Λογιστής-Φοροτεχνικός. Το επάγγελμα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος;

0
1854

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Πόσες φορές βρισκόμαστε σε μια παρέα φίλων ή γνωστών και δεχόμαστε εμείς οι λογιστές το πείραγμα του τύπου ” Καλά όλο το σύστημα για εσάς δουλεύει…Τι ανάγκη έχετε εσείς λοιπόν”;

Αλήθεια αυτή η ατάκα, αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα που βιώνει ο κλάδος των λογιστών τη σημερινή εποχή;

Οι λογιστές αποτελούσαν ανέκαθεν έναν αρκετά παρεξηγημένο κλάδο στην σύγχρονη τουλάχιστον ιστορία της χώρας μας.

Η πλειοψηφία του κόσμου εκεί έξω, άραγε αντιμετωπίζει τον λογιστή-φοροτεχνικό σαν έναν απαραίτητο  συνεργάτη και σύμβουλο ή του προσδίδει έναν επιφανειακό ρόλο χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια;

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ανέκαθεν ο τρόπος που μας βλέπουν οι γύρω μας, εξαρτάται κυρίως από το πως εμείς οι ίδιοι οριοθετούμε την επαγγελματική και προσωπική μας υπόσταση και οντότητα.

Εκτός όμως από την δική μας στρατηγική τοποθέτηση σε σχέση με το ποιοι είμαστε επαγγελματικά, οι γενικότερες εξελίξεις και η κρατική αντίληψη είναι αρωγοί του σύγχρονου λογιστή ή αποτελούν τροχοπέδη για την εξέλιξη του;

Πολλά ερωτήματα που επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες και προσεγγίσεις!

Όλες αυτές οι σκέψεις και οι προβληματισμοί, γίνονται σκοπίμως από εμένα, προκειμένου σαν νέος άνθρωπος να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου προσέγγιση για το ρόλο του σύγχρονου λογιστή στα οικονομικά δρώμενα της χώρας.

Δεδομένο πρώτο:

Ο λογιστής-φοροτεχνικός είναι ο επαγγελματίας που ασχολείται με μια ευρεία γκάμα εργασιών, από την υποβολή ενός επιδόματος ενοικίου, μέχρι και την τήρηση και συμβουλευτική υποστήριξη ενός τεράστιου ομίλου εταιριών. Η επιλογή του κάθε συναδέλφου, ως προς την ενασχόληση του με διαφορετικά αντικείμενα, ανήκει αποκλειστικά στη δική του κρίση και διακριτική ευχέρεια και δεν επιδέχεται αντικειμενικής κριτικής.

Δεδομένο δεύτερο:

Ο σύγχρονος λογιστής, πέραν της άρτιας επιστημονικής επάρκειας γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει να διαθέτει, δεν μπορεί παρά να μην εξελίσσεται συνεχώς, μέσα από τη διαδικασία της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης. Αυτό δεν είναι ένα βίτσιο του κλάδου, αλλά ένα βασικό προαπαιτούμενο για να μπορεί ο επαγγελματίας λογιστής να ανταπεξέρχεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό πλαίσιο εργασίας. Η πολυνομία, η άναρχη πολλές φορές οργάνωση των κρατικών δομών και υπηρεσιών, η έλλειψη ενός σύγχρονου και απλού κανονιστικού πλαισίου, συντελούν σε όλα τα παραπάνω.

Δεδομένο τρίτο:

Η καθημερινότητα του λογιστή, μέσα από το εργασιακό του περιβάλλον, είτε είναι λογιστικό γραφείο,είτε επιχείρηση, γίνεται ολοένα και πιο μεταβαλλόμενη ως προς τον τρόπο που πρέπει να τη διαχειριστεί. Εξηγούμαι.. Οι συνάδελφοι είναι διχασμένοι σε αυτό το θέμα, για το λόγο ότι κάποιοι πιστεύουν πως η δουλειά μας γίνεται όλο και δυσκολότερη και πιο απαιτητική, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο, με το σκεπτικό πως η αυτοματοποίηση των διαδικασιών και η ολοένα και μικρότερη επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες, είναι προς το συμφέρον του κλάδου. Η αλήθεια στα περισσότερα θέματα βέβαια βρίσκεται κάπου στη μέση.. Είτε λοιπόν στην εποχή που ζούμε, η δουλειά μας μας μοιάζει ευκολότερη,είτε δυσκολότερη σε σχέση με το παρελθόν, οφείλουμε κατά την άποψη μου να συμφωνήσουμε σε κάτι θεμελιώδες. Η δουλειά μας τη σημερινή εποχή, αλλάζει ραγδαία και σε καθημερινή βάση.Τα δεδομένα ανατρέπονται μέρα με τη μέρα και εμείς καλούμαστε να λύνουμε πολλές φορές άλυτους γρίφους. Αν συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, ίσως η κουβέντα πάει ένα βήμα παραπέρα, για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική οικονομία, αλλά και ποια θα είναι η σχέση μας με τους πελάτες μας και το Ελληνικό Δημόσιο.

Δεδομένο τέταρτο:

Στα χρόνια της κρίσης, τόσο οι λογιστές, όσο και σχεδόν όλοι οι κλάδοι δεν έμειναν ανεπηρέαστοι οικονομικά. Αν θέλουμε να πούμε ένα ποσοστό μείωσης του τζίρου γενικά, σε σχέση με την εμπειρία μας σαν επαγγελματίες στην αγορά, θα λέγαμε πως μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να έχουν έναν σχεδόν 50% μειωμένο τζίρο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Η διαπίστωση αυτή δε γίνεται τυχαία. Τα μειωμένα έσοδα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως χαρακτηριστικά του μειωμένου τζίρου των πελατών τους, της γενικότερης αβεβαιότητας και αστάθειας, αλλά και του πολέμου τιμών, που μόνο καλό δεν κάνει στον κλάδο. Αξίζει βέβαια να τονίσουμε πως πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις στο γενικό κανόνα. Κάποιοι συνάδελφοι μας, αξιοποιώντας τόσο την σύγχρονη τεχνολογία, όσο και την άρτια επάρκεια γνώσεων που διαθέτουν, κατάφεραν και έγιναν φωτεινά παραδείγματα μέσα στην κρίση και όχι μόνο δεν λαβώθηκαν οικονομικά, αλλά με την κατάλληλη αναπτυξιακή στρατηγική που εφάρμοσαν, είδαν αύξηση στα οικονομικά τους. Το δεδομένο αυτό είναι αξιοσημείωτο και μας οδηγεί στην γενική παραδοχή πως πολλές φορές μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής και ηθικής κρίσης, αναδύονται και αρκετές ευκαιρίες, αρκεί να βρεθούν τα κατάλληλα άτομα να τις αξιοποιήσουν. Το ποτήρι λοιπόν είναι μισοάδειο…

Δεδομένο πέμπτο:

Ο κλάδος των λογιστών, δεν είναι όσο ενωμένος θα έπρεπε,για να μπορεί να αντιμετωπίσει με κοινό μέτωπο τις καταιγιστικές εξελίξεις που έρχονται στο επάγγελμα μας. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω σε αυτό, καθώς όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης και μάλιστα σημαντικό. Δεν είναι πρέπον να εμπλεκόμαστε με κανένα τρόπο σε αλληλοκατηγορίες και μίζερες και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι πρωτίστως είναι να κάνουμε με γενναιότητα την αυτοκριτική μας, να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Μόνο τότε θα έχουμε μια ελπίδα να αλλάξει και το πλαίσιο των κεκτημένων μας,καθώς και η καθημερινή μας εργασιακή ρουτίνα.

Επίλογος:

Το επάγγελμα του λογιστή, είναι το επάγγελμα του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος, γιατί δεν έχει όρια και περιορισμούς.

Ο σύγχρονος λογιστής καλείται να δίνει λύσεις καθημερινά σε μια τεράστια γκάμα θεμάτων, τόσο σε ιδιώτες, όσο και σε επιχειρήσεις.

Ο σύγχρονος λογιστής, είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων της οικονομίας και έχει απεριόριστη δύναμη στα χέρια του, που τις περισσότερες φορές αδυνατεί να αξιοποιήσει, για το λόγο του ότι δεν την έχει καν συνειδητοποιήσει.

Ο λογιστής-φοροτεχνικός είναι ο πλέον αναγκαίος σύμβουλος και συνεργάτης για κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Ο λογιστής του μέλλοντος, ίσως δεν μοιάζει με αυτόν του παρόντος, κυρίως διότι τα δεδομένα του επαγγέλματος αλλάζουν ραγδαία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και ο λογιστής του μέλλοντος θα είναι αναγκαίος για την οργάνωση και λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο απέναντι στο φορολογούμενο και το Δημόσιο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να μετανιώνουμε που είμαστε λογιστές..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων