Χρηστικές απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής 5!

0
627

Στην  χθεσινή μας διαδικτυακή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κύριο Τριαντόπουλο (την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω link η στο κανάλι του συλλόγου μας στο διαδίκτυο you tube ΠΑΕΛΟ) και την απάντηση εκ μέρους στα ερωτήματα που του έθεσαν ο δημοσιογράφος και συντονιστής κος Υποφάντης,  ο Αντιπρόεδρος   και το μέλος της ΠΑΕΛΟ κύριος Μπέλεσης και η κυρία  Ζαχαράκη αντίστοιχα, καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 :

 

1) Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που στο τετράμηνο (Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο θα έχουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από 20%. 

2) Δεν θα υπάρξει ένταξη των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή αν δεν υπάρχει πτώση τζίρου όπως ίσχυε στην επιστρεπτέα 4.

3) Δεν θα υπάρξει ελάχιστο ποσό ανά αριθμό εργαζομένων όπως τις προηγούμενες φορές αλλά ο αριθμός των εργαζομένων θα συνυπολογισθεί στον μαθηματικό τύπο προσδιορισμού του ποσού .

4) Από το ποσό που θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο θα υπάρξει πιθανός συμψηφισμός με τα ποσά που δόθηκαν στην επιστρεπτέα 4. 

5) Θα υπάρξει ελάχιστο ποσό 1000 ευρώ .

6) Θα ισχύσει έκπτωση 50% στην επιστροφή του ποσού ,με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν  το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο (ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ , ΤΗΝ ΣΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ) .

7) Θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή 6 τον Μάρτιο .

8) Θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης και επιδότησης των δαπανών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. 

9) Η εκταμίευση των χρημάτων για όσες επιχειρήσεις εγκριθούν θα γίνει μέχρι 31/01/2021.

10) Έχουν υποβληθεί πάρα πολλά αιτήματα περίπου 600000.  

11) Το ανώτατο ποσό επιδότησης από επιστρεπτέα προκαταβολή ανά επιχείρηση παραμένει το ίδιο. 

Α) 800000 ευρώ από το πλαίσιο στήριξης .

Β) 200000 ευρώ από τον κανόνα De Minimis.

12) Τέθηκε υπόψη του υπουργείου το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάποιες ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων ως  προς το χρονικό όριο προσδιορισμού των οριστικών εσόδων όπως πχ οι εκκαθαρίσεις των Ασφαλιστών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων , των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, του ΚΤΕΛ . 

 

Για τη ΠΑΕΛΟ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ  

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων