Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αναγνωρίζεται μια δαπάνη που πληρώθηκε με μετρητά, ενώ δεν θα έπρεπε;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

     

     

    Δουκέρης Αναστάσιος

    Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ τάξης

    Σύμβουλος επιχειρήσεων-ιδιωτών

    Υπεύθυνος του taxvoice.gr

    6908640340

     

    Πώς αναγνωρίζεται μια δαπάνη που πληρώθηκε με μετρητά, ενώ έπρεπε να γίνει με τραπεζικό μέσο πληρωμής;

     

    Είναι ευρέως γνωστό ότι σε μια επιχείρηση για να αναγνωριστεί μια δαπάνη  που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ(προ ΦΠΑ) από άλλο αντισυμβαλλόμενο επιχειρηματία, η δαπάνη αυτή θα πρέπει να εξοφληθεί ολικά ή τμηματικά με τραπεζικό μέσο πληρωμής.

    Ένα ερώτημα που μας κάνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι πως θα κινηθούν σε περίπτωση που μια συγκεκριμένη μέρα για κάποιο λόγο δεν υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα.

    Η απάντηση έρχεται μέσα από την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ 1216/2014, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

    “Σε περιπτώσεις συναλλαγών, που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των τραπεζών ή που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η εξόφληση με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής και καταβάλλονται σε μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος, προκειμένου η δαπάνη να αναγνωρισθεί φορολογικά από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, η εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία ή πουλάει τα αγαθά, υποχρεούται να καταθέσει εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την έκδοση του παραστατικού (απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής συναλλαγματικών εκτός τραπεζικού συστήματος) σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη τράπεζα ή πιστωτικό οργανισμό το ποσό των μετρητών που εισέπραξε.

    Ο λόγος της αδυναμίας εξόφλησης με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής πρέπει να αναγράφεται πάνω στο σώμα του στοιχείου του ΚΦΑΣ και να αποδεικνύεται με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο.”

    Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η επιχείρηση που κάνει την δαπάνη, θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με την επιχείρηση που έκανε τη συναλλαγή με μετρητά λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, ώστε η δεύτερη να πράξει τα δέοντα, όπως είπαμε παραπάνω. Σε αντίθετη περίπτωση η επιχείρηση που πληρώνει δεν έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει το έξοδο αυτό.

    Σε επόμενες πληροφορίες μας από το taxvoice.gr θα επανέλθουμε σε ανάλυση σημαντικών πτυχών του ζητήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών, διαφωτίζοντας σημεία-κλειδιά που αν τα παραβλέψουμε θα κοστίσουν στην τσέπη μας..

    Μείνετε συντονισμένοι  στο taxvoice.gr!

     

     

     

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ