Γνωριμία με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας!

Γνωριμία με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας!

 

Η Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης είναι μια κάρτα η οποία δίνεται δωρεάν στους ασφαλισμένους και προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία και επείγοντα περιστατικά κατά την προσωρινή παρουσία του ασφαλισμένου σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τις ίδιες προϋποθέσεις  και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

Θα πρέπει να τονίσουμε το εξής: Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) δεν αντικαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε έξοδα όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα προέλευσης ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων, επίσης δεν καλύπτει τις δαπάνες, αν ο ασφαλισμένος ταξιδεύει ειδικά για να λάβει ιατρική περίθαλψη, δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, π.χ. υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα προέλευσης μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Σημαντικό: όταν μεταφέρεται η συνήθης κατοικία σε μια άλλη χώρα, πρέπει να γίνεται εγγραφή εκεί μέσω του εντύπου S1 αντί της χρήσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα αυτή.

Τα προνόμια της Ευρωπαϊκής κάρτα ασφάλισης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει  όποιος έχει ασφαλιστική ικανότητα. Ακόμα την ΕΚΑΑ οι ασφαλισμένοι μπορούν να την προμηθευτούν υποβάλλοντας αίτηση ηλεκτρονικά είτε υποβάλλοντας αίτηση στα ΚΕΠ.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι είναι σημαντική η ιδιωτική ταξιδιωτική ασφάλιση όταν ταξιδεύει κάποιος στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα στις  μέρες μας λόγω της υγειονομικής κρίσης και του covid 19. Πολλές ιδιωτικές  εταιρείες προσφέρουν τέτοιες καλύψεις και έχουν ελκυστικά πακέτα.

Πηγές:

  • e-ΕΦΚΑ

 

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ FINANCIAL PLANNER

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ INSURANCE RISK MANAGEMENT

Σταύρος Γραμματικόγιαννης

Λογιστής - Φοροτεχνικός | IFRS BY A.I.A. | Σύμβουλος επιχειρήσεων | Financial planner

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ