ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα νέα μέτρα για τα εργασιακά εν καιρώ lockdown, του Λάμπρου Μπέλεση!

0
414

Άρθρο του Λ. Μπέλεση,
Διευθύνοντα Συμβούλου της BBC CONSULTING SA
Αντιπροέδρου ΠΑΕΛΟ

 

Ανακοινώθηκαν χθες τα  μέτρα για την αγορά εργασίας, μετά το νέο lock down  στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας τα οποία θα ισχύσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου και τα οποία αναμένεται να νομοθετηθούν και να εφαρμοσθούν από το Υπουργείο  Εργασίας.

Είμαστε λοιπόν σε αναμονή ΚΥΑ που θα ορίζει την εφαρμογή τους.

Στις παρακάτω γραμμές θα αναφέρουμε τα 13 κατά την γνώμη μας σημαντικότερα μέτρα :

  1. ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • Η επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τους κλάδους των επιχειρήσεων που θα κλείσουν από σήμερα , Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 28 του μηνός,(αν φυσικά υπάρξει παράταση του lock down το πιθανότερο θα είναι να παραταθεί το συγκεκριμένο μέτρο). Έτσι  οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνονται με το ποσό των 534 ανά μήνα (φυσικά θα υπάρξει αναλογικό ποσό για όσους ξεκινήσουν σήμερα).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

  • Υποχρεωτικά θα προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για χρονικό διάστημα από 11/2/2021 και όχι πέραν της 28ης/2/2021. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε για έως το τέλος του μήνα. Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων μπορούν να υποβληθούν  από 11/2/2021 ως και 14/2/2021.
  • Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο ή για χρονικό διάστημα αναστολής που λήγει μετά τις 11/2/2021 ως πληττόμενες πρέπει να προβούν στην υποβολή δύο δηλώσεων:

α) Μια δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους –ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, ως πληττόμενες ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 1/2/2021 έως και 10/2/2021. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το διάστημα αυτό.

 

β) Μια δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, ως κλειστές ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 11/2/2021 και  όχι πέραν της 28/2/2021. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά  είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε για έως το τέλος του μήνα. Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων μπορούν να υποβληθούν  από 11/2/2021 ως και 14/2/2021.

 

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ :Θετικό  μέτρο που όμως η εφαρμογή του δημιουργεί πολύ μεγάλη επιβάρυνση στους λογιστές και στα λογιστικά γραφεία.

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Επεκτείνεται το μέτρο του προγράμματος συνεργασία έως και την 31/03/2021.

  1. ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω του κλεισίματος των σχολείων.

 

  1. ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλε-εργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή. Η προαναγγελία των εργαζομένων ,με τηλεργασία θα γίνεται με το έντυπο (4.1) .

ΠΡΟΣΟΧΗ  Η μη τήρηση του μέτρου έχει πρόστιμο 3.000 ευρώ.

 

     5.ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕΠΕ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του  (ΣΕΠΕγια τα παρακάτω:

  • Στην τήρηση της τηλεργασίας
  • Στη χρήση της μάσκας
  • Τη τήρηση των αποστάσεων στο χώρο εργασίας

 

  1. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Διατηρούνται σε ισχύ τα εξής ειδικά μέτρα:

  • Ευελιξία δυο ωρών στην προσέλευση και αποχώρηση του εργαζομένου από την εργασία ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός
  • Χορήγηση άδειας 3 ωρών εντός της ημέρας στον εργαζόμενο για διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό

 

  1. ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα μία ειδική πλατφόρμα υποβολής  δήλωσης (στο gov.gr)  όπου οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω απο 20 άτομα θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους  αν  το επιθυμούν και αυτοί να δηλώνουν την πρόθεσή τους να κάνουν rapid test  μέχρι και 2 φορές τον μήνα. Το κόστος των τεστ θα καλύπτεται από το κράτος.

 

  1. ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες  μπορούν, μετά από  αιτήματός τους στον  εργοδότη τους, να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ο εργοδότης οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.

Σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής των ανωτέρω, ο εργοδότης, ανεξαρτήτως  (ΚΑΔ), θέτει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας του για το χρονικό διάστημα που αιτείται ο εργαζόμενος και  όχι πέραν της 28/2/2021. Ο  εργαζόμενος καθίσταται δικαιούχος αποζημίωσης ειδικού σκοπού που υπολογίζεται ανά μήνα κατ` αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες. Παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη , για τις ημέρες που η σύμβαση εργασίας είναι σε αναστολή.

 

  1. ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επεκτείνεται το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ώστε να λάβουν  αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020.

Άνεργοι  από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020.

 

  1. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Με  Απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, θα λάβουν  αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020, εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στους κλάδους  του τουρισμού όπως:

Ξεναγοί

-Τουριστικοί συνοδοί

-Εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα

 

  1. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

 

Παρατείνονται  για 2 μήνες τα επιδόματα ανεργίας  για όσους δικαιούχους έληξαν ή θα λήξουν τον Ιανουάριο και αντίστοιχα τον Φεβρουάριο 2021.

 

  1. ΚΑΛΥΨΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ 12ΜΗΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 

Καλύπτονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

  1. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

Θα Χορηγηθεί  οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις:

  • θεάτρων
  • μουσικών σκηνών
  • χοροθεάτρων
  • συναυλιακών χώρων
  • χώρων παραστάσεων
  • κινηματογράφων
  • διανομέων κινηματογραφικών ταινιών .

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.