Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων με στόχο την αντιμετώπιση της απίστευτης γραφειοκρατίας!

0
1251

 

Αναλύοντας τα στοιχεία από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, βλέπουμε ότι πολλές φορές για να ολοκληρωθεί μία μεταβίβαση ενός ακινήτου μπορεί να περάσει και ένας χρόνος. Φυσικά Υπεύθυνη είναι η απίστευτη Ελληνικής Γραφειοκρατία!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χρειάζονται δικαιολογητικά από υπηρεσίες όπως  ,

 • Πολεοδομία
 • εφορία,
 • δήμους
 • κτηματολόγιο

Το πρόβλημα εκτός από την απίστευτη ταλαιπωρία που δημιουργεί σε πολίτες , επιχειρήσεις, συμβολαιογράφους ,μηχανικούς και  λογιστές  οδηγεί και σε υστέρηση εσόδων  για το κράτος.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν δημιουργήθηκε  μια νέα διαπεραστική εφαρμογή με την οποία θα συλλέγονται γρήγορα και απλά όλα τα  έγγραφα που εκδίδουν οι  αρμόδιοι  φορείς.

H νέα λοιπόν πλατφόρμα σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση και την επέκταση των δυνατοτήτων του MyProperty αναμένεται να επιταχύνει τίς διαδικασίες και επομένως και να εξυπηρετήσεις τους πολίτες αλλά και να φέρει έσοδα στο δημόσιο, αφού πολλοί πολίτες  θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν όπως:

 • Το αφορολόγητο των γονικών παροχών,
 • το πάγωμα του ΦΠΑ στα νεόδμητα,
 • τα κίνητρα για ανακαινίσεις

Ας δούμε τι αλλάζει στις διαδικασίες μεταβίβασης:

Η νέα πλατφόρμα βασίζεται στην λογική , να λύσει δύο πολύ βασικά  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβολαιογράφοι καθημερινά όταν θέλουν να συντάξουν συμβόλαιο μεταβίβασης  ακινήτου τα οποία είναι

 • η υποχρεωτική «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου»,
 • Το γεγονός ότι η πλατφόρμα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων στους δήμους της χώρας είναι κλειστή

Στην πράξη στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας  με τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων», αμέσως μόλις  ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, το πιθανότερο τον  Απρίλιο και πλέον  οι  αγοραστές, οι  πωλητές και οι συγγενείς δεν θα χρειάζεται να αναζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αφού αυτά θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Ας δούμε λοιπόν τι θα γίνεται :

 • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αντλεί στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα φορέων του Δημοσίου, όπως την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του Ελληνικού Κτηματολογίου, από τα οποία αντλεί πληροφορίες και έγγραφα.
 • Τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη σχετική πράξη θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος θα μπορούν, μέσω αυτής, να εξουσιοδοτούν αλλήλους για τη διενέργεια των παρεχόμενων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.

Ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος θα μπορεί:

α) να ζητά  την έκδοση εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο,

β) να ζητά  τη διόρθωση των εγγράφων ή πληροφοριών, σε περίπτωση λαθών 

γ) να αναρτά έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.

Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την λειτουργία της Πλατφόρμας η οποία θα απαλλάξει και τον κλάδο των λογιστών από πάρα πολλές χαμένες εργατοώρες!

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ