ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: Πώς και πότε θα γίνει η εκκαθάριση με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις;

0
318

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Γνωρίζετε ότι….

  • Η εφαρμογή του ΚΟΤ (Α και Β) δε θα δέχεται αιτήσεις από την Τρίτη 17/09/2019 και ώρα 15.00 έως την Παρασκευή 20/09/2019 και ώρα 13.00, λόγω της διαδικασίας εκκαθάρισης των αιτήσεων από 01/08/2019, με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.
  • Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και από την Παρασκευή 20/9/2019 και ώρα 13.00, οι υποψήφιοι δικαιούχοι για ΚΟΤ-Β θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής για το αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι ένα από τα παρακάτω:

– έγκριση της αίτησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

– απόρριψη της αίτησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
– μη εκκαθάριση της αίτησης (λόγω ελλιπών στοιχείων).

  • Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης και από την Παρασκευή 20/9/2019 και ώρα 13.00 η εφαρμογή θα δέχεται νέες αιτήσεις ΚΟΤ-Β για τις οποίες η εκκαθάριση θα γίνεται απευθείας με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.
  • H διαδικασία εκκαθάρισης θα εφαρμοστεί και για την ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πολιτών με αντίστοιχα αποτελέσματα με του ΚΟΤ-Β.
  • Η εφαρμογή για υποβολή αιτήσεων ΚΟΤ-Α και Μητρώου Ευάλωτων Πολιτών επίσης θα είναι ανοιχτή από την Παρασκευή 20/9/2019 και ώρα 13:00.
  • Θα αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όσους υποψήφιους δικαιούχους έχει αλλάξει το αποτέλεσμα της προσωρινής εκκαθάρισης της αίτησής τους μετά την εκκαθάριση με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.

Παρατήρηση:

Υπάρχουν 2 κατηγορίες Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου:
Η κατηγορία ΚΟΤ Α, και
• Η κατηγορία ΚΟΤ Β

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Α απαιτείται να υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που να έχει εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο (για αυτούς που έχουν εγκριθεί προ διμήνου απαιτείται επικαιροποίηση της αίτησης τους στο ΚΕΑ)

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Β εξετάζονται τα εκ της νομοθεσίας προβλεπόμενα κριτήρια .Σημειώνουμε ότι λαμβάνονται υπόψη και τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εφόσον έχουν εκκαθαριστεί. Επίσης για τυχόν φιλοξενούμενα ενήλικα μέλη, απαιτείται συναίνεση που δίνεται ηλεκτρονικά .

Σημείωση:

Η νομοθεσία για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο τροποποιήθηκε πρόσφατα με την “Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152. Τροποποίηση της αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/ 6.8.2010 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (Β΄ 1403) όπως ισχύει”.

Πηγή: IDIKA.GR

Θα επανέλθουμε με πολύ χρηστικές πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, δίνοντας σας απαντήσεις σε θέματα που μας ρωτάτε καθημερινά!

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ