myDATA- Τελευταίες πληροφορίες, του Λάμπρου Μπέλεση!

0
1020

Άρθρο του Λ. Μπέλεση,
Διευθύνοντα Συμβούλου της BBC CONSULTING SA
Αντιπροέδρου ΠΑΕΛΟ

 

MYDATA (my Digital Accounting and Tax Application)

 

Από την αρχή του Νοέμβρη του 2021 , το my data μπήκε πλέον για τα καλά στην ζωή όλων των επιχειρήσεων και των λογιστηρίων , των λογιστών και των λογιστικών γραφείων.

Ιστορικά το mydata ξεκίνησε το 2018 από την απόφαση από την αρμόδια ομάδα της ΑΑΔΕ

Στην συνέχεια το πρώτο που έγινε από την ΑΑΔΕ όταν σχεδιάσθηκε ήταν να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις λογισμικού για να απαντήσουν αν μπορούν να διεκπεραιώσουν το έργο! Αυτές απάντησαν καταφατικά.

Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ ενημέρωσε τα αρμόδια όργανα των λογιστών δηλαδή το ΟΕΕ και τους συνδικαλιστικούς  λογιστικούς φορείς (που εκλέγουν εκπροσώπους )για το αν μπορούν οι λογιστές να το εφαρμόσουν, οι οποίοι απάντησαν καταφατικά.

Φυσικά και αυτό αποτελεί και προσωπική μας άποψη, ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να εφαρμοσθεί από τους λογιστές to mydata  κατά την διάρκεια της Πανδημίας, γιατί  ήταν ο βασικός φορέας που στoν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19  υποστήριξε με σθένος το πρακτικό μέρος της υλοποίησης των οικονομικών μέτρων στήριξης και κατάφερε να βοηθήσει και τις επιχειρήσεις και την Ελληνική Οικονομία και απέδειξε ότι η θέση είναι πολύ υψηλά στους επαγγελματικούς φορείς .

Αυτός ήταν και ο λόγος που και εμείς με το mydata ασχοληθήκαμε μετά την 30/06/2021.

Φυσικά αυτό που ήταν πολύ σημαντικό ήταν να δοθεί επιδότηση στους λογιστές για την εφαρμογή του και ευτυχώς , μετά την πρόσφατη ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΟΕΕ για την επιδότηση των λογιστών για προμήθεια εξοπλισμού ,αλλά και για εκπαίδευση τους σίγουρα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην υλοποίηση της εφαρμογής με σωστό τρόπο.

Ένα θέμα που θα αλλάξει επίσης σημαντικά είναι η διαφοροποίηση της  διαδικασίας  των φορολογικών  ελέγχων που πλέον θα είναι στοχευμένοι και  χωρίς την παρουσία των ελεγκτών  στην επιχείρηση,  ενώ οι επιστροφές ΦΠΑ και ΦΟΡΩΝ από το 2023 θα γίνονται με απευθείας έλεγχο από το σύστημα, κάτι που σημαίνει πολύ ταχύτερες επιστροφές και λιγότερη ταλαιπωρία για τους λογιστές

Φυσικά υπάρχουν πολλά σημεία στο mydata που θέλουν και βελτίωση και διόρθωση και που πιστεύουμε ότι στην πορεία θα αλλάξουν.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

  • Η διαβίβαση μπορεί να γίνει από Λογιστές με άδεια  Α και β τάξης που είναι πιστοποιημένοι από το ΟΕΕ. Έτσι με αυτό τον τρόπο αποκλείονται οι μη πιστοποιημένοι λογιστές αλλά και ο οποιοσδήποτε τρίτος .
  • Το 2022 είναι έτος προσαρμογής αλλά και υποχρεωτικότητας.
  • Οι κυρώσεις έχουν καταγραφεί και το αν θα εφαρμοσθούν το 2022 είναι θέμα απόφασης Υπουργού και Διοικητή της ΑΑΔΕ, όμως άποψη μας είναι με δεδομένο ότι μιλάμε για έτος προσαρμογής δεν θα πρέπει να ισχύσουν πρόστιμα.
  • Αυτή τη στιγμή διαβιβάζονται 1000000 παραστατικά ανά ημέρα και μέχρι το τέλος του έτους που θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης ένταξη και διαβίβαση αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και ελπίζουμε το σύστημα να μπορέσει να αντέξει και να λειτουργήσει χωρίς κενά και διακοπές .
  • Το 2021 διαβιβάζονται μόνο τα έσοδα από όλες τις επιχειρήσεις μέχρι 31/03/2022
  • Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές και ταμειακούς μηχανισμούς (ΦΗΜ-ΦΤΜ) , θα μπορούν να διαβιβάσουν συγκεντρωτικά ανά μήνα από το ERPτου Λογιστή τους.
  • Από την εφαρμογή του my dataδεν εξαιρείται καμία επιχείρηση, ούτε τα σωματεία ,οι σύλλογοι και οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.

 

 

 

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.