδότης σε αυτή την ενέργεια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, είναι να αποδείξει ότι έχουν περιοριστεί οι δραστηριότητές του.

Ερωτήματα που θα αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα μας:

 

  • Τι δυνατότητες έχει ο εργαζόμενος αν δεν συμφωνεί με την παραπάνω μονομερή επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης από τον εργοδότη;
  • Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι απαραίτητοι τύποι που πρέπει να τηρήσει ο εργοδότης για να επιβάλλει το παραπάνω σύστημα στους εργαζομένους του;

Το ζήτημα της μονομερούς επιβολής εκ περιτροπής απασχόλησης στους εργαζόμενους, είναι αρκετά σύνθετο και έχει δημιουργήσει πολλές προστριβές τα τελευταία χρόνια μεταξύ εργοδοτών και προσωπικού.

Απαιτούνται εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί για να μην οδηγηθεί η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου σε φιάσκο..με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Σε επόμενες συμβουλευτικές μας πληροφορίες θα δώσουμε απαντήσεις σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, διαφωτίζοντας βασικές πτυχές του, αλλά και λεπτομέρειες.

Ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες..

Εις το επανιδείν λοιπόν….

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ