Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Μαρία Δ.Ι. Σκοτάδη
    Μαρία Δ.Ι. Σκοτάδηhttps://taxiskep.gr
    Οικονομολόγος-Λογίστρια Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Εγκεκριμένη εμπερογνώμων από την ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους | Νόμιμη εκπρόσωπος του taxiskep.gr

    1.Επιθεώρηση Εργασίας: Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

     

    Η Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώνει ότι οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων ως προς την αμοιβή, τη χορήγηση και την πληρωμή των αδειών τους και την εν γένει τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

    Εφιστούμε την προσοχή σας στα ακόλουθα :

    • Από 1 Απριλίου 2024 και χωρίς ηλικιακή διάκριση ισχύει η υπουργική Απόφαση υπ΄ αριθ. 2508/29.03.2024 (ΦΕΚ 1974/Β/29.03.2024), με την οποία καθορίστηκε ο νόμιμος κατώτατος μισθός στα (830,00 €) και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο στα 37,07 ευρώ.
    • Με τις παρ. 2 & 3 του άρθρου 33 του Ν. 5053/2023(ΦΕΚ 158/Α), προβλέπεται ότι για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά από την 1.1.2024. Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής: α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις (3) τριετίες και συνολικά σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) για προϋπηρεσία εννέα (9) ετών και άνω. β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι (6) τριετίες και συνολικά τριάντα τοις εκατό (30%) για προϋπηρεσία δεκαοκτώ (18) ετών και άνω
    • Με την αριθ. 113169/2023 υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 7421/Β/23) και συγκεκριμένα το Μέρος Γ΄ άρθρο πρώτο, οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλλουν στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ τη μεταβολή μισθού, η οποία προβλέπεται από νόμο ή κανονιστική πράξη ή από ΣΣΕ, όπως  εν προκειμένω η αύξηση του κατώτατου μισθού εντός 30 ημέρων από την πραγματοποίησή της.
    • Σύμφωνα με την απόφαση 109084/30-12-2021 με την οποία τροποποιείται η 40331/Δ1. 13521/2019 για την υποβολή εντύπων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, προβλέπεται ότι στο έντυπο Ε11 καταχωρίζονται, έως 30 Απριλίου 2024, τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος 2023, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 61 του ν. 4808/ (Α’ 101) και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.
    • Με την Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας πο2021υ εκδόθηκε σε εκτέλεση του αρ. 1 του Ν. 1082 (ΦΕΚ 250/Α/80) και συγκεκριμένα στη παρ. 1, του άρθρου 10, ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι την Μ. Τετάρτη. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

    Για τους παραβάτες εργοδότες η εκδίκαση των εν λόγω ποινικών υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    Η Επιθεώρηση Εργασίας, έχοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνεχίζει να αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες για την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και είναι διαρκώς στη διάθεση των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλιστεί κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

    2.Mαχητά τα τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος

    Οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει, μέσω της νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη my AADE, να υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης. Ανάλογα με το λόγο αμφισβήτησης, προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:

    Α. Αίτημα για την διενέργεια ελέγχου

    Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

    1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

    2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

    Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

    Β. Αίτηση αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους

    Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

    Ειδικότερα, οι αντικειμενικοί λόγοι και τα κατά περίπτωση συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την αδυναμία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι τα ακόλουθα:

    Αντικειμενικός Λόγος  Συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά

    1. Στρατιωτική θητεία: Υποβάλλεται το Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης ή βεβαίωση της Μονάδας που υπηρετεί

    2. Φυλάκιση: Αποφυλακιστήριο από το κατάστημα κράτησης ή Πιστοποιητικό κράτησης

    3. Νοσηλεία: Βεβαίωση νοσηλείας

    4. Εγκυμοσύνη: Βεβαίωση κυοφορίας ΗΔΙΚΑ / δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική

    5. Ανατροφή τέκνου δώδεκα (12) μήνες μετά:

    * τον τοκετό

    * ή την τεκνοθεσία

    * ή την αναδοχή τέκνου

    Απαιτούνται:

    1. Πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννησης

    2. Δικαστική απόφαση και πιστοποιητικό τελεσιδικίας ή αποδεικτικό /έκθεσης επίδοσης της απόφασης στον αρμόδιο Εισαγγελέα και πιστοποιητικό περί μη άσκησης ενδίκων μέσων

    3. Πράξη τοποθέτησης σε ανάδοχη οικογένεια και Βεβαίωση καταχώρισης του ανηλίκου στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων ή στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών ή στο Μητρώο Ασυνόδευτων Ανηλίκων

    * Φυσικές καταστροφές

    Απαιτούνται:

    1. Απόφαση/Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα για τον χαρακτηρισμό της επιχείρησης ως πληγείσας

    2. ή απόφαση/πράξη του αρμοδίου οργάνου με την οποία παρέχεται κρατική αρωγή για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία ως πρώτη αρωγή ή επιχορήγηση, ή προκαταβολή επιχορήγησης (ν.4797/2021 (Α΄ 66))

    3. Η συνολική ή μερική αδυναμία άσκησης της δραστηριότητας διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα (ημέρες) ισχύει η κήρυξη με την απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25 και 30 του ν. 4662/2020 (Α΄27), της περιοχής που, κατά περίπτωση, εδρεύει ή έχει εγκατάσταση η επιχείρηση, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

    * Ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός

    Απαιτούνται:

    1. Απόφαση της δημόσιας αρχής με την οποία ανακλήθηκε η άδεια

    * Απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας

    Απαιτούνται:

    1. Απόφαση της δημόσιας αρχής με την οποία επιβάλλεται η απαγόρευση

    * ‘Αλλοι λόγοι ανωτέρας βίας (πχ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ατύχημα φορολογούμενου ή τέκνου του για το οποίο δεν απαιτείται νοσηλεία)

    Απαιτούνται:

    1. Ιατρική γνωμάτευση από νοσοκομείο ή κλινική

    3.Επίδομα μητρότητας: Η ειδική παροχή για τις μη μισθωτές φτάνει έως και τα 7.470 ευρώ

    Συνολικά 7.470 ευρώ θα λάβουν η μη μισθωτές μητέρες που δικαιούνται την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας η οποία θα έχει διάρκεια εννέα μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ.

    Ενώ αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, το συνολικό ποσό φθάνει έως και τα 10.970 ευρώ ή έως και 1.200 ευρώ τον μήνα.

    Πρόκειται για μια ειδική παροχή που δικαιούνται οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες.

    • Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τις μη μισθωτές;

    Οι μη μισθωτές μέχρι σήμερα λαμβάνουν μετά τη γέννηση εφάπαξ επίδομα κυοφορίας/λοχείας ως εξής: Οι ελεύθερες επαγγελματίες λαμβάνουν από τον ΟΑΕΕ 600 ευρώ, οι αγρότισσες 486 ευρώ και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι υγιειονομικοί (ΕΤΑΑ) το ποσό των 800 ευρώ.

    • Με τις μισθωτές μητέρες τι ισχύει;

    Οι μισθωτές μητέρες καλύπτονται αντίστοιχα με την ειδική παροχή της μητρότητας. Μάλιστα λιγότερο από δύο χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2022, διευρύνθηκε ο χρόνος καταβολής της παροχής από τους 6 μήνες που ίσχυε τότε σε 9 μήνες. Αποτέλεσμα το επιπλέον όφελος, από την αύξηση του χρόνου καταβολής της παροχής και της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 713 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2022 στα 830 ευρώ σήμερα, να φθάνει τα 3.200 ευρώ. Όφελος που αυξάνεται με το επίδομα μητρότητας που ξεκινά από τα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί και φθάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί.

    • Είμαι μη μισθωτή τι πρέπει να κάνω για να λάβω την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας;

    Για να μπορέσει μια μη μισθωτή, δηλαδή μια ελεύθερη επαγγελματίας, μια αυτοαπασχολούμενη ή μια αγρότισσα, να λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

    1ον: Θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα μητρότητας του e-ΕΦΚΑ (κυοφορίας και λοχείας) και εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του να καταθέσει την αίτηση για την ειδική παροχή μητρότητας.

    2ον: Η αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας υποβάλλεται στη διεύθυνση: https://parentalbenefits.dypa.gov.gr.

    3ον: Στις περιπτώσεις που η αιτούσα δεν είναι εγγεγραμμένη στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό. Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

    4ον: Να είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης και κατά την λήψη της παροχής.

    5ον: Ειδικά για τις μητέρες που έχουν αποκτήσει παιδί με τη διαδικασία της υιοθεσίας, η αίτηση στη Δ.ΥΠ.Α. υποβάλλεται εντός 2 μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης.

    • Πότε ξεκινά η καταβολή της ειδικής παροχής της μητρότητας στις μη μισθωτές;

    Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου εν ευρεία έννοια ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

    • Τι ισχύει στην περίπτωση που δεν είμαι ασφαλιστικά ενήμερη;

    Αν η δικαιούχους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας», ώστε να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της. Με την εξόφληση ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε επανέρχεται η ασφαλισμένη στην πλατφόρμα και θα υποβάλει κανονικά το αίτημα.

    Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διεκόπη. Σε κάθε περίπτωση όμως το συνολικό διάστημα καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, κατόπιν ετεροχρονισμένης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.

    • Αν διατηρώ παράλληλα και μισθωτή θέση τι ισχύει;

    Η μητέρα που διατηρεί παράλληλα και μισθωτή θέση, λαμβάνει την επιδότηση ως μισθωτή. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της άδειας απωλέσει την ιδιότητα της μισθωτής, τότε για το χρονικό διάστημα που απομένει δύναται να λάβει την ειδική παροχή, δηλαδή με την ιδιότητα της μη μισθωτής, εφόσον υποβάλει σχετικό αίτημα στη Δ.ΥΠ.Α.

    • Ποιες άλλες υποκατηγορίες μη μισθωτών λαμβάνουν την ειδική παροχή της μητρότητας;

    Το δικαίωμα στην ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών επεκτείνεται και σε τεκμαιρόμενη μητέρα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, σε μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών και στα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.

    • Μπορώ να μεταβιβάσω την ειδική παροχή της μητρότητας;

    Ναι. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης, αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ της μεταβίβασης, είναι η μητέρα του τέκνου να έχει λάβει προηγουμένως κατ΄ ελάχιστο τους 2 πρώτους μήνες της ειδικής παροχής. Το ίδιο ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e- ΕΦΚΑ.

    • Γιατί δόθηκε το δικαίωμα της αναδρομικότητας μόνο σε όσες μητέρες απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά;

    Η αναδρομικότητα των 14 εβδομάδων δόθηκε για να καλυφθούν και όσες μητέρες είχαν ήδη γεννήσει και διένυαν την περίοδο της λοχείας κατά την ψήφιση του νόμου.

    Το διάστημα 14 εβδομάδων δεν είναι αυθαίρετο, αλλά τέθηκε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/41. Είναι το διάστημα που ορίζει ο ενωσιακός νομοθέτης ως το ελάχιστο που μία γυναίκα αυτοαπασχολούμενη επιτρέπεται να διακόπτει προσωρινά το επάγγελμά της λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, δεδομένου ότι δεν δύναται να πάρει συγκεκριμένη άδεια λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Είναι ελεύθερη επαγγελματίας χωρίς εργοδότη και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται η έννοια της άδειας εν στενή έννοια.

    • Ποιος πληρώνει την παροχή;

    Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες χρηματοδοτείται από τον πρώην Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Αυτοαπασχολουμένων της ΔΥΠΑ, στο σκοπό του οποίου προστίθεται η χορήγηση παροχών μητρότητας και μετονομάζεται πλέον σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων. Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    • Πότε διακόπτεται η επιδότηση;

    Η επιδότηση διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ειδικής παροχής η ασφαλισμένη απωλέσει την επαγγελματική της ιδιότητα, δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη ή υποβάλει σχετικό αίτημα ως προς αυτό.

    4.Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών

    Φοροαπαλλαγές για συγχωνεύσεις

    Έχει δρομολογηθεί ο σχεδιασμός νέου νόμου με μειώσεις φόρων και άλλα κίνητρα που θα ενθαρρύνουν συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ τους ή με άλλες μεγαλύτερες εταιρείες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ο στόχος είναι να μεγαλώσει το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και έτσι να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές στο εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Σήμερα, σχεδόν 800.000 εγχώριες επιχειρήσεις απασχολούν έως 10 εργαζόμενους και αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν το 94,5% του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι 92,3% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ.

    Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και κίνητρα για την διευκόλυνση εισαγωγής των συγχωνευμένων εταιρειών στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου, όπως μεγαλύτερες εκπτώσεις δαπανών. Επίσης, μελετώνται φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που θα τοποθετούν κεφάλαια στις υπό συγχώνευση επιχειρήσεις καθώς και επέκταση των ετών φοροαπαλλαγής των κερδών καινοτόμων επιχειρήσεων.

    Η απασχόληση των γυναικών

    Στο μέτωπο της απασχόλησης των γυναικών η Ελλάδα παραμένει στους ουραγούς της Ευρώπης. Με βάση τα στοιχεία, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στις ηλικίες 20-64 ετών κυμαίνεται στο 55% ενώ στους άνδρες φτάνει το 77%. Η ανεργία στις γυναίκες με τα βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2023, ανέρχονταν στο 14,2% έναντι 8,4% των ανδρών.

    Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που “λείπει” από την αγορά εργασίας την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη εργατικών χεριών σε κρίσιμους τομείς.

    Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, να δοθούν κίνητρα που θα αφορούν την επιδότηση εισφορών ή μισθών για τις επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν γυναίκες. Το σχέδιο θα αφορά κυρίως την ένταξη στην αγορά εργασίας γυναικών που δεν έχουν ξαναεργαστεί και σε δεύτερο επίπεδο την επανένταξη γυναικών που έχουν βρεθεί εκτός της αγοράς και δεν μπορούν να επιστρέψουν είτε γιατί δεν βρίσκουν θέσεις ανάλογες των προσόντων τους είτε ικανοποιητικό μισθό.

    Σημειώνεται ότι το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην αγορά εργασίας επισημαίνεται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών ως ένα από τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    5.ΔΥΠΑ: Άρχισε η καταβολή δώρου Πάσχα και επιδομάτων

    Η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας ξεκίνησε την Παρασκευή 19 Απριλίου.

    Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τη ΔΥΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 19 Απριλίου 2024 έως 10 Μαΐου 2024, θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη σχετική διεύθυνση για τη δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων.

    Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

    Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται στους δικαιούχους τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Οι δικαιούχοι φέτος θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους την 1η Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να πληρωθούν νωρίτερα από τους εργοδότες τους.

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ, το δώρο Πάσχα καταβάλλεται στο ακέραιο εφ’ όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου.

    Ειδικότερα, όλοι οι μισθωτοί αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μισό μηνιάτικο ή 15 ημερομίσθια, ανάλογα με την σχέση εξαρτημένης εργασίας.

    6.Κοινωνική Αντιπαροχή

    Αφορά κτίρια ή οικόπεδα που ανήκουν στο δημόσιο. Εκεί μετά από ανοιχτό διαγωνισμό ένας κατασκευαστής θα ανακαινίζει ή χτίζει ένα κτίριο εκ νέου και ένα κομμάτι από αυτά τα διαμερίσματα πηγαίνει σε κοινωνική στέγαση.

    Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο πράγματα: Διευρύνεται το οικιστικό απόθεμα και στηρίζονται οι πλέον ευάλωτοι.

    7.e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για οφειλές έως 100€

    Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές του ασφαλισμένου στον e-Ε.Φ.Κ.Α μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ. Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό του πρώτου εδαφίου τακτοποιούνται με εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.».

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το αρθ. 101 4172/2013 (Α’ 167), ως καθυστερούμενες θεωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από την επόμενη ημέρα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής τους και ως ληξιπρόθεσμες, οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές από τη σύνταξη της πράξης βεβαίωσης της οφειλής. Διευκρινίζεται ότι ως βασική οφειλή νοείται οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή διαβιβάστηκε στο ΚΕΑΟ και έλαβε αριθμό και ημερομηνία βεβαίωσης. Στην έννοια αυτή περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εισφορών, καθώς και λοιπές προσαυξήσεις και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν αυτοτελώς. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια αυτή «τα οίκοθεν πρόσθετα τέλη» που επιβάλλονται μετά τη βεβαίωση της οφειλής στο ΚΕΑΟ.

    8.Άνοιξε η εφαρμογή για την αναβίωση των ρυθμίσεων σε 24/48, 36/72, 100 και 120 δόσεις

    Η ΑΑΔΕ άνοιξε την ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς δόσεις, ώστε να αναβιώσει η ρύθμιση ή οι ρυθμίσεις των 24/48, 36/72, 100 και 120 δόσεων, που έχουν απολέσει, αλλά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πώς θα επιλέξουν τη ρύθμιση, αλλά και τον τρόπο πληρωμής.

    Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ με email ενημερώνει τους οφειλέτες, ότι θα πρέπει να μπουν άμεσα στην εφαρμογή, έχοντας περιθώριο λίγων ημερών μέχρι να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος που θα περιέχει τη σχετική διάταξη η οποία ενσωματώνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί εντός των ημερών.

    Μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος και αν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οι οφειλέτες θα πρέπει να μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, να πληρώσουν όλες τις δόσεις που εκκρεμούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.

     

    Το «κέρδος» που θα αποκομίσουν πληρώνοντας τις μαζεμένες δόσεις είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που παρείχε η ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν.

     

    Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

     

    Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους υπόχρεους ότι, στις ρυθμίσεις, που με βάση τις κείμενες διατάξεις συνεπάγονται την απώλειά τους, λόγω εκπρόθεσμων ανεξόφλητων δόσεων, πιστώνονται:

     

    όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου.

     

    Ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής στις δόσεις που χάθηκαν υπολογίζεται με 0,73% στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.

    Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

     

    Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

     

    Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
    Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.
    Η απώλεια των ρυθμίσεων θα γίνει κεντρικά και όχι από τη ΔΟΥ του οφειλέτη.

     

     

    Η διαδικασία αναβίωσης

    Οι οφειλέτες που θέλουν και μπορούν να αναβιώσουν τις χαμένες ρυθμίσεις τους θα πρέπει να μπουν στη νέα εφαρμογή που βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) / Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις, όπου μπορούν να ενημερωθούν, κατεβάζοντας το σχετικό ψηφιακό αρχείο. Στην αρχική σελίδα αποτυπώνονται:

    Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχουν καταβάλει οι οφειλέτες και δεν πιστώθηκαν στις ρυθμίσεις που είχαν και οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων

    Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων.
    Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις ενήμερες.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η επανένταξη είναι η πληρωμή να γίνει μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, ενώ η ΑΑΔΕ τονίζει πως δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.

    9.MyCoast : Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες

    • Δημιουργείται Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας και η ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας.
    • Προβλέπεται η νέα διαδικασία διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τιμή εκκίνησης που προσδιορίζεται αντικειμενικά.
    • Προσδιορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ασφάλεια της παραλίας και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.
    • Θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ειδικά στις περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα.
    10.Σε ισχύ από τις 22 Απριλίου το «Καλάθι των Νονών» και από τις 24 Απριλίου το «Καλάθι του Πάσχα»
     
    Από τις 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών», ενώ αντίστοιχα από τις 24 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 το «Καλάθι του Πάσχα»

    Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

    • Αρνί
    • Κατσίκι
    • Τσουρέκι
    • Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα

    Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα.

     

    Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

    • Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια
    • Επιτραπέζια / Παζλ
    • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
    • Βρεφικά παιχνίδια
    • Φιγούρες δράσης
    • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
    • Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
    • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
    • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
    • Λούτρινα
    • Μουσικά παιχνίδια
    • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)

    ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

    Μαρία Δ.Ι. Σκοτάδη

    Οικονομολόγος-Λογίστρια Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Εγκεκριμένη εμπερογνώμων από την ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους | Νόμιμη εκπρόσωπος του taxiskep.gr

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ