Ας ξεδιαλύνουμε κάποιες έννοιες στα εργατικά!

0
1715

Ας ξεδιαλύνουμε κάποιες έννοιες στα εργατικά!

 

Είναι πολύ σημαντικό όπως έχω ξανά αναφερθεί, να κατανοούμε τις έννοιες και το νόημα των καταστάσεων, πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε υπολογισμούς. Πάμε να ξεχωρίσουμε λοιπόν κάποιες έννοιες, που αν και όχι τόσο συχνά, συναντάμε μπροστά μας, στα εργατικά και στην μισθοδοσία :

Εργατοτεχνίτες : Eίναι οι μισθωτοί εκείνοι που παρέχουν κυρίως σωματική εργασία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι φύλακες, οι καθαρίστριες, οι θυρωροί, οι υπηρέτες. Ο αποθηκάριος θεωρείται υπάλληλος γιατί απαιτείται να έχει και θεωρητική γνώση. Αν προσληφθεί κάποιος για την αποθήκη απλά για χειρωνακτική εργασία (πχ κουβάλημα κουτιών- κιβωτίων), τότε προσλαμβάνεται ως εργατοτεχνίτης και όχι ως υπάλληλος.

Υπάλληλοι :  Eίναι οι μισθωτοί που παρέχουν κυρίως πνευματική εργασία. Να πούμε ότι ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων είναι στα 663,00 ευρώ ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες είναι στα 29,62 ευρώ.

Η διάκριση υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών γενικότερα, εξαρτάται από το είδος της παρεχόμενης εργασίας, όπως αναφέρει πολύ σωστά, ο Κ Καραγιάννης, στο βιβλίο του Εργατικά – Μισθοδοσία- Ασφαλιστικά στην πράξη (17η έκδοση – Θεσσαλονίκη 2014).

Φασόν: Δηλαδή με το κομμάτι από το σπίτι τους. Και εδώ εντάσσονται οι ειδικότητες πλέκτριες, γαζώτριες, κλπ. Θεωρούνται ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, εφόσον απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη από 9 συνεχόμενους μήνες και πάνω, έστω και αν χρησιμοποιούν δικά τους εργαλεία. Ασφαλίζονται στο ΙΚΑ . Δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ όσοι έχουν επαγγελματική εγκατάσταση σε άλλο χώρο και όχι το σπίτι τους και  δηλώνονται στην εφορία τους ως επαγγελματίες.

Περιοδεύων πωλητής  :  Ανεξάρτητα αν προσφέρει ανεξάρτητες υπηρεσίες ή εξαρτημένη εργασία, αρκεί να εισφέρει τις υπηρεσίες του σε μια μόνο επιχείρηση και να απασχολείται αυτοπροσώπως. Αν αμείβεται με ποσοστά ή μισθό, θεωρείται μισθωτός και ασφαλίζεται στο ΙΚΑ. Οι πλασιέ θεωρούνται επαγγελματίες και δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ γιατί δεν απασχολούνται για μια μόνο επιχείρηση.

Φιλοδωρήματα : Τα έχουμε ακούσει και “πουρπουάρ” και “tips”. Oπως αναφέρει η Μαριέττα Στρατηγγέλη σε άρθρο της στην σελίδα foroline, είναι μια ένδειξη ευγνωμοσύνης απέναντι σε κάποιον επαγγελματία που μας εξυπηρέτησε με σεβασμό και συνέπεια. Ο Άρειος Πάγος με την απόφαση του 838/2019 μας αναφέρει ότι τα φιλοδωρήματα καταβάλλονται προαιρετικά, όμως μπορεί να αποτελούν μέρος του μισθού μόνο όταν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη αυτά να εισπράττονται τακτικά και να επαυξάνουν τις αποδοχές του.

 

Μαρία Σ. Μούκα

Λογίστρια –Φοροτεχνικός Α’ τάξης | Επιστημονική συνεργάτιδα του taxvoice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ