Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024

    «myDATA» και Αγρότες – Κατηγορίες, Προθεσμίες και Κανάλια Διαβίβασης Εσόδων!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Εύα Λιλιοπούλου
    Λογίστρια Φοροτεχνικός

     

    Εύα Λιλιοπούλου
    Λογίστρια Φοροτεχνικός

     

    «myDATA» και Αγρότες – Κατηγορίες, Προθεσμίες και Κανάλια Διαβίβασης Εσόδων

     

    Εύα Λιλιοπούλου
    Λογίστρια Φοροτεχνικός

     

    Μετά την υποχρέωση έναρξης της διαβίβασης στην πλατφόρμα myDATA, αλλάζουν σημαντικά πράγματα στην λογιστική παρακολούθηση των Αγροτών, σε σχέση με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν λόγω myDATA.

     

    • Αγρότες : Υπόχρεοι και Μη υπόχρεοι στην πλατφόρμα myDATA
    • Αγρότης Ειδικού Καθεστώτος : Δεν είναι υπόχρεος σε καμία ενέργεια
    • “Αφανής” Αγρότης : Δεν είναι υπόχρεος σε καμία ενέργεια.

    Για τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, τον τίτλο κτήσης, αγορά αγροτικών προϊόντων από αγρότες του ειδικού καθεστώτος, τον διαβιβάζει ο εκδότης και ο λήπτης (αγρότης) δεν κάνει τίποτα, αφού απαλλάσσεται.

    • Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος : Έχει όλες τις υποχρεώσεις.

     

    • Κατηγορίες Αγροτών του Κανονικού Καθεστώτος, με βάση τα εκδιδόμενα στοιχεία εσόδων.

    Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τους αγρότες του Κανονικού καθεστώτος, σε τρείς κατηγορίες :

    α) Αγρότες, που έχουν δικαίωμα χρήσης της  «Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης» (είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία) 

    Δηλαδή αυτοί, θα μπορούν να εκδίδουν χειρόγραφα τα τιμολόγια, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά θα πρέπει όμως να τα πηγαίνουν, μέχρι τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα στον λογιστή τους για να τα διαβιβάζει.

    Άρα στην κατηγορία αυτή, θα έχουμε μια σημαντική αλλαγή, που αφορά την προθεσμία προσκόμισης των τιμολογίων πώλησης, στα Λογιστικά Γραφεία. Αυτά πρέπει να καταχωρηθούν/διαβιβαστούν κάθε μήνα εντός 20 ημερών του επόμενου από την έκδοση τους μήνα και άρα θα πρέπει να προσκομιστούν στο λογιστικό γραφείο, αρκετές ημέρες πριν, ενώ πριν μπορούσαν να καταχωρηθούν μέχρι πριν την δήλωση του Φ.Π.Α (μια φορά το τρίμηνο)  .

    Η αλλαγή αυτή, θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο απασχόλησης του λογιστή.

    Σημειώνεται ότι η εκπρόθεσμη διαβίβαση, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης (δεν έχει ακόμα εκδοθεί) , θα έχει πρόστιμο

    β) Αγρότες, που δεν έχουν δικαίωμα χρήσης της  «Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης» (αφορά λίγους αγρότες)

    Στην κατηγορία αυτή, θα έχουμε μια σημαντική αλλαγή, που αφορά την υποχρέωση διαβίβασης στην πλατφόρμα myDATA των τιμολογίων σε «πραγματικό χρόνο» και άρα για να γίνει αυτό πρέπει ο αγρότης, να χρησιμοποιεί «Τιμολογιέρα»,κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως ανεφάρμοστο. Στην ουσία δηλαδή καταργούνται, για την περίπτωση αυτή, τα χειρόγραφα τιμολόγια.

    H Τιμολογιέρα είναι ένα λογισμικό (πρόγραμμα) με το οποίο κάποιος αφενός τιμολογεί και αφετέρου εκτυπώνει τιμολόγιο πώλησης ή οποιοδήποτε άλλο παραστατικό (Τ.Π.Υ., Α.Π.Λ., κ.λπ) και επίσης διασυνδέεται ηλεκτρονικά με την Πλατφόρμα MyData αποστέλλοντας ταυτόχρονα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

    Το «timologio» είναι η εφαρμογή («Τιμολογιέρα»), που παρέχει δωρεάν η ΑΑΔΕ για ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA.

    Μια δυνατότητα, για μη έκδοση τιμολογίου σε πραγματικό χρόνο, δίδεται εφόσον αρχικά εκδοθεί Δελτίο Αποστολής και μετά «Τιμολόγιο Πώλησης».

    Δείτε σχετικά και το άρθρο μου : Αγρότες – Παραστατικά Διακίνησης : Τι πρέπει να προσέξουν! ( https://taxvoice.gr/?p=8334 ).

    Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης» : Δεν λαμβάνω υπόψη την δυνατότητα χρήσης «Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης», αντί για «τιμολογιέρα», γιατί είναι απίθανο η επιλογή αυτού του μέσου διαβίβασης από έναν Αγρότη.

    γ) Αγρότες, που δεν εκδίδουν οι ίδιοι τιμολόγια, αλλά αυτά εκδίδονται με την μέθοδο της «Εκκαθάρισης» ή της «Αυτοτιμολόγησης».

    Στις κατηγορίες αυτές, την υποχρέωση διαβίβασης, καταρχήν έχει ο Έμπορος ή  ο Συνεταιρισμός και άρα δεν υπάρχει, εφόσον ο αγρότης έχει, μόνο τέτοιες περιπτώσεις, να κάνει κάποια ιδιαίτερη ενέργεια, σχετικά με την καταρχήν διαβίβαση των τιμολογίων. Τα παραστατικά αυτά τα διαβιβάζει ο εκδότης και ο λήπτης έπειτα μόνο το «χαρακτηρίζει».

    • «Εκκαθάριση»

    Το παραστατικό 1.5  Το Τιμολόγιο Πώλησης / Εκκαθάριση Πωλήσεων Τρίτων _ Τιμολόγιο Πώλησης / Αμοιβή από Πωλήσεις Τρίτων διαβιβάζεται υποχρεωτικά μόνο από τους Εκδότες του ( Έμπορο ή Συνεταιρισμό), πλην της περίπτωσης παράλειψης διαβίβασης από μέρους τους εντός της σχετικής προθεσμίας. Σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται να το διαβιβάσει ο Λήπτης.

    Το Τιμολόγιο Πώλησης / Εκκαθάριση Πωλήσεων Τρίτων _ Τιμολόγιο Πώλησης / Αμοιβή από Πωλήσεις Τρίτων είναι σύνθετο παραστατικό, με δύο γραμμές. Η πρώτη γραμμή αφορά την Εκκαθάριση Πωλήσεων Τρίτων και η δεύτερη την Αμοιβή από Πωλήσεις Τρίτων.

    Ο εκδότης (συνεταιρισμός ή έμπορος)  διαβιβάζει, με τους «χαρακτηρισμούς»  : α) 1η γραμμή :  2.9 Έξοδα για λογαριασμό τρίτων και β) 2η γραμμή : 1.3 Έσοδα από παροχή Υπηρεσιών καθώς αφορά την αμοιβή του.

    Το ποσό Εκκαθάριση Πωλήσεων Τρίτων ενημερώνει το Αναλυτικό Βιβλίο του Λήπτη (Αγρότη) στο σκέλος των Εσόδων, ενώ το ποσό για την Αμοιβή από Πωλήσεις Τρίτων ενημερώνει το Αναλυτικό Βιβλίο του Λήπτη (Αγρότη) στο σκέλος των Εξόδων.

    • «Αυτοτιμολόγηση»

    Τα παραστατικά των περιπτώσεων (τύπος παραστατικού 1.1), (τύπος παραστατικού 1.4) και  (τύπος παραστατικού 1.6) λειτουργούν αντίστροφα και ενημερώνουν το Αναλυτικό Βιβλίο του Εκδότη ( Έμπορο ή Συνεταιρισμό) στο σκέλος των Εξόδων και το Αναλυτικό Βιβλίο του Λήπτη (Αγρότη) στο σκέλος των Εσόδων.

    «Στην περίπτωση αυτοτιμολόγησης την υποχρέωση διαβίβασης σύνοψης έχει πάντα ο λήπτης αγαθών – υπηρεσιών που στην προκείμενη περίπτωση λειτουργεί ως Εκδότης και διαβιβάζει και χαρακτηρισμούς συναλλαγών εξόδων. Η οντότητα Λήπτης (πωλητής αγαθών – υπηρεσιών) διαβιβάζει μόνο χαρακτηρισμούς εσόδων».( ΑΑΔΕ -Ερώτηση/Απάντηση : αρ. 11. Πως διαβιβάζονται τα δεδομένα στην περίπτωση αυτοτιμολόγησης;)
    «Η περίπτωση της αυτοτιμολόγησης αφορά συναλλαγές μεταξύ υπόχρεων οντοτήτων που γίνεται κατόπιν συμφωνίας ενώ η περίπτωση τίτλου κτήσης αφορά συναλλαγές είτε με μη υπόχρεους στο ν.4308/2014 (ιδιώτες), είτε με υπόχρεες οντότητες αρνούμενες στην έκδοση παραστατικών.»( ΑΑΔΕ -Ερώτηση/Απάντηση : αρ. 12. Ποια η διαφορά του τίτλου κτήσης με την αυτοτιμολόγηση; )

     

    • «Ειδική Φόρμα Καταχώρησης» – Ποιοι αγρότες έχουν το δικαίωμα να την χρησιμοποιήσουν τα έτη 2021 και 2022 – Διαβίβαση από το λογιστικό πρόγραμμα του λογιστή.

    Δικαίωμα χρήσης :

    Στην περίπτωση που η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα και έχει εκδώσει το προηγούμενο φορολογικό έτος  πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια και ταυτόχρονα έχει ακαθάριστα έσοδα πάνω από 50.000 ευρώ, διαβιβάζει παραστατικά είτε μέσω ERP, είτε μέσω Παρόχου, είτε μέσω της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της Α.Α.Δ.Ε. (timologio) .

    Στην περίπτωση που το προηγούμενο φορολογικό έτος έχει εκδώσει κάτω από πενήντα (50) τιμολόγια, ή έχει ακαθάριστα έσοδα κάτω από 50.000 ευρώ, μπορεί να διαβιβάζει παραστατικά και μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης.
    Σημειώνουμε ότι :  για το έτος 2021, το έτος σύγκρισης είναι το έτος 2019 και για το έτος 2022, το έτος σύγκρισης είναι το έτος 2020, επειδή τα στοιχεία των προηγούμενων ετών δεν είναι διαθέσιμα στην αρχή του επόμενου έτους.

    Ο αριθμός των τιμολογίων περιλαμβάνει μόνο τα τιμολόγια πώλησης, που περιλαμβάνονται στην υποβληθείσα συγκεντρωτική κατάσταση πελατών.

    Διαβίβαση εσόδων, από το λογιστικό πρόγραμμα του λογιστή, σε περίπτωση δικαιώματος χρήσης της «Ειδικής Φόρμας» :

    «Ε Ο  Λογιστής μπορεί να διαβιβάζει όλα τα έσοδα των πελατών του έως τις 20 του επόμενου μήνα από την έκδοση εκάστου παραστατικού;
    Α Ναι αλλά μόνο για την περίοδο ανοχής και όχι υποχρεωτικά.

    Από τη νομοθέτηση του σχετικού άρθρου των κυρώσεων και μετά ο Λογιστής έχει την υποχρέωση για τη διαβίβαση μόνο των εξόδων …….Σχετικά με τα έσοδα δύναται να διαβιβάζει μόνο τα έσοδα των Επιχειρήσεων που έχουν τα όρια της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης. …….» ( ΑΑΔΕ -Ερώτηση /Απάντηση : αρ. 96 )

    Άρα μπορούν, στην περίπτωση που ο αγρότης έχει δικαίωμα χρήσης της Ειδικής φόρμας, τα τιμολόγια να διαβιβαστούν από το πρόγραμμα του λογιστή.

    Επίσης το ίδιο μπορεί να γίνει και για τα παραστατικά τα οποία έχουν εκδοθεί στο διάστημα από 1/1/2021 έως 30/9/2021 ή 31/10/2021.

    • Αγροτικές Επιδοτήσεις

    Καταχώρηση :

    Η καταχώρηση στα λογιστικά βιβλία γίνεται με την Βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Η διαβίβαση του παραστατικού στην πλατφόρμα myDATA, γίνεται ως εξής :

    • Τύπος Παραστατικού : 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης (δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκδώσουμε τιμολόγιο). ΑΦΜ, αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ ή με 000000000 (9 μηδενικά).

    Συνήθως στα λογιστικά βιβλία, ως έσοδο καταχωρούμε, μόνο το ποσό το οποίο φορολογείται, οπότε «χαρακτηρίζεται», ως εξής :

    • Category : 1.5 Λοιπά Έσοδα / Κέρδη,
    • Κατηγορία ΦΠΑ : 7. Άνευ ΦΠΑ 0% και Αιτία εξαίρεσης ΦΠΑ : Λοιπές εξαιρέσεις ΦΠΑ
    • Κωδικός : Ε3_562 Λοιπά συνήθη έσοδα.

    Χρόνος Καταχώρησης :

    Κατά την άποψή μου, λαμβάνοντας υπόψη την κατωτέρω απάντηση, μπορεί να διαβιβάζονται έως την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

    «Ε Πως διαβιβάζονται τα δεδομένα της μεταβατικής περιόδου που σε κάθε περίπτωση υπάρχει η υποχρέωση να διαβιβαστούν μεταγενέστερα για το φορολογικό έτος 2021 σχετικά με τα έσοδα, τα έξοδα και τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων εξόδων;

    Α Δεδομένου ότι το φορολογικό έτος 2021 είναι έτος ανοχής, εκπαίδευσης, ενημέρωσης οι Επιχειρήσεις διαβιβάζουν τις συναλλαγές χονδρικής σχετικά με τα αξιακά δεδομένα τουλάχιστον με καθαρή αξία και τυχόν Φ.Π.Α., τις συναλλαγές λιανικής συγκεντρωτικά ανά μήνα μέσω της λογιστικής εγγραφής εσόδων λιανικής από το Λογιστικό Πρόγραμμα – ERP είτε της Επιχείρησης, είτε του Λογιστή για όλες τις περιπτώσεις εσόδων λιανικής. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση  εξόδων.  Οι  εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων διαβιβάζονται  είτε  αναλυτικά,  είτε  συγκεντρωτικά  έως  την  υποβολή  της  Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος». ( ΑΑΔΕ -Ερώτηση/Απάντηση : αρ. 97 )

     

    • Έτος 2021 – Μεταβατικές Διατάξεις
    • « (ζ) Έως και την 31.3.2022, διαβιβάζονται τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εσόδων τιμολόγησης, τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εξόδων αυτοτιμολόγησης, καθώς και οι τίτλοι κτήσης που αφορούν σε λογιστικά αρχεία για το χρονικό διάστημα από την 1.1.2021 έως και την 30.9.2021, καθώς και την 31.10.2021 αντίστοιχα, για τις κατηγορίες οντοτήτων της παραπάνω παραγράφου, εκτός από τα δεδομένα που οι οντότητες διαβίβασαν προγενέστερα, σύμφωνα με την περ. α΄ ανωτέρω. Ειδικά στην περίπτωση μη διαβίβασης δεδομένων από τον Εκδότη, στις παραπάνω περιπτώσεις, για στοιχεία που έχουν εκδοθεί έως και τις προαναφερόμενες ημερομηνίες, ήτοι 30.9.2021 και 31.10.2021 αντίστοιχα, αυτά δύνανται να διαβιβάζονται από το Λήπτη από την 1.4.2022 έως και την 30.4.2022. Ο Εκδότης δύναται να αποδεχθεί και να χαρακτηρίσει τις εν λόγω συναλλαγές έως και την 31.5.2022. Τα δεδομένα της περίπτωσης αυτής που αφορούν σε συναλλαγές χονδρικής διαβιβάζονται διακριτά, ανά παραστατικό και τα δεδομένα των συναλλαγών λιανικής διαβιβάζονται ανά μήνα, είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά. ( Α.1138/2020, άρθρο 7 )
    • Ε Για το έτος 2021 επιβάλλονται πρόστιμα στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης διαβίβασης σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο;
      Α Όχι για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως μόνιμη και κανονική διαδικασία διαβίβασης αλλά ως περίοδος ανοχής, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και τελικής διαβίβασης με ένταση στα έσοδα.( ΑΑΔΕ -Ερώτηση/Απάντηση : αρ. 95 )
    • Ε Πως διαβιβάζονται τα δεδομένα της μεταβατικής περιόδου που σε κάθε περίπτωση υπάρχει η υποχρέωση να διαβιβαστούν μεταγενέστερα για το φορολογικό έτος 2021 σχετικά με τα έσοδα, τα έξοδα και τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων εξόδων;
      Α Δεδομένου ότι το φορολογικό έτος 2021 είναι έτος ανοχής, εκπαίδευσης, ενημέρωσης οι Επιχειρήσεις διαβιβάζουν τις συναλλαγές χονδρικής σχετικά με τα αξιακά δεδομένα τουλάχιστον με καθαρή αξία και τυχόν Φ.Π.Α., τις συναλλαγές λιανικής συγκεντρωτικά ανά μήνα μέσω της λογιστικής εγγραφής εσόδων λιανικής από το Λογιστικό Πρόγραμμα – ERP είτε της Επιχείρησης, είτε του Λογιστή για όλες τις περιπτώσεις εσόδων λιανικής. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση  εξόδων.  Οι  εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων διαβιβάζονται  είτε  αναλυτικά,  είτε  συγκεντρωτικά  έως  την  υποβολή  της  Δήλωσης .( ΑΑΔΕ -Ερώτηση/Απάντηση : αρ. 97 )
    • Το στελέχους της ΑΑΔΕ, κος Αντώνης Ντίνος, σε σεμινάριο του Ο.Ε.Ε (17/12/2021) https://www.youtube.com/watch?v=RXWCQuK8rU4 , ( 2 ώρες και 49 λεπτό )  αναφέρει ότι : και τα παραστατικά των εσόδων, που εκδόθηκαν στους μήνες  Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021, μπορούν να διαβιβαστούν έως 31.3.2022.

     

    • Έτος 2022 – Τι προβλέπεται να γίνει
    • Απαντήσεις της ΑΑΔΕ :

    « Ε Μέχρι την νομοθέτηση του σχετικού άρθρου κυρώσεων για τη μη διαβίβαση, την εκπρόθεσμη διαβίβαση και την ανακριβή διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποχρεωτικής διαβίβασης που προβλέπεται στην Α.1138/2020, η ΑΑΔΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμα;
    Α ….  Έως  τη νομοθέτηση του σχετικού άρθρου κυρώσεων δεν επιβάλλονται πρόστιμα για προγενέστερη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση στην πρώτη φάση λειτουργίας προκρίνεται η συμμετοχή στη διαβίβαση δεδομένων, για τη σταδιακή εκπαίδευση του οικοσυστήματος της ελληνικής οικονομίας». ( ΑΑΔΕ -Ερώτηση/Απάντηση : αρ. 93 )
    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδοθεί τέτοια απόφαση.

    • Αιτήματα λογιστικών συλλόγων :

    «1. Το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα 4 τουλάχιστον έτη, να αναρτηθούν υποχρεωτικά μόνο τα έσοδα των επιχειρήσεων, σε χρόνο ίδιο με τον χρόνο υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ της εκάστοτε οντότητας, ανεξάρτητα εάν αυτά αναρτώνται από λογισμικό της οντότητας. Εάν μία οντότητα δεν υπάγεται σε ΦΠΑ, ο χρόνος ανάρτησης να είναι αυτός που αντιστοιχεί στις οντότητες με απλογραφικά βιβλία.

    1. Το φορολογικό έτος 2022 να παραμείνει έτος χωρίς επιβολή κυρώσεων στην εκπρόθεσμη ή/και ανακριβή περιοδική διαβίβαση εσόδων, ως έτος ανοχής, εκπαίδευσης και ενημέρωσης των επιχειρήσεων.
    2. Για την περίοδο προσαρμογής, να διατηρηθεί η δυνατότητα διαβίβασης από το λογισμικό ERP του λογιστή, όλων των εσόδων των πελατών του που πληρούν τις προϋποθέσεις χρήσης της ειδικής φόρμας καταχώρησης».

    ( Κοινή Επιστολή 24 συλλόγων Λ/Φ με θέμα «Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονικά βιβλία)

    • Αιτήματα του Ο.Ε.Ε :

    «2. Το έτος 2022 η λειτουργία της εφαρμογής να είναι πιλοτική, δίνοντας ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις, που θα επιλέξουν την ψηφιακή διαβίβαση.

    1. Την υποχρεωτική εφαρμογή από το έτος 2023, εφόσον γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και οι απαραίτητες ρυθμίσεις και είναι σε πλήρη λειτουργία η σχετική πλατφόρμα».

    (ΟΕΕ- myDATA: Την πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων από 01-01-2022 ζητά με επιστολή του)

    • Δηλώσεις του Προέδρου του Ο.Ε.Ε :

    «Το έτος 2022 θα είναι έτος εκπαίδευσης και υποχρεωτικότητας. Ναι, θα στέλνονται τα τιμολόγια αλλά θα υπάρχει μεγάλη ελαστικότητα ως προς τους χρόνους και ως προς τα λάθη που θα γίνουν. Δεν θα αφήσουμε κανένα λογιστή να φάει πρόστιμο χωρίς να υπάρχει λόγος».

    ( taxheaven «Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ» :  Διάλογος με τον πρόεδρο του ΟΕΕ Κωνσταντίνο Κόλλια, 17-12-2021)

    Επίσης αναμένουμε και το τι θα γίνει με τα έξοδα

     

    • Αγρότες Κανονικού Καθεστώτος – Διαβίβαση ανά είδος παραστατικού εσόδων.

     

    Α/Α Κανάλι Διαβίβασης Προθεσμία Διαβίβασης Τύποι Παραστατικού Χαρακτηρισμός (category ) Κωδικός  Ε3
    Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος /Τιμολόγιο/ Με δικαίωμα χρήσης της ”Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης”
    1   ”Ειδική Φόρμα Καταχώρησης” ή Λογιστικό Πρόγραμμα του Λογιστή Μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν 1.11.2 1.3 1.2_Έσοδα από Πώληση Προϊόντων E3_561_001/005/006
    Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος /Τιμολόγιο/Χωρίς δικαίωμα χρήσης της ”Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης”
    2   ‘Τιμολογιέρα” Σε πραγματικό χρόνο 1.11.2 1.3 1.2_Έσοδα από Πώληση Προϊόντων E3_561_001/005/006
    Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος /Α.Λ.Π. /Με υποχρέωση Ταμειακής Μηχανής/ Ανεξαρτήτως δικαιώματος χρήσης της ”Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης”
    3 α)   ”e-send” η “Σύνοψη” και β)  Μέσω Λογιστή ο “Χαρακτηρισμός” α) Απευθείας Διασύνδεση β) Έως την  δήλωση Φ.Π.Α. 11.1 Απόδειξη Λιανικής Πώλησης 1.2_Έσοδα από Πώληση Προϊόντων E3_561_003
    Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος /Α.Λ.Π. /Χωρίς υποχρέωση Ταμειακής Μηχανής/ Με δικαίωμα χρήσης της ”Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης”
    4   ”Ειδική Φόρμα Καταχώρησης” ή Λογιστικό Πρόγραμμα του Λογιστή Μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν 11.1 Απόδειξη Λιανικής Πώλησης 1.2_Έσοδα από Πώληση Προϊόντων E3_561_003
    Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος /Α.Λ.Π. /Χωρίς υποχρέωση Ταμειακής Μηχανής/Χωρίς δικαίωμα χρήσης της ”Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης”
    5   ‘Τιμολογιέρα” Εντός 5 ημερών από την έκδοση 11.1 Απόδειξη Λιανικής Πώλησης 1.2_Έσοδα από Πώληση Προϊόντων E3_561_003
    Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος /Εκκαθάριση από Έμπορο ή Συνεταιρισμό/ Ανεξαρτήτως δικαιώματος χρήσης της ”Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης”
    6 Λογιστικό Πρόγραμμα  (Έχει την υποχρέωση διαβίβασης  του  ”Χαρακτηρισμού”. Η ”Σύνοψη” διαβιβάζεται από τον Εκδότη)   ”Χαρακτηρισμός” έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. 1.5  Εκκαθάριση Πωλήσεων Τρίτων και  1.5 Αμοιβή από Πωλήσεις Τρίτων 1.2_Έσοδα από Πώληση Προϊόντων (Πώληση) και  (Αμοιβή) E3_561_001
    Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος /Αυτιμολόγηση από Έμπορο ή Συνεταιρισμό/ Ανεξαρτήτως δικαιώματος χρήσης της ”Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης”
    7 Λογιστικό Πρόγραμμα  (Έχει την υποχρέωση διαβίβασης  του  ”Χαρακτηρισμού”. Η ”Σύνοψη” διαβιβάζεται από τον Εκδότη)   ”Χαρακτηρισμός” έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης (Με την ένδειξη ”Αυτοτιμολόγηση” ) 1.2_Έσοδα από Πώληση Προϊόντων E3_561_001
    Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος /Αγροτικές Επιδοτήσεις/ Ανεξαρτήτως δικαιώματος χρήσης της ”Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης”
    8   ”Ειδική Φόρμα Καταχώρησης” ή Λογιστικό Πρόγραμμα του Λογιστή Έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης με το ΑΦΜ, αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ ή με 9 μηδενικά (000000000). 1.5_Λοιπά Έσοδα/ Κέρδη (μόνο το ποσό που αφορά το φορολογικό αποτέλεσμα ) E3_562

     

    Διευκρινήσεις :

    (α) « e-send»

    Το  « e-send» είναι το   Πληροφοριακό Σύστημα Φ.Η.Μ. της Α.Α.Δ.Ε. https://www1.gsis.gr/tameiakes/myweb/esend.php

    Οι υπόχρεοι διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν μέσω Φ.Η.Μ., με τη μορφή «σύνοψης».

    Α.1171/2021.Διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) με το Πληροφοριακό Σύστημα Φ.Η.Μ. της Α.Α.Δ.Ε. (« e-send») για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω αυτών, στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA

    (β)  «Σύνοψη παραστατικού» και «Χαρακτηρισμός Συναλλαγών»

    Ως «Σύνοψη παραστατικού» (στοιχεία αντισυμβαλλόμενων – αξίες – φόροι – χαρτόσημα – τέλη) νοούνται τα στοιχεία του υποχρεωτικού περιεχομένου του παραστατικού χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών – υπηρεσιών)

    Ως «Χαρακτηρισμός Συναλλαγών»: Η υποχρέωση των οντοτήτων να λογιστικοποιούν τα δεδομένα τους για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων καθώς και για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής τους οργάνωσης.

    Όσον αφορά τα Έσοδα, διαβιβάζουμε και «Σύνοψη» και «Χαρακτηρισμό».

    Όσον αφορά τα Έξοδα, διαβιβάζουμε είτε μόνο  «Χαρακτηρισμό», είτε και «Σύνοψη» και «Χαρακτηρισμό».

    (γ) Χαρακτηρισμός ( category )

    Η διαβίβαση του Χαρακτηρισμού Συναλλαγών κατατάσσει το λογιστικά γεγονότα σε Έσοδα και Έξοδα και σκοπό έχει την ορθή λογιστική απεικόνιση των συναλλαγών στο Αναλυτικό Βιβλίο και περιλαμβάνει την λίστα τιμών : Έσοδα ( 1_1 έως 1_95 )  και  Έξοδα (2_1 έως 2_95)

    (δ) Τύποι Παραστατικού

    1.1 Τιμολόγιο Πώλησης Εσωτερικού 1.2 Τιμολόγιο Πώλησης / Ενδοκοινοτικές Παραδόσεις 1.3 Τιμολόγιο Πώλησης / Παραδόσεις Τρίτων Χωρών.

    Για τα έξοδα των αγροτών και την πλατφόρμα myDATA θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

     

    myDATA και Αγροτες (2)

    Εύα Λιλιοπούλου

    Λογίστρια Φοροτεχνικός

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    - Advertisement -spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ