Το μέλλον του κλάδου των λογιστών, μέσα από τη ματιά ενός έμπειρου συναδέλφου και μια σύντομη ιστορική αναδρομή, του Λάμπρου Μπέλεση!

0
1030

Άρθρο του Λ. Μπέλεση,
Διευθύνοντα Συμβούλου της BBC CONSULTING SA
Αντιπροέδρου ΠΑΕΛΟ

 

Επειδή τον τελευταίο καιρό όλοι έχουμε τον προβληματισμό πού πάει ο κλάδος μας και πώς θα μπορέσει επιτέλους να αναβαθμιστεί και να πάρει την θέση που του αξίζει , καταθέτω παρακάτω την εμπειρία μου  από τότε που ξεκίνησα να ασκώ  το επάγγελμα μέχρι και σήμερα.

Η πολύχρονη ενασχόλησή μου με το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία , με βοήθησε να αποκτήσω  πολύτιμη εμπειρία και γνώση αφού είχα την τύχη να ξεκινήσω την καριέρα μου ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια.

Πρόλαβα να γνωρίσω τα χειρόγραφα βιβλία ,να μάθω να κλείνω και να συμφωνώ Ισολογισμούς  χειρόγραφα και να υπολογίζω μισθοδοσία για 500 άτομα χειρόγραφα!

Αργότερα , όταν άρχισε να μπαίνει στην δουλειά μας ο υπολογιστής είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ  άπειρες ώρες με τους προγραμματιστές εταιρειών για να φτιάξουμε τα πρώτα προγράμματα επιχειρήσεων κατά παραγγελία … Θυμάμαι τότε ήταν η εποχή  που κοιτάζαμε τον υπολογιστή σαν εικόνισμα …

Επίσης , έζησα τη «μοναδική» εμπειρία της θεώρησης  βιβλίων και στοιχείων με την απίστευτη ουρά, περιμένοντας από τις 5 το πρωί στην εφορία.

Δεν νομίζω να ξεχνάει κανείς τις ουρές στη ΦΑΒΕ και στη ΦΑΕ.

Σημαντική εμπειρία μου ήταν και οι φορολογικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ εκείνων των εποχών  που όταν έμπαινε στις επιχειρήσεις έλεγε τη θρυλική φράση :”ακίνητοι αφήστε τα χαρτιά σας όπως είναι, έλεγχος “.

Οι εμπειρίες μου αυτές  εμπλουτίσθηκαν  διδάσκοντας  με την ιδιότητα του καθηγητή επί μια  15ετία μηχανογραφημένη λογιστική, λογιστικές εφαρμογές  και φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η εμπειρία της εκπαίδευσης μου  δίνει σήμερα τη χαρά  να βλέπω μαθητές  μου να είναι άξιοι συνάδελφοι, ενώ παράλληλα  γνώρισα από κοντά την αγωνία και το πόσο θέλουν τα νέα παιδιά να μαθαίνουν όπως επίσης  και το πόσο δύσκολο είναι αυτό σε μια κλειστή αγορά κάτι που μου έχει μείνει βαθιά χαραγμένο και αυτός είναι ο λόγος που προσπαθώ ακόμη και τώρα να είμαι  κοντά και να βοηθώ με τις γνώσεις μου νέους  συναδέλφους.

Πάντα όμως  είχα το όραμα  ότι κάποια στιγμή η δουλειά μας θα έπαυε να είναι μια δουλειά καταχωρητή στοιχείων και  πτυχιούχου , εξειδικευμένου στις εξωτερικές εργασίες σε σχέση με Εφορία ,ΙΚΑ ,ΤΕΒΕ και θα μετατρεπόταν  σε εργασία Επιστήμονα  Συμβούλου ,απαραίτητου στην επιχείρηση όπως ο δικηγόρος !

Βλέποντας  την εξέλιξη της δουλειάς, με τις απαιτήσεις που συνεχώς αυξάνονταν  αλλά και με τις εξαιρετικές μηχανογραφικές εφαρμογές που προέκυπταν συνεχώς σε σχέση με αυτά που είχα μάθει ξεκινώντας την δουλειά , πίστευα ότι έχει φθάσει η ώρα που ο λογιστής πλέον δεν πρέπει να είναι αυτός που τρέχει στις εφορίες ,αυτός που είναι απλός καταχωρητής ,και αυτός που εφαρμόζει τον Κώδικα, αλλά αυτός που με τις γνώσεις του και την αιτιολογημένη άποψή του μπορεί να βοηθά και να στηρίζει τον επιχειρηματία στην χάραξη και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της επιχείρησης μέσα στα ισχύοντα φορολογικά πλαίσια και φυσικά να αμείβεται ανάλογα γιατί το περίφημο …όλα γίνονται με ένα κλικ που αναφέρουν όλοι οι άσχετοι προς την δουλειά μας , περιλαμβάνει και την κεφαλαιοποίηση της προστιθέμενης αξίας των γνώσεων μας για να φθάσουμε εκεί ,κάτι που κάποιοι που  έχουν δημόσιο λόγο, το ξεχνούν…..

Ήρθε λοιπόν  η κρίση του COVID-19 και στην διάρκεια της κρίθηκαν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι !

Μέσα λοιπόν  από αυτή την κρίση ο κλάδος των λογιστών- φοροτεχνικών ύψωσε το ανάστημά του, μπήκε μπροστά και  ήταν μέσα στους πρώτους 5 κλάδους που ξεχώρισαν σε αυτόν τον Πόλεμο.

Ο κλάδος κατάφερε σε ταχύτατους χρόνους να προχωρεί άμεσα σε ό,τι χρειαζόταν για την εφαρμογή όλων  των μέτρων και να δίνει ζωή σε επιχειρήσεις και ιδιώτες αποδεικνύοντας στην πράξη σε όλους  ότι αξίζει τον σεβασμό και την αποδοχή τους !

Με την κρίση αυτή πετύχαμε την αναβάθμισή μας και στην πράξη   σε εμάς εναπόκειται πλέον να το πιστέψουμε όλοι και να το διεκδικήσουμε  και φυσικά να  πείσουμε τους γύρω μας για την σοβαρότητα και την αναγκαιότητα της εργασίας μας στον 21ο  αιώνα. Πρέπει να κάνουμε τους πελάτες μας να συνειδητοποιήσουν ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κάθε φορά που η πολιτεία ζητά επιπλέον στοιχεία και εξειδικευμένες νέες εργασίες , αυτές επιβάλλεται  να μπορούμε να είμαστε σε θέση να τις διεκπεραιώσουμε , αλλά όμως παράλληλα πρέπει και να αμειβόμαστε  ανάλογα. Επομένως πρέπει  να οργανωθούμε διαφορετικά σαν κλάδος ! Πρέπει να λειτουργούμε σαν τους δικηγόρους ,τους συμβολαιογράφους κλπ. Να έχουμε κατώτερες ενιαίες τιμές και όχι για παράδειγμα να υπάρχουν συνάδελφοι που αναλαμβάνουν ΙΚΕ  με 50 ευρώ τον μήνα,  ούτε συνάδελφοι που αναλαμβάνουν επιχειρήσεις με βιβλία εσόδων-εξόδων  με 20 ευρώ τον μήνα ή και δηλώσεις με 9 ευρώ!

Πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου να σκέφτεται επιχειρηματικά, να κοστολογεί τα σταθερά και μεταβλητά έξοδα, να υπολογίζει την προσωπική του αμοιβή και τα περιθώρια κέρδους και μετά να βγάζει τιμοκατάλογο και να δίνει προσφορές . Μόνο τότε θα πάμε μπροστά ως κλάδος  !

Άρα λοιπόν το συμπέρασμά μας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση του επαγγέλματος μας  και θα πρέπει να οργανωθούμε ,να είμαστε άρτια ενημερωμένοι στα θέματα της δουλειάς μας ώστε και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε να είναι άριστες ,αλλά παράλληλα και οι αμοιβές μας να είναι ανάλογες και μη διαπραγματεύσιμες .

Τέλος θα πρέπει όλοι μας να είμαστε συσπειρωμένοι , έξω από κομματικές παρωπίδες και να μπορούμε να έχουμε σοβαρή και ισχυρή φωνή στην δημόσια διοίκηση, μέσω του θεσμικού μας οργάνου , δηλαδή του ΟΕΕ ,στο οποίο νομίζω ότι έφθασε η ώρα να έχουν ισχυρή πλειοψηφία και οι μαχόμενοι λογιστές- φοροτεχνικοί και γιατί όχι ο επόμενος Πρόεδρος να προέρχεται από εμάς ώστε να γνωρίζει καλά τα προβλήματα μας !

Προσωπικό μου πιστεύω και όραμα  είναι ένα ΟΕΕ στο οποίο θα γίνουν θεσμικές αλλαγές και τομές και το οποίο  με τις συνεχείς προτάσεις  και τις δυναμικές  παρεμβάσεις του θα έχει ουσιαστική συμμετοχή , όχι μόνο στην αναβάθμιση του επαγγέλματος αλλά και σε θέματα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στα πλαίσια που άπτονται της συνεργασία της με τον κλάδο μας.

Ίσως πολλοί με πουν οραματιστή και θεωρητικό ,όμως όσοι με γνωρίζουν επαγγελματικά , ξέρουν ότι είμαι πρακτικός απλός λιτός και δίνω λύσεις .

Το όραμα μου θέλω να το μοιραστώ με όλους γιατί μην ξεχνάμε, αν δεν έχεις όραμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και η υλοποίηση του.

 

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.