ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αναστολές συμβάσεων εργασίας-Αποζημίωση ειδικού σκοπού-Τηλεργασία!

0
458

Πριν φύγει το 2021 μας αφήνει με ένα νέο lockdown, λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του Κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ξανά πληττόμενοι κλάδοι αλλά και πληττόμενοι εργαζόμενοι ,κάτι που φυσικά σημαίνει νέα μέτρα των οποίων καλούνται να υλοποιήσουν πάλι, ποιοι άλλοι ; ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ,οι πρωταθλητές της χρονιάς που πέρασε..

Αλλά ας δούμε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν :

Τα μέτρα   χωρίζονται σε δύο τομείς.

 

Α)Μέτρα στήριξης για την προστασία των θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης κ.α.)

Β)Μέτρα για τη συγκράτηση της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας.

Έτσι έχουμε επιστροφή τού μέτρο της αναστολής εργασίας για τούς εργαζόμενους το δικαίωμα και οι εργαζόμενοι που θα τίθενται σε αναστολή εργασίας, θα λαμβάνουν επίδομα το 534 ευρώ το μήνα.

Ενώ συγχρόνως , ξεκινούν και σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ:

  1. Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ)  για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασηςκ.α.).  Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο  ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε ότι απαγορεύονται οι απολύσεις  για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.
  2. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.
  3. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που  δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί.
  4. Σε όσες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εφικτό από την φύση και το είδος της εργασίας , εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους.

Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε τηλεργασία θα πρέπει να προαναγγέλλονται στο ΕΡΓΑΝΗ.

  1. Εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  2. Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

 

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.