Άδεια και επίδομα αδείας, σε περίπτωση λύσης της εργασιακής σχέσης(VIDEO)!

1
1301

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Σε περίπτωση λύσης της σχέσης εργασίας μισθωτού με οποιονδήποτε τρόπο πριν λάβει την κανονική άδεια που του οφείλεται, ο μισθωτός δικαιούται τις αποδοχές τις οποίες θα έπαιρνε αν του είχε χορηγηθεί άδεια.

Κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος (εντός του οποίου προσελήφθη) ο μισθωτός δικαιούται να λάβει αποδοχές αδείας ίσες με 2 ημερομίσθια ανά μήνα απασχόλησης. Επίσης, δικαιούται 2 ημερομίσθια ανά μήνα, ως επίδομα αδείας, (με τον περιορισμό του μισού μισθού ή των 13 ημερομισθίων).

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, ο μισθωτός δικαιούται επίσης 2 ημερομίσθια ανά μήνα απασχόλησης και άλλα 2 ημερομίσθια ανά μήνα ως επίδομα αδείας (με τον περιορισμό του μισού μισθού ή των 13 ημερομισθίων).

Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος και για τα επόμενα οφείλονται αποδοχές πλήρους αδείας και επιδόματος αδείας, που αντιπροσωπεύουν αυτές που θα εδικαιούτο ο μισθωτός εάν ελάμβανε την άδειά του κατά το χρονικό διάστημα της λύσης της σχέσης εργασίας.

Παρατήρηση: Τα παραπάνω ισχύουν είτε μιλάμε για καταγγελία σύμβασης, είτε για οικειοθελή αποχώρηση του μισθωτού και εφόσον δουλεύει επί καθημερινής βάσης.

Το taxvoice είναι εδώ για να σας ενημερώνει με απλό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και για τα πολύ λεπτά και ουσιώδη για όλους μας εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα..

Θα επανέλθουμε με πολύ χρηστικές πληροφορίες για τις άδειες των εργαζομένων, λόγω και του καλοκαιριού που βρίσκεται σε εξέλιξη…

Μείνετε συντονισμένοι…

Ακολουθεί ένα πολύ χρηστικό video του συνεργάτη μας Γιώργου Χρυσού, εξειδικευμένου σε εργατικά ζητήματα, που απαντάει με απλό τρόπο από ποιο σημείο δικαιούται ένας εργαζόμενος επιδόματα και δώρα!

 

Πηγή: Εγκύκλιος Υπουργείου Απασχόλησης 3392/1-3-2005

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έχω αποχωρήσει οικειοθελώς από την εργασία μου στις 6/8/22 και δεν μου έχει καταβάλει ακόμα το επίδομα αδείας , δώρο Χριστουγέννων, και 4 μέρες του Αυγούστου. Πότε υποχρεούται ο εργοδότης βάσει νόμου να μου τα καταβάλει?
    Ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ