ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αλλαγές στη διαδικασία υποβολής αναστολής συμβάσεων εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ!

0
352

Άρθρο του Λ. Μπέλεση,
Διευθύνοντα Συμβούλου της BBC CONSULTING SA
Αντιπροέδρου ΠΑΕΛΟ

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου τύπου του Υπουργείου εργασίας  το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας συνεχίζεται και για τον μήνα Φεβρουάριο 2021 και έχει ξανά βάση τους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Επίσης  αλλάζει από 1η Φεβρουαρίου ο τρόπος διαδικασίας υποβολής των εντύπων μεταβολής της κατάστασης του προσωπικού της επιχείρησης και πλέον είναι υποχρεωτική η εκ των προτέρων υποβολή των αναστολών στο Σύστημα  Εργάνη για όλες τις περιπτώσεις.

Άρα λοιπόν θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν οι επιχειρήσεις να αποφασίσουν αν οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή τον Ιανουάριο θα παραμείνουν και για τον μήνα Φεβρουάριο αφού το χρονικό πλαίσιο υποβολής της δήλωσης είναι αρκετά στενό και εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα δημιουργεί ένα επιπλέον ιδιαίτερο βάρος κυρίως στα λογιστικά γραφεία που θα πρέπει μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ενημερώσουν τα στοιχεία για δύο μήνες (Ιανουάριο έως 31/1 και Φεβρουάριο έως 5/2).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

  • Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά, όμως, για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των λογιστών, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.
  • Η προαναγγελία μπορεί να αφορά είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο το μήνα.
  • Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.
  • Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.
  • Υπογραμμίζεται ότι, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

 

 

 

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.