Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με απλά λόγια…

0
1533

 

Του Γιώργου Χρυσού, Οικονομολόγου – Σύμβουλου Εργασιακών Θεμάτων.

 

Μαζί με την υγειονομική κρίση, που μαστίζει την κοινωνία τον τελευταίο καιρό, ήρθε και ένα έκτακτο μέτρο για να διαταράξει τις σχέσεις ανάμεσα σε εργοδότη-εργαζόμενο. Το όνομα αυτού: ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ο εργοδότης μπορεί να μειώσει έως και 50 % τις ώρες , κατά τις οποίες απασχολεί τους εργαζόμενούς του.

Αναφέρεται αποκλειστικά σε εργαζόμενους με πλήρη εργασιακή σχέση και όχι με μερική απασχόληση. Επίσης, δεν απαιτείται η συγκατάθεση του εργαζόμενου, με ότι κινδύνους μπορεί να εγείρει κάτι τέτοιο .

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχουν όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 20%. Καθώς και οι επιχειρήσεις, που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.

Η διαδικασία ένταξης και κάποιες λεπτομέρειες παρουσιάζονται στο συνημμένο βίντεο.

Έχουμε, λοιπόν, την περίπτωση όπου ένας εργαζόμενος απασχολείται 5 φορές τη βδομάδα από 8 ώρες. Ο εργοδότης του, έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι είχε μείωση του τζίρου του κατά 20 %, δικαιούται να τον εντάξει στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και να επιλέξει να τον απασχολεί, για παράδειγμα, 5 φορές από 4 ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο εργοδότης για ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσει μόνο τις ώρες εκείνες τις οποίες εργάστηκε ο εργαζόμενος.

Τι χρήματα θα πάρει, όμως, ο εργαζόμενος τελικά ;

Από τη στιγμή που ο εργοδότης του ενταχθεί στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και προβεί σε μείωση κατά το ήμισυ του ωραρίου του , ο επιχειρηματίας θα καλεστεί να πληρώσει μόνο το μισό καθαρό μισθό του και ο εργαζόμενος θα λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό το 60% από το μισό των καθαρών αποδοχών του, που έχασε.

Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές του υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά που προκύπτει αναπληρώνεται και πάλι από το κράτος.

Αναλυτικά παραδείγματα μπορείτε να δείτε μέσα στο βίντεο, καθώς επίσης και χρήσιμες απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα.

Τέλος, η διάρκεια του προγράμματος έχει πάρει ήδη παράταση έως το τέλος του έτους. Εύχομαι το 2021 να μην χρειαστεί η παράταση του προγράμματος και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά όλα τα μηνύματα που μας έρχονται από το μέλλον είναι δυσοίωνα.

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων