ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2019. Όλα τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε!

0
362

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Το κοινωνικό μέρισμα με την μορφή που το περίμενε πολύς κόσμος…δεν είναι πια μαζί μας..

Όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η απλοποιημένη πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Η εφαρμογή θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και την 26η Δεκεμβρίου.

Όπως έχει προγραμματιστεί,τα χρήματα θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τις 27 Δεκέμβρη και θα τα έχουν λάβει όλοι οι δικαιούχοι ως και τα τέλη του έτους.

Από την διανομή του μερίσματος αυτού θα πάρει μια ανάσα, μια πολύ συγκεκριμένη μερίδα συμπολιτών μας και σε καμία περίπτωση δε θα λάβουν τα χρήματα αυτά, όσοι τα έλαβαν πέρσι και πρόπερσι.

Συγκεκριμένα το έκτακτο αυτό βοήθημα θα το λάβουν 250000 νοικοκυριά και το ποσό που θα διατεθεί θα είναι 175000000 ευρώ.

Ποια είναι όμως τα κριτήρια για να πάρει κάποιος το φετινό κοινωνικό μέρισμα;

Σίγουρα είναι πολύ πιο “σφιχτά” από ότι περίμεναν πολλοί..

Οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

  • Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 19.140).
  • Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (άνω των 12 μηνών) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ (λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες)   (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 163.778).
  • Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω από 12 μήνες)  με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ (λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες)  (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 40.927).
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ  δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος έως 24 ετών (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 25.632).

Εκτός των παραπάνω θα πρέπει να ισχύουν και τα εξής:

  1. Τουλάχιστον ένας από τους 2 γονείς θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη.
  2. Και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.
  3. Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλες τις τράπεζες Ελλάδος ή του εξωτερικού αλλά και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
Παρατηρήσεις:
α)Το κριτήριο του εισοδήματος θα ληφθεί υπόψιν με βάση τις περσινές δηλώσεις, του φορολογικού έτους 2018.
β)Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
γ)Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι 700 ευρώ ανά νοικοκυριό θα χορηγηθεί σε 250.000 οικογένειες με 953.000 μέλη.

δ) Όλα τα παραπάνω θα αναλυθούν εκτενώς, όταν δημοσιευτεί και περιβόητη Κ.Υ.Α, η οποία θα ξεκαθαρίζει και τις λεπτομέρειες για όλες τις πτυχές του θέματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ