Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    1.Aπαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς παράκτιας αλιείας

    Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

    Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους οι αγρότες, μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α1 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α1 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 2.

    Για τα φορολογικά έτη 2019 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

    2.Κανένας χωρίς ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών έως 100 ευρώ στον ΕΦΚΑ

    Όσοι ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. οφείλουν μέχρι 100 ευρώ, μπορούν να αποκτήσουν Ασφαλιστική Ικανότητα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές. Αυτή η διευκόλυνση δεν σημαίνει αμνηστία για όσους έχουν οφειλές αλλά μια διευκόλυνση για εκείνους που έχουν αμελήσει να εξοφλήσουν αυτά τα ποσά

    3.Από 1η Απριλίου η 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού – Θα ξεπερνά τα 800 ευρώ

    Κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

     
    4.Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις – Έως τις 15/4 οι αιτήσεις
     

    Έως τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ.

    Αυτό προβλέπεται στην τροποποίηση του Οδηγού του προγράμματος, το οποίο αρχικά ήταν ανοικτό για υποβολή αιτήσεων, μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο της τροποποίησης προβλέπεται, ακόμη, πως τα απαιτούμενα – κατά περίπτωση – αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/Ενεργειακός Έλεγχος) υποβάλλονται, για όλες τις αιτήσεις, επίσης έως τις 15 Απριλίου 2024.

    Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

     
    5.Τέλος σε ουρές και ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους με τη νέα ψηφιακή σχέση πολίτη – Εφορίας

    1. Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

    2. Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων: Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Το προηγούμενο καθεστώς προβλέπει πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων.

    3. Παροχή πληροφοριών: Η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών, που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους, αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες.

    4. Ψηφιοποίηση διαδικασιών – Κατάργηση αλληλογραφίας από και προς την ΑΑΔΕ: Η επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Καταργείται η έγχαρτη αλληλογραφία που εφαρμόζεται έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα έγγραφα θα κοινοποιούνται με την ανάρτησή τους στο λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και θα εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να λάβει γνώση του εγγράφου. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται ήδη για μια σειρά ειδοποιήσεων της ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. όταν εξοφλείται μια δόση της φορολογίας εισοδήματος η ΑΑΔΕ στέλνει email στον φορολογούμενο με το οποίο τον ειδοποιεί να μπει στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσει» την απόδειξη πληρωμής της δόσης). Η επικοινωνία με τις «κλασικές» μεθόδους (επιστολές, επιδόσεις κλπ.) θα γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.

    τα οφέλη 

    Το βασικό όφελος από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, πέρα από την επιτάχυνσή τους, είναι η ακριβής αποτύπωσή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας, αποφορτίζοντας παράλληλα και τα Δικαστήρια.

    Η τήρηση όλων των αρχείων της Φορολογικής Διοίκησης θα πρέπει να γίνεται και ψηφιακά ενώ ψηφιοποιείται παράλληλα το έγχαρτο αρχείο της ΑΑΔΕ που περιλαμβάνει τα έγγραφα που εκδίδει και λαμβάνει.

    5. Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας: Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.

    6. Συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους: Τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση αν κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

    7. Αποσαφηνίζονται επίσης οι έννοιες του μερικού, πλήρους, επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου: Θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα). Σήμερα, υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα. Τώρα πλέον, η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της. Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου κρίθηκε απαραίτητη από την ΑΑΔΕ καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

    6.Καταργούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

    Διαγραφή μη εισπραχθέντων προστίμων ανεμβολίαστων – Προσθήκη παρ. Δ στο άρθρο 4, τροποποίηση παρ. 5 και 7 άρθρου 24 ν. 4865/2021

    1.Στο άρθρο 24 του ν. 4865/2021 (Α’ 238), περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, προστίθενται παρ. Δ ως εξής:

    «Δ. Διαγράφονται τα διοικητικά πρόστιμα της παρ. 4 που επιβλήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 από την αρμόδια αρχή μετά των αναλογούντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον δεν έχουν εισπραχθεί έως την έναρξη ισχύος της παρούσας.

    7.Παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων

    Λόγω των ειδικών αργιών διατραπεζικών συναλλαγών έτους 2024 στις 29.03.2024 (Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών) και 01.04.2024 (Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών) το Διοικητικό Συμβούλιο του e-Ε.Φ.Κ.Α., με την υπ. αρ. 91/Συν.10/14.03.2024 απόφασή του, παρατείνει, μέχρι και την Τρίτη 02.04.2024, την προθεσμία καταβολής:

    1) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του Δημοσίου Τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024,

    2) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024,

    3) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου 2024 και αντίστοιχων δόσεων εκκαθάρισης εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς και δόσεων εκκαθάρισης εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο π. Ο.Γ.Α.,

    4) ασφαλιστικών εισφορών προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης κ.λπ με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 29η Μαρτίου 2024 και

    5) δόσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών/ρυθμίσεων μηνός Μαρτίου 2024.

    Επισημαίνεται ότι η εν λόγω παράταση δεν αφορά την προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) e-Ε.Φ.Κ.Α. Δημοσίου Τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024 (01/2024), εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024 (02/2024), η οποία λήγει, όπως έχει καθορισθεί, την Δευτέρα 01.04.2024.

    8.Απρίλη: Πληρώνεται επίδομα θέρμανσης και επιστροφή ΕΦΚ – Ανοίγει η πλατφόρμα για youth pass

    • Ως τις 30 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί η τελευταία δόση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους.

    Θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως 31 Μαρτίου 2024 για τα παραστατικά που θα έχουν καταχωριστεί έως και 15 Απριλίου 2024.

    • Την 1η Απριλίου 2024 αναμένεται να λάβουν οι αγρότες τα χρήματα της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

    Δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα

    Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταβληθεί η ενίσχυση των 150 ευρώ σε νέους και νέες 18 και 19 ετών. Για να μπορούν όμως να αιτηθούν το ποσό των 150 ευρώ θα πρέπει πρώτα να έχουν υποβάλλει και την φορολογική τους δήλωση.

    Το ποσό της ενίσχυσης έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, δηλαδή μεταξύ άλλων σε θέατρα, ξενοδοχεία ή και αεροπορικά εισιτήρια.

    Πλέον, οι δυνητικά δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση από την 1η Απριλίου έως και την 15η Μαΐου κάθε έτους (Η έναρξη της ειδικής εφαρμογής κάθε έτος δεν λαμβάνει χώρα εντός Σαββάτου, Κυριακής ή άλλης αργίας και μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα).

    Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος λαμβάνει χώρα αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, με άλλα λόγια αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι νέοι που συμπληρώνουν τα 18τους έτη, ανεξάρτητα από τα εάν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών ή «ευάλωτων».

    Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

    Στην νέα «φουρνιά» δικαιούχων που υποβάλλει αιτήσεις την Πρωταπριλιά, θα μπορούν να διεκδικήσουν την ενίσχυση όσοι έκλεισαν τα 18 τους χρόνια μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2023, εφόσον κάνουν και την φορολογική τους δήλωση.

    Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

    9.Καταβολή φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις

    Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

    Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

    Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό.

    Η παρούσα δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση του άρθρου 5Β.

    Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης του πρώτου εδαφίου, οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης.».

    10.Πως αμείβεται η 25η Μαρτίου

    Η 25η Μαρτίου, η οποία φέτος (2024) συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα, έχει καθοριστεί από το νόμο ως υποχρεωτική αργία. Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

    Ως προς την αμοιβή της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2024 ισχύουν τα εξής:

    • Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

    Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

    • Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

    Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

    1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

    2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

    α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

    β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

    Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

    • Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
    • Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.
    • Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

    ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

    Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χρήση POS!

    Γνωρίζετε ότι..

    Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά POS,όταν και εφόσον:

    • Παρέχουν υπηρεσίες επί πληρωμή σε μέλη τους, που δεν σχετίζονται με την επιδίωξη του σκοπού του σωματείου ή
    • Τα μέλη τους δεν είναι μέλη με πλήρη δικαιώματα, αλλά πληρώνουν συνδρομή, προκειμένου να τους παρέχονται υπηρεσίες ή
    • Παρέχουν υπηρεσίες σε μη μέλη τους, έναντι αντίτιμου.

    ΥΠ ΟΙΚ 33390 ΕΞ 01-03-2024

     

    ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α΄ΤΑΞΗΣ

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ TAXVOICE.GR

    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

    Ποιες είναι οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για τους servicers από τον καινούργιο φορολογικό νόμο;

    Ποιες είναι οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για τους servicers από τον καινούργιο φορολογικό νόμο,

    Ο νέος φορολογικός νόμος με κάποιες σημαντικές του παρεμβάσεις προσπαθεί να οριοθετήσει και να τακτοποιήσει την σχέση των servicers με τους οφειλέτες δανείων.

    Είναι μία εξαιρετική αρχική προσπάθεια που θα δούμε στην πορεία πως θα λειτουργήσει έτσι ώστε να υπάρξει δικαιότερη σχέση μεταξύ servicers πολίτη η επιχειρήσεις που οφείλουν δάνεια και ήταν κάτι άκρως απαραίτητο γιατί μην ξεχνάμε ότι πολλές οφειλές έχουν δημιουργηθεί από τα προβλήματα της κρίσης 2009-2019 και στην συνέχεια από τα προβλήματα την πανδημίας

    Να την χαιρετήσουμε θετικά και να αναμένουμε τα αποτελέσματα και φυσικά θα είμαστε εδώ για προτάσεις στην πορεία.

    Ας δούμε λοιπόν τις αλλαγές:

    Οι αγοραστές και οι διαχειριστές πιστώσεων υποχρεώνονται   να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, και  να παρέχουν στο δανειολήπτη άμεσα, τη στιγμή της πρόσβασής του, τα εξής :

    α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει με ανάλυση της οφειλής  καθώς και το ισχύον επιτόκιο,

    β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος αυτών, την ημερομηνία πληρωμής εκάστης αυτών, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και το λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

    Το σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Μέχρι τότε οι servicers είναι υποχρεωμένοι  να παρέχουν εγγράφως τις πληροφορίες αυτές  εντός 30 ημερών.

    Επίσης οι  servicers  έχουν την υποχρέωση

    1. Να προστατεύουν τα προσωπικά στοιχεία και την ιδιωτική ζωή των δανειοληπτών
    2. Να επικοινωνούν με τους δανειολήπτες με τρόπο που δεν συνιστά παρενόχληση, καταναγκασμό ή αθέμιτη επιρροή, και να τους σέβονται
    3. Να γνωστοποιούν στον δανειολήπτη εγγράφως, σε γλώσσα σαφή και κατανοητή, μετά από οποιαδήποτε μεταβίβαση πίστωσης και πάντα μεταξύ άλλων τα εξής:
    •  πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης κατά τη στιγμή της γνωστοποίησης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες και άλλες επιτρεπόμενες χρεώσεις
    •  την ονομασία, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας του αγοραστή των πιστώσεων καθώς και των αρμόδιων αρχών στις οποίες ο δανειολήπτης μπορεί να υποβάλει καταγγελία.
    1. Να καθιερώσουν διαφανείς, άμεσες και δωρεάν διαδικασίες για τη διαχείριση των καταγγελιών των δανειοληπτών.
    2. Να εφαρμόζουν μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, που να διασφαλίζουν:
    •  Σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
    • Συμμόρφωση με τους κανόνες για την προστασία των δανειοληπτών και την αντιμετώπισή τους με δίκαιο και επιμελή τρόπο, μεταξύ άλλων με το να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάστασή τους, και η ανάγκη παραπομπής τους σε υπηρεσίες παροχής συμβουλών(κάτι πολύ σημαντικό
    • Καταγραφή και διεκπεραίωση των καταγγελιών των δανειοληπτών.
    • Εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

    ΠΡΟΣΟΧΗ : Ορίζεται επίσης ρητά ότι στις περιπτώσεις μεταβίβασης απαιτήσεων ή ανάθεσης διαχείρισης, δεν χειροτερεύει η θέση του οφειλέτη και του εγγυητή και δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης και του επιτοκίου.

    Επιπλέον με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, παρέχεται η δυνατότητα στους servicers:

    •  Να χορηγούν δάνεια σε δανειολήπτες, των οποίων τις πιστώσεις διαχειρίζονται οι ίδιοι ή άλλοι servicers, με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση των πιστώσεων ή την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης.
    • Να διαχειρίζονται τα ακίνητα που αποτελούσαν ασφάλεια για τα δάνεια που διαχειρίζονται και έχουν μεταβιβαστεί στον δικαιούχο της απαίτησης. Δεν επιτρέπεται όμως να αποκτούν με οποιονδήποτε τρόπο (ούτε με πλειστηριασμό) ακίνητα που συνδέονται με τα δάνεια που διαχειρίζονται.

    Οι παραπάνω δεσμεύσεις όπως προαναφέραμε είναι  μέν φυσικά  πολύ σωστές αλλά από την πλευρά μας εκφράζουμε την επιφύλαξη μας για την πρακτική εφαρμογή των παρακάτω υποχρεώσεων, γιατί μέχρι στιγμής  έχουν συνηθίσει σε λειτουργία χωρίς κανόνες  ανεξέλεγκτα , να εφαρμόζουν τακτικές εκφοβισμού , άσκησης ψυχολογικής βίας και πολύ σωστά έχουν θεσπισθεί ποινές από το νομοσχέδιο ώστε όλες αυτές οι ενέργειες να τιμωρούνται με πρόστιμα.

    Οι ποινές που προβλέπονται περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης και φθάνουν μέχρι ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

    ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

    Τι σημαίνει για τον λογιστή η δέουσα επιμέλεια( Ν.4557/2018)!

    ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ -ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΈΣ

    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ Η ΔΕΟΥΣΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ (Νόμου 4557/2018)

    Κατόπιν των πρόσφατων ανακοινώσεων της ΑΑΔΕ βεβαιώθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους άνω των 2,2 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενη συνέργεια στη διάπραξη και τέλεση εγκλημάτων φοροδιαφυγής του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ. και ως εκ τούτου, κρίθηκε ότι υπόκειται στα ίδια πρόστιμα όσον αφορά στη φορολογία Φ.Π.Α. με αυτά που καταλογίστηκαν στην συντελέσασα το έγκλημα της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 60 του Κ.Φ.Δ.

    Συνεπώς μια παράβαση πελάτη δύναται να οδηγήσει τον εξωτερικό λογιστήφοροτεχνικό μπλεγμένο σύμφωνα με το πλαίσιο του ν 4557/2018 εναρμονίζοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες 2015/849  , 2018/843.

    Ήδη αρκετοί συνάδερφοι λογιστές έχουν έρθει αντιμέτωποι με την εφαρμογή του νόμου περί δέουσας επιμέλειας με κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, κίνδυνο της προσωπικής τους περιουσίας και την δικαιοσύνη ώντας ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Τι πρέπει να κάνουν οι λογιστές

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου τα υπόχρεα πρόσωπα εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη, αφού προηγουμένως συγκεντρώσουν επαρκείς πληροφορίες και βεβαιωθούν ότι μια επιχειρηματική σχέση ή συναλλαγή παρουσιάζει χαμηλότερο κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Στις περιπτώσεις αυτές, τα υπόχρεα πρόσωπα εφαρμόζουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 13, προσαρμόζοντας κατάλληλα το ποσοτικό όριο, το χρόνο ή τον τρόπο εφαρμογής τους.

    Τα υπόχρεα πρόσωπα, για να εκτιμήσουν αν μια επιχειρηματική σχέση ή συναλλαγή παρουσιάζει χαμηλότερο κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, λαμβάνουν υπόψη τουλάχιστον τους παράγοντες δυνητικά χαμηλότερου κινδύνου του Παραρτήματος Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος, οι οποίοι σχετίζονται με πελάτες, χώρες και γεωγραφικές περιοχές, καθώς και με συγκεκριμένα προϊόντα, υπηρεσίες, συναλλαγές ή διαύλους παροχής υπηρεσιών.

    Με απλά λόγια καλούνται να :

    • Συντάξουν εκτίμηση κινδύνου για αξιολόγηση πελατών σε ό,τι αφορά στο βαθμό εμπλοκής του πελάτη τους σε υποθέσεις ξεπλύματος.
    • Να εφαρμόσουν εσωτερικές πολιτικές, ελέγχων και διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κίνδυνοι νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
    • Να εφαρμόσουν μέτρα δέουσας επιμέλειας για τους πελάτες τους.
    • Υποχρεώνονται σε αναφορά ύποπτων συναλλαγών στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά και περιπτώσεων που συνιστούν σε έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες.
    • Υποχρεώνονται σε αποχή από τη διενέργεια συναλλαγών, για τις οποίες τα υπόχρεα πρόσωπα γνωρίζουν ή υποπτεύονται ότι σχετίζονται με προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων.
    • Απαγορεύουν τη γνωστοποίηση στον εμπλεκόμενο πελάτη ή σε τρίτους ότι διαβιβάστηκαν ή θα διαβιβαστούν αρμοδίως πληροφορίες ή ότι διεξάγεται ή ενδέχεται να διεξαχθεί έρευνα ή ανάλυση για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
    • Υποχρεώνονται σε διαφύλαξη εγγράφων και πληροφοριών για σκοπούς πρόληψης, εντοπισμού και διερεύνησης από την Αρχή, τις αρμόδιες ή άλλες δημόσιες αρχές ενδεχόμενης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

     

    Εύλογα Ερωτήματα:

    Στο παραπάνω τίθενται δύο βασικά ερωτήματα :

    α) πως είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν επαρκείς πληροφορίες από τους εξωτερικούς λογιστές  και

    β) ποια είναι τα κριτήρια και εργαλεία για να χαρακτηρίσει ένας ελ. επαγγελματίας Λογιστής το μέγεθος του κινδύνου. Λόγω έλλειψης ανάλογης επιμόρφωσης και στοιχείων όπως πχ η τραπεζική κίνηση των εν δυνάμει πελατών δημιουργείται ο κίνδυνος υποκειμενικής προσέγγισης δύναται να αποφέρει μέγιστα προβλήματα σε όλες τις κατευθύνσεις.

    Η κατάταξη του κάθε πιθανού πελάτη στο money laudring και σε βαθμολόγηση κινδύνου υψηλού/μέσου/ χαμηλού από έναν εξωτερικό λογιστή/ φοροτεχνικό χωρίς εργαλεία και αντίστοιχη επιμόρφωση μόνο μεγάλες ανισότητες δύναται να επιφέρει και σοβαρά προβλήματα  και ως προς την εξέλιξη του επαγγέλματος αλλά και ως προς τις σχέσεις εμπιστοσύνης με πιθανό πελάτη.

    Συνεπώς η αδυναμία της κάθε εποπτικής αρχής μεταφέρει τις ευθύνες στην χαμηλότερη βαθμίδα η οποία έχει στη διάθεσή της τα λιγότερα ελεγκτικά μέσα και είναι πέρα από τα καθήκοντα ασκήσεως του επαγγέλματος .

    Καταλήγοντας θέλω να επισημαίνω ότι είναι επείγον αίτημα η αλλαγή της εποπτεύουσας αρχής του εξωτερικού λογιστή από τις οδηγίες 2015/849, 2018/843 και του Ν. 4557/2018.  Δηλαδή σε πρώτο στάδιο η Αρχή Εποπτείας μας να ορισθεί το Οικονομικό Επιμελητήριο εκεί που είναι ο φυσικός χώρος εποπτείας μας και όταν κρίνεται αναγκαίο από ειδική επιτροπή αυτού να προωθείται με τις ανάλογες κυρώσεις στην Α.Α.Δ.Ε.

    ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ

    ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ

    ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ο δεκάλογος της οικονομίας, την εβδομάδα που πέρασε!

    1.ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα δήλωσης των ραντεβού για τη διασύνδεση ταμειακών – POS
     

    Σε λειτουργία από Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024  το Μητρώο Παρεχόμενων Υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης. Οι τεχνικοί εγκατάστασης και υποστήριξης ΦΗΜ θα πρέπει να καταχωρήσουν στην πλατφόρμα αυτή τα προγραμματισμένα ραντεβού με τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες για διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων τους με τα POS.

    Καταληκτική ημερομηνία για την δήλωση των προγραμματισμένων ραντεβού που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός Απριλίου ορίζεται η 1η Απριλίου 2024.

    Σημειώνεται ότι, οι επιχειρήσεις για τις οποίες δε θα έχει δηλωθεί προγραμματισμένο ραντεβού έως τις 22 Μαρτίου 2024 θα λάβουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την άμεση ανεύρεση επιχείρησης τεχνικής υποστήριξης.

    2.Τροπολογία για τιμολογήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και απλήρωτες οφειλές καταναλωτών με παροχή αγροτικής χρήσης

    Παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, όσον αφορά στις απλήρωτες οφειλές τους που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την οριζόμενη ημερομηνία. Στις περιπτώσεις αυτές, το Δημόσιο καλύπτει στο ακέραιο το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου, τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

    Προβλέπεται επίσης, η κατά απόλυτη προτεραιότητα, χορήγηση σε κατόχους σταθμών Α.Π.Ε. Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για τα μνημονευόμενα έργα Α.Π.Ε. που εμπίπτουν εντός του μεγίστου ορίου ισχύος προσφορών σύνδεσης, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (σύναψη σύμβασης προμήθειας με τελικό πελάτη μη οικιακής χρήσης ή με ενεργοβόρο βιομηχανικό καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας).

    Παρέχονται οι απαιτούμενες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων εφαρμογής των προτεινομένων και, μεταξύ άλλων, για τον καθορισμό:

    -της διαδικασίας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καταγγελίας από μέρους τους της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας,

    -των δικαιούχων, των προϋποθέσεων ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης κλπ.

    3.Τι αλλάζει φέτος στις φορολογικές δηλώσεις – Ποιοί κωδικοί μειώνουν τους φόρους

    1. Κωδικός 327-328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
    2. Κωδικός 023-024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
    3. Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
    4. Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
    5. Κωδικός 059-060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

    Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν εάν είναι σωστά τα προσυμπληρωμένα ποσά, όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων.

    Φόρος εισοδήματος

    Υπενθυμίζεται πως η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Η πρώτη από αυτές θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου και η αποπληρωμή θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2025.

    Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου με έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

    4.Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) 

    Νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι στη διάθεση πολιτών και επιχειρήσεων από 12.3.2024
     

    Σε αυτό υπάγονται τα:

    • κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα
    • ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα
    • ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης
    • αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα
    • τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες)

    Το TAKK υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

    H υποβολή της δήλωσης του τέλους ανθεκτικότητας γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Τέλη & ειδικοί φόροι > Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

    5.Τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ με τον μήνα

    Αρχές Απριλίου θα ανοίξει πλατφόρμα myCar

    Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

    6.Τουρισμός για Όλους: Άνοιξε η πλατφόρμα για το voucher διακοπών έως 400 ευρώ – Η προθεσμία για τις αιτήσεις

    Ξεκίνησε την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 14:00 η υποβολή των αιτησεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους » το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά αυξημένο κουπόνι διακοπών (voucher) αξίας έως και 400 ευρώ.

    Με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024», οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

    προβλέπονται:
    – αυξημένη επιδότηση 200€ ανά δικαιούχο (από 150€ που προβλέπονταν στο προηγούμενο Πρόγραμμα),

    – ποσό ύψους 300€ σε φυσικά πρόσωπα:

    – άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022,

    – έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης κοινής ή χωριστής Δήλωσης – Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022. Σημειώνεται ότι η επίκληση της ύπαρξης του ανωτέρω αριθμού τέκνων για τη λήψη της επαυξημένης ενίσχυσης είναι δυνατή άπαξ.

    – Συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2022, που πληρούν τις οριζόμενες στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και πρόσκληση προϋποθέσεις.

    – ειδική πρόβλεψη υψηλότερης επιδότησης 400€ για άτομα με αναπηρία από 67% και άνω και δικαιούχους με τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω,

    – ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του ποσού της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.ά.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς,- άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες,

    – ανάλωση του ποσού εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024, ώστε να υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι και τη Δευτέρα (1/4) ώρα 23:59:59.
    Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024»:

    α) Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024 της Δ.ΥΠ.Α., ανεξαρτήτως του αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, και

    β) οι κληρωθέντες του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022», ανεξαρτήτως του αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

     
    7.Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024
     
    Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
    • Ειδικά για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2024, ο φόρος καταβάλλεται σε έντεκα (11) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2024.
    • Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.
    8.Ασφαλιστικό πλαίσιο των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων
     
    ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ από 1/1/2024 

    ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    • Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, σε ολόκληρη την Επικράτεια, τα οποία έχουν τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων και λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης  οι οποίοι είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές  (εισφορές ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ), όπως ισχύει. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για πρόσωπα εγγεγραμμένα με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)

    Εάν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ με την πιο πάνω ιδιότητα, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές όπως ισχύει (εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών).

    • Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έντεκα (11) δωματίων και άνω, σε όλη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης , ανεξάρτητα εάν είναι παράλληλα ή όχι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές του όπως ισχύει (εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών).

    ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

    • Τα μέλη/εταίροι Νομικών Προσώπων που κατέχουν την ιδιοκτησία ή εκμετάλλευση τουριστικών καταλυμάτων, ανεξαρτήτως αριθμού δυναμικότητας δωματίων, σε όλη την Επικράτεια, υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του π. ΟΑΕΕ.

    Ειδικότερα, ασφαλίζονται υποχρεωτικά:

     

    – Επί νομικών προσώπων Ο.Ε.,Ε.Ε.,Ε.Π.Ε. το σύνολο των εταίρων.

    – Επί Μονοπρόσωπων Ι.Κ.Ε., ο διαχειριστής ή/και ο εταίρος.

    – Επί πολυπρόσωπης Ι.Κ.Ε., ο διαχειριστής.

    – Επί Α.Ε., τα μέλη Δ.Σ που κατέχουν ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο 3% και άνω.

    Τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν μία ασφαλιστική εισφορά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.4387/2016 (εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών).

    • Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι τα ως άνω αναφερόμενα στην ενότητα 1. ισχύουν και για τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ που κατέχουν/εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα.

    2. Ασφαλιστική τακτοποίηση χρονικού διαστήματος 01/01/2017 έως 31/12/2019

    Με τις νέες διατάξεις νομιμοποιείται ο διανυθείς χρόνος ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ από 01/01/2017 έως 31/12/2019, ως εξής:

    • Για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ) σε όλη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης , δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων και οι οποίοι για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπήχθησαν καλόπιστα στον πρώην ΟΓΑ, ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θεωρείται ο εν λόγω χρόνος ασφάλισής τους ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ. Τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ, βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει από την ως άνω ασφάλιση, διαγράφονται και δεν αναζητούνται.

    Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των ανωτέρω οφειλών στον πρώην ΟΑΕΕ, πριν από την ισχύ του εν λόγω νόμου, δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην ΟΓΑ.

    • Για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ) σε όλη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων και οι οποίοι για την εν λόγω δραστηριότητα υπήχθησαν καλόπιστα στον πρώην ΟΓΑ, βάσει βεβαίωσης εξαίρεσης που χορηγήθηκε από τον πρώην ΟΑΕΕ, θεωρείται ότι εξακολουθούν να υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ μέχρι τη λήξη της χορηγηθείσας απαλλαγής και πάντως όχι πέραν της 31/12/2023.

    3. Παράλληλη ασφάλιση

    Στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται με ατομικές επιχειρήσεις και στους ασφαλιστέους στον e-ΕΦΚΑ (π. ΟΑΕΕ) ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με τη μορφή νομικών προσώπων (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ), ανεξαρτήτως αριθμού δυναμικότητας δωματίων, σε όλη την Επικράτεια, με παράλληλη ασφάλιση σε οποιονδήποτε εντασσόμενο στον e-ΕΦΚΑ φορέα, καταβάλλεται μία ασφαλιστική εισφορά.

    9.ΓΕΜΗ: Αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η βεβαίωση των οφειλόμενων τελών στην ΑΑΔΕ

    Η Υπηρεσία ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ καλεί όλους όσους ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ για τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023, να τα εξοφλήσουν άμεσα και χωρίς προσαυξήσεις μέχρι 31/03/2024, καθώς σύμφωνα με απόφαση της Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και όπως ορίζει η ΚΥΑ 79752/30-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623/31-12-2014), πρόκειται στις αρχές Απριλίου, να ξεκινήσει η βεβαίωση των ανωτέρω οφειλόμενων τελών στην ΑΑΔΕ

    10.Ανοιξε η πλατφόρμα για το «εξοικονομώ – Επιχειρώ» των επιχειρήσεων – Αιτήσεις από , Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

    Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

    Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

    Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

    Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.

    Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr) έως και τις 31 Μαρτίου 2024. Στο πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

    ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ 

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

    Αριθμοδείκτες ρευστότητας και χρέους!

    Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Χουλιάρα για την εξαιρετική του δουλειά!

    Παραθέτουμε το άρθρο στην μορφή pdf!

    Αριθμοδείκτες Ρευστότητας & Χρέους

     

     

    Φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα και οι τελευταίες εξελίξεις!

    Φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα και οι τελευταίες εξελίξεις

    Το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Η αυτοματοποίηση, η Τεχνητή νοημοσύνη , τα ψηφιακά νομίσματα είναι μερικές από τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων.

    Ένα από αυτά είναι και τα κρυπτονομίσματα. Η οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα είναι μερικές από τις αιτίες που έστρεψαν το ενδιαφέρον του κόσμου σε πιο εναλλακτικές τοποθετήσεις των αποταμιεύσεων τους με την δυνατότητα, μεν αυξημένου κέρδους αλλά παράλληλα υψηλού ρίσκου.

    Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το 2023 , η Ευρώπη  έχει μικρό ποσοστό επένδυσης σε κρυπτονομίσματα αλλά με ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον.  Η Ελλάδα αν και κατέχει την 16η θέση στην Ευρώπη στην κατοχή κρυπτονομισμάτων, το ποσοστό κρίνεται μεγάλο αν το συγκρίνουμε με το συνολικό ποσοστό κατοχής σε επενδυτικά προϊόντα (παραδοσιακά και μη).

    Αν και τα κρυπτονομίσματα έχουν κάνει την είσοδο τους στην χώρα μας πολλά χρόνια και η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τον Νόμο, δεν υπάρχει οριοθετημένο φορολογικό πλαίσιο,  με αποτέλεσμα να  δημιουργούνται ασάφειες ως προς την εφαρμογή του.

    Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο, η σύσταση επιτροπής για την φορολόγηση και τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων. Ειδικότερα, τα βασικά θέματα που τέθηκαν είναι η φορολόγηση τους καθώς και  η απόδοση αριθμού ΚΑΔ για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ως πωλητές.

    Αφορμή στάθηκαν και οι τελευταίες αποφάσεις της ΔΕΔ, οι οποίες θόλωσαν πιο πολύ το τοπίο. Να θυμίσουμε την απόφαση Νο 417/03-2023, που απέρριψε την προσφυγή φορολογουμένου να αναγνωριστούν τα κέρδη από την πώληση κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη τεκμηρίου, καθώς και την αντίστοιχη απόφαση της ΔΕΔ, οπού απορρίφθηκε η προσφυγή επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, να θεωρηθούν οι προμήθειες ως συναλλαγές απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ (άρθρο 22 του Ν.2859/2000).

    Όσον αφορά την φορολόγηση των κρυπτονομίσματων, το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε κάνει μια πρώτη προσέγγιση και είχε εντάξει την φορολογία των κρυπτονομισμάτων ως επένδυση χαρτοφυλακίου αλλά χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής σαφής νομοθετική ρύθμιση. Οπότε και η συνήθης φορολογική αντιμετώπιση είναι η παρακάτω

    Φορολόγηση κρυπτονομισμάτων φυσικών προσώπων

    Σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΚΦΕ, η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση των κρυπτονομισμάτων φορολογείται με συντελεστή 15%. Ο προσδιορισμός της υπεραξίας προσδιορίζεται από την αφαίρεση της του κόστους αγοράς από την καθαρή αξία πώλησης. Για τον προσδιορισμό του αποτελέσματος συμπεριλαμβάνονται και δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την αγορά ή πώληση των κρυπτονομισμάτων. Εάν το φυσικό πρόσωπο έχει προβεί σε διαδοχικές αποκτήσεις κρυπτονομισμάτων και στη συνέχεια προβεί σε πώληση, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η μέση τιμή κτήσης που προκύπτει από τη συνολική αξία κτήσης των κρυπτονομισμάτων δια της ποσότητας αυτών. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι τα κέρδη αυτά δηλώνονται στην Δήλωση εισοδήματος το χρόνο που ρευστοποιούνται και όχι όταν μεταφέρονται προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς .

    Φορολόγηση κρυπτονομισμάτων νομικών προσώπων

    Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, το κέρδος που θα προκύψει από την ρευστοποίηση κρυπτονομισμάτων θα φορολογηθεί σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο νομικών προσώπων.

    Φορολόγηση κρυπτονομισμάτων ως επιχειρηματική δραστηριότητα (miners)

    Το φορολογικό και λογιστικό πλαίσιο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Η μόνη ανάλυση που δίνεται είναι μια γνωμοδότηση Σ.ΛΟ.Τ με αριθμό 104/27.02.2018.

    Συμπερασματικά, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες στην αγορά. Και να μην ξεχνάμε ότι σε  ένα κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, είναι στρατηγικής σημασίας η γρήγορη, σαφής και προνοητική εναρμόνιση του φορολογικού και νομικού πλαισίου  μιας χώρας. Δεν νοείται να υπάρχει «κενό» νόμου ως προς την εφαρμογή του.   Είναι βασικός κανόνας για την έννομη λειτουργία ενός κράτους.

    ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

     

     

     

     

     

    Βραχυχρόνια μίσθωση από ιδιώτες και παρεχόμενες υπηρεσίες!

     

    ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ «ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ»

    Όπως είναι γνωστό, με τον πρόσφατο νόμο 5073/2023 επήλθε τροποποίηση:

    1. Στον ΚΦΕ (Ν.4172/2013, Αρ.39Α ) με το Αρ.27 του Ν.5073
    2. Στον Ν.4446/2016, Αρ.111, με το Αρ.28 του Ν.5073
    3. Στον ΚΦΠΑ (Ν.2859/2000, Αρ.8 και Παράρτημα ΙΙΙ) με το Αρ.29 του Ν.5073

    Επιπρόσθετα:

    Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβλήθηκε Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων (παρ. 1, άρ.1, Ν. 339/1976) σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν 5073, με προσθήκη της παρ. 5Α στο άρθρο 111  του ν. 4446/2016.

    Επιβλήθηκε στη βραχυχρόνια μίσθωση το νέο Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση με το άρθρο 30 του Ν 5073, σε αντικατάσταση του Φόρου Διαμονής

    Βάσει των ανωτέρω, τόσο το διαχειριστικό όσο και το φορολογικό πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξαν ουσιωδώς από 1/1/2024.

    Μία εξ αυτών των αλλαγών, είναι ότι ένα Φυσικό Πρόσωπο που διαθέτει στη βραχυχρόνια μίσθωση από 3 ακίνητα και άνω, υποχρεούται σε έναρξη επιτηδεύματος, σε τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων, σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία και σε επιβολή ΦΠΑ από το 2024 και έπειτα.

    Οι υποχρεώσεις αυτές δεν καταλαμβάνουν τα Φυσικά Πρόσωπα που διαθέτουν έως 2 ακίνητα στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δραστηριότητα που μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν, όπως και πριν, ως ιδιώτες.

    Είναι σημαντικό όμως για αρχή να παραθέσουμε το εννοιολογικό πλαίσιο της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.

    Στην παρ.1, αρ.111, Ν.4446/2016 δίνεται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως ισχύει σήμερα, μετά τις τροποποιήσεις που έφερε ο πρόσφατος Ν.5073/2023. Συγκεκριμένα:

    Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται

    • η μίσθωση ή
    • υπεκμίσθωση

    ακινήτου,

                 ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού ή όχι και

                 ανεξάρτητα αν η σύμβαση συνάπτεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας,

    για διάρκεια μικρότερη των εξήντα (60) ημερών και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

    Πολλές φορές, ωστόσο, τίθεται το εξής ερώτημα:

    Ποιες είναι οι «άλλες υπηρεσίες» που, αν παρασχεθούν από ιδιώτη – διαχειριστή ακινήτου, «αποχαρακτηρίζουν» τη δραστηριότητά του από βραχυχρόνια μίσθωση του αρ.111, Ν.4446/2016, και την καθιστούν τουριστική – επιχειρηματική.

    Απάντηση μεταξύ άλλων μας δίνουν η ΠΟΛ.1059/2018 και η Ε.2141/2019.

    Σύμφωνα με την παρ.4, ΠΟΛ.1059/2018, οι «άλλες υπηρεσίες» είναι οι παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό τομέα υπηρεσίες. Συγκεκριμένα:

    “Ως ξενοδοχειακού τομέα υπηρεσίες λογίζονται για παράδειγμα «οι υπηρεσίες

    • καθαριότητας,
    • περισυλλογής απορριμμάτων,
    • αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών,
    • βοηθητικού προσωπικού και

    λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών.»”

    Όταν λοιπόν παρέχονται οι ανωτέρω υπηρεσίες, η δραστηριότητα χαρακτηρίζεται ως επιχειρηματική, συνεπώς ο «διαχειριστής ακινήτου» δεν δύναται να τις παρέχει ως ιδιώτης.

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Ν.4446/2016

    «ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται το εισόδημα από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον παρέχουν συναφείς με τη χρήση του ακινήτου υπηρεσίες στο μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων και πετσετών, ασφάλεια, πρωινό ή διατροφή κ.λπ.).

    Επισημαίνεται ότι, ατομικές επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο εργασιών την ενοικίαση και γενικότερα την εμπορική εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (π.χ. τουριστική εκμετάλλευση επιπλωμένων δωματίων- ακινήτων κ.λπ.), αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.»

    Σύμφωνα με την παρ.10, Ε.2141/2019

    «Το εισόδημα που προκύπτει από την παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαμονής του μισθωτή στο «Ακίνητο» (πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων) συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,

    ενώ η παροχή υπηρεσιών κατά την εναλλαγή των μισθωτών στο «Ακίνητο», ήτοι, όταν το «Ακίνητο» παραμένει κενό, δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα για φορολογικούς σκοπούς (για παράδειγμα, η καθαριότητα στο ακίνητο μετά την αναχώρηση ενός μισθωτή και πριν την άφιξη ενός άλλου).

    Τονίζεται, ότι η απλή παροχή – διάθεση κλινοσκεπασμάτων δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τα ανωτέρω,

    ενώ η περίπτωση της αλλαγής κλινοσκεπασμάτων κατά την διάρκεια διαμονής του μισθωτή στο «Ακίνητο» συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα

    Τέλος, σύμφωνα με την παρ.4, ΠΟΛ.1059/2018 διευκρινίζεται ότι:

    «Η απλή παροχή κλινοσκεπασμάτων δεν θεωρείται ως πρόσθετη παροχή υπηρεσίας κατά τα ανωτέρω.

    Ομοίως, το γεγονός ότι στην αξία του μισθώματος περιλαμβάνονται και λοιπές παροχές κοινής ωφέλειας, όπως

    • το ηλ. ρεύμα,
    • η ύδρευση,
    • η τηλεφωνία,
    • το ίντερνετ και
    • οι κοινόχρηστες δαπάνες,

    που ως χρεώσεις επιβαρύνουν τον εκμισθωτή και στη συνέχεια μετακυλίονται στον μισθωτή, δεν αποτελεί πρόσθετη παροχή υπηρεσιών κατά την ανωτέρω έννοια».

    Κλείνοντας, επειδή παρατηρείται το φαινόμενο αναγραφής από ιδιώτες – διαχειριστές σημειώσεων στις πλατφόρμες όπως παροχή πρωινού, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων στη διάρκεια της μίσθωσης, κτλ, υπενθυμίζεται ότι, βάσει της ΠΟΛ 1187/2017 «τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης δύνανται να εντοπίζουν τους «Διαχειριστές» που δεν έχουν τηρήσει τις προϋποθέσεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, μεταξύ άλλων, και μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πηγές, με κάθε πρόσφορο μέσο,…,.» Οι δε πλατφόρμες είναι ένα εκ των κύριων εργαλείων που αξιοποιεί η Φορολογική Διοίκηση για ελεγκτικούς σκοπούς.

    Συνεπώς, είναι κρίσιμο οι ιδιώτες διαχειριστές ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση να έχουν κατά νου τα ανωτέρω, ώστε να προσαρμόζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις προβλέψεις των ισχυουσών διατάξεων προκειμένου να μη βρεθούν κάποια στιγμή, συχνά λόγω άγνοιας, αντιμέτωποι με κυρώσεις της Φορολογικής Αρχής και με την υποχρέωση έναρξης επιχείρησης για την εκμετάλλευση του ακινήτου τους.

    ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    1.Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε την ασφαλιστική σας ικανότητα – Αναλυτικός οδηγός Υπουργείου Εργασίας

    Έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των μη μισθωτών πολιτών που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας είναι η διευθέτηση των οφειλών τους (είτε εξοφλώντας, είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση).

    Πώς ενεργοποιείται η ασφαλιστική ικανότητα

    Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας, είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση), μπορούν:

    α) Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και εφόσον, να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

    β) Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton, και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου που συστάθηκε για αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.

    γ) Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόμα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Ήδη από χθες απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

    Προϋποθέσεις για απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας

    Επειδή παρατηρείται ότι η πλειοψηφία όσων απευθύνθηκαν στα καταστήματα και στην πλατφόρμα, εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές, και προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήματα, να ελέγξουν:

    α) Εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο

    β)Εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σύνδεσμο

    https://www.idika.org.gr/EfkaServices/Application/Contributions.aspx και

    γ) Εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, ακολουθώντας τον σύνδεσμο

    https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao

    Υπενθυμίζεται ότι η Ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στους μη μισθωτούς, απαραίτητα προϋπόθεση είναι είτε (α) να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε (β) να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Όσον αφορά στους μισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας (που δηλώθηκαν στην Α.Π.Δ. από τον εργοδότη) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από μέρους του εργοδότη.

    Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

    Η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

    Τονίζεται ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλοι οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες στη Χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ, έχουν ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία καθώς και Κέντρα Υγείας.

    Ευάλωτες ομάδες

    Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις κάτωθι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού: ανήλικοι, άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, , οι οποίες καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025 έχει χορηγηθεί επίσης σε κατηγορίες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία στο να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ασφαλιστικής ικανότητας: πληγέντες από φυσικές καταστροφές, στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    2.ΠΟΜΙΔΑ: Φορολογικός οδηγός για τα ανείσπρακτα ενοίκια  

    Η μη πληρωμή ενοικίων και η πρακτική αδυναμία είσπραξής τους από αφερέγγυους ενοικιαστές, είναι διαχρονικό πρόβλημα των εκμισθωτών ακινήτων και ένας από τους παράγοντες της μείωσης προσφοράς κατοικιών για εκμίσθωση.

    Για να γίνει αποδεκτή η αναβολή φορολόγησής τους χωρίς τον κίνδυνο εκτεταμένης καταστρατήγησης, που θα οδηγούσε σε τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια σε ανατροπή της όποιας ευνοϊκής ρύθμισης, από το ΥΠΟΙΚ κατέστη σαφές ότι δεν θα αρκούσε μια απλή υπεύθυνη δήλωση του φορολογούμενου, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και μια οποιασδήποτε μορφής δικαστική απόφαση ή έστω προσφυγή στη δικαιοσύνη, που να αποδεικνύει την αλήθεια της δήλωσης περί μη είσπραξης των μισθωμάτων.

    Με αυτά τα δεδομένα, η λύση που ήταν πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον τότε αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη καθόσον ήταν και η μόνη πρακτικά δυνατή, έχει σήμερα ουσιαστικά και διαδικαστικά ως εξής.

    1.Με το άρθρο 11 του Ν. 4346/2015 ορίστηκε ότι: «Τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος».

    2.Σύμφωνα με τη μεταγενέστερη σχετική εγκύκλιο ΠΟΛ.1024/12.2.2016 και τις οδηγίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2017, η στήλη 16 του Ε2 συμπληρώνεται με τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων (παρ. 4 του αρθ. 39 ν. 4172/2013).

    1. Από τα παραπάνω δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στις ΔΟΥ, θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα. Εξαιρετικά και προκειμένου να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι την εκτέλεση αυτής, η οποία έλαβε χώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αρκεί η υποβολή στην αρμόδια ΔΟΥ υπεύθυνης δήλωσης και έκθεσης αποβολής και εγκατάστασης που έχει συνταχθεί από το δικαστικό επιμελητή, ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί.
    2. Με την ΠΟΛ.1102/12.7.2016 διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν μόνον από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση / υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να μην συνυπολογισθούν αυτά στο εισόδημά τους, σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 4 του ν.4172/2013, οι διατάξεις του οποίου δεν εφαρμόζονται για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

    5.Αντίθετα, δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα, όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου καθώς και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (πχ διοργανώσεις εκδηλώσεων σε αίθουσες ή κτήματα, τουριστική εκμετάλλευση κλπ). H Διοίκηση δηλαδή, χωρίς αυτό να προβλέπεται από το νόμο, και ενώ παντού η αποζημίωση χρήσης ακινήτου εξομοιώνεται φορολογικά προς μίσθωμα, περιόρισε τη δυνατότητα αυτή μόνον στα ανείσπρακτα μισθώματα ενεργών μισθώσεων, και δεν την αποδέχεται όταν αυτά έχουν το χαρακτήρα αποζημίωσης χρήσης, για το διάστημα δηλαδή μετά τη λήξη της μίσθωσης. Βαρύτατη αδικία σε βάρος πληθώρας ιδιοκτητών οι οποίοι, επειδή έληξε νομικά η μίσθωσή τους, υποχρεούνται να πληρώσουν φόρο για ποσά που αποδεδειγμένα ουδέποτε εισέπραξαν!

    1. Δεν προβλέπει όμως ούτε ο νόμος, ούτε οι σχετικές εγκύκλιοι, υποχρέωση συζήτησης της ασκηθείσας αγωγής, όπως ζητείται αυθαίρετα από κάποιες ΔΟΥ, η οποία θα ήταν άνευ αντικειμένου και απλώς ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος για τον ατυχή εκμισθωτή, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενοικιαστές έχοντας αποχωρήσει από το μίσθιο, αρνούνται να πληρώσουν οτιδήποτε από τα οφειλόμενα, ούτε ο εκμισθωτής έχει πρακτικά τη δυνατότητα να εισπράξει το παραμικρό.
    2. Διαδικαστικά, προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΟΥ, πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες), κατά το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α’74), των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης. Κατόπιν τούτου τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται στο έντυπο «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» Ε2 και θα μεταφέρονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.8. Η μη είσπραξη μισθωμάτων αποδεικνύεται μόνο με τα δικαιολογητικά της παραγράφου 4 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 (εκδοθείσα δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, εκδοθείσα διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου, ασκηθείσα αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων), ένα εκ των οποίων πρέπει να προσκομίζεται σε κάθε περίπτωση. Ειδικά σε περίπτωση πτώχευσης του μισθωτή, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή.

    9.Ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν από τον κληρονόμο, ο οποίος υπεισέρχεται στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του κληρονομούμενου, με την προσκόμιση ενός εκ των οριζομένων στην παρ. 4 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 δικαιολογητικού, μαζί με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του κληρονομικού του δικαιώματος.

    10.Τα ως άνω δικαιολογητικά που προσκομίζονται στις ΔΟΥ προκειμένου να δηλωθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα γίνονται αποδεκτά για τον δηλούντα. Στην περίπτωση της κοινωνίας, τα σχετικά δικαιολογητικά θα γίνονται αποδεκτά για όλα τα μέλη, ανεξαρτήτως εάν αναγράφονται σε αυτά τα στοιχεία τυχόν λοιπών εκμισθωτών – υπεκμισθωτών, υπό την προϋπόθεση ότι τα αναφερόμενα στα προσκομισθέντα δικαιολογητικά στοιχεία του μισθίου, του μηνιαίου μισθώματος και του μισθωτή οφειλέτη (του κληρονόμου ή του εγγυητή), ταυτίζονται με τα αντίστοιχα στοιχεία που προκύπτουν από τα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2) ή από τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή από το συμφωνητικό μίσθωσης. Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης αναβολής φορολόγησης ανείσπρακτων μισθωμάτων χωρίς να συνυποβληθούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η φορολογική διοίκηση θα προχωρεί σε νέες εκκαθαρίσεις, μη λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα.

    3.Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

    Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ‘Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500,00 €) ευρώ.

    Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000,00 €) ευρώ. Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι Φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

    Το επίδομα του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000,00 €) ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που Φοιτούν σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500,00 €) ευρώ

    4.Εξοικονομώ Επιχειρώ: Ανοίγει τη Δευτέρα για ξενοδοχεία και καταλύματα – Πότε κλείνουν οι αιτήσεις

    Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ επιχειρώ» ειδικά για ξενοδοχεία και καταλύματα, έχοντας καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου.

    5.Επίδομα παιδιού – Α21: Κλείνει η πλατφόρμα – Πότε οι πληρωμές

    Λήγει τη Δευτέρα 11/3 η προθεσμία των δικαιούχων για την υποβολή αίτησης για την χορήγηση του Α21 του ΟΠΕΚΑ.

    Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 18:00 το απόγευμα της 11ης Μαρτίου. Στη συνέχεια θα κλείσει για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου του 2024.

    Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, του ΟΠΕΚΑ με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

    Με βάση τον προγραμματισμό η πρώτη πληρωμή αναμένεται στις 29 Μαρτίου 2024. Ωστόσο, σημειώνεται πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους δικαιούχους που δεν θα προλάβουν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους, καθώς αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται ανά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Η τελευταία προθεσμία για να λάβουν οι δικαιούχοι το σύνολο των επιδομάτων του 2024 εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου 2025. Σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι θα λάβουν όλες τις δόσεις του 2024 αναδρομικά. Σημειώνεται πως το επίδομα παιδιού αφορά περί τις 800.000 οικογένειες με παιδιά, και πως τα ποσά που θα δοθούν θα είναι ίδια με πέρυσι.

    6.Voucher για αγορά και διασύνδεση POS

    Στο πλαίσιο του 4ου κύκλου οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας digitalsme.gov.gr έως και την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στις κάτωθι Κατηγορίες:

    – Κατηγορία 1: Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS.

    – Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών τιμολόγησης.

    – Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.

    – Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.

    – Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.

    Επιπλέον, αναμένεται η έναρξη και 5ου κύκλου χρηματοδότησης για όσες επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους και δικαιούνται χρηματοδότησης.

    Τονίζεται ότι στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης έχουν προστεθεί νέες επιλέξιμες δραστηριότητες, που αφορούν ενδεικτικά τη μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

    Επιπλέον, σε περίπτωση που μία επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός ΚΑΔ, για την εκτίμηση της επιλεξιμότητας λαμβάνεται καταρχάς υπόψη ο ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας και εφόσον αυτός δεν είναι επιλέξιμος, δευτερευόντως ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα.

    Υπογραμμίζεται ότι ειδικά στην Κατηγορία Ενέργειας 1, επιλέξιμες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ, οι οποίοι αφορούν σε δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, ακόμα και αν αυτοί δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ ή ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα.

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι προαναφερόμενοι ΚΑΔ να εμφανίζουν μη μηδενικά έσοδα κατά το έτος αναφοράς στο συγκεκριμένο ΚΑΔ.

    7.Τα 8 συνηθέστερα σφάλματα στο Ε9

    Στο τέλος Μαρτίου αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Τα 8 συνηθέστερα σφάλματα στο Ε9
    Αποθήκες-πάρκινγκ:

    Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης, ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου ή αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

    Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

    Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

    Παλαιότητα: Για κτήρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ για κτήρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.

    Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.

    Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 100%, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.

    Κενά και ημιτελή κτίσματα: Αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.

    Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί, τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

    Τη μεθεπόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαδικασία των διασταυρώσεων για την έκπτωση στα ασφαλισμένα ακίνητα.

    8.Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας μέσω του gov.gr

    Διαθέσιμη ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr είναι από 7 Μαρτίου η Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας για τους κατοίκους 277 Δήμων της χώρας ύστερα από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1460) των Υπουργών Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου.

    Μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους και να παραλάβουν την βεβαίωση στη Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, εύκολα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Η βεβαίωση εκδίδεται από τον Δήμο, όπου υπάγεται η διεύθυνση κατοικίας εντός 10 ημερών. Στην περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία και δεν υπάρχει απάντηση, οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδώσουν μόνοι τους την βεβαίωση online από το gov.gr.

    Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο gov.gr, είτε στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Διεύθυνση κατοικίας και επικοινωνίας».

    Για την υποβολή της αίτησης:

    • Οι πολίτες συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο TaxisNet.
    • Καταχωρίζουν ή επιβεβαιώνουν στην εφαρμογή τα στοιχεία που απαιτούνται, επισυνάπτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υποβάλλουν την αίτησή τους.
    • Με την υποβολή, η αίτηση αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Θυρίδα του Δήμου που βρίσκεται η διεύθυνση κατοικίας, για έλεγχο και ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 10 ημερών.
    • Αν παρέλθει το χρονικό διάστημα των 10 ημερών χωρίς απάντηση, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν online την βεβαίωση μέσω τουgov.gr, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η βεβαίωση αποστέλλεται στη Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr και οι πολίτες ενημερώνονται με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση και SMS στον αριθμό κινητού τηλεφώνου, που έχουν δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στο emep.gov.gr.

    Η βεβαίωση, που εκδίδεται, φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο έγγραφο.

    1. ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

    Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

    Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

    Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

    10.Κάθειρξη έως 20 έτη για φορολογικές παραβάσεις

    Οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που επήλθαν με τον ν. 5090/2024, προβλέπουν αύξηση του ανώτατου ορίου χρονικής διάρκειας της κάθειρξης από 15 σε 20 έτη για κακουργήματα, γεγονός που συνεπάγεται ανάλογη προσαρμογή και στα κακουργήματα της φοροδιαφυγής.

    Προβλέπουν επίσης ότι, σε περιπτώσεις επιβολής ποινών φυλάκισης άνω των 3 ετών, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης του συνόλου της ποινής, αλλά είτε
    ολόκληρη η ποινή είτε ένα τμήμα της, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 6 μηνών, θα πρέπει να εκτίεται οπωσδήποτε στη φυλακή.

    Ουσιαστικά δηλαδή με τον νέο Π.Κ. αυξάνονται οι πιθανότητες να μπουν στη φυλακή για τουλάχιστον 6 μήνες επιχειρηματίες ή άλλοι φορολογούμενοι που διαπράττουν ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής, όπως η μη καταβολή φόρου εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ ή ΦΠΑ άνω των 50.000 ευρώ ανά φορολογική χρήση, η έκδοση ή η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 75.000 ευρώ.

    Επίσης, με βάση τον νέο Π.Κ., οι χρηματικές ποινές που θα επιβάλλονται εναλλακτικά σε περιπτώσεις μετατροπής ποινών φυλάκισης αυξάνονται σημαντικά, από 90 έως 36.000 ευρώ σε 300 έως 40.000 ευρώ για τα πλημμελήματα και σε 5.000 έως 200.000 ευρώ για τα κακουργήματα φοροδιαφυγής.

    Δέουσα επιμέλεια και λογιστής. Είναι όντως τόσο σοβαρό το θέμα;

    Νόμος 4557:  Ευθύνες για λογιστές φοροτέχνες και ανάγκη άμεσης αλλαγής του πλαισίου εφαρμογής του!

    Με αφορμή τα προβλήματα και τις διαμαρτυρίες πολλών συναδέλφων λογιστών οι οποίες μέρα με την μέρα  γίνονται και συχνότερες συνειδητοποιώ ότι με το πρόβλημα της εφαρμογής του 4557 και της δέουσας επιμέλειας είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα έρθουμε αντιμέτωποι όλοι μας  αργά η γρήγορα!

    Το σημαντικότερο δε είναι ότι ο κίνδυνος που δημιουργεί είναι πολλαπλός γιατί μας επιβάλει:

    • Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
    • Ευθύνες ίδιες με τον επιχειρηματία ο οποίος όμως έχει την δύναμη της απόφασης
    • Ποινικές ευθύνες

    Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άγνοια του νόμου από μεγάλη μερίδα των συναδέλφων εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λογιστές φοροτεχνικούς και τα λογιστικά γραφεία- εξωτερικούς συνεργάτες και   οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και στο κλείσιμο των γραφείων μας αλλά και στην απώλεια των περιουσιακών μας στοιχείων και ίσως και στον κίνδυνο να βρεθούμε στην φυλακή!

    Τι πρέπει να γίνει όμως;

    Άποψη μας ότι είναι άμεση ανάγκη να γίνει αλλαγή εφαρμογής του φορέα με αναδρομική ισχύ και η εποπτεύουσα αρχή να γίνει το ΟΕΕ!

    Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την δέουσα επιμέλεια και το νομοθετικό της πλαίσιο.

    Τι είναι ο 4557 ;Είναι ένας νόμος του 2018, που η εφαρμογή του ξεκίνησε το ……2023 !!!!

    Ένας νόμος που με την εφαρμογή του δυστυχώς μετατρέπει σε ομόρρυθμα  μέλη των επιχειρήσεων ( μόνο από πλευράς υποχρεώσεων )τους λογιστές εξωτερικούς συνεργάτες που τηρούν  τα βιβλία τους ή συντάσσουν την φορολογική τους δήλωση,  γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει η συνυπευθυνότητα όπως ήδη εφαρμόζεται.

    Η άποψη μας στο θέμα είναι ότι ο τρόπος που έχει αποφασισθεί να εφαρμοσθεί η δέουσα επιμέλεια για τους λογιστές φοροτέχνες πρέπει άμεσα να διαφοροποιηθεί και γιατί εκκρεμεί μια απόφαση το 2023 με δεδομένα του 2018 και δεν έχει καθόλου προηγουμένως εξετασθεί το με ποιόν τρόπο  μπορεί μια Ευρωπαϊκή Οδηγία να εφαρμοσθεί στην Ελληνική αγορά, αφού φαίνεται να μην έχει ληφθεί υπόψη ότι η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα έχει  στο οπλοστάσιο της  το mdydata και τις εφαρμογές τεχνικής νοημοσύνης ,δύο εργαλεία  που με την παράλληλη εφαρμογή του follow the money μπορεί να προσδιορίσει ένα μεγάλο κομμάτι του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ( όπως σαφέστατα οφείλει και πρέπει να κάνει )χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στον  κλάδο των λογιστών που είναι συνεργάτες της και στην ουσία οι εφαρμόζοντας την εκάστοτε οικονομική πολιτική επιφορτίζοντας τον ποινικές ευθύνες και πρόστιμα και δεσμεύσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

    Ήδη  μαθαίνουμε από συναδέλφους ότι συμβαίνουν πράγματα αδιανόητα όπως πχ δεσμεύσεις λογαριασμών όταν  ελέγχεται ο πελάτης τους με προβλήματα που άπτονται του 4557 ,ενώ παράλληλα κρέμεται μια δαμόκλεια σπάθη ποινικής δίωξης πάνω από το κεφάλι τους!

    Εύλογα φυσικά  προκύπτουν  τα εξής ερωτήματα διαβάζοντας την νομοθεσία και την εφαρμογή της .

    • Μήπως οι φοροτέχνες λογιστές διορίσθηκαν  δωρεάν ελεγκτές του Δημοσίου της εφορίας και δεν το γνωρίζουν;
    • Με ποια εργαλεία ποια εκπαίδευση αλλά και με ποιο κόστος θα μπορέσουν να εφαρμόσουν αυτά που προβλέπει η νομοθεσία;
    • Πως ένας εξωτερικός λογιστής ο οποίος συνήθως ασχολείται με την ορθή μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων στην συμπλήρωση των δηλώσεων και στην σωστή απεικόνιση των προσκομισθέντων παραστατικών θα μπορέσει να βρει αν ο επιχειρηματίας έχει ύποπτες συναλλαγές ;
    • Τι θα πρέπει να χρεώσει τον πελάτη για να το κάνει ;
    • Ποια είναι η προστασία του από το κράτος αν το κάνει ( γιατί τέτοιου είδους παραβάτες είναι και επικίνδυνοι άνθρωποι );

    Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι στον νόμο που πολύ σωστά θέλει να συλλάβει το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος αλλά όπως είπαμε και στην αρχή αλλά στον τρόπο εφαρμογής του και κυρίως στις ποινικές και αστικές ευθύνες και στα τεράστια κόστη  που επιφέρει σε όλα τα λογιστικά γραφεία !

    Η άσκηση δεν  βγαίνει οικονομικά και παράλληλα δεν έχει σχέση με την δουλειά του  λογιστή οικονομολόγου , ενώ είναι αδιανόητες οι ποινικές ευθύνες για τους λογιστές εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι φυσικά δεν λαμβάνουν μέρος ( πολύ σωστά φυσικά) στις αποφάσεις και τις παρανομίες του εκάστοτε επιχειρηματία !

    Φυσικά επειδή το σίγουρο είναι ότι  τους απατεώνες δεν τους πιάνεις   με τέτοια μέτρα τελικά το μόνο που μπορείς να  πετύχεις είναι να δημιουργήσεις προβλήματα σε ένα επαγγελματικό κλάδο που σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμος!

    Νομίζω ότι κανείς δεν λέει όχι στην εφαρμογή του νόμου όμως όλοι λέμε ότι είναι αδύνατον  να υπάρχει πάνω από τα κεφάλια των λογιστών  η δαμόκλεια σπάθη των προστίμων και της ποινικής δίωξης για αδικήματα άλλων.

    Ας δούμε όμως μερικά πράγματα για τον Νόμο και την Εφαρμογή του

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    Ο νομοθέτης θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχει ξέπλυμα χρήματος στις παρακάτω συναλλαγές:

    ·          Στην  μεταβίβαση περιουσίας

    ·         Στην  απόκρυψη της αλήθειας αναφορικά με τη φύση, την προέλευση, τον τόπο ή την κυριότητα περιουσίας που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.

    ·         Στην απόκτηση και χρήση περιουσίας

    ·         Στην σύσταση ομάδας για την εκπλήρωση των παραπάνω

    ·         Η απόπειρα διάπραξης, η υποβοήθηση, η υποκίνηση, η διευκόλυνση ή η παροχή συμβουλών σε τρίτο για τη διάπραξη των παραπάνω πράξεων.

    ·         Στην ηθική αυτουργία στα παραπάνω  αδικήματα

    ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ

    ·         χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,

    ·         οι ορκωτοί λογιστές

    ·         οι φορολογικοί σύμβουλοι,

    ·         οι μεσίτες ακινήτων,

    ·         οι επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και καζίνο,

    ·         οι οίκοι δημοπρασίας και

    ·         οι έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας,

    ·         οι συμβολαιογράφοι και

    ·         οι δικηγόροι.

    ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΠΡΙΠΤΩΣΕΙΣ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

    ·         Όταν συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις,

    ·         Όταν κάνουν περιστασιακές συναλλαγές ποσού 15.000 Ευρώ και άνω (ή 1.000 Ευρώ και άνω μέσω παρόχων πληρωμών πχ PayPal),

    ·         Όταν κάνουν  συναλλαγές αξίας τουλάχιστον 10.000 ευρώ με μετρητά,

    ·         Όταν υπάρχει υπόνοια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και

    ·         Όταν υπάρχει αμφιβολία ως προς τα στοιχεία του πελάτη ή του πραγματικού δικαιούχου πρόσωπα.

    ΠΡΟΣΟΧΗ : Θα πρέπει , τα στοιχεία που πιστοποιούνται:

    ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ :

    περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του πελάτη,  την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, τη διεύθυνση διαμονής και την επαγγελματική ενασχόληση. Για τους σκοπούς της ταυτοποίησης, κατά κανόνα, πρέπει να ζητείται το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριο, πρόσφατο μισθωτήριο ή λογαριασμός ΔΕΚΟ, βεβαίωση εργοδότη και βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.

    ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

    η επωνυμία, η έδρα, η διάρκεια, ο σκοπός, τα ονόματα των ατόμων που ασκούν διοίκηση και των εταίρων / μετόχων. Τα ανωτέρω επαληθεύονται με αντίγραφο του τελευταίου δημοσιευμένου καταστατικού, δημοσιευμένα πρακτικά των αρμόδιων οργάνων και βεβαιώσεις έναρξης / μεταβολής της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

    Η μη συμμόρφωση, εκ μέρους των εταιριών και άλλων οντοτήτων που έχουν έδρα στην Ελλάδα, με την υποχρέωση των ανωτέρω διατάξεων επισύρει τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας (ΠΟΛ 1201/18).

    ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

    Ας δούμε πρακτικά τι πρέπει να κάνουμε εμείς  οι Λογιστές επισημαίνουν ότι θα υπάρξει αυξημένο κόστος (λόγω χαμένων ανθρωποωρών, υπερωριών υπαλλήλων τους κ.λπ.) για εργασίες όπως:

    • Συγκέντρωση και διασταύρωση στοιχείων πριν κάθε νέα συνεργασία  με  πελάτη
    • Επαλήθευση και έλεγχο των στοιχείων των πελατών
    • Συλλογή  στοιχείων  και αξιολόγησή τους το οποίο πρέπει να έχει συνέχεια
    • Επικαιροποίηση πληροφοριών ανά τακτά χρονικά διαστήματα
    • εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών
    • κατηγοριοποίηση πελατών
    • σύνταξη έκθεσης εκτίμησης κινδύνου
    • τήρηση και φύλαξη αρχείων
    • Ορισμό συνεργάτη για την τήρηση όλων αυτών
    • Εμπρόθεσμη διεκπεραίωση των παραπάνω

    Και κλείνω με τις  εξής ερωτήσεις:

    • Πιστεύει κανείς ότι είναι έτοιμα τα λογιστικά γραφεία στην Ελλάδα να ανταποκριθούν στα παραπάνω;
    • Είναι τέτοια η κουλτούρα του Έλληνα Επιχειρηματία που μέχρι δύο χρόνια σε διπλογραφικά βιβλία δεν προσκόμιζε τον όψεως για να μην δεί ο λογιστής ότι έχει χρήματα: ή τι άσχετα πράγματα αγόραζε;

    ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

    Τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ- τεύχος 48(pdf)!

    Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ(48), με ενδιαφέροντα επιστημονικά άρθρα και ειδήσεις για τον κλάδο.

    Ευχαριστούμε θερμά την συντακτική ομάδα και τους εξαιρετικούς συναδέλφους-αρθρογράφους!

    ΠΑΕΛΟ ΝEWS#48 (1)

    Πρόσφατα ψηφισμένες αλλαγές στο Ε9 και τον ΕΝΦΙΑ!

    Γνωρίζετε ότι…

    Με βάση την Ο.3010/23-02-2024 και το άρθρο 56 του Ν.5087/2024:

    • Από το 2025, για την σύσταση, απόκτηση και κάθε μεταβολή στα εμπράγματα δικαιώματα ακινήτων, το Ε9 θα υποβάλλεται μέχρι 31/01 , του επόμενου έτους από την ημέρα που έγινε η μεταβολή στα δικαιώματα.
    • Για το 2025 και τα επόμενα έτη, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 10 ευρώ.

    ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ TAXVOICE.GR

    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

     

    Κριτική στην εγκύκλιο 2010/2024 της Φορολογικής Διοίκησης( πληρωμή τιμολογίου με pos)!

    Κριτική στην εγκύκλιο 2010/2024 της Φορολογικής Διοίκησης

    Με την εγκύκλιο 2010/2024 επιχειρήθηκε να δοθεί λύση στο πρόβλημα  πληρωμής ενός τιμολογίου με POS.

    Από την στιγμή που τα POS και οι φορολογική μηχανισμοί θα είναι ένα σώμα, όπως υπαγορεύει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ, η είσπραξη μέσω POS θα δίνει εντολή έκδοσης παραστατικού Λιανικής Πώλησης, τι γίνεται όμως αν ο πελάτης θέλει τιμολόγιο; Η λύση που δόθηκε, προκάλεσε πολλές δικαιολογημένες αντιδράσεις καθώς πλέον η έκδοση ενός τιμολογίου με είσπραξη μέσω POS μετατρέπεται σε ¨Πυρηνική Φυσική¨.

    Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας αφού εισπράξει το αντίτιμο της συναλλαγής με POS:

    • Αρχικά θα εκδοθεί Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών
    • Ύστερα θα πρέπει να εκδοθεί Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής
    • Τέλος θα εκδοθεί επιτέλους το Τιμολόγιο

    Αν βέβαια τύχει την στιγμή που εκδίδεται το τιμολόγιο να περιμένουν στην ουρά και άλλοι πελάτες, αλίμονο στον επιχειρηματία που θα πρέπει να διεκπεραιώσει όλη αυτή την διαδικασία κάτω από πίεση.

    Η δύσκολη και χρονοβόρα αυτή διαδικασία αρχικά κατά την άποψη του γράφοντος έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 66 του Ν. 4174/2013 καθώς ουσιαστικά το παραστατικό Λιανικής αποτελεί ένα εικονικό φορολογικό στοιχείο που δεν αντιστοιχεί σε πραγματική συναλλαγή. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 5 του εν λόγω άρθρου αναφέρει: «Εικονικό είναι το φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται για συναλλαγή ανύπαρκτη στο σύνολό της ή για μέρος αυτής»

    Επιπλέον η εγκύκλιος επιχειρεί να δώσει λύση στο ζήτημα με την εξόφληση τιμολόγιων μέσω POS, αλλά αγνοεί άλλα προβλήματα που δημιουργεί η διασύνδεση POS με ταμειακές όπως:

    Έστω ότι έχουμε το παράδειγμα ενός λογοτεχνικού σωματείου το οποίο παράγει και διαθέτει στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ένα μηνιαίο περιοδικό το οποίο διαθέτει προς πώληση σε μη μέλη του. Φυσικά για αυτό τον σκοπό έχει προμηθευτεί μια ταμειακή μηχανή ώστε να εκδίδει τα νόμιμα παραστατικά λιανικής πώλησης όπως και μηχάνημα POS για την παροχή δυνατότητα πληρωμής με χρεωστική κάρτα. Αν θέλει να εισπράξει κάποια ετήσια συνδρομή από μέλος του σωματείου δηλαδή ταμειακή εισροή χρημάτων και όχι εισόδημα από κερδοσκοπική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο άρθρο 45 του Ν.4172/2023 εκδίδεται μια συνήθως χειρόγραφη απόδειξη είσπραξης. Πλέον και σε αυτή την περίπτωση αν η συνδρομή πληρωθεί με POS θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με έκδοση Λιανικής απόδειξης και Πιστωτικού στοιχείου λιανικής στην συνέχεια. Συνεπώς η περίπτωση με το τιμολόγιο που αναφέρεται στην εγκύκλιο 2010/24 δεν είναι η μόνη περίπτωση αχρείαστης γραφειοκρατίας.

    Η ουσία της κριτικής που ασκεί αυτό το κείμενο όμως έχει να κάνει με την καθιέρωση της έκδοσης Πιστωτικού Στοιχείου Λιανικής για ¨ψήλου πήδημα¨ από μια επιχείρηση. Η πίεση για την σύνδεση των ταμειακών με το POS γίνεται κάτω από τον μανδύα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, επιτυγχάνεται όμως αυτός ο σκοπός ή μήπως η τεράστια γραφειοκρατία που συνεπάγεται το εγχείρημα δημιουργεί ευκαιρίες για φοροδιαφυγή που παλιά δεν υπήρχαν;

    Ενδεικτικά παραθέτω τις παρακάτω περιπτώσεις:

    Πελάτης μπαίνει σε επιχείρηση και ζητάει να αγοράσει ένα αγαθό με έκδοση τιμολογίου και πληρωμή με POS, πλέον η άλλοτε απλή αυτή διαδικασία συνεπάγεται τα παρακάτω βήματα:

    • Είσπραξη με POS
    • Έκδοση Λιανικής Απόδειξης η οποία θα φέρει την σήμανση του φορολογικού μηχανισμού ή της ταμειακής μηχανής.
    • Έκδοση Πιστωτικού Στοιχείου Λιανικής
    • Έκδοση Τιμολογίου

    Έστω λοιπόν ότι με το που φύγει ο πελάτης χονδρικής, ο επόμενος πελάτης είναι λιανικής, θέλει το ίδιο αγαθό και επιθυμεί να πληρώσει με μετρητά. Τι εμποδίζει τον επιχειρηματία να κάνει μια επανεκτύπωση μέσα από το ERP του αντιλογισμένου με το Πιστωτικό Λιανικής Στοιχείο και να το δώσει στον πελάτη-ιδιώτη; Τι εμποδίζει να βάλει αντίγραφο του παραστατικού Λιανικής σε μια παραγγελία από το e-shop  που μπορεί να έχει η επιχείρηση αν πελάτης αγόρασε το ίδιο αγαθό και επέλεξε ως τρόπο πληρωμής αντικαταβολή.

    Η ίδια απάτη φυσικά μπορεί να γίνει με διάφορες παραλλαγές: Σε ένα άλλο σενάριο ας υποθέσουμε ότι ο πελάτης χονδρικής ζητάει να πληρώσει με μετρητά επειδή η αξία είναι κάτω από 500 ευρώ. Τι εμποδίζει την επιχείρηση να εκδώσει το τιμολόγιο επί πιστώσει και να δώσει στον πελάτη μια απόδειξη είσπραξης χειρόγραφη. Ύστερα απλά θα περιμένει μήπως εμφανιστεί η ευκαιρία: όπου ευκαιρία πελάτης λιανικής που θα ζητήσει το ίδιο αγαθό και θα ζητήσει να πληρώσει με POS. Μετά την έκδοση του Παραστατικού Λιανικής, θα εκδοθεί Πιστωτικό Λιανικής με αφορμή το τιμολόγιο.

    Είναι αυτές οι απάτες ανιχνεύσιμες; Ναι είναι, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολα ανιχνεύσιμες από το σύγκρινε ένας φορολογικός έλεγχος τις εισπράξεις POS με τα έσοδα της ημέρας. Αν ο φορολογικός έλεγχος δυσκολευόταν να ελέγξει την αγορά με την σύγκριση εισπράξεων POS και ημερήσιου τζίρου δεν έχει καμία ελπίδα με την προτροπή των επιχειρήσεων να εκδίδουν Πιστωτικά Λιανικής ως λύση-μπάλωμα σε μια εξ-αρχής κακιά ιδέα.

    Επιπλέον το μέτρο αυτό, όπως και όλη η γραφειοκρατία των τελευταίων ετών δεν θα αποτρέψει κάποιον να πει στον πελάτη: δώσε μου τα μετρητά και θα γλιτώσεις το ΦΠΑ. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι τώρα ο πελάτης θα ρωτήσει: δεν φοβάσαι μην σου κάνουν έλεγχο και ο ελεύθερος επαγγελματίας θα απαντήσει: Καθόλου, έχω κέρδη ίσα ίσα λίγο παραπάνω από το τεκμαρτό εισόδημα και είμαι πιο σίγουρος από ποτέ!

    Η αλήθεια που γνωρίζουμε όλοι, αλλά αγνοεί η φορολογική διοίκηση είναι ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά με την αύξηση της συχνότητας των ελέγχων, την καταπολέμηση της διαφθοράς τους ελεγκτικού μηχανισμού και την δημιουργία αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Η χωρίς μέτρο δημιουργία γραφειοκρατίας ελάχιστα μπορεί να προσφέρει στον σκοπό αυτό, ενώ στον αντίποδα δημιουργεί τεράστια διοικητικά κόστη, αυξάνει τον χρόνο εργασίας για τον επιχειρηματία και τους λογιστές και σε τελική ανάλυση μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με αντίστοιχες στο εξωτερικό.

     

     

    Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός και η προσοχή που χρειάζεται στην υποβολή του αιτήματος!

    Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός και η προσοχή που χρειάζεται στην υποβολή του αιτήματος

    Μετά την ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων όλοι λέγαμε ότι ήταν αναγκαίο να υπάρξει μία ρύθμιση με περισσότερες δόσεις που θα βοηθήσει τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τις οφειλές τους.

    Η πολιτεία για τον λόγο αυτό θέσπισε και νομοθέτησε τον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών ,που είναι μία σύνθετη διαδικασία, η οποία κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να ρυθμίσει οφειλές σε δημόσιο μέχρι 240 δόσεις και οφειλές σε τραπεζικά ιδρύματα και λοιπούς οφειλέτες μέχρι 420 δόσεις.

    Αρχικά πολλοί θεώρησαν ότι είναι κάτι αντίστοιχο με τις 100 ή 120 δόσεις και ότι απλά έχεις να κάνεις μία ρύθμιση με μία απλά αίτηση, κάτι που όμως δεν αληθεύει και που πολλές φορές ήταν  και ό λόγος για τον οποίο αρκετοί δεν κατάφεραν να ενταχθούν, κάνοντας ένα απλό αίτημα, ή κάποιοι εντάχθηκαν και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα  βρέθηκαν εκτός.

    Φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι και σίγουρα πριν προχωρήσουμε στην υποβολή αιτήματος στον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών θα πρέπει να εξετάσουμε διάφορα δεδομένα του οφειλέτη όπως:

    • Ακίνητη περιουσία
    • Εισόδημα
    • Απόδειξη της οικονομικής δυσκολίας για πληρωμή
    • Αν ο οφειλέτης ανήκει σε ευάλωτες ομάδες
    • Εισοδήματα εγγυητών (για δάνεια)
    • Για νομικά πρόσωπα δημοσιευμένοι Ισολογισμοί

    Οι παραπάνω παράμετροι όπως επίσης και κάποια άλλα στοιχεία είναι τα δεδομένα που επεξεργάζεται ο αλγόριθμος και καταλήγει στην πρόταση για ρύθμιση.

    Επομένως καλό θα είναι πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε απόφαση και υποβολή να συμβουλευτούμε την άποψη των ειδικών συναδέλφων Λογιστών-Οικονομολόγων που ασχολούνται με την συγκεκριμένη εργασία γιατί πιθανόν να μας συμφέρουν άλλες λύσεις όπως πχ

    • Μια απλή ρύθμιση σε 12 ή σε 24 δόσεις
    • Διαπραγμάτευση b t b με τράπεζες
    • Πρόταση εξυγίανσης
    • Η ακόμη και πτώχευση

    Η ουσία λοιπόν είναι για την κάθε περίπτωση να βρεθεί η περίπτωση που είναι η καλύτερη και με βάση αυτή να προχωρήσει ή όχι το αίτημα.

    Ας θυμηθούμε όμως μερικά βασικά στοιχεία του εξωδικαστικού

    Θυμίζουμε ότι στον εξωδικαστικό μπορούν να ενταχθούν :

    • φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως τζίρου ή ύψους οφειλών.
    • Προϋπόθεση, το χρέος να είναι άνω των 10.000 ευρώ. 

    Όσοι ενταχθούν μπορούν να πετύχουν κάτω από προϋποθέσεις τις παρακάτω μειώσεις στην οφειλή τους

    • Μέχρι 75% στην βασική οφειλή και  95% στις προσαυξήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ και οφειλές προς δήμους)
    • Μέχρι 80% επί της βασικής οφειλής και έως 100% επί των τόκων των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες και τους servers
    • Μέχρι 240 δόσεις για το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ).
    • Μέχρι 420 δόσεις για τις τράπεζες και τους servers

    To κύριο κριτήριο για την επίτευξη αυτή είναι το ότι οι πιστωτές λαμβάνουν υπόψη τους την αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του οφειλέτη για να συναινέσουν στη ρύθμιση και βασίζεται στη αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης του πιστωτή, δηλαδή ότι κανένας πιστωτής δεν μπορεί να λάβει λιγότερα χρήματα από όσα θα λάμβανε σε περίπτωση ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη και των εγγυητών του.

    Αν λοιπόν  η οφειλή είναι μεγαλύτερη τότε ο οφειλέτης  πρέπει να πληρώσει οπωσδήποτε  την αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του

    ΠΡΟΣΟΧΗ =>  Για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, η αξία ρευστοποίησης προσδιορίζεται ΣΤΟ μέγιστο ανάμεσα  στη φορολογητέα  και εμπορική αξία μειωμένη κατά 3% . Άρα ,η ελάχιστη μηνιαία δόση της ρύθμισης του δανείου που προτείνει ο αλγόριθμος , υπολογίζεται με το άθροισμα  των εισοδημάτων και της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του.

    Η πρόταση δεν είναι δεσμευτική ούτε για τον πιστωτή, δηλαδή την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης ούτε και για τον οφειλέτη. Είναι όμως δεσμευτική για το Δημόσιο .

    Η σύμβαση αναδιάρθρωσης υπογράφεται εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης και δεσμεύει όλους τους συμμετέχοντες πιστωτές (υπάρχει δυνατότητα για παράταση κατόπιν αιτήματος των μερών ή σε περίπτωση σφάλματος). Εάν περάσει το χρονικό αυτό διάστημα χωρίς συμφωνία, η διαδικασία περατώνεται ως άκαρπη, χωρίς όμως να αποκλείεται η κατάθεση νέας αίτησης, έπειτα από 12 μήνες.

    Μόλις επιτευχθεί η σύμβαση αναδιάρθρωση δεν επιτρέπεται  η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης και αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση απαιτήσεως που ρυθμίσθηκε.

    Επιπλέον, σε σχέση με το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ ,  χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για το αδίκημα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους και ασφαλιστικών εισφορών,

    Όταν ενταχθεί κάποιος  στην ρύθμιση μπορεί να λάβει ενημερότητα  με παρακράτηση ανάλογα με τις παρακάτω περιπτώσεις :

    • Είσπραξη χρημάτων.

    Το ποσοστό της παρακράτησης διαμορφώνεται από 10% έως και 70% και ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσίας εντός των ακόλουθων κατά περίπτωση ορίων:

    10% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

    30% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 50% έως και 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

    50% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 30% έως και 50% της ρυθμισμένης οφειλής.

    70% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό έως και 30% της ρυθμισμένης οφειλής.

    • Περιοδική είσπραξη χρημάτων.

    Το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο 10% επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ, τότε το ποσοστό που θα παρακρατείται από τα χρήματα θα πρέπει:

    να αντιστοιχεί στην κάλυψη 1 δόσης της τηρούμενης ρύθμισης/ ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του εισπραττόμενου ποσού, αλλά να μην υπερβαίνει το 30% αυτού.

    • Μεταβίβαση ακινήτου ή  σύσταση εμπράγματου δικαιώματος.

    Εφόσον υπάρχουν οφειλές σε ρύθμιση ή οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή. Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόμενο επί του τιμήματος είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.

    Ας δούμε επίσης  και τις αλλαγές στον εξωδικαστικό με τον νόμο 5024/2073 που κυρίως αφορούν την :

    • Μεγαλύτερη προστασία για τους ευάλωτους οφειλέτες
    • Βελτίωση της ρύθμισης δανείων με εμπράγματη εξασφάλιση

    Στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουμε μία κομβική αλλαγή που όσοι ασχολούμαστε με αυτόν είναι κάτι που το ζητούσαμε γιατί βλέπαμε επιχειρήσεις και ιδιώτες να θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και η αρνητική συμπεριφορά των διαχειριστών δανείων έφερναν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις και τελικά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έμενε αρρύθμιστο παρά την θέληση του να ρυθμίσει

    Ορίζεται  ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών  όπως προκύπτει από την εφαρμογή του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο). Υπενθυμίζεται ότι το υπολογιστικό εργαλείο προσδιορίζει το τελικό ποσό αποπληρωμής, το ύψος του «κουρέματος» και τον αριθμό των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, την αξία της περιουσίας του, κ.ά. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης είναι ψευδείς (αν ο ενδιαφερόμενος είναι πράγματι ευάλωτος).

    Αξίζει να σημειωθεί κάτι που ενισχύει την παραπάνω άποψη μας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σχεδόν μία στις δύο προτάσεις ρύθμισης του εξωδικαστικού που απορρίπτονται από τους servicers αντιστοιχούν σε ευάλωτους οφειλέτες, οι οποίοι με το νέο καθεστώς θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να τις αποπληρώσουν σταδιακά διασώζοντας την κατοικία τους.

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ  : Βελτιώνεται,  ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών  που ρυθμίζεται μέσω του εξωδικαστικού, για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο τους ευάλωτους. Συγκεκριμένα, με τις αλλαγές που επέρχονται, το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση μειώνεται έως και κατά 28% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Ας δούμε παρακάτω ένα παράδειγμα .

    Δανειακή υποχρέωση Αξία Ακινήτου Ποσοστό οφειλής προς εμπορική αξία ακινήτου Υφιστάμενη Κατάσταση Κατάργηση του ελάχιστου ποσού ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου μέρους του δανείου που καλύπτεται με εμπράγματη ασφάλεια
    Ρυθμιζόμενο ποσό Ρυθμιζόμενο ποσό Ποσοστό βελτίωσης πρότασης
    100.000 € 50.000 € 200% 45.220 € 32.500 € 28%
    100.000 € 70.000 € 143% 55.308 € 45.500 € 18%
    100.000 € 100.000 € 100% 70.440 € 65.000 € 8%
    100.000 € 120.000 € 83% 80.528 € 78.000 € 3%

    Ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο των ρυθμίσεων . Έτσι οι δανειολήπτες θωρακίζονται από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων που ισχύει διεθνώς.. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ήδη 3% σταθερό.

    Επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό στα πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

    ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    1.Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών

    Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου. Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

    Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024:

    Α) για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.

    Β) για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες.

    Μέχρι σήμερα η πρόοδος της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν υλοποιηθεί τα εξής:

    • Πάνω από το 85% των λογισμικών των POS και των ταμειακών μηχανών έχει αναβαθμιστεί. Υπενθυμίζεται πως η αναβάθμιση των συστημάτων είναι προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διασύνδεση.
    • Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από 60.000 διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα.
    • Έχουν προγραμματιστεί πάνω από 20.000 ραντεβού με τεχνικούς εγκατάστασης μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση.
    • Έχουν αποσταλεί πάνω από 130.000 ενημερωτικού χαρακτήρα emails σε επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και έχουν αναβαθμισμένα τα POS τους. Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές.
    • Προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, άνοιξε την προηγούμενη Δευτέρα ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», που καλύπτει και επιπλέον ΚΑΔ, όπως δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κ.ά. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η έγκριση για τη λήψη του voucher ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο υπόχρεος να προχωρήσει στη διασύνδεση των συστημάτων του. Θα πρέπει να προχωρήσει στη διασύνδεση άμεσα και όταν εγκριθεί το voucher που του αναλογεί θα μπορέσει να το αξιοποιήσει. Τονίζεται πως από τους 3 πρώτους κύκλους χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS (18,1 εκατ. ευρώ) και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (22,5 εκατ. ευρώ).
    • Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν ολοκληρωθεί 12 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ. Παράλληλα, λειτουργεί καθημερινά ειδική ομάδα διαχείρισης του έργου και αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν, ενώ αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για όσους υπόχρεους (τόσο επιχειρήσεις όσο και παρόχους POS, ταμειακών καθώς και τεχνικούς εγκατάστασης) δεν εργάζονται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
    • Έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα https://www.aade.gr/diasyndesipos με πληροφορίες για το έργο της διασύνδεσης, για τη χρηματοδότηση, με οδηγούς διασύνδεσης ανά μοντέλο POS, ενώ περιλαμβάνεται και ενότητα στην οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να ελέγξουν την ετοιμότητα διασύνδεσης μεταξύ του POS τους και του ταμειακού τους συστήματος.
    • Διευκρινίζεται πως όσες επιχειρήσεις υπάγονται στους 35 κλάδους λιανικής που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, θα πρέπει μέχρι σήμερα, 29 Φεβρουαρίου, να παραγγείλουν το τερματικό μηχάνημα POS και να το εγκαταστήσουν εντός Μαρτίου. Στη συνέχεια, όσοι είναι υπόχρεοι θα πρέπει να προχωρήσουν στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που αναφέρθηκαν παραπάνω και που αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις.
    • Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.
    • Παράλληλα με το νέο χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης παρατείνεται ως την 30η Απριλίου 2024 και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.
    • Διευκρινίζεται πως οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος (οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 30.000) θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    2.Αγρότες: Δάνεια έως 25.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

    Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύψους 40 εκ. ευρώ.

    Παρέχει τη δυνατότητα δανείων έως 25.000 ευρώ σε αγροτικές επιχειρήσεις, συνδυασμένα με επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη και κάλυψη δαπανών mentoring.

    3.Αιγιαλοί και παραλίες: Οι επτά σημαντικότερες αλλαγές που θα ισχύουν από φέτος

    1. Θεσπίζεται διαφανής ηλεκτρονική διαδικασία για τη δημοπράτηση των παραλιών

     

    Αρχής γενομένης από το 2024, όλες οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία και όχι από τους Δήμους. Η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εγγυάται τη διαφάνεια και αποκλείει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Η διακήρυξη θα αναρτάται στην πλατφόρμα και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου τουλάχιστον είκοσι ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας. Στην πλατφόρμα θα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης, και ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων.

    Οι παραχωρησιούχοι θα καταβάλλουν ελάχιστο τίμημα, που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, συντελεστή βαρύτητας της δραστηριότητας και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας.

    Οι δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν φέτος, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, θα ολοκληρωθούν ως τις 15 Μαΐου. Από το 2025 και μετά οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονται ως τις 31 Μαρτίου.

    2. Καθιερώνονται οι «απάτητες παραλίες»

    Καθιερώνονται οι αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και πρόταση του πρόταση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

    3. Θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες στη διαχείριση των παραλιών ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών

    Στις παραλίες που θα παραχωρούνται προς εκμετάλλευση τίθενται όρια προκειμένου να διασφαλίζεται η διέλευση των πολιτών και να υπάρχουν επαρκείς ελεύθεροι χώροι. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να μένει ελεύθερο και ταυτόχρονα το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης ή 30% για παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura που δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες. Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά, ή 4 μέτρων αν πρόκειται για περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν σε εφαπτόμενα κτίρια) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.

    Επίσης δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τ.μ.

    4. Εισάγονται αυστηρότατες υποχρεώσεις για όσους μισθώνουν παραλίες

    Θεσπίζονται εννέα συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε όλες τις περιπτώσεις, οι οποίες προβλέπονται από το νόμο αλλά θα περιλαμβάνονται και στη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, ο παραχωρησιούχος:

    α) Διασφαλίζει την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία.

    β) Διασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία στους αιγιαλούς και τις παραλίες που θα προβλεφθούν με Υπουργική Απόφαση, εγκαθιστώντας ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτησή τους, εφόσον δεν έχουν εγκατασταθεί από τον Δήμο,

    γ) Περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σύμφωνα με τα όρια που θέτει το νομοσχέδιο (60% της παραχωρούμενης έκτασης ή 30% αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία) και διατηρεί ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.

    δ) Διατηρεί καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας.

    ε) Αναρτά σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα, η οποία επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση, με ηλεκτρονικό τρόπο στα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης, όπως τις συντεταγμένες, τον αριθμό της απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου και το διάγραμμα της παραχώρησης.

    στ) Τοποθετεί κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού.

    ζ) Φροντίζει για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της μορφολογίας της ακτής

    η) Παραδίδει τον παραχωρηθέντα χώρο στην αρχική κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας της παραχώρησης και απομακρύνει τα κινητά στοιχεία κατά τις περιόδους που καθορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης.

    θ) Διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο.

    5. Κατοχυρώνεται ο ρόλος των πολιτών για την προστασία των παραλιών από τις αυθαιρεσίες

    Δημιουργείται ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ. που θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες. Κάθε παραχώρηση θα αντιστοιχεί σε QR code, που θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου και στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας που τοποθετείται υποχρεωτικά στο σημείο. Μέσω της ίδιας εφαρμογής οι πολίτες θα βλέπουν το διάγραμμα του τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας που έχει παραχωρηθεί και θα μπορούν άμεσα να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν παρατηρήσει αυθαίρετη κατάληψη ή υπέρβαση της παραχώρησης.

    6. Αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες (drones, δορυφόροι) για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την πολιτεία

    Με το νέο νόμο προβλέπεται ότι θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες (drones, δορυφόροι) για να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι των παραλιών από την πολιτεία. Παράλληλα, δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός, με μικτά κλιμάκια ελέγχου, από στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών αρχών ενώ προβλέπονται και μικτά κλιμάκια.

    7. Επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών

    Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται ενώ αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές κατεδαφίζονται.

    Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.

    Αν έχει γίνει υπέρβαση της παραχώρησης οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής σε δημοπρασίες καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Με τις αλλαγές που επήλθαν στη Βουλή το πλαίσιο αυστηροποιείται περαιτέρω καθώς οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για 50 % που προβλεπόταν αρχικά).

    Για πρώτη φορά καθιερώνονται πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, από 2.000 έως 60.000 ευρώ. Προβλέπονται επίσης ποινικές κυρώσεις για όποιον επιφέρει στον αιγιαλό ή την παραλία οιαδήποτε μεταβολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα.

    4.ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανακοίνωση παράτασης σχετικά με την ΕΑΕ 2023

    Ενημερώνουμε τους δικαιούχους παραγωγούς και τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ότι το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων επί των αιτήσεων ΕΑΕ 2023 μέχρι την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.

    Επισημαίνεται ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

    5.Απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας για 280.000 οφειλέτες

    Στους 280.000 ανέρχονται οι μικροoφειλέτες – μη μισθωτοί, οι οποίοι χρωστούν ποσά έως 2.000 ευρώ έκαστος από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και από
    την 1η Μαρτίου έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα 

    Ως αποτέλεσμα χάνουν επίσης και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για συνταγογράφηση, διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις από ιδιώτες γιατρούς. Από αυτούς, οι 170.000 έχουν χρέη έως 500 ευρώ μόλις και όμως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε 24 μηνιαίες δόσεις την οφειλή τους, ώστε να μην υποστούν την απώλεια της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

    Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της ένταξης σε ρύθμιση προβλέπει την εμπρόθεσμη καταβολή (πριν από το τέλος κάθε μήνα) των 24 δόσεων που θα προκύψουν. Όσοι εξοφλήσουν το χρέος τους θα λάβουν ετήσια ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας (1η Μαρτίου 2024 – 28η Φεβρουαρίου 2025). Όσοι ρυθμίσουν την οφειλή τους, κάθε φορά που θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα τη δόση θα λαμβάνουν μηνιαία ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

    Επίσης, για να παραμείνει σε ισχύ η ρύθμιση θα πρέπει οι οφειλέτες να καταβάλλουν εμπρόθεσμα και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που τους προκύπτουν, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει.

    6.Μεταβιβάσεις – γονικές παροχές: Τι πρέπει να προσέξετε 

    1.Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές – δωρεές οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας (κινητής, ακίνητης, απαίτησης), με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της Α’ κατηγορίας (σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται από την απαλλαγή αδέρφια, ανίψια, θείοι και άλλοι συγγενείς

    2.Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Χρηματικές γονικές παροχές με μετρητά (με χρήματα που βγήκαν από το στρώμα ή το σεντούκι κλπ), φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο. Το ίδιο ισχύει και όταν ο γονιός καταθέσει χρήματα στον λογαριασμό του παιδιού.

    3. Στις περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών, κατά τις οποίες ωφελούνται πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ (π.χ. δωρεά από τέκνο σε γονέα και εν συνεχεία δωρεά από αυτόν τον γονέα σε άλλο τέκνο), η εφορία διερευνά τις πραγματικές συνθήκες και τη σκοπιμότητα των δωρεών αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών. Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός) και ότι οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς τον σκοπό αυτόν, τότε επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο. Εάν το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών είναι σύντομο (όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών) χτυπάει συναγερμός στις ελεγκτικές αρχές.

    4. Η δυνατότητα του γονέα / δωρητή να πραγματοποιήσει χρηματική γονική παροχή / δωρεά προς το τέκνο / δωρεοδόχο, δεν ελέγχεται κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή δεν υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών κλπ. Το πόθεν έσχες του δωρητή ερευνάται κατά τον έλεγχο της δήλωσης. Για τον λόγο αυτόν, όσοι δωρίζουν χρήματα θα πρέπει να «τσεκάρουν» τα εισοδήματά τους και συγκεκριμένα εάν μπορούν να καλύψουν τη δωρεά ή γονική παροχή. Μία από τις λύσεις που έχουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το «πόθεν έσχες» είναι η ανάλωση κεφαλαίου. Με τη μέθοδο αυτήν μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα προηγούμενων ετών, χωρίς να υπάρχει περιορισμός. Δηλαδή μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα που είχαν πριν από 5, 10, 20 ή περισσότερα χρόνια.

    5. Σε περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου / δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη «χρήση» του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής / δωρεάς από το τέκνο / δωρεοδόχο και όχι από το τρίτο πρόσωπο, αποτελεί αντικείμενο ελέγχου. Στην περίπτωση που αποδεικνύεται η «χρήση» του χρηματικού ποσού από το τρίτο πρόσωπο, επιβάλλεται φόρος δωρεάς.

    Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται φορολογούμενοι με γονικές παροχές και δωρεές, για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μέσω τριγωνικών συναλλαγών δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ, εκμεταλλευόμενοι τη ρύθμιση για το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021. Εφόσον εντοπισθούν περιπτώσεις εικονικών συναλλαγών, οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο έως 40% ( δωρεές χρημάτων).

    7.Θα αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών

    Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές στις 2.500 ευρώ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

    8.Οι 3 βασικες παρεμβασεις κατα της φοροδιαφυγής

    • 1.Η πρώτη αφορά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ
    • 2.Η δεύτερη την αυτόματη υποβολή δηλώσεως για μισθωτούς ή συνταξιούχους, εφόσον οι ίδιοι το θελήσουν. Μάλιστα από την επόμενη χρονιά οι 8,5 εκατ. φορολογούμενοι θα λαμβάνουν εκκαθαριστικό από την Εφορία, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.
    • 3. Διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές
    9.Από την Παρασκευή 1 η Μαρτίου οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Μάρτιο 2024 
     
    Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα διαδικτυακά e-Eργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη στην αγορά εργασίας από εξειδικευμένα στελέχη, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τη δράση τον Μάρτιο με 21 νέα εργαστήρια. 
     
    Όλοι όσοι αναζητούν ή θέλουν να αλλάξουν εργασία, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια στις εξής θεματικές ενότητες:
    • Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό 
    • Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη 
    • Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα 
    • Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο 
    • Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας 
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από την Παρασκευή 1η Μαρτίου στη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/workshops Το πρόγραμμα των e-Eργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής:
     
     ΠΕΜΠΤΗ 07/03/2024 08.30-10.30 Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό. 
    11.00-13.00 Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη. 
    13.00-15.00 Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό. 
    ΤΡΙΤΗ 12/03/2024 08.30-10.30 Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο. 
    11.00-13.00 Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα. 13.00-15.00 Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο. 
    ΠΕΜΠΤΗ 14/03/2024 08.30-10.30 Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό. 
    11.00-13.00 Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη. 
    13.00-15.00 Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό.


    10.Επιταγή-voucher για επτά (7) ημέρες δωρεάν διακοπές σε ξενοδοχεία της Ρόδου

    Ορίζονται δύο (2) χρονικές περίοδοι μεταξύ των οποίων οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν να κάνουν χρήση της δωρεάν διαμονής: 1η Περίοδος – Εαρινή (29/03/2024-31/05/2024) και 2η Περίοδος – Φθινοπωρινή (01/10/2024-15/11/2024). Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη της εαρινής περιόδου λαμβάνει χώρα το αργότερο εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας.

    Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται αφενός η καταχώριση του δικαιούχου στο Μητρώο Δικαιούχων και αφετέρου η υποβολή αίτησης χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του προγράμματος που δημιουργείται από τον Φορέα Υλοποίησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

    Ποσά ενίσχυσης – Διαδικασία έκδοσης της διατακτικής ταξιδίου (e-voucher)

    1. Τα ποσά αποζημίωσης των επιχειρήσεων ξενοδοχείων του άρθρου 4, για τη δωρεάν διαμονή 7 (επτά) ημερών των δικαιούχων του άρθρου 2 ορίζονται ως ακολούθως:

    α. Για ξενοδοχεία 1, 2, 3 αστέρων και έως τρίκλινο τύπο δωματίου, 300€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για το σύνολο της διαμονής,

    β. Για ξενοδοχεία 1, 2, 3 αστέρων και άνω του τρίκλινου τύπου δωματίου, 400€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για το σύνολο της διαμονής,

    γ. Για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και έως τρίκλινο τύπο δωματίου, 400€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για το σύνολο της διαμονής,

    δ. Για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και άνω του τρίκλινου τύπου δωματίου, 500€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για το σύνολο της διαμονής.

    ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

    «Ρωτώντας πας στην πόλη».. Τελικά με ποια κριτήρια λαμβάνει αποφάσεις η διοίκηση;

    «Ρωτώντας πας στην πόλη».. Τελικά με ποια κριτήρια λαμβάνει αποφάσεις η διοίκηση;

    Κάνοντας μια αναδρομή στα φοιτητικά μου χρόνια στην ΑΣΟΕΕ, η πρώτη βασική αρχή που διδάχτηκα στο MARKETING, δεν ήταν άλλη από τη φράση: « Οι όποιες κινήσεις κάνει μια επιχείρηση, πρέπει να είναι αφενός προσανατολισμένες στον πελάτη(με και για τον πελάτη), αλλά και στην αγορά ευρύτερα και στο περιβάλλον που κινείται.

    Αυτή η ατάκα, καρφώθηκε βαθιά στο μυαλό μου και με ακολουθεί σε όλα τα βήματα μου, ως επαγγελματία, έως και σήμερα.

    Ο ασφαλέστερος τρόπος, για να είναι μια οποιαδήποτε οντότητα, εναρμονισμένη με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς και του κοινού της, δεν είναι άλλος, από το να είναι σε θέση να δίνει λύσεις στα προβλήματα, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δεδομένα που έχει συλλέξει, ρωτώντας και χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία και βάσεις δεδομένων.

    Έχουμε σκεφτεί ποτέ άραγε ότι και στις σχέσεις κρατικής διοίκησης και πολιτών, έχουν εφαρμογή, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, οι παραπάνω θεμελιώδεις αρχές του MARKETING;

    Κάντε μια εικόνα ότι οι πελάτες του κράτους, είμαστε όλοι εμείς και η διοίκηση είναι μια μεγάλη οντότητα που διαχειρίζεται τις ανάγκες, τις απαιτήσεις, τα δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις μας.

    Το κομβικό ερώτημα, που έρχεται στο μυαλό κάθε πολίτη είναι απλό και κατανοητό..

    Έχει ρωτήσει ποτέ η διοίκηση με ουσιαστικό τρόπο εμάς τους πολίτες, για την ουσία και την διαβάθμιση των αναγκών που έχουμε και των πρακτικών, καθημερινών μας προβλημάτων;

    Αν ναι, έχει αξιοποιήσει ποτέ ουσιαστικά και σε ποιο βαθμό, αυτές τις ουσιαστικές και ζωτικές πληροφορίες;

    Ο σοφός μας λαός, λέει: « Ρωτώντας, πας στην πόλη..»

    Ο βαθμός ανταπόκρισης του κράτους, στην επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και η ταχύτητα με την οποία το κάνει, κρίνει και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, αλλά  διασφαλίζει και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από όλες τις πλευρές.

    Στο σημείο αυτό, θέτω ένα ρητορικό ερώτημα…

    Άραγε η ελληνική διοίκηση, διαχρονικά, εφάρμοζε αυτή την βασική φιλοσοφία, ή λάμβανε αποφάσεις, ως επί το πλείστων, με διαφορετικά κριτήρια, μη προσαρμοσμένες στο κοινό-στόχο, δηλαδή τους πολίτες της;

    Στην χώρα μας δεν πάσχουμε από νόμους, αλλά από την εφαρμογή τους.

    Επικρατεί μια άκρατη πολυπλοκότητα και τις περισσότερες φορές, πολλές διατάξεις μένουν στα συρτάρια, διότι πολύ απλά δεν ήταν εναρμονισμένες με το πνεύμα και τις ανάγκες της κοινωνίας.

    Σαν μάχιμος λογιστής-φοροτεχνικός, μπορώ να απαριθμήσω άπειρες διατάξεις φορολογικές και ασφαλιστικές, οι οποίες δεν έχουν μεγάλο βαθμό ανταπόκρισης από τους πολίτες, καθώς όταν τις εμπνεύστηκε η διοίκηση, αγνόησε να ρωτήσει τους ίδιους τους φορολογούμενους.

    Μια άλλη σημαντική παράμετρος, πέραν όσων εκθειάσαμε, είναι και οι χρόνοι που δίνονται στους πολίτες, ώστε να εφαρμόσουν μια κρατική εντολή.

    Η διοίκηση, πρέπει να αντιληφθεί ότι όλες οι επιλογές της, δεν μπορούν να αγνοούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, δίνοντας πάντα και τον απαραίτητο χρόνο!

     

    ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

     

    Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» – Οι προϋποθέσεις και πώς γλιτώνουν από το νέο τεκμήριο των επαγγελματιών – Τι ισχύει με την ασφάλισή τους;

    Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» – Οι προϋποθέσεις και πώς γλιτώνουν από το νέο τεκμήριο των επαγγελματιών – Τι ισχύει με την ασφάλισή τους

    Πέντε προϋποθέσεις θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, προκειμένου να μην φορολογηθούν με το νέο τεκμαρτό σύστημα που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να κερδίσουν την έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

    • Οι προϋποθέσεις

    Ειδικότερα, για να αποφύγουν την επιβολή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και τη φορολόγηση του εισοδήματός τους από το πρώτο ευρώ οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

    • Να έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και έχουν γραπτές συμβάσεις εργασίας
    • Να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέχρι σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνουν τουλάχιστον το 75% των ετησίων αμοιβών τους μόνο από έναν.
    • Να δηλώνουν ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς τους την κατοικία τους.
    • Να μην εισπράττουν μισθό από άλλη εργασία.
    • Να παρέχουν υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία χαρακτηρίζεται ως “ελευθέριο επάγγελμα”. Οι δραστηριότητες αυτές είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικοσυνθέτη, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, τραγουδιστή-καλλιτέχνη των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας, αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, επιμελητή, διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας.

    Σε περίπτωση κατά την οποία ο αμειβόμενος με «μπλοκάκι» δεν πληροί έστω και μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις φορολογείται ως ελεύθερος επαγγελματίας, το εισόδημά του υπολογίζεται με το νέο τεκμαρτό σύστημα και με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ και με 22%-44% για το τμήμα των ετήσιων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 10.000 ευρώ.

    Όσοι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», πληρούν τις πέντε προϋποθέσεις, θα απαλλαγούν από το τεκμήριο εισοδήματος και θα εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου που ανέρχεται σε 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, σε 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, 900 ευρώ για δύο παιδιά , κατά 1.120 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Η έκπτωση φόρου οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 έως 12.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

    • Τι ισχύει με το τέλος επιτηδεύματος

    Τέλος επιτηδεύματος 400- 500 ευρώ, εις το ακέραιο, όπως και τα προηγούμενα 11 χρόνια, χωρίς δηλαδή την οριζόντια μείωση κατά 50% που ισχύει για όλους τους άλλους αυτοαπασχολούμενους, θα πληρώσουν και το 2024 (για το φορολογικό έτος 2023) οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι».

    Και αυτό εφόσον φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 8.646 ευρώ, πληρώντας τις 5 προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία για την εφαρμογή αυτού του ευνοϊκού καθεστώτος.

    Αντιθέτως, όσοι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» δεν πληρούν έστω και μία από τις 5 προβλεπόμενες προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για να χαρακτηριστούν ως μισθωτοί, θα φορολογηθούν το 2024 (για το 2023) ως κανονικοί αυτοαπασχολούμενοι και ως εκ τούτου θα υπαχθούν στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

    Ωστόσο, θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος μειωμένο από τα 650 στα 325 ευρώ.

    • Πως δηλώνονται τα εισοδήματα των επαγγελματιών που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών (ΜΠΛΟΚΑΚΗΔΕΣ)

    Τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται στους κωδικούς 307-308 της Φορολογικής δήλωσης Ε1. Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα των επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες εφόσον οι παραπάνω προϋποθέσεις. Πρώτα πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο Ε3. Στην συνέχεια και αφού υποβληθεί οριστικά το Ε3, μεταφέρεται το καθαρό εισόδημα αυτόματα στο έντυπο Ε1. Οι κωδικοί που συμπληρώνονται στη φορολογική Δήλωση Ε1 είναι 307-308  από τον κωδικό 453 του πίνακα ΣΤ του φορολογικού εντύπου Ε3, για να υπολογιστεί ο φόρος.

    • Έντυπα Ε3 και καθαρό εισόδημα

    Απαραίτητο για να συμπληρωθούν αυτόματα αυτοί οι κωδικοί είναι προηγούμενα να έχει συμπληρωθεί και να έχει υποβληθεί το έντυπο Ε3. Το καθαρό τους εισόδημα από αυτήν την δραστηριότητα βρίσκεται αν τα ακαθάριστα έσοδα των επαγγελματιών αυτών αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν πληρωθεί. Ο πληρωμές τον ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να έχουν γίνει μέσα στο έτος. Τονίζεται ότι για να βρεθεί το φορολογητέο εισόδημα δεν αφαιρείται όταν υπάρχει η εργοδοτική εισφορά αλλά αφαιρείται η εισφορά που παρακρατείται από τον εργαζόμενο. Τ α υπόλοιπα έξοδα που έχουν κάνει για την άσκηση αυτής της επαγγελματικής τους δραστηριότητας δεν εκπίπτουν και αν δηλωθούν αναμορφώνονται.

    • Τι ισχύει με την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ

    Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που υπάγονται ή θα υπάγονταν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις αυτών, όπως ίσχυαν πριν την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, το συνολικό ποσό εισφοράς κύριας σύνταξης, ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και ο υπόχρεος καταβολής της εισφοράς προσδιορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 38 του συγκεκριμένου νόμου, εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά).

    Ειδικότερα, εφόσον το εισόδημα προέρχεται από την άσκηση διαρκούς -και όχι ευκαιριακής- επαγγελματικής δραστηριότητας, και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά), προκύπτει ουσιαστικά αποκλειστικότητα ως προς το/τα πρόσωπο/α που αποδέχεται/ονται τις σχετικές υπηρεσίες Επομένως, επί του εισοδήματος αυτού υπολογίζονται εισφορές ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου. Αντίστοιχα κατανέμονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, σε όσες κατηγορίες ασφαλισμένων υφίσταται υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση των κλάδων αυτών (δηλαδή επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) λόγω της ιδιότητάς τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση οι εισπραττόμενες εισφορές καταβάλλονται στους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς στους οποίους και έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος.

    Προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, όσο και η ενημέρωση των υπόχρεων καταβολής, ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39 οφείλει να αναγράφει στο ΔΠΥ που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του, ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση.  Αντίστοιχα, και μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού μήνα, ο εν λόγω αντισυμβαλλόμενος υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση ΑΠΔ, προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης. Με την υποβολή της ΑΠΔ αυτής ενεργοποιείται αυτομάτως η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τα παραπάνω. Στην περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος δεν υποβάλει ΑΠΔ, προκειμένου ο παρέχων σε αυτόν υπηρεσίες ασφαλισμένος να υπαχθεί στην οικεία ρύθμιση, ο εν λόγω ασφαλισμένος οφείλει να υποβάλει στον ΕΦΚΑ υπεύθυνη δήλωση περί πλήρωσης των νόμιμων προϋποθέσεων, όπως αυτές περιγράφονται ως άνω, δηλώνοντας ταυτόχρονα το ΑΦΜ του/των αντισυμβαλλομένου/ων του και προσκομίζοντας τυχόν άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσής του.

    Στη συνέχεια, ενημερώνεται/ονται ο/οι αντισυμβαλλόμενος/οι αυτού περί της υποχρέωσης υποβολής ΑΠΔ και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, για το χρονικό διάστημα από την υποβολή της δήλωσης και εντεύθεν. Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά, για τον ασφαλισμένο υπολογίζονται εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός).

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΓΓΟΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

    Αποτελούν σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία οι συγκοινωνιακές δυσχέρειες;

    Η αποχή του μισθωτού από την εργασία του λόγω της απεργίας των λεωφορείων και λοιπών μέσων μαζικής μεταφοράς (ΤΡΑΜ,ΜΕΤΡΟ κτ.λ.) δεν   αποτελεί σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία. Επειδή όμως  η απεργία των λεωφορείων, Τράμ, Μετρό κτλ, συνέπεσε με απεργία των ταξί και εφόσον οι μισθωτοί δεν διαθέτουν ιδιόκτητο μέσον μεταφοράς, αντικειμενικά, είναι αδύνατη την μετάβαση στην εργασία.

    Βέβαια ο μισθωτός οφείλει να ενημερώσει (εγκαίρως) την εργοδοσία για να μην θεωρηθεί αδικαιολόγητη απουσία.

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

    • Επίκαιρες εργασιακές αναλύσεις Ραπανάκης Πέτρος 
    • Εργατική Νομοθεσία και Μισθοδοσία Βασίλης Πρασσάς
    • Εργατική και Ασφαλιστική Νομοθεσία Κ.Λαναράς

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΙΤΙΔΗΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    1.ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 νέων

    Ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 νέων, που θα έχει διάρκεια επτά μηνών ανακοίνωσε πως θα τεθεί σε εφαρμογή, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

    Ειδικότερα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα επιδοτήσει το 100% του μισθού και των εισφορών προκειμένου οι νέοι και νέες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και στη συνέχεια να διεκδικήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις την ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας.

    Το πρόγραμμα θα «τρέξει» εντός του Μαρτίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους και τις ενδιαφερόμενες να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος.

    2.Ηλεκτρονικά οι επιδόσεις τριών εγγράφων της ποινικής δίκης

    Ηλεκτρονικά μέσω του poinikesepidoseis.gov.gr, πραγματοποιούνται από σήμερα οι επιδόσεις των ποινικών διαταγών, των αποφάσεων Λιπομαρτύρων και των κλήσεων Μαρτύρων, ύστερα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 403/2024) των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιου Πετραλιά.

    Πρόκειται για μια σημαντική υπηρεσία, με την οποία μειώνεται η γραφειοκρατία και αναβαθμίζεται το επίπεδο προστασίας των δεδομένων των πολιτών, καθώς οι επιδόσεις θα γίνονται άμεσα με ηλεκτρονικό τρόπο, χωρίς μεταφορά εγγράφων σε φυσική μορφή. Επιπλέον, εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι για τη Δημόσια Διοίκηση, με την αποδέσμευση ενός σημαντικού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων και αστυνομικού προσωπικού,  ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το έργο αυτό. Σε πρώτη φάση, οι ψηφιακές επιδόσεις θα ξεκινήσουν από την Εισαγγελία Αθηνών.

    Οι ποινικές επιδόσεις θα πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας poinikesepidoseis.gov.gr με τους εξής τρόπους :

    • Είτε αυτόματα, όπου η πλατφόρμα παραλαμβάνει ένα έγγραφο από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) μέσω διαλειτουργικότητας και το αποστέλλει στη Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr.
    • Είτε χειροκίνητα, όπου ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της Εισαγγελίας, δικαστικός υπάλληλος ή εξουσιοδοτημένος επιμελητής δικαστηρίων, αυθεντικοποιείται με κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης στην πλατφόρμα, δημιουργεί το έγγραφο και συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία του εγγράφου, χρησιμοποιώντας τις διαλειτουργικότητες του Μητρώου Πολιτών (ΥΠΕΣ) και του Φορολογικού Μητρώου (ΑΑΔΕ). Στη συνέχεια, η πλατφόρμα αποστέλλει το έγγραφο στη Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr.

    Και στις δύο περιπτώσεις, το έγγραφο στη Θυρίδα του πολίτη αποκτά τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας ηλεκτρονικών εγγράφων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, ενώ οι ενδιαφερόμενοι διάδικοι ή μάρτυρες ενημερώνονται αυτομάτως για την επίδοση με SMS στον αριθμό κινητού τηλεφώνου και με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στο emep.gov.gr.

    3.Επίδομα παιδιού: Από Δευτέρα 26/2 οι αιτήσεις

    Τη Δευτέρα  26 Φεβρουαρίου 2024 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21

    Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως την 11η Μαρτίου και ώρα 18:00.

    Θα κλείσει προσωρινά στις 29-3-2024 και ώρα 08:00 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2024.

    Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

    Μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

    Μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι: η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση – από το προνήπιο έως και το Γυμνάσιο – καθώς και η επάρκεια φοίτησης.

    Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:

    • τα στοιχεία της  Σχολικής Μονάδας,
    • η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν, εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

    Για να ολοκληρωθεί η αίτηση, πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

    4.Επίδομα παιδιού σε αγρότισσες: Πότε θα καταβληθεί – Τα ποσά

    Τέλη Μαΐου αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δυο παιδιά, μετά τη διεύρυνση χορήγησής του που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

    Μια αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί πρόκειται να λαμβάνει στον λογαριασμό της 300 ευρώ, ενώ μητέρα με δύο παιδιά το ποσό των 500 ευρώ.  

    Το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ το χρόνο. 

    Με βάση τα στοιχεία της συμμετοχής των δικαιούχων για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το 2023, από την επέκταση αυτή, αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 5.000 μητέρες με ένα παιδί και 7.000 μητέρες με δυο παιδιά.

    Υπενθυμίζεται ότι για την περαιτέρω στήριξη της αγροτικής οικογένειας εξετάζεται η προώθηση και άλλων μέτρων.

    Συγκεκριμένα: 

    • Εφάπαξ “χρηματικό βραβείο – Υποτροφία” ποσού 1.000 ευρώ για 1.000 επιτυχόντες μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων – έμμεσα μέλη σε οικογένειες αγροτών.

    Αν ο αριθμός των επιτυχόντων ξεπεράσει τα 1000 θα γίνει κλήρωση.

    • Εκσυγχρονισμός και αύξηση της αποζημίωσης για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και ιαματικού τουρισμού αγροτών που ήδη δίνονται. Ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν για διακοπές στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Θεσσαλία, Έβρο κ.α.)
    • Αύξηση των παιδιών του κατασκηνωτικού προγράμματος του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, με ειδική μνεία στα παιδιά με αναπηρία άνω του 50%.
    • Αύξηση του επιδόματος βιβλίου και δυνατότητα διεύρυνσης και σε χαρτικά είδη, επικεντρώνοντας τις πρώτες ανάγκες στην αρχή του σχολείου.
    5.Επίδοµα ανεργίας ανάλογα µε µισθό και προϋπηρεσία
    Αυξημένο επίδοµα ανεργίας κατά μέσον όρο 200 ευρώ θα λαμβάνουν –αρχικώς πιλοτικά και δευτερευόντως καθολικά– οι άνεργοι με προϋπηρεσία και μισθούς υψηλότερους από τον κατώτατο. Το νέο σύστημα στήριξης των ανέργων, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), θα «κλειδώσει» εντός του επόμενου διαστήματος, καθώς ο ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπόνηση ειδικής μελέτης για το θέμα, φαίνεται πως καταλήγει στο σενάριο που θέλει:
    α) Τη συγχώνευση του επιδόματος ανεργίας και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας,
    β) την κλιμάκωση της παροχής ώστε κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας ο δικαιούχος να λαμβάνει υψηλότερο ποσό, το οποίο με την πάροδο των μηνών θα φθίνει
    γ) τη λήψη ενός επιπλέον ποσού, το οποίο επίσης θα δίνεται αναλογικά με βάση τον χρόνο συνεχόμενης εργασίας και το ύψος των εισφορών που καταβλήθηκαν, και κατά συνέπεια και το ύψος των μισθών του δικαιούχου κατά την περίοδο της εργασίας του.
     
    6.Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων
     
    «Πρεμιέρα» κάνει αύριο Δευτέρα (26/2) η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να παίρνουν όλη τους τη σύνταξη.
     
    7.Βεβαίωση Φοίτησης : Διαθέσιμη ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr

    Η βεβαίωση αυτή χρησιμοποιείται σε πλήθος διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης, όπως ενδεικτικά: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα παιδιού

    Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο gov.gr, είτε στην  ενότητα «Εκπαίδευση» και στην υποενότητα «Εγγραφή σε σχολείο».Για την έκδοση της βεβαίωσης μαθητή οι ενδιαφερόμενοι συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο TaxisNet και εκδίδουν τη βεβαίωση, χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσουν κανένα άλλο στοιχείο.

    Η βεβαίωση που εκδίδεται, φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο έγγραφο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η βεβαίωση αυτή χρησιμοποιείται σε πλήθος διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης, όπως ενδεικτικά:

    – Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    – Επίδομα Στέγασης

    – Επίδομα παιδιού

    – Αναβολή κατάταξης σπουδαστών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης

    – Αποζημίωση για ακουστικά βαρηκοΐας σε μαθητές δημόσιων σχολικών μονάδων

    Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους Φορείς τους: το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.), τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET). Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

     

    Οι βεβαιώσεις ως προς το περιεχόμενο περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

    α) Στοιχεία ταυτοποίησης του/της μαθητή/τριας (ονοματεπώνυμο του/της μαθητή/τριας, ονοματεπώνυμο πατέρα και μητέρας),

    β) στοιχεία του σχολείου φοίτησης (όνομα σχολείου φοίτησης, τάξη εγγραφής στο τρέχον σχολικό έτος, περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης του σχολείου, διεύθυνση σχολείου, ΤΚ, τηλέφωνο, email).

     8.Αγορά και διασύνδεση POS: 4 ερωταπαντήσεις για τη χρηματοδότηση μέσω voucher

    Σημαντικές διευκρινίσεις περιέχονται μέσα από τέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση μέσω voucher της αγοράς και διασύνδεσης POS

    Αναλυτικά οι ερωτήσεις κι απαντήσεις έχουν ως εξής:

    1. Πώς μπορώ να καλύψω το κόστος ή μέρος του κόστους για την αγορά POS και τη διασύνδεσή του με την ταμειακή μηχανή;

    Ένα σημαντικό μέρος του κόστους για την αγορά POS και τη διασύνδεση του με ταμειακές μηχανές καλύπτεται μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές». Η ενίσχυση έχει τη μορφή επιταγής (voucher) και ο κάθε δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να την χρησιμοποιήσει σε εγκεκριμένους από το Πρόγραμμα προμηθευτές. Από τους 3 πρώτους κύκλους χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS (18,1 εκατ. ευρώ) και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (22,5 εκατ. ευρώ). Οι επιχειρήσεις είχαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στις κάτωθι Κατηγορίες:

    Κατηγορία 1: Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS.

    Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών τιμολόγησης.

    Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.

    Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.

    Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.

    2. Υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει και 4ος κύκλος για όσες επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτημα στους προηγούμενους κύκλους;

    Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ανακοίνωση έναρξης νέου κύκλου υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» για τις παραπάνω Κατηγορίες Ενέργειας 1, 3, 4, 5 και 6, οι οποίες θα μπορούν να υποβληθούν στην πλατφόρμα του Προγράμματος εδώ. Επιπλέον, αναμένεται η έναρξη και 5ου κύκλου χρηματοδότησης για όσες επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους και δικαιούνται χρηματοδότησης.

    3. Υπάρχουν επιπλέον κατηγορίες που θα ενταχθούν στον 4ο κύκλο;

    Σε εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας έχουν προστεθεί νέες επιλέξιμες δραστηριότητες, που αφορούν ενδεικτικά τη μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και είναι οι εξής:


    ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

    10.41.12 Παραγωγή λιπών και ελαίων και των κλασμάτων τους, ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών
    46.11.11.07 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ψαριών, ζώντων και γόνου46.17.11.27 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων, μη ζώντων46.21.19.11 Χονδρικό εμπόριο προϊόντων π.δ.κ.α. ψαριών ή καρκινοειδών, μαλακίων η άλλων υδρόβιων ασπόνδυλων46.76.19.14 Χονδρικό εμπόριο κοραλλιών και παρόμοιων προϊόντων, οστράκων μαλακίων, καρκινοειδών ή εχινόδερμων και οστών σουπιών46.76.19.15 Χονδρικό εμπόριο μαργαριταριών από καλλιέργεια, ακατέργαστων46.76.19.30 Χονδρικό εμπόριο φυσικών μαργαριταριών, ακατέργαστων47.23 Λιανικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων σε εξειδικευμένα καταστήματα47.77.82.08 Λιανικό εμπόριο μαργαριταριών από καλλιέργεια, ακατέργαστων47.77.82.13 Λιανικό εμπόριο φυσικών μαργαριταριών, ακατέργαστων

    47.78.86.18 Λιανικό εμπόριο κοραλλιών και παρόμοιων προϊόντων, οστράκων μαλακίων, καρκινοειδών ή εχινόδερμων και οστών σουπιών

    47.91.15 Λιανικό εμπόριο ψαριών, οστρακοειδών και μαλακίων, με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου

    47.99.15 ‘Αλλο λιανικό εμπόριο ψαριών, οστρακοειδών και μαλακίων εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών

    10.2 Επεξεργασία και συντήρηση ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων

    46.38.1 Χονδρικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων

    Επιπλέον, σε περίπτωση που μία επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός ΚΑΔ, για την εκτίμηση της επιλεξιμότητας λαμβάνεται καταρχάς υπόψη ο ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας και εφόσον αυτός δεν είναι επιλέξιμος, δευτερευόντως ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα.

    Τέλος, συγκεκριμένα για την Κατηγορία Ενέργειας 1, επιλέξιμες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ που αφορούν δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, ακόμα και αν αυτοί δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ ή ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα:

    ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

    47.81.10.01 Λιανικό εµπόριο τροφίµων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

    47.81.10.02 Λιανικό εµπόριο τροφίµων, ποτών και καπνού, επαγγελµατία-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

    47.89.10.01 Λιανικό εµπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

    47.89.10.02 Λιανικό εµπόριο άλλων ειδών, επαγγελµατία-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ανωτέρω ΚΑΔ να εμφανίζουν μη μηδενικά έσοδα κατά το έτος αναφοράς στο συγκεκριμένο ΚΑΔ.

    4. Ποια η διαδικασία εξαργύρωσης των vouchers;

    Βήμα 1:

    Πατήστε για να μπείτε στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης, στην οποία έχετε υποβάλει την Αίτηση Χρηματοδότησης και πατήστε το κουμπί «Συνέχεια» που θα δείτε στο κάτω μέρος της οθόνης.

    Βήμα 2:

    Πατήστε το κουμπί «Είσοδος με διαπιστευτήρια Taxisnet» που θα δείτε στο κάτω μέρος της οθόνης και πληκτρολογήστε το όνομα Χρήστη και τον Κωδικό σας που έχετε για το Taxisnet, ώστε να εισέλθετε στην Αίτησή σας.

    Βήμα 3:

    Πατήστε το κουμπί «Έκδοση και διαχείριση επιταγών».

    Σημαντική ενημέρωση: Το κουμπί «Έκδοση και διαχείριση επιταγών» εμφανίζεται στην οθόνη για όλους τους δικαιούχους του Α’ και Β’ κύκλου. Για τους δικαιούχους του Γ’ κύκλου θα εμφανιστεί στην οθόνη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ενστάσεων, όπου και θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση.

    Βήμα 4:

    Πληκτρολογήστε το ποσό στο οποίο επιθυμείτε να εκδοθεί η επιταγή (μέχρι το ύψος του ποσού που αναγράφεται ως «Διαθέσιμο ποσό για έκδοση νέων επιταγών» στην οθόνη σας) και μετά πατήστε το κουμπί «Αίτημα έκδοσης νέας επιταγής» και στον πίνακα «Οι επιταγές μου» θα εμφανιστεί στην οθόνη σας η επιταγή εφόσον εγκριθεί.

    Σημειώνεται ότι την επιταγή θα τη λάβετε και στην επιβεβαιωμένη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας.

    Βήμα 5:

    Επιλέγετε το προϊόν που επιθυμείτε και δείχνετε στον Έμπορο την επιταγή σας. Επίσης του δίνετε το ΑΦΜ σας και αυτομάτως λαμβάνετε μήνυμα στο κινητό, που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας, με έναν κωδικό μιας χρήσης που επίσης πρέπει να δώσετε στον Έμπορο.

    Για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τη διαδικασία αγοράς επιδοτούμενων ψηφιακών λύσεων, παρακαλούμε συμβουλευτείτε την ενότητα 13 της Πρόσκλησης.

     
    9.Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο ν.3908/2011 για ένα (1) έτος κατά τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν.5079/2023.
     

    Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο ν. 3908/2011 για ένα (1) έτος κατά τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 5079/2023.

    Οι φορείς που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011 (Α’ 8) και επιθυμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών τους σχεδίων κατά ένα έτος, όπως ορίζεται στο άρθρο 53 του ν.5079/2023( Α’ 215 ) πρέπει σε συμμόρφωση με την λόγω διάταξη να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:
    Να υποβάλουν μέσω του ΠΣΚΕ, Αίτημα τροποποίησης του επενδυτικού τους σχεδίου.

    Στην καρτέλα 1.4 του αιτήματος τροποποίησης να επιλέξουν τύπο ‘Γνωστοποίηση’ και αντικείμενο ‘Άλλη αλλαγή’. Στην περιγραφή πρέπει να αναφερθεί «Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης για ένα (1) έτος κατά τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 5079/2023».

    Συνημμένα πρέπει να υποβληθούν:
    1. Βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή – λογιστή ή λογιστή του φορέα περί της ορθότητας των δικαιολογητικών υλοποίησης δαπανών του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3908/2011 σύμφωνα με το αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων υπόδειγμα.
    2. Αναλυτική κατάσταση δαπανών.
    3. Αναλυτικό καθολικό παγίων.
    4. Αναλυτική κατάσταση συμβάσεων του επενδυτικού σχεδίου.

    Διευκρινίσεις:

    – Οι φορείς που έχουν υποβάλλει αίτημα ελέγχου πιστοποίησης της υλοποίησης του 50% ή 65% του επενδυτικού τους σχεδίου, δεν απαιτείται να υποβάλουν τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά, εφ΄ όσον έχουν υποβληθεί με το αίτημα ελέγχου το οποίο όμως πρέπει να αναγράψουν.
    – Οι φορείς που πρόκειται να υποβάλλουν αίτημα ελέγχου πιστοποίησης της υλοποίησης του 50% ή 65% ή ολοκλήρωσης του επενδυτικού τους σχεδίου, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 6 μηνών κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Π.Δ. 33/2011 (Α’ 83), δεν απαιτείται να υποβάλουν τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά. Πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφεται το ποσοστό υλοποίησης της επένδυσης έως τις 31-12-2023 και η υποχρέωση υποβολής έως τις 30-6-2024 αντίστοιχου αιτήματος ελέγχου.

     

    10.Κρατική Αρωγή προς αγρότες: Αιτήσεις για τις απώλειες σε έγγειο κεφάλαιο, μέχρι την 15η Μαρτίου 2024

    Eως και την 15η Μαρτίου 2024 θα μπορούν όσοι αγρότες υπέστησαν ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο και δεν είχαν δηλώσει τις σχετικές ζημιές έως και την 12η Ιανουαρίου 2024 στον ΕΛΓΑ, να υποβάλουν αίτηση στην οικεία Περιφερειακή τους Ενότητα, σύμφωνα με νεότερη απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου. Σημειώνεται ότι το παραπάνω αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο.

    Όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, η κρατική αρωγή προς τους πληγέντες από τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με στόχο πάντα την αποτελεσματική και δίκαιη στήριξη της Πολιτείας προς τις πληγείσες επιχειρήσεις αλλά και προς τις πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ειδικότερα, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, το διευρυμένο πλαίσιο της κρατικής αρωγής περιλαμβάνει πλέον τόσο τις ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής, όσο και τις ζημιές που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, μέσω του ΕΛΓΑ, αλλά ακόμα και ζημιές που δεν καλύπτονταν από τον εν λόγω Κανονισμό, όπως το έγγειο κεφάλαιο.

    Όσον αφορά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 που έπληξαν περιοχές της χώρας και δη την Θεσσαλία, με σχετική απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Β΄149), Χρήστου Τριαντόπουλου, ρυθμίστηκαν τα θέματα αναφορικά με τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο. Ειδικότερα, προβλέφθηκε ότι αυτές καλύπτονται εφόσον το αγροτεμάχιο ανήκει στην αγροτική εκμετάλλευση ως ιδιόκτητο ή υφίσταται μίσθωση ή χρησιδάνειο μεταξύ συζύγων και γονέων-τέκνων, που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της εκδήλωσης των πλημμυρών.

    Παράλληλα, όπως διευκρινίζει το υπουργείο, στην περίπτωση μίσθωσης ή χρησιδανείου, η επιχορήγηση καταβάλλεται με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος αγρότης θα προβεί σε αποκατάσταση των ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, για τη διαπίστωση της οποίας και διενεργείται σχετικός έλεγχος από τις Επιτροπές ή τα Κλιμάκια Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αποκατάστασης, το μέρος της επιχορήγησης που αφορά τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, εντόκως.

    Σε συνέχεια της ως άνω απόφασης, με νεότερη απόφαση του υφυπουργού, προς διευκόλυνση της διαδικασίας, παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο και δεν είχαν δηλώσει τις σχετικές ζημιές έως και την 12η Ιανουαρίου 2024 στον ΕΛΓΑ, να υποβάλουν αίτηση στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα το αργότερο έως και την 15η Μαρτίου 2024, αποκλειστικά και μόνο για τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο.

    Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, σε κάθε περίπτωση δικαιούχοι είναι μόνο αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που πληρούν τις προϋποθέσεις του πλαισίου της κρατικής αρωγής περί υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ και ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, οι ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο καλύπτονται για αγροτεμάχια που είτε ανήκουν στην αγροτική εκμετάλλευση είτε τα καλλιεργεί μετά από μίσθωση/χρησιδάνειο. Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται από τον αγρότη που εκμεταλλεύεται το αγροτεμάχιο (ιδιοκτήτη ή μισθωτή), με την προϋπόθεση ότι θα προβεί σε αποκατάσταση των ζημιών.

    Επιπλέον, όπως σημειώνεται, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών, θα πρέπει να προσκομίσουν στις οικείες Περιφερειακές Ενότητες όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό υλικό, τιμολόγια αγοράς ή επισκευής, αλλά και κατάλογο με τις ζημιές που έχουν υποστεί με εκτιμώμενο κόστος και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την εκτίμηση της ζημιάς.

    «Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρακαλούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους στις Περιφέρειες μέχρι τις 15 Μαρτίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής», υπογραμμίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας κατόπιν ελέγχου, αυτοψίας και εκτίμησης των ζημιών. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καθοριστεί ως σήμερα για επιχορήγηση μετά από φυσική καταστροφή, με την επιχορήγηση να αφορά ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού των επιχειρήσεων, ειδικότερα ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε εμπορεύματα και σε κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, αλλά και σε έγγειο κεφάλαιο», επισημαίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 54,9 εκατ. ευρώ ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης σε 23.971 δικαιούχους, εκ των οποίων 41,3 εκατ. ευρώ σε 19.678 αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Επιπλέον, έχει χορηγηθεί προκαταβολή ίση με το 50% της επιχορήγησης, συνολικού ύψους 24,6 εκατ. ευρώ σε 1.941 δικαιούχους, εκ των οποίων 772.000 ευρώ έχουν δοθεί σε περίπου 227 αγρότες και κτηνοτρόφους. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αρωγή αποτελεί έναντι της επιχορήγησης και συμψηφίζεται με την προκαταβολή και την τελική επιχορήγηση. Συνεπώς, 198 αγροτικές εκμεταλλεύσεις επιπλέον έχουν ήδη λάβει πρώτη αρωγή που ξεπερνά το ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της κρατικής αρωγής και, κατ’ επέκταση, συμψηφίζεται. Συνεπώς, η διαδικασία της προκαταβολής έχει ολοκληρωθεί, μέχρι τώρα, για 425 αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή κτηνοτροφικές μονάδες.

    «Η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ανταποκρινόμενη στις αγωνίες και τις ανάγκες των αγροτών, προβαίνει σε όλες τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες και συνεχίζει με έντονους ρυθμούς τη συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και τις Περιφέρειες. Στόχος παραμένει πάντα να ολοκληρωθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες για την καταβολή της πρώτης αρωγής, της προκαταβολής αλλά και της τελικής επιχορήγηση των πληγέντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις ακραίες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής», καταλήγει το υπουργείο.