Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

    Η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, απλά και κατανοητά!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Λάμπρος Μπέλεσης
    Λάμπρος Μπέλεσης
    Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

    Θα κάνουμε αναφορά σε ένα θέμα που αφορά πολλούς επιχειρηματίες , ιδιώτες, φοροτεχνικούς και λογιστές, που μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν και είναι το θέμα της παραγραφής του δικαιώματος ελέγχου σε παλαιότερες χρήσεις από την εφορία, με την επικέντρωση μας στις υποθέσεις που παραγράφηκαν με 31/12/2021.

    Με βάση λοιπόν την φορολογική νομοθεσία και αναλύοντας το άρθρο 36 του 4174/2013 , την απόφαση του ΣΤΕ 732/2019 και τα άρθρα 31 & 32 του νόμου 4646/2019 ,με την αλλαγή του έτους παραγράφονται οι υποθέσεις που αφορούν στα έτη 2005,2010,2012 και 2015, τις οποίες η Εφορία δεν μπόρεσε να ελέγξει μέχρι την 31/12/2021.

    Το μεγαλύτερο τμήμα των υποθέσεων που παραγράφηκαν αφορούν και τις κινήσεις των τραπεζικών καταθέσεων του έτους 2015, τις οποίες πλέον η Εφορία δεν μπορεί ούτε να ελέγξει ούτε να κάνει διασταύρωση με τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί.

    Επομένως όσα φυσικά και νομικά δεν έλαβαν εντολή ή φύλλο ελέγχου ή εκκαθαριστικό σημείωμα , μέχρι την 31η Δεκεμβρίου για φορολογικές τους εκκρεμότητες για τα παραπάνω έτη έχουν οριστικά απαλλαγεί από τον έλεγχο των υποθέσεων τους στα έτη που αναφέρθηκαν.

    Η μόνη περίπτωση που αποτελεί εξαίρεση είναι το να βρεθούν από την εφορία «συμπληρωματικά στοιχεία», όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν με βάση τον νόμο να ελεγχθούν οι τραπεζικές καταθέσεις και η εφορία δεν μπορεί να κάνει φορολογικό έλεγχο σε αυτές και να βεβαιώσει πρόστιμα.

    Συμπληρωματικά στοιχεία είναι εκείνα που εφορία δεν γνωρίζει εντός της πενταετίας που είναι ο γενικός κανόνας παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων και αν εντοπισθεί κάποιο από αυτά,(όπως πχ εικονικά τιμολόγια) η υπόθεση ανοίγει ξανά και ο χρόνος παραγραφής εκτείνεται στην δεκαετία.

    Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικά ποιες υποθέσεις παραγράφηκαν με ημερομηνία 31/12/2021:

    1. Οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2015 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2019. (ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ)

    2. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του 2012, αλλά οι επιτηδευματίες υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2018. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής,  είναι 5 χρόνια, όμως επειδή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη δήλωση το 2018, η προθεσμία παραγραφής παρατείνεται για μια τρία χρόνια επιπλέον και φτάνει στα 8 έτη.

    3. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2010,για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία, όπως για παράδειγμα εικονικά τιμολόγια και επομένως υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκρύφτηκε εισόδημα και υπήρξε περίπτωση φοροδιαφυγής. Σε αυτή την περίπτωση , ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία.

    4. Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2010 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής.

    5. Οι υποθέσεις του έτους 2005. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία είχε το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

    Τέλος με βάση απόφαση του ΣτΕ, η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση στο 13ο, 14ο, ή 15ο έτος, από το έτος υποχρέωσης. Δηλαδή, ενώ αρχικά, η προθεσμία παραγραφής επεκτεινόταν για μια τριετία, στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η παραγραφή δεν μπορεί να ξεπεράσει την δεκαπενταετία.

    Κλείνοντας θα κάνουμε και μία αναφορά στην παραγραφή που ισχύει με το mydata, όταν κάποιος επιλέξει πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης:

    • Μείωση της παραγραφής στα 3 έτη από 5 για τον εκδότη του τιμολογίου και στα 4 για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου. Συγκεκριμένα:

    • Το 2020 παραγράφεται 31/12/2024, το 2021 παραγράφεται 31/12/2025 και το 2022 παραγράφεται 31/12/2026.

     

    Λάμπρος Μπέλεσης

    Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ