Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων – Ενοικίαση καταλυμάτων μέσω internet ( Άρθρο 111 ν. 4446/2016 ).

0
551

Ένα θέμα που αφορά ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, προσδοκώντας να έχουν ένα οικονομικό όφελος σαν extra εισόδημα, είναι η ενοικίαση καταλυμάτων μέσω INTERNET και η σχετική νομοθεσία που πρόσφατα ξεκαθάρισε το «θολό» τοπίο που μέχρι τώρα επικρατούσε. Θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω την ουσία των νομοθετικών αυτών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, ώστε να είναι εύκολα κατανοητές.

Ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2017

Οι προϋποθέσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών ( π.χ airbnβ ) είναι οι :

Α) Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής είναι Φ.Π., εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» της ΓΓΔΕ.  O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο υποχρεωτικά συνοδεύει την ανάρτηση σε ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

Β) Δεν επιτρέπεται η καταχώρηση περισσοτέρων των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ. Μ. δικαιούχου εισοδήματος.

Γ) Το ενοικιαζόμενο ακίνητο έχει εμβαδό τουλάχιστον 9 τ. μ.,  με φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

Δ) Το ακίνητο έχει λάβει όλες τις νόμιμες οικοδομικές άδειες.

Ε) Η μίσθωση εκάστου ακινήτου δεν υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων η μίσθωση εκάστου ακινήτου δεν υπερβαίνει τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. 

   Υπέρβαση των 90 ή 60 ημερών επιτρέπεται όταν ο εκμισθωτής έχει συνολικό εισόδημα έως 12.000 € .

Στ) Τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων και

Ζ) Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής του παρόντος άρθρου υποχρεούται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ( Μέσω TAXISNET).

Επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 €, για μη εγγραφή στο Μητρώο και για ενοικίαση περισσότερων των 2 ακινήτων. Στην περίπτωση επανάληψης της παράβασης εντός του ίδιου φορολογικού έτους το πρόστιμο διπλασιάζεται και τετραπλασιάζεται σε κάθε επόμενη παράβαση.

Για τις προϋποθέσεις Γ,Δ,Ε, ΣΤ και Ζ,  εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία.

 Το εισόδημα που αποκτάται στην οικονομία διαμοιρασμού, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Η μίσθωση ακινήτου του παρόντος απαλλάσσεται του ΦΠΑ.

Είναι πασιφανές ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, προσπαθούν να ρυθμίσουν το μέχρι τώρα άναρχο πεδίο σε αυτή την διαδεδομένη στις μέρες μας οικονομική δραστηριότητα, αφ’ ενός προστατεύοντας ως ένα βαθμό από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παράνομων καταλυμάτων τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες δωματίων, αφήνοντας από την άλλη όμως και ένα «παράθυρο» στους ιδιώτες να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, αν και εφ’ όσον πληρούν τους παραπάνω κανόνες.

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ