Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

  ΗΜΙΤΕΛΗ ΚΤΙΣΜΑΤΑ: Πότε πληρώνουμε λιγότερο ΕΝΦΙΑ;

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Αναστάσιος Δουκέρης
  Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

  ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

  ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

   

  Α)Πότε ένα κτίσμα θεωρείται ημιτελές;

  Ημιτελές θεωρείται ένα κτίσμα, το οποίο βρίσκεται μέχρι και το αντίστοιχο στάδιο αποπεράτωσης ανά κατηγορία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις οικείες υπουργικές αποφάσεις περί ΑΠΑΑ(Αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων).

  Β)Τι ισχύει για τις διάφορες κατηγορίες κτισμάτων;

  Για αποθήκη και θέση στάθμευσης (εντός ΑΠΑΑ), μέχρι και το στάδιο της ολοκλήρωσης των επιχρισμάτων, και για τα λοιπά κτίσματα (εντός ή εκτός ΑΠΑΑ), μέχρι και την τοποθέτηση των δαπέδων. Αυτή είναι η ερμηνεία του Νόμου για το χαρακτηρισμό ενός κτίσματος ως ημιτελούς.

  Γ)Χαρακτηρίζεται ως ημιτελές ένα κτίσμα μη λειτουργικό;

  Για τις ανάγκες επιβολής φόρου, ως ημιτελές αναγράφεται και το κτίσμα το οποίο έχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

  Δ)Τι ισχύει για τα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακή παροχή ρεύματος;

  Κτίσμα, το οποίο ηλεκτροδοτείται με μη εργοταξιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δεν θεωρείται ημιτελές, με εξαίρεση τα κτίσματα με μερική έλλειψη στέγης ή τα μη λειτουργικά. Συνεπώς τα κτίσματα που διαθέτουν εργοταξιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θεωρούνται ημιτελή.

  Δ)Υπάρχει κάποια ειδική αντιμετώπιση για την περίπτωση μεταβίβασης με συμβόλαιο από τον κατασκευαστή στον τελικό ιδιοκτήτη, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται το ακίνητο;

  Ναι..Στις περιπτώσεις στις οποίες μεταβιβάζεται με οριστικό συμβόλαιο από τον κατασκευαστή κτίσμα ανεγειρόμενης οικοδομής σε οποιοδήποτε στάδιο (ακόμη και πριν την έναρξη εργασιών επί του οικοπέδου), αυτό δηλώνεται από το νέο κύριο ως αποπερατωμένο, εφόσον υπάρχει υποχρέωση του κατασκευαστή να το αποπερατώσει. Συνεπώς στις περιπτώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δε χαρακτηρίζονται ως ημιτελή αυτά τα ακίνητα.

  Ε)Παρέχεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ημιτελή κτίσματα;

  Ναι, υπό ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή
  •  ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά.

  Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ημιτελή κτίσματα αυτά έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%.

  Προσοχή: Στο Ε9 του φορολογούμενου θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

  1. Στη στήλη 10 «ειδικών συνθηκών» του πίνακα 1 να αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα».
  2. Στη στήλη 30 του πίνακα 1 να αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ,να  συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
  3. Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 να συμπληρώνεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

  Παρατήρηση:

  Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ημιτελών κτισμάτων απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος ως ημιτελούς στη δήλωση Ε2 για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, εκτός εάν πρόκειται για ακίνητο νεότερης κατασκευής.
  Εννοείται ότι το εν λόγω ακίνητο θα πρέπει να είχε δηλωθεί ως ημιτελές και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα ίδια αυτά έτη.

  ΠΗΓΕΣ:

  • Ν.4223/2013, άρθρο 4
  • ΠΟΛ 1237/2014
  • ΠΟΛ 1248/2014

   

   

   

   

   

   

   

   

  Αναστάσιος Δουκέρης

  Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

  - Advertisement -spot_img

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  - Advertisement -spot_img

  ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ