Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

    myDATA tips: Η Α.1138/2020, με τη μορφή ερώτησης-απάντησης, απλά και κατανοητά!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

     

    myDATA: Η Α.1138/2020, με τη μορφή ερώτησης-απάντησης, απλά και κατανοητά!

    Η ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των επιχειρήσεων, ξεκίνησε, με την νέα πλατφόρμα myDATA, να έχει πάρα πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας και τους επιχειρηματίες, αλλά και τους συναδέλφους λογιστές να τρέχουν και να μη φτάνουν, για να προλάβουν το ξέφρενο ράλι της ψηφιοποίησης των συναλλαγών με τη διοίκηση.

    Σε προηγούμενα άρθρα μου εξέφρασα ανοιχτά την άποψη μου για το νέο αυτό, μεγαλεπήβολο εγχείρημα, εστιάζοντας σε πολλές και διαφορετικές παραμέτρους.

    Στο σημερινό μου πιο τεχνικό άρθρο, θα προσπαθήσω να αναδείξω τα βασικά σημεία της Α.1138/2020, έτσι όπως τα αποκωδικοποίησα εγώ προσωπικά, μετά από αρκετή μελέτη.

    Ξεκινώντας, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Α.1138/2020, είναι η βασική διαταγή που αναλύει τα myDATA και η οποία έχει τροποποιηθεί με τις Α.1227/2020, Α.1300/2020, Α.1054/2021 και Α.1156/2021.

    Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο, αφορά την τροποποίηση του παραρτήματος της, στο οποίο αναφέρονται οι τύποι και τα δεδομένα των παραστατικών της ΑΑΔΕ, καθώς και άλλες σημαντικές πληροφορίες και ορισμοί, όπως για παράδειγμα τα αντικριζόμενα και μη αντικριζόμενα παραστατικά.

    Ας δούμε λοιπόν την «ακτινογραφία» της πολύ σημαντικής αυτής ερμηνευτικής, δίνοντας έμφαση στα σημεία που έχουν αφενός μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και σε αυτά που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Η ανάλυση μας θα βασιστεί σε μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων.

     

    ΑΡΘΡΟ 1: ΟΡΙΣΜΟΙ

     

    Ερώτηση: Τι είναι η ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ;

    Απάντηση: Είναι η διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

    Ερώτηση: Τι είναι η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ;

    Απάντηση: Η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των δεδομένων που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε. και περιλαμβάνει αναλυτικά και συνοπτικά το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και στην οποία απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των οντοτήτων.

    Ερώτηση: Τι είναι η σύνοψη παραστατικού;

    Απάντηση: Σύνοψη παραστατικού, είναι Τα στοιχεία του υποχρεωτικού περιεχομένου του παραστατικού χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών υπηρεσιών).

    Ερώτηση: Τι είναι ο χαρακτηρισμός συναλλαγών;

    Απάντηση: Είναι Η υποχρέωση των οντοτήτων να λογιστικοποιούν τα δεδομένα τους για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων καθώς και για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής τους οργάνωσης.

    Ερώτηση: Τι είναι ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης(ΜΑΡΚ);

    Απάντηση: Είναι ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης που χορηγείται από την Α.Α.Δ.Ε. για κάθε έγκυρη διαβίβαση δεδομένων στην Πλατφόρμα myDATA.

    Ερώτηση: Τι είναι ο Πάροχος Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης;

    Απάντηση: Είναι η οντότητα η οποία κατόπιν εντολής άλλης οντότητας (υπόχρεη οντότητα), διαβιβάζει με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, παραστατικά πωλήσεων για λογαριασμό της υπόχρεης οντότητας.

    Ερώτηση: Τι είναι το πρόγραμμα διαχείρισης επιχειρήσεων(εμπορικό/λογιστικό,ERP);

    Απάντηση: Είναι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που καλύπτουν α) τις ανάγκες εμπορικής διαχείρισης για την έκδοση λογιστικών στοιχείων, καθώς και β) της λογιστικής διαχείρισης για τη λογιστικοποίηση των δεδομένων της οντότητας.

     

    ΑΡΘΡΟ 2:ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

     

    Ερώτηση: Ποιες οντότητες είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν στο myDATA;

    Απάντηση: Στο myDATA, υποχρεούνται να διαβιβάζουν οι οντότητες του άρθρου 1 του Ν.4308/2014, δηλαδή οι υπόχρεες εφαρμογής των ΕΛΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη υποχρέωσης διαβίβασης είναι οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις εφαρμογής των ΕΛΠ.

    Ερώτηση: Τι δεδομένα πρέπει να διαβιβάζουν στο myDATA, οι οντότητες που εμπίπτουν στην υποχρέωση αυτή;

    Απάντηση: Οι οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄251), ανεξαρτήτως μεγέθους αυτών και τρόπου έκδοσης και τήρησης των λογιστικών τους αρχείων, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων, των τηρούμενων λογιστικών βιβλίων, των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ., υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας και της παρούσας απόφασης.

    Ερώτηση: Ποιες οντότητες εξαιρούνται της διαβίβασης στο myDATA;

    Απάντηση: Οι οντότητες αυτές είναι:

    α) Οι υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους,
    β) Το Δημόσιο, οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες, οι Δήμοι, οι Κοινότητες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τις δραστηριότητες ή πράξεις, τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία, με την προϋπόθεση ότι οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την Οδηγία 2006/112/ ΕΚ (παρ. 9, άρθρο 8 του ν. 4308/2014).

    Ερώτηση: Ποια δεδομένα διαβιβάζουν στο myDATA, οι οντότητες που είναι υποχρεωμένες να το κάνουν;

    Απάντηση: Οι οντότητες που εφαρμόζουν υποχρεωτικά τα ΕΛΠ, διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ:

    α) δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν για την τεκμηρίωση των συναλλαγών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 810 και 12 του ν. 4308/2014 (τιμολόγια και στοιχεία λιανικής πώλησης),

    β) δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων όπως απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής, καθώς και τα δεδομένα των παραστατικών που εκδίδονται για την τεκμηρίωση της είσπραξης/πληρωμής ενοικίου,

    γ) τα δεδομένα των λογιστικών εγγραφών που διαμορφώνουν τη λογιστική και φορολογική βάση για την εξαγωγή του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε φορολογικού έτους.

     

    ΑΡΘΡΟ 3: ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ

     

    Ερώτηση: Που μπορούμε να δούμε τα παραστατικά της ΑΑΔΕ, την τυποποίηση τους, καθώς και τις εγγραφές των τηρούμενων λογιστικών βιβλίων των υπόχρεων οντοτήτων που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ;

    Απάντηση: Όλα τα παραπάνω αναφέρονται αναλυτικά στο παράρτημα της Α.1138/2020.

    Ερώτηση: Ποια δεδομένα διαβιβάζουμε στα Τιμολόγια χονδρικής;

    Απάντηση: Για τα τιμολόγια, περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:

    α) Στοιχεία αντισυμβαλλομένων ημεδαπής/αλλοδαπής:
    i. Α.Φ.Μ.
    ii. Χώρα προέλευσης του εκδότη/λήπτη

    β) Είδος Παραστατικού (π.χ. Τιμολόγιο Πώλησης)

    γ) Στοιχεία Παραστατικού:
    i. Ημερομηνία έκδοσης
    ii. Σειρά/αριθμός
    iii. Αριθμός Εγκατάστασης

    δ) Στοιχεία συναλλαγής: Συνολική Αξία Παραστατικού = Καθαρή αξία + Φ.Π.Α. Παρακρατήσεις + Λοιποί Φόροι + Τέλη Χαρτοσήμου + Λοιπά Τέλη – Κρατήσεις υπέρ Λοιπών Φορέων του Δημοσίου.

    Ερώτηση: Ποια δεδομένα διαβιβάζουμε στα στοιχεία λιανικής πώλησης;

    Απάντηση: Για τα στοιχεία λιανικής, διαβιβάζονται όσα από τα δεδομένα που είδαμε για τα τιμολόγια χονδρικής, προβλέπονται ως υποχρεωτικά αναγραφόμενα από τις κείμενες διατάξεις και αναφέρονται στο Παράρτημα της Α.1138/2020.

    Ερώτηση: Ποια δεδομένα διαβιβάζουμε για τα πιστωτικά και τα συμπληρωματικά τιμολόγια πώλησης, που είναι συσχετιζόμενα με το αρχικό τιμολόγιο;

    Απάντηση: Διαβιβάζουμε ακριβώς τα ίδια δεδομένα που κάναμε και για το αρχικό τιμολόγιο πώλησης.

    Ερώτηση: Ποια δεδομένα διαβιβάζουμε στις εκκαθαρίσεις;

    Απάντηση: Ειδικά για τις εκκαθαρίσεις (παρ. 12, άρθρο 8 του ν. 4308/2014), τα δεδομένα της συναλλαγής που διαβιβάζονται από τον τρίτο που πωλεί αγαθά για λογαριασμό της οντότητας αφορούν την αμοιβή-προμήθειά του, τον Φ.Π.Α. που υπολογίζεται επί αυτής, καθώς και την αξία (με Φ.Π.Α.) των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της οντότητας.

    Ερώτηση: Τι διαβιβάζεται με τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων εξόδων και τι ιδιαιτερότητα υπάρχει με τη μισθοδοσία και τις αποσβέσεις;

    Απάντηση: Από τα δεδομένα των τηρούμενων λογιστικών βιβλίων διαβιβάζονται στην ψηφιακή Πλατφόρμα myDATA οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων / εξόδων (ανά χρέωση και πίστωση) που διαμορφώνουν το τελικό λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα κάθε φορολογικού έτους. Από τις εγγραφές αυτές, διαβιβάζονται διακριτά οι εγγραφές μισθοδοσίας και αποσβέσεων και είτε αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά οι λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων / εξόδων που διενεργούνται στο τέλος της περιόδου.

     

    ΑΡΘΡΟ 4: ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ

     

    Ερώτηση: Τεχνικά όταν διαβιβάζουμε Τιμολόγια χονδρικής ή Λιανικές, διαβιβάζουμε σύνοψη μόνο ή και άλλα έξτρα δεδομένα;

    Απάντηση: Τα δεδομένα του άρθρου 3 της παρούσας(τιμολόγια, λιανικές κλπ..) διαβιβάζονται στην Πλατφόρμα myDATA, υπό μορφή σύνοψης, χωρίς αναλυτική διάκριση των ειδών και των εγγραφών, κατά περίπτωση, όπως προβλέπεται στο Παράρτημα, εκτός από τις περιπτώσεις που με βάση την κείμενη νομοθεσία ορίζεται η υποχρέωση διαβίβαση αυτών με αναλυτική διάκριση.

    Ερώτηση: Πως διαβιβάζονται τα στοιχεία λιανικής, που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ(ΦΤΜ, Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ, Α.ΔΗ.ΜΕ);

    Απάντηση: Τα στοιχεία λιανικής, που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ(ΦΤΜ, Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ, Α.ΔΗ.ΜΕ), διαβιβάζονται ως εξής:

    • είτε αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής πώλησης, μέσω απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε.
    • είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, στην Πλατφόρμα myDATA, με τους τρόπους που προβλέπονται στις περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παρ. 6 του παρόντος άρθρου(εμπορικό πρόγραμμα-λογιστικό, ERP και ειδική φόρμα καταχώρισης), για τις συναλλαγές που από την κείμενη νομοθεσία δεν έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε.

    Ερώτηση: Πως διαβιβάζονται τα στοιχεία λιανικής, που εκδίδονται μηχανογραφικά ή χειρόγραφα, χωρίς την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ;

    Απάντηση: Για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται μηχανογραφικά ή χειρόγραφα χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ(ΠΟΛ 1002/2014), τα δεδομένα διαβιβάζονται αναλυτικά ανά στοιχείο λιανικής πώλησης στην Πλατφόρμα myDATA.

    Ερώτηση: Πως διαβιβάζονται τα στοιχεία λιανικής, μέσω παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης;

    Απάντηση: Διαβιβάζονται αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής.

    Ερώτηση: Τι διαβιβάζει ο εκδότης με τον χαρακτηρισμό της συναλλαγής;

    Απάντηση: Τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων διαβιβάζονται ανά χαρακτηρισμό συναλλαγής από τον εκδότη τους και σε κάθε περίπτωση ανά συντελεστή φόρου και τέλους, ανεξάρτητα από την αξία και τον τρόπο έκδοσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

    Ερώτηση: Σε ποιες περιπτώσεις διαβιβάζει κατ’ εξαίρεση ο λήπτης( ημεδαπή οντότητα) και όχι ο εκδότης;

    Απάντηση: Κατ’ εξαίρεση, τα οριζόμενα δεδομένα διαβιβάζονται από τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών (ημεδαπή οντότητα) στις εξής περιπτώσεις:

    α) Συναλλαγών με μη υπόχρεη οντότητα της αλλοδαπής, όπως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, εισαγωγές από τρίτες χώρες και λήψεις υπηρεσιών (ενδοκοινοτικές, τρίτων χωρών).

    β) Λήψης παραστατικών λιανικής από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, όπως κοινόχρηστα, συνδρομές, λιανικές συναλλαγές αλλοδαπής.

    γ) Συναλλαγών που αφορούν σε πώληση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ύδατος μη ιαματικού (Ε.Υ.Δ.Α.Π., λοιποί πάροχοι κ.λπ.), καθώς και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης.

    δ) Συναλλαγών με τις οντότητες εκμεταλλευτών διοδίων, τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    ε) Παραστατικά καταβολής εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτά που εκδίδονται από τον ΕΦΚΑ και

    στ) Μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων από τον εκδότη.

    Ερώτηση: Ποιος διαβιβάζει στις περιπτώσεις της αυτοτιμολόγησης και της ανάθεσης τιμολόγησης;

    Απάντηση: Στην περίπτωση που τα λογιστικά στοιχεία (τιμολόγια, στοιχεία λιανικών συναλλαγών) εκδίδονται από τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών (αυτοτιμολόγηση) ή από τρίτο πρόσωπο εξ ονόματος και για λογαριασμό του πωλητή (ανάθεση τιμολόγησης), τα οριζόμενα δεδομένα διαβιβάζονται από τον ίδιο (λήπτη) ή από το τρίτο πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί η τιμολόγηση, αντίστοιχα, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική αναφορά στην προαπαιτούμενη συμφωνία (παρ. 5, άρθρο 8 του ν. 4308/2014).

    Ερώτηση: Με ποιους τρόπους(κανάλια) γίνεται η διαβίβαση στα myDATA;

    Απάντηση: Η διαβίβαση των δεδομένων, που ορίζονται με την παρούσα, πραγματοποιείται από τις υπόχρεες οντότητες ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. μέσω:

    α) των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Ειδικά για τα δεδομένα τιμολογίων, οι οντότητες που χρησιμοποιούν τον τρόπο αυτό, δεν επιτρέπεται να διαβιβάζουν δεδομένα των παραστατικών αυτών με κάποιον από τους λοιπούς τρόπους της παρούσας παραγράφου.

    β) των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), που χρησιμοποιούν οι οντότητες και διασυνδέονται με την Α.Α.Δ.Ε. μέσω σχετικής διεπαφής.

    γ) ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε.

    δ) των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) για τις λιανικές συναλλαγές.

    ε) της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., αποκλειστικά για τις οντότητες που εκδίδουν παραστατικά και διενεργούν συναλλαγές χονδρικής (έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης) και για τις οντότητες που διενεργούν συναλλαγές λιανικής και δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ(ΠΟΛ 1002/2014).

    Ερώτηση: Ποιες οντότητες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν σαν κανάλι διαβίβασης την ειδική φόρμα καταχώρισης της ΑΑΔΕ;

    Απάντηση: Η ειδική φόρμα καταχώρισης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τις οντότητες που:

    α) τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και δεν υπερβαίνουν τα όρια των ακαθάριστων εσόδων, όπως αυτά ορίζονται για την εφαρμογή της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000(50000 τζίρος). Τα ανωτέρω, για τους σκοπούς της διαβίβασης, εξετάζονται στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, με βάση τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά προκύπτουν από την Πλατφόρμα myDATA, και ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, εντός του οποίου πραγματοποιείται η ηλεκτρονική διαβίβαση. Εξαιρετικά, για τα έτη 2020 και 2021, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και 2019 αντίστοιχα ή

    β) εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια πώλησης, ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος, όπως το πλήθος αυτών προκύπτει από τα δεδομένα που διαβιβάστηκαν στην Πλατφόρμα myDATA μέχρι το τέλος του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Εξαιρετικά για τα έτη 2020 και 2021, λαμβάνεται υπόψη μόνο το πλήθος των τιμολογίων, με βάση τις υποβληθείσες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών, σύμφωνα με την απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1022/2014 (Β’ 179).

    Ερώτηση: Μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια απλά παραδείγματα για το ποιες οντότητες εμπίπτουν στην ειδική φόρμα καταχώρισης;

    Απάντηση: Η ΑΑΔΕ, έχει αναρτήσει μια πολύ χρήσιμη αναφορά, σχετικά με την ειδική φόρμα καταχώρισης, την οποία και παραθέτω.

    Παραδείγματα δυνατότητας χρήσης της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

    – Επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα

    Μοναδικό κριτήριο για την Επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα είναι το πλήθος έκδοσης τιμολογίων κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Συγκεκριμένα όσες εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια πώλησης έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάζουν δεδομένα μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

    – Επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα

    Η Επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα έχει δύο κριτήρια. Διαζευκτικά, όποιο από τα δύο πληρείται ενεργοποιεί τη δυνατότητα χρήσης της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.. Τα δύο κριτήρια είναι α) τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους όταν δεν υπερβαίνουν τις 50.000€ και β) το πλήθος έκδοσης τιμολογίων πώλησης όταν δεν υπερβαίνουν τα πενήντα (50) κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

    Παραδείγματα Επιχειρήσεων με απλογραφικό λογιστικό σύστημα:

    ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

     

    ΠΛΗΘΟΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΗΣ
    Έως και 50000 ευρώ Έως και 50 ΝΑΙ
    Πάνω από 50000 ευρώ Έως και 50 ΝΑΙ
    Έως και 50000 ευρώ Πάνω από 50 ΝΑΙ
    Πάνω από 50000 ευρώ Πάνω από 50 ΟΧΙ

     

     

    Συμπερασματικά από τα παραπάνω παραδείγματα προκύπτει, ότι μόνο στην περίπτωση που η Επιχείρηση κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος έχει ακαθάριστα έσοδα πάνω από 50.000€ και έχει εκδώσει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια, δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί για όλο το επόμενο φορολογικό έτος, την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

     

    Σημαντική παρατήρηση: Όπως μας έχει ενημερώσει σε εκδηλώσεις της ΠΑΕΛΟ, ο κ.Ντίνος, όσες οντότητες εμπίπτουν στην χρήση της ειδικής φόρμας καταχώρισης και παρακολουθούνται από λογιστή, ο οποίος καταχωρεί στο λογιστικό του πρόγραμμα τις εγγραφές εσόδων και εξόδων, δε θα χρειάζεται να καταχωρούν μια –μια στη φόρμα τις εγγραφές, αλλά θα διαβιβάζονται από το λογιστικό πρόγραμμα και θα πέφτουν στη φόρμα. Εξυπακούεται πως οι οντότητες αυτές, εξακολουθούν να εκδίδουν χειρόγραφα παραστατικά.

    Ερώτηση: Ποιος κάνει τη διαβίβαση με όλους τους παραπάνω τρόπους;

    Απάντηση: Τα οριζόμενα δεδομένα διαβιβάζονται, κατά περίπτωση, είτε:

    α) Από την ίδια την οντότητα ή εξουσιοδοτημένο λογιστή,

    β) Από το λήπτη, κατά τη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης και των περιπτώσεων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου,

    γ) Από τον Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης και

    δ) Από τον τρίτο, στην περίπτωση ανάθεσης τιμολόγησης.

    Ερώτηση: Που μπορώ να βρω πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη διαβίβαση στο myDATA;

    Απάντηση: Η επιχειρησιακή και τεχνική τεκμηρίωση της διαδικασίας διαβίβασης, αναφορικά με τις διαθέσιμες λειτουργίες διασύνδεσης με την Α.Α.Δ.Ε., αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της Αρχής (www.aade.gr/mydata).

     

    ΑΡΘΡΟ 5: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΣΥΝΟΨΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ

     

    Ερώτηση: Σε ποιο χρόνο διαβιβάζονται τα έσοδα από χονδρικές συναλλαγές;

    Απάντηση: Τα οριζόμενα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων, που αφορούν σε έσοδα από χονδρικές συναλλαγές, ανεξαρτήτως της υποχρέωσης ή μη υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α. από την οντότητα και του λογιστικού συστήματος (απλογραφικό-διπλογραφικό) που αυτή τηρεί, διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. ως ακολούθως:

    α) Σε πραγματικό χρόνο, εφόσον τα οριζόμενα δεδομένα διαβιβάζονται σύμφωνα με τις περιπτώσεις α’ και ε’ της παρ. 6 του άρθρου 4(πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης και τιμολογιέρα της ΑΑΔΕ).

    β) Σε πραγματικό χρόνο, για τις οντότητες που διαβιβάζουν τα οριζόμενα δεδομένα με τον τρόπο που καθορίζεται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 4(πρόγραμμα εμπορικό/λογιστικό, ERP).
    γ) για τις οντότητες που διαβιβάζουν τα οριζόμενα δεδομένα με τον τρόπο που καθορίζεται στην περ. γ΄ της παρ. 6 του άρθρου 4(ειδική φόρμα καταχώρισης της ΑΑΔΕ), μέχρι την εικοστή (20η) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

    Εξαιρετικά, για τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022, οι οντότητες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (Δ.Ε.Η. και λοιποί πάροχοι), η Ε.Υ.Δ.Α.Π., οι λοιπές οντότητες πώλησης ύδατος μη ιαματικού, οι οντότητες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οντότητες εκμεταλλευτές διοδίων, τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος διαβιβάζουν τα συγκεκριμένα δεδομένα, συγκεντρωτικά, στον ίδιο, ως άνω, οριζόμενο χρόνο, ανά περίπτωση( ισχύει το ίδιο και για τις λιανικές τους συναλλαγές).

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος διαβίβασης στην περίπτωση εσόδου, που δεν αφορά σε έκδοση φορολογικού στοιχείου, αλλά σε λογιστική εγγραφή;

    Απάντηση: Ειδικά στην περίπτωση διαβίβασης εσόδων που δεν αφορούν σε έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά σε διενεργούμενη λογιστική εγγραφή, τα δεδομένα διαβιβάζονται μέχρι την εικοστή (20η) ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος διαβίβασης για τις λιανικές πωλήσεις;

    Απάντηση:  Ο χρόνος διαβίβασης, είναι αντίστοιχα ο ίδιος, όπως και για τις χονδρικές συναλλαγές, δηλαδή:

    α) Σε πραγματικό χρόνο, εφόσον τα οριζόμενα δεδομένα διαβιβάζονται σύμφωνα με τις περιπτώσεις α’ και ε’ της παρ. 6 του άρθρου 4(πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης και τιμολογιέρα της ΑΑΔΕ).

    β) Σε πραγματικό χρόνο, για τις οντότητες που διαβιβάζουν τα οριζόμενα δεδομένα με τον τρόπο που καθορίζεται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 4(πρόγραμμα εμπορικό/λογιστικό, ERP).
    γ) για τις οντότητες που διαβιβάζουν τα οριζόμενα δεδομένα με τον τρόπο που καθορίζεται στην περ. γ΄ της παρ. 6 του άρθρου 4(ειδική φόρμα καταχώρισης της ΑΑΔΕ), μέχρι την εικοστή (20η) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος διαβίβασης για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των ΦΗΜ με την ΑΑΔΕ;

    Απάντηση: Για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε., τα υπόψη δεδομένα διαβιβάζονται στον χρόνο που ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος διαβίβασης για τις οντότητες της ΠΟΛ 1002/2014, που δεν έχουν υποχρέωσης χρήσης ΦΗΜ;

    Απάντηση: Οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ. και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/λογιστικό, ERP) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα εντός πέντε (5) ημερών από την έκδοση αυτών.

    Σημαντική παρατήρηση: Οι 5 μέρες αναφέρονται για όσους έχουν μηχανογράφηση, μέσω προγράμματος( εμπορικού/λογιστικού, ERP) και με βάση τις πληροφορίες μας, είναι το ανώτατο όριο διαβίβασης, εφόσον δεν γίνει για οποιοδήποτε λόγο η διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο, μέσω του προγράμματος(πχ διακοπή internet κλπ..). Σε κάθε περίπτωση, οι οντότητες που εκδίδουν χειρόγραφες ΑΠΥ, ή ΑΛΠ, και εμπίπτουν στα όρια της ειδικής φόρμας, εξακολουθούν να έχουν σαν χρόνο διαβίβασης, την 20η μέρα του επόμενου μήνα. Αυτό ισχύει είτε καταχωρούν στη φόρμα μόνες τους μια-μια τις ΑΛΠ/ΑΠΥ, είτε μέσω λογιστή από το λογιστικό του πρόγραμμα, το οποίο θα «κουμπώνει» τις εγγραφές στη φόρμα.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος διαβίβασης, από την πλευρά του λήπτη για συναλλαγές, που οφείλει κατ’ εξαίρεση να διαβιβάσει;

    Απάντηση: Κατ’ εξαίρεση, τα οριζόμενα δεδομένα διαβιβάζονται από τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών (ημεδαπή οντότητα) στις εξής περιπτώσεις:

    α) Συναλλαγών με μη υπόχρεη οντότητα της αλλοδαπής, όπως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, εισαγωγές από τρίτες χώρες και λήψεις υπηρεσιών (ενδοκοινοτικές, τρίτων χωρών).

    β) Λήψης παραστατικών λιανικής από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, όπως κοινόχρηστα, συνδρομές, λιανικές συναλλαγές αλλοδαπής.

    γ) Συναλλαγών που αφορούν σε πώληση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ύδατος μη ιαματικού (Ε.Υ.Δ.Α.Π., λοιποί πάροχοι κ.λπ.), καθώς και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης.

    δ) Συναλλαγών με τις οντότητες εκμεταλλευτών διοδίων, τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    ε) Παραστατικά καταβολής εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτά που εκδίδονται από τον ΕΦΚΑ

    Η διαβίβαση στις παραπάνω περιπτώσεις, πραγματοποιείται έως την ημερομηνία υποβολής της οικείας δήλωσης Φ.Π.Α., ανάλογα με το λογιστικό σύστημα που τηρεί ο λήπτης (απλογραφικό διπλογραφικό).

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος διαβίβασης, στην περίπτωση που ο εκδότης του παραστατικού, δεν τηρεί την υποχρέωση της διαβίβασης, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών;

    Απάντηση: Στην περίπτωση, κατά την οποία ο εκδότης δεν τηρεί την υποχρέωση της ηλεκτρονικής διαβίβασης των δεδομένων εντός των τιθέμενων προθεσμιών, η διαβίβαση από το λήπτη πραγματοποιείται εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος διαβίβασης από την πλευρά του λήπτη, όταν ο εκδότης διαβιβάσει δεδομένα με απόκλιση, για τα οποία ο λήπτης δεν συμφωνεί;

    Απάντηση: Στην περίπτωση κατά την οποία ο εκδότης διαβιβάσει δεδομένα με απόκλιση, ο λήπτης διαβιβάζει σχετική επισήμανση περί απόκλισης διαβίβασης. Η διαβίβαση από το λήπτη πραγματοποιείται εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος διαβίβασης των λογιστικών εγγραφών τακτοποίησης εσόδων/εξόδων;

    Απάντηση: Οι οριζόμενες από την παρούσα εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων διαβιβάζονται έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με εξαίρεση τις εγγραφές μισθοδοσίας, τα δεδομένα των οποίων διαβιβάζονται έως την υποβολή της δήλωσης για την απόδοση του σχετικού παρακρατούμενου φόρου.

    Ερώτηση: Ποια θεωρείται ως η ημερομηνία διαβίβασης και επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρισης στην ΑΑΔΕ;

    Απάντηση: Ως ημερομηνία διαβίβασης και επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρησης στην Α.Α.Δ.Ε. των δεδομένων που ορίζονται με την παρούσα, λαμβάνεται η ημερομηνία χορήγησης του Μοναδικού Αριθμού Καταχώρησης (Μ.ΑΡ.Κ.). Για τα παραστατικά που διαβιβάζονται μέσω απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε. η ημερομηνία διαβίβασης και επιτυχούς καταχώρισης προκύπτει από το πληροφοριακό σύστημα των Φ.Η.Μ.

     

    ΑΡΘΡΟ 6: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ

     

    Ερώτηση: Τι ακριβώς κάνουν οι οντότητες στον χαρακτηρισμό των συναλλαγών;

    Απάντηση:  Οι οντότητες χαρακτηρίζουν τις συναλλαγές κατατάσσοντας τα σχετικά λογιστικά γεγονότα σε έσοδα και σε έξοδα.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος χαρακτηρισμού των συναλλαγών εσόδων , των οποίων τα σχετικά δεδομένα, διαβιβάζονται με πρόγραμμα διαχείρισης επιχειρήσεων(εμπορικό/λογιστικό, ERP);

    Απάντηση: Για αυτά τα έσοδα, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος χαρακτηρισμού συναλλαγών εσόδων, των οποίων τα σχετικά δεδομένα, διαβιβάζονται με την ειδική φόρμα καταχώρισης;

    Απάντηση: Για αυτά τα έσοδα, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ, μέχρι την 20η μέρα του επόμενου μήνα, εντός του οποίου εκδόθηκαν.

    Ερώτηση:  Ποιος είναι ο χρόνος χαρακτηρισμού των συναλλαγών εσόδων , των οποίων τα σχετικά δεδομένα, διαβιβάζονται με την τιμολογιέρα της ΑΑΔΕ;

    Απάντηση: Για αυτά τα έσοδα, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος χαρακτηρισμού των συναλλαγών εσόδων , των οποίων τα σχετικά δεδομένα, διαβιβάζονται με ΦΗΜ;

    Απάντηση: : Για αυτά τα έσοδα, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ, έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α., ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος χαρακτηρισμού των συναλλαγών εσόδων , των οποίων τα σχετικά δεδομένα, διαβιβάζονται μέσω παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης;

    Απάντηση: Για αυτά τα έσοδα, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ, δυνητικά είτε από τον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης ταυτόχρονα με τα δεδομένα που διαβιβάζονται υπό μορφή σύνοψης και εντός του ίδιου χρόνου διαβίβασης των δεδομένων των παραστατικών σύμφωνα με το άρθρο 5 (σε πραγματικό χρόνο), είτε από την οντότητα στην οποία αφορά το έσοδο έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α., ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος χαρακτηρισμού των συναλλαγών εσόδων αυτοτιμολόγησης και διαδικασίας ανάθεσης τιμολόγησης;

    Απάντηση: Για αυτά τα έσοδα, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται από την οντότητα στην οποία αφορά το έσοδο, έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α., ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος χαρακτηρισμού των συναλλαγών εσόδων για τις πωλήσεις για λογαριασμό τρίτου;

    Απάντηση: Για αυτά τα έσοδα πωλήσεων για λογαριασμό τρίτων, ο χαρακτηρισμός των εσόδων διαβιβάζεται από την οντότητα στην οποία αφορά το έσοδο, έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α., ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος χαρακτηρισμού των συναλλαγών εσόδων από οντότητες που χρησιμοποιούν ΦΗΜ, είτε πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είτε αυτοτιμολόγηση, είτε ανάθεση τιμολόγησης, ή κάνουν πωλήσεις για λογαριασμο τρίτου και δεν υπάγονται σε ΦΠΑ;

    Απάντηση: Για αυτά τα έσοδα, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται  μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος χαρακτηρισμού των συναλλαγών στην περίπτωση μη τήρησης από τον εκδότη, της υποχρέωσης διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων των παραστατικών και διαβίβασης αυτών από τον λήπτη;

    Απάντηση: Στην περίπτωση μη τήρησης από τον εκδότη, της υποχρέωσης διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων των παραστατικών και διαβίβασης αυτών από τον λήπτη, ο χαρακτηρισμός του εσόδου διαβιβάζεται από τον εκδότη εντός μηνός από τη λήξη της τιθέμενης προθεσμίας διαβίβασης, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 5( η οποία προθεσμία αυτή είναι εντός 2 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ, των τηρούντων απλογραφικό σύστημα).

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος χαρακτηρισμού των συναλλαγών στην περίπτωση διαβίβασης με απόκλιση, κατά την οποία ο λήπτης έχει κάνει τη σχετική επισήμανση;

    Απάντηση: στην περίπτωση διαβίβασης με απόκλιση κατά την οποία ο λήπτης έχει κάνει τη σχετική επισήμανση, ο εκδότης διαβιβάζει σύνοψη και χαρακτηρισμό του εσόδου, εντός μηνός από τη λήξη της τιθέμενης προθεσμίας διαβίβασης, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 5( η οποία προθεσμία αυτή είναι εντός 2 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ, των τηρούντων απλογραφικό σύστημα).

    Ερώτηση: Ποιος είναι ο ρόλος του λογιστή-φοροτεχνικού στη σύνοψη και τον χαρακτηρισμό των εξόδων;

    Απάντηση: Η σύνοψη και ο χαρακτηρισμός, διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. υποχρεωτικά μέσω λογιστή – φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε., για τις οντότητες που εμπίπτουν στις προϋποθέσεις και τα όρια ακαθαρίστων εσόδων, όπως αυτά ορίζονται για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000( τζίρος>50000 ευρώ).

    Ερώτηση: Σε ποιους χρόνους γίνεται η σύνοψη και ο χαρακτηρισμός εξόδων, από τον λογιστή-φοροτεχνικό;

    Απάντηση: α) Για τις συναλλαγές που αφορούν σε χαρακτηρισμό παραστατικών εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης που λαμβάνει η οντότητα από υπόχρεες οντότητες ημεδαπής, καθώς και σε σύνοψη και χαρακτηρισμό παραστατικών εξόδων της περ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας(κατ’ εξαίρεση διαβίβαση από τον λήπτη όπως πχ ενδοκοινοτικές, διόδια, παραστατικά λιανικής, ΕΦΚΑ κλπ.), μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α., ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα. Ειδικά για τις οντότητες που δεν υπάγονται σε Φ.Π.Α., η σύνοψη και ο χαρακτηρισμός διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

    β) Για τα δεδομένα σύνοψης και χαρακτηρισμού που αφορούν στις εγγραφές μισθοδοσίας, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης για την απόδοση του σχετικού παρακρατούμενου φόρου.

    γ) Για τα δεδομένα που αφορούν στις εγγραφές αποσβέσεων και στις λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων, η σύνοψη και ο χαρακτηρισμός διαβιβάζονται είτε αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά στην Α.Α.Δ.Ε. μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

     

    ΑΡΘΡΟ 7: ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ

     

    Ερώτηση: Από πότε ξεκινάει η πλήρης εφαρμογή της πλατφόρμας myDATA, για όλους τους υπόχρεους;

    Απάντηση: Από την 1.1.2022 και εφεξής, διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή Πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα, όπως αυτά ορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 15Α του ν. 4174/2013 (Α΄ 170).

     Ερώτηση: Τι ισχύει εξαιρετικά για το φορολογικό έτος 2021;

    Απάντηση:  Για το φορολογικό έτος 2021, είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική η σύνοψη και ο χαρακτηρισμός των εξόδων. Πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

    • Τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εσόδων τιμολόγησης, τα δεδομένα της σύνοψης, οι χαρακτηρισμοί εξόδων αυτοτιμολόγησης (αντικριζόμενων ή μη), καθώς και οι τίτλοι κτήσης διαβιβάζονται υποχρεωτικά: i) από την 1.10.2021, από τις οντότητες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων τους για το φορολογικό έτος 2019, υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ (€ 100.000), καθώς και από τις οντότητες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων τους για το φορολογικό έτος 2019, υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες ευρώ (€ 50.000) και ii) από την 1.11.2021, από τις λοιπές οντότητες.
    • Έως και την 31.3.2022, διαβιβάζονται τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εσόδων τιμολόγησης, τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εξόδων αυτοτιμολόγησης, καθώς και οι τίτλοι κτήσης που αφορούν σε λογιστικά αρχεία για το χρονικό διάστημα από την 1.1.2021 έως και την 30.9.2021, καθώς και την 31.10.2021 αντίστοιχα, για τις κατηγορίες οντοτήτων της παραπάνω παραγράφου, εκτός από τα δεδομένα που οι οντότητες διαβίβασαν προγενέστερα.
    • Ειδικά στην περίπτωση μη διαβίβασης δεδομένων από τον Εκδότη, στις παραπάνω περιπτώσεις, για στοιχεία που έχουν εκδοθεί έως και τις προαναφερόμενες ημερομηνίες, ήτοι 30.9.2021 και 31.10.2021 αντίστοιχα, αυτά δύνανται να διαβιβάζονται από το Λήπτη από την 1.4.2022 έως και την 30.4.2022. Ο Εκδότης δύναται να αποδεχθεί και να χαρακτηρίσει τις εν λόγω συναλλαγές έως και την 31.5.2022. Τα δεδομένα της περίπτωσης αυτής που αφορούν σε συναλλαγές χονδρικής διαβιβάζονται διακριτά, ανά παραστατικό και τα δεδομένα των συναλλαγών λιανικής διαβιβάζονται ανά μήνα, είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά.
    • Έως και την 31.5.2022 δύνανται να διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εξόδων τιμολόγησης, καθώς και οι χαρακτηρισμοί εσόδων αυτοτιμολόγησης, που αφορούν σε λογιστικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την 1.1.2021 έως και την 31.12.2021. Επιπλέον, έως και την 31.5.2022 δύνανται να διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., από το λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών (ημεδαπή οντότητα), τα δεδομένα εξόδων των περ. α΄ έως και ε΄ της παρ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας(κατ’ εξαίρεση διαβίβαση από τον λήπτη όπως πχ ενδοκοινοτικές, διόδια, παραστατικά λιανικής, ΕΦΚΑ κλπ). Τα δεδομένα των υπόψη περιπτώσεων, που αφορούν σε συναλλαγές χονδρικής, διαβιβάζονται διακριτά ανά παραστατικό και τα δεδομένα των συναλλαγών λιανικής διαβιβάζονται είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα.
    • Έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και όχι αργότερα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής, διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., υποχρεωτικά οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και προαιρετικά οι εγγραφές τακτοποίησης εξόδων, των δεδομένων που αφορούν το υπόψη φορολογικό έτος.

    Καλή δύναμη σε όλους!

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ