Παραγραφή χρεών στις εργοδοτικές εισφορές!

0
1322

Ένας  νέος νόμος σε σχέση με τις παραγραφές οφειλών από τον ΕΦΚΑ ισχύει από  22 Νοεμβρίου 2022 και συγκεκριμένα ο νόμος  4997/2022, σύμφωνα με τον οποίο, η απαίτηση  του ΕΦΚΑ και των φορέων που εντάσσονται σε αυτόν για την είσπραξη οφειλών από  ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν, από  πρόσθετα  τέλη  και προσαυξήσεις  και  λοιπών ποσών ,εντάσσονται σε  παραγραφή δεκαετίας που ξεκινά  την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εκείνου εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, ανεξάρτητα από τον  χρόνο κατά τον οποίο οι απαιτήσεις αυτές βεβαιώθηκαν.

Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την ακύρωση των ελέγχων του ΕΦΚΑ που γίνονται σε εργοδότες και αφορούν σε εισφορές των ετών από 2006 έως και το 2011, αφού  αυτές παραγράφονται με την εφαρμογή της δεκαετίας.

Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι , ο χρόνος της, μειώθηκε από 20 σε 10χρόνια .

Η άποψη μας είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να κριθεί ιδιαίτερα θετική τόσο για την διοίκηση όσο και για την επιχειρηματικότητα και αυτό γιατί η μέν διοίκηση σε βάθος χρόνου 20 ετών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει τα χρήματα της από πολλές επιχειρήσεις που έκλεισαν , ενω οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν θα πάψουν να απειλούνται με πιθανή επιβάρυνση του budget τους επί 20 έτη.

Η δεκαετία θα γίνει πενταετία ΟΠΩΣ  ΠΡΟΒΛΈΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2026 ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ  ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/1/2027  και άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να φθάσουμε στην  τριετία το πολύ, κάτι που φυσικά απαιτεί την άριστη οργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΦΚΑ.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ:

  • Μείωση  σε 10 χρόνια  ο χρόνος που μπορεί  ο e-ΕΦΚΑ να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις .
  • Δεν δημιουργείται πρόβλημα στους μισθωτούς από την παραγραφή, αφού η ασφάλιση που αντιστοιχεί στις οφειλές που παραγράφονται παραμένει αναγνωρίσιμη
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους πρέπει να τονίσουμε ότι αν θέλουν θα μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, παρά την παραγραφή, αν το θέλουν για αναγνώριση του ασφαλιστικού τους χρόνου.
  • Η παραγραφή αφορά μόνο σε ΜΗ βεβαιωμένες οφειλές
  • Από 1/1/2027 ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σε 5 έτη.
  • Η διαδικασία της δεκαετούς παραγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, που θεσμοθετείται με ειδική διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα διακόπτεται κάθε φορά που ο ασφαλισμένος θα ειδοποιείται για το χρέος του.

Περιληπτικά οι οδηγίες του e-ΕΦΚΑ μεταξύ άλλων αναφέρουν
σχετικά με τους ελέγχους των εργοδοτών , μετά από υποβολή καταγγελίας:

Από τις 25 Νοεμβρίου 2022, οι έλεγχοι εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων που διενεργούνται καθώς και οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν προς διερεύνηση καταγγελίας που έχει υποβληθεί μέχρι την 30η Ιουνίου 2022 και αφορούν σε περιόδους μισθωτής απασχόλησης από 1η Ιανουαρίου 2006 έως και 31 Δεκεμβρίου 2011, ολοκληρώνονται με ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας του εργαζόμενου, χωρίς να καταλογίζονται ασφαλιστικές εισφορές σε βάρος του εργοδότη.

Συγκεκριμένα, για την ανωτέρω χρονική περίοδο μισθωτής απασχόλησης, τα ελεγκτικά όργανα του Φορέα επιτρέπεται να ολοκληρώσουν μόνο τους ουσιαστικούς ελέγχους (τακτικούς, έκτακτους και ειδικούς) που έχουν ξεκινήσει να διενεργούν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και έχουν αριθμό ουσιαστικού ελέγχου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2022.

Επίσης, τα ελεγκτικά όργανα εξετάζουν και διεκπεραιώνουν αιτήματα καταγγελιών – δηλώσεων απασχόλησης που έχουν υποβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2022, ενώ αυτές που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιουλίου 2022 και μετέπειτα, απορρίπτονται λόγω παραγραφής.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, το δικαίωμα του e-ΕΦΚΑ ως προς την εν ευρεία έννοια βεβαίωση έχει παραγραφεί για τη χρονική περίοδο από 2006 έως και 2011.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ACIS GROUP

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ