Απαλλαγή πληρωμής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Ιανουάριο. Πρακτικά παραδείγματα!

0
512

Άρθρο του Λ. Μπέλεση,
Διευθύνοντα Συμβούλου της BBC CONSULTING SA
Αντιπροέδρου ΠΑΕΛΟ

 

Ευχόμαστε σε όλους  καλή χρονιά με υγεία και  επιτυχίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο .

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το νέο μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε   από το γραφείο τύπου του υπουργείου οικονομικών   και αφορά την απαλλαγή πληρωμής  ενοικίου προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που μισθώνουν οι  επιχειρήσεις,  οι οποίες  έχουν κλείσει ή κλείνουν από 4/01/2021 με κρατική εντολή  για τον μήνα Ιανουάριο .

Στο μέτρο αυτό  περιλαμβάνεται και επιδότηση των ιδιοκτητών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απώλεια του εισοδήματος που θα προκύψει.

Είμαστε σε αναμονή για τις οδηγίες πρακτικής εφαρμογής της απόφασης και από τις δύο πλευρές   που λογικά θα εφαρμόσουν για μία ακόμη φορά οι λογιστές τους  !!

Επίσης θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιδότηση θα πρέπει να είναι ακατάσχετη και αδέσμευτη, ώστε να αποδώσει πλήρως σαν μέτρο.  

Στις παρακάτω γραμμές αναφέρουμε αναλυτικά τα κύρια σημεία του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και στο τέλος αναλύουμε  και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό το ποιος θα πληρώσει και τι.

Μεταξύ άλλων λοιπόν αναφέρονται και τα εξής:

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11/1/2021 δεν θα καταβάλουν προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που μισθώνουν ενοίκιο τον μήνα Ιανουάριο.

Επομένως για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο.

Η διαφοροποίηση όσον αφορά τους ιδιοκτήτες είναι το ότι το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι το ποσοστό επί της απώλειας, όπως προβλεπόταν αρχικά ,θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, η απώλεια από τον εκμισθωτή θα είναι 20% και το υπόλοιπο 80% θα του το καταβάλει το Κράτος .

Άρα, με τον παραπάνω τρόπο ,η επιχείρηση που χρησιμοποιεί για την άσκηση της δραστηριότητας της  το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο.

Μια  διαφοροποίηση αφορά , τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις .Σε αυτή την περίπτωση η αποζημίωση προς αυτές θα είναι  το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μέτρο  αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Θα πρέπει να διευκρινισθεί δε ότι περιλαμβάνονται:

  1. Όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξάρτητα εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον,
  2. Οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξάρτητα εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα,
  3.  Τα κομμωτήρια
  4.  Τα κέντρα αισθητικής,
  5.  Οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού,
  6.  Τα γυμναστήρια
  7. Όλες  επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών.

Επίσης  εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού που αναφέρονται παρακάτω:

  • Ξενοδοχεία,
  • Καταλύματα και
  • Τουριστικά γραφεία, και
  •  Οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται και αυτές ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Τέλος, όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις , θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις που μισθώνουν τα ακίνητα και το 20% στους εκμισθωτές.  

Εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι νομικό πρόσωπο τότε η αποζημίωση από 60% μειώνεται σε 40%  του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο. 

Για καλύτερη κατανόηση του θέματος αναφέρουμε ένα παράδειγμα : 

Έστω ότι το μίσθωμα είναι 2.000,00 ευρώ (εκμισθωτής φυσικό ή νομικό πρόσωπο)

Α) ΜΗΝΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: 

*ΕΚΜΙΣΘΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 

Η επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο δεν καταβάλει κανένα ποσό ενώ το κράτος καταβάλει στον ιδιοκτήτη το 80% του συμφωνημένου ποσού δηλαδή 2000 Χ 80% = 1600 ευρω.

*ΕΚΜΙΣΘΩΤΗΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 

Η επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο δεν καταβάλει κανένα ποσό ενώ το κράτος καταβάλει στο Νομικό πρόσωπο που είναι ιδιόκτητης του ακινήτου το 60% του συμφωνημένου ποσού δηλαδή 2000 Χ 60% = 1200 ευρώ.

Α) ΜΗΝΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: 

*ΕΚΜΙΣΘΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 

Η επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο καταβάλει στην ιδιοκτήτη το 20% του συμφωνημένου μισθώματος  ενώ το κράτος καταβάλει στον ιδιοκτήτη το 60% του συμφωνημένου ποσού δηλαδή 2000 Χ 60% = 1200 ευρώ.

*ΕΚΜΙΣΘΩΤΗΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 

Η επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο καταβάλει στην ιδιοκτήτη το 20% του συμφωνημένου μισθώματος  δηλαδή  400 ευρώ  ενώ το κράτος καταβάλει στον ιδιοκτήτη (ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ)  το 40% του συμφωνημένου ποσού δηλαδή 2000 Χ 40% = 800 ευρώ.  

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων