Ο κλάδος των εφοριακών έχει εκπαιδευτεί επαρκώς για τα mydata; Αν πχ, το Μάρτιο του 2022, μια επιχείρηση ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ, θα ζητηθούν από την εφορία, τα παραστατικά, τα βιβλία κλπ, ή θα γίνονται αυτοματοποιημένα οι διαδικασίες λόγω myDATA;
Όπως είπε σε εκδήλωση της ΠΑΕΛΟ ο κ.Ντίνος από την ΑΑΔΕ, το 2022, είναι έτος προσαρμογής όλων μας, αλλά παράλληλα και υποχρεωτικότητας. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, θα εξειδικευτεί με νεότερη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ.
Αν θέλουμε να αναφέρουμε ένα σύντομο ιστορικό για την εξέλιξη των myDATA, θα λέγαμε πως η ΑΑΔΕ έλαβε την αρχική δέσμευση από τις εταιρείες πληροφορικής το 2018, για την δυνατότητα έναρξης του νέου αυτού εγχειρήματος. Στην συνέχεια έλαβε από τον κλάδο των λογιστών διαβεβαιώσεις περί αυτού. Αυτή την περίοδο, στα τέλη του 2021, ξεκινάει και η επιμόρφωση και διαρκής ενημέρωση του κλάδου των εφοριακών και ελεγκτών.
Από όλη αυτή τη διαδικασία, το σίγουρο είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι χρειάζονται χρόνο, γιατί οι αλλαγές είναι σημαντικές και αυτό το αντιλαμβάνεται απόλυτα και η ΑΑΔΕ. Κωδικοποιημένα θα λέγαμε πως αυτή την περίοδο δίνεται έμφαση στην διαβίβαση των εσόδων, καθώς και στην επίλυση των όποιων θεμάτων σχετίζονται με αυτά.
Προχωρώντας, οδεύουμε μέσω των λογιστών στην λογιστικοποίηση των δεδομένων και τον χαρακτηρισμό των συναλλαγών εσόδων και εξόδων και καταλήγουμε στον έλεγχο όλων αυτών, μέσα από νέες διαδικασίες, σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε ως σήμερα, με συνέπεια τη δημιουργία μιας νέας ελεγκτικής σχέσης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, τους λογιστές και την ΑΑΔΕ, με γνώμονα τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες και την συντόμευση του χρόνου διαχείρισης των ελέγχων.
Ως προς το ερώτημα, αν τον Μάρτιο του 2022, θα έχει αλλάξει η κλασική διαδικασία με την επιστροφή π.χ του ΦΠΑ, η απάντηση είναι πως δεν θα έχει αλλάξει, διότι πιθανόν δεν θα έχουν διαβιβάσει όλες οι επιχειρήσεις στην χώρα τα έσοδα τους.