ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΙΕΩΝ:
Μέχρι και τις 14/02/2020 η φορολόγηση των αλιέων υπαγόταν στη φορολογία των αγροτών σύμφωνα με το Ν. 4172/2013, ο οποίος όριζε ότι για εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων.
Η Ε2023/2020 όμως, έρχεται για να διευκρινίσει πως το εισόδημα από τα αλιεύματα αλιευτικών πλοίων ανεξαρτήτως κόρων ολικής χωρητικότητας, φορολογείται με μηδενικό συντελεστή εξαιρουμένων όμως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (η οποία έχει καταργηθεί και αυτή από φέτος), σύμφωνα με τον Ν.27/1975.
Η απόφαση αυτή λειτούργησε και αναδρομικά από την έναρξη ισχύς του Ν.4172/2013, ενώ στην ίδια κατηγορία φορολογίας υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα εισοδήματα από εκμετάλλευση αυτών όπως είναι οι επιδοτήσεις, η υπεραξία, η ενίσχυση λόγω διάλυσης σκάφους κ.α. Διευκρινίζεται ωστόσο πως το εισόδημα από αλιεία είναι διαφορετικό από την παραγωγή αλιευτικών προϊόντων όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι οστρεοκαλλιέργειες και λοιπά μαλάκια μέσω υδατοκαλλιεργειών.
Οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν θεωρούνται εισόδημα από αλιεία και άρα συνεχίζουν να φορολογούνται σύμφωνα με το Ν.4172/2013, ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Ενώ επίσης τονίζεται πως η ευνοϊκή φορολογία του Ν.27/1975 αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας και όχι στα πρόσωπα εκείνα που εκμεταλλεύονται πλοιάρια τρίτων, τα οποία επίσης συνεχίζουν να φορολογούνται ως εισόδημα αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ οι εκμισθωτές αυτών φορολογούνται με τις διατάξεις του Ν.27/1975.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανωτέρω απόφαση οι ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας, υπάγονται στη δεύτερη κατηγορία πλοίων με μηδενικό συντελεστή και μετά την επιβολή του τέλους υπέρ Δημοσίου με βάση των μήκος των σκαφών, δεν απορρέει καμία άλλη υποχρέωση τους από τον φόρο εισοδήματος προς την Διοίκηση.