Έλεγχοι της ΑΑΔΕ για το 2022 και κριτήρια που επιλέχτηκαν!

0
1803

 

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΤΟ 2022 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ:

 

 

Η ΑΑΔΕ με απόφαση του Διοικητή της κ Πιτσιλή  ανακοίνωσε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του έτους 2022, ως προς τον αριθμό των υποθέσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/2022.

Η νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, (Α 1071/30-05-2022), δίνει σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια των ελέγχων, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των ελεγχόμενων υποθέσεων.

Η απόφαση, λέει ει ότι το 2022 θα γίνουν 25.000 πλήρεις και μερικοί  έλεγχοι και τονίζει   ότι από τις υποθέσεις  που θα ελεγχθούν,  το 70% περίπου θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας, ενώ από αυτές το 75% , θα αφορούν  ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.(δηλαδή που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ).

Επίσης , θα διενεργηθούν επίσης επιπλέον 2.500 έλεγχοι οι οποίοι θα αφορούν τη φορολογία κεφαλαίου.

Από την επόμενη χρονιά πλέον τα κριτήρια θα βασίζονται σε δείκτες του mydata κάτι που θα διαφοροποιήσει την επιλογή άλλα και την διενέργεια ελέγχων .

Φυσικά  όλοι αυτοί οι έλεγχοι θα περάσουν από τους λογιστές και τα λογιστικά γραφεία που για το 2022 είναι ιδιαίτερα φορτωμένοι και επιβαρυμένοι με την εφαρμογή του mydata και θα είναι άλλο ένα τεράστιο βάρος για τον κλάδο κάτι που επιτέλους θα πρέπει να εκτιμήσει και να αμείβει  ανάλογα ο επιχειρηματικός τομέας ο οποίος πρέπει επιτέλους να σταματήσει να θεωρεί  ότι οι λογιστές  είμαστε το αναγκαίο κακό και οι εκπρόσωποι της εφορίας στην επιχείρηση τους αλλά ο <φύλακας άγγελος τους >

 

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

Α ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ:

Οι έλεγχοι που αφορούν σε υποθέσεις με επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις τα τρία τελευταία έτη και θα έχουν και επέκταση και στις παραγραφόμενες χρήσεις.

Β ΛΟΙΠΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

  • Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
  • Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος
  • Υποθέσεις που αφορούν  επιστροφές φόρων.
  • Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις, όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
  • Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis
  • Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.
  • Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
  • Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES),υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων και υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
  • Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος, άλλου κράτους.
Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ