Εργατικά: Ποια είναι η αμοιβή ενός μερικώς απασχολούμενου όταν απασχολείται λιγότερο από 4 ώρες τη μέρα;

0
665

Ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς όλους τους συναδέρφους τα προηγούμενα χρόνια, όταν επήλθαν και οι περισσότερες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία με τα περιβόητα μνημόνια είναι η αμοιβή των εργαζομένων μερικής απασχόλησης που εργάζονται λιγότερες από 4 ώρες ημερησίως.

Θα δώσουμε μια σαφή και έγκυρη απάντηση, παραθέτοντας τα αντίστοιχα αποσπάσματα νόμων που ξεκαθαρίζουν το παρόν θέμα, αφού μετά από ανασκόπηση και σε αντίστοιχη αρθρογραφία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχει μπερδέψει πολλούς συναδέρφους.

Ο νόμος 1892/90, στο άρθρο 38, παρ.9 πριν τροποποιηθεί ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζόμενου και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης. Εφόσον το ωράριο απασχόλησής τους είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) ωρών ημερησίως, οι αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων μισθωτών προσαυξάνονται κατά επτάμισι τοις εκατό (7,5%).”

Κατόπιν το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με τον μεταγενέστερο νόμο3899/2010 και διαμορφώθηκε ως εξής:
“Οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζομένου και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης.”

Συγκεκριμένα το άρθρο 17 του Ν.3899/2010, στην παράγραφο 1 αναφέρει:
<<Η παράγραφος 9 του άρθρου 38 του ν. 1892/1990, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3846/2010, αντικαθίσταται ως εξής:
 «9. Οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζομένου και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης.»>>

Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι η ανωτέρω ευνοϊκή διάταξη για τους μερικά απασχολούμενους εργαζόμενους με ημερήσιο ωράριο κάτω των 4 ωρών, με προσαύξηση των αποδοχών τους κατά 7,5% δεν ισχύει πλέον…

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ