Manager ή ηγέτης; Οι ηγέτες πάντα κάνουν τη διαφορά!

0
1597

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

 

« Όταν το ρολόι ξεχνιέται να δείχνει τις ώρες του και συ σκυμμένος μαζί με την ομάδα, παλεύεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, να σκεφτείς πιο δημιουργικά, να δουλέψεις πιο γρήγορα, πιο εντατικά, καταφέρνεις να μαθαίνεις μέσα από την εμπειρία σου και την εμπειρία των άλλων».

Με αυτή τη φράση, θα ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε την οπτική της σύγχρονης διοίκησης επιχειρήσεων, για τον ζωτικό ρόλο του ηγέτη μιας ομάδας.

Οι οικονομικές μονάδες, αποτελούνται από διαφορετικές ομάδες δομών, στελεχών και διαδικασιών, οι οποίες στο σύνολο τους καθιστούν την επιχείρηση μια ενιαία και λειτουργική οντότητα.

Το σημαντικότερο άτομο μετά τα ίδια τα μέλη μιας ομάδας, είναι ο ηγέτης της. Τελικά τι είναι όμως ηγεσία;

Ηγεσία είναι η ικανότητα του να μπορεί κάποιος να επηρεάζει και να κατευθύνει την συμπεριφορά τρίτων για την επίτευξη ενός στόχου. Οι θεμελιώδεις λοιπόν έννοιες που προσδιορίζουν την ηγεσία είναι οι άνθρωποι, η ικανότητα επιρροής και οι στόχοι.

Καθίσταται σαφές λοιπόν, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ηγέτης, χωρίς την ύπαρξη μιας ομάδας, της οποίας θα είναι ο επικεφαλής.

Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο, να συγχέεται στις τάξεις των επιχειρήσεων, η έννοια του ηγέτη με αυτή του manager. Η βασικότερη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο ηγέτης δεν κατευθύνει και οργανώνει απλά μια ομάδα, αλλά είναι και ο άνθρωπος που από την αρχή μέχρι το τέλος παρακινεί, δίνει κίνητρα, εμψυχώνει και προσπαθεί να πείσει τα μέλη της για την αποτελεσματικότερη επίτευξη του έργου της.

Ας δούμε τώρα λίγο πιο αναλυτικά ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ένας ηγέτης:

  • Σαφή γνώση του έργου που του έχει ανατεθεί
  • Αντικειμενικότητα
  • Αυτογνωσία
  • Πειθώ και αποφασιστικότητα
  • Δημιουργικότητα και νεωτερισμός
  • Έμπνευση
  • Δημοκρατικότητα
  • Αποκεντρωτισμός

Όσο περισσότερα από τα στοιχεία αυτά συνυπάρχουν σε ένα άτομο, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι. Από την άλλη δε πρέπει να ξεχνάμε και τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες που θα πρέπει να διαθέτει αλλά και να εμπλουτίζει. Γνώσεις όσον αφορά το έργο της ομάδας, το χειρισμό των ανθρώπινων σχέσεων μέσα σε αυτή, αλλά και του περιβάλλοντος που είναι ολοένα πιο μεταβαλλόμενο.

Συνοψίζοντας λοιπόν θα λέγαμε ότι οι δραστηριότητες ενός ηγέτη είναι:

  • Προγραμματισμός( Συλλογή πληροφοριών, προσδιορισμός στόχων, κατανομή αρμοδιοτήτων).
  • Υποκίνηση( Παρακίνηση της ομάδας προς τον στόχο, ενθάρρυνση, κίνητρα).
  • Υποστήριξη-Επιβράβευση(Αποδοχή των ατόμων για τη συμβολή τους, καλοπροαίρετη κριτική, αναγνώριση και ελαχιστοποίηση των διαφωνιών).
  • Έλεγχος( Επικέντρωση της ομάδας στον στόχο και τους κανόνες που έχει θέσει η ίδια η ομάδα).
  • Πληροφόρηση( Παροχή χρήσιμων πληροφοριών και γνώσεων προς και από την ομάδα).
  • Αξιολόγηση( Αξιολόγηση της αποδοτικότητας του ίδιου, της ομάδας και των ατόμων).

Διαπιστώνουμε από τα παραπάνω, τις πολλές αρμοδιότητες και την μεγάλη ευθύνη ενός ηγέτη. Αυτό που δε πρέπει να ξεχνάμε είναι πως ο ηγέτης είναι και αυτός άνθρωπος με αδυναμίες και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την αμφίδρομη σχέση ομάδας-ηγέτη και την αποδοχή του από τα μέλη της ομάδας που διαχειρίζεται.

Είναι ευνόητο ότι το είδος της σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη μια ομάδας και του ατόμου που ηγείται αυτής, εξαρτάται σχεδόν στον ίδιο βαθμό και από τα δύο μέρη.

Ο ηγέτης δεν βρίσκεται εκεί για να εμποδίσει την ομάδα στο έργο της. Αντιθέτως είναι εκεί για να την εμπνεύσει, να την βοηθήσει, να την συντονίσει και να την καθοδηγήσει με γνώμονα  τις γνώσεις και εμπειρίες του. Έχει πολύ μεγάλη ανάγκη την υποστήριξη και κατανόηση των υπολοίπων μελών της ομάδας του για να τα καταφέρει όλα αυτά.

Βέβαια η σχέση ομάδας και ηγέτη εξαρτάται εξίσου και από τον ίδιο. Μπορεί ο ηγέτης να είναι δημοκρατικός ή και αυταρχικός. Ενδεχομένως να είναι συγκεντρωτικός( να περνάνε όλα από τα χέρια του) ή και αποκεντρωτικός( να μοιράζει αρμοδιότητες και καθήκοντα στα μέλη). Το στυλ ηγεσίας που θα ακολουθηθεί αναπόφευκτα θα έχει επίδραση και στη συμπεριφορά και των υπολοίπων προς τον ίδιο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η κατανόηση και η υποστήριξη μεταξύ της ομάδας και του ηγέτη της, δεν μπορεί παρά να αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όλοι θα έχουν ακόρεστη επιθυμία για δουλειά, άριστη συνεργασία και επικοινωνία και ενωμένοι σα μια γροθιά θα δουλεύουν ομαδικά για την πραγματοποίηση του στόχου τους.

«Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πράγματα να συμβαίνουν, εκείνοι που παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει και αυτοί που αναρωτιούνται για το τι συμβαίνει»! Ο ηγέτης ανήκει στην πρώτη κατηγορία από αυτές!

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων