Φορολογική αντιμετώπιση ανείσπρακτων αποδοχών προηγούμενου φορολογικού έτους!

0
838

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOIVE.GR

 

Athanasios Goliaras
Accountant
18, Aristeidou street
GR-63100 Polygyros Chalkidikis
GREECE

 

Ερώτημα: Μισθωτός εισπράττει καθυστερημένα ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές σε μεταγενέστερο φορολογικό έτος. Πώς θα φορολογηθεί για το ποσό αυτό;

Απάντηση:Στις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος εισοδήματος από μισθωτή εργασία σε φορολογικό έτος μεταγενέστερο, διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο καταβαλλόμενο φορολογητέο εισόδημα. Στα  εισοδήματα αυτής της περίπτωσης δεν διενεργείται παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το γενικό κανόνα του φορολογικού νόμου 4172/2013, ως προς το χρόνο κτήσης εισοδήματος ισχύει ότι  χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του. Κατ’ εξαίρεση, για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις σε φορολογικό έτος μεταγενέστερο, χρόνος απόκτησης του εν λόγω εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που εισπράττονται, εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο.

Συμπέρασμα:

Η περίπτωση αυτή που αναλύουμε σήμερα δε συμβαδίζει με το γενικό πνεύμα του φορολογικού Νόμου, περί αυτοτέλειας των χρήσεων και αρχής του δεδουλευμένου.

Η φορολογική αντιμετώπιση των ποσών αυτών λοιπόν, συνοψίζεται απλά ως εξής:

Δηλώνονται κανονικά ( κωδικοί 301/302 στο Ε1 ), φορολογούνται  κανονικά στην εκάστοτε φορολογική κλίμακα, υπάγονται κανονικά σε εισφορά αλληλεγγύης και συμψηφίζεται ο παρακρατηθείς φόρος(20%). Δεν πρέπει να μας ξεγελάει το γεγονός ότι κατά την εκκαθάριση της μισθοδοσίας στα ποσά αυτά δεν έγινε παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Παρατήρηση:

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ενώ ο κόσμος παίρνει χρήματα μεταγενέστερα (αναδρομικά/ανείσπρακτες αποδοχές  κ.λπ.), τελικά βγαίνει να πληρώσει επειδή είτε αλλάζει κλίμακα είτε δεν έχει διενεργηθεί (βάσει νόμου) η αναλογούσα παρακράτηση (συγκριτικά με τον αναλογούντα φόρο και την αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης). Υπάρχουν και εξαιρέσεις, οι οποίες θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο μας.

Πηγές:

  • ΠΟΛ 1104/09.04.2014
  • ΠΟΛ 1223/08.10.2015
Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ