Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

    Αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης με απλά λόγια. Ιδιαιτερότητες και λεπτομέρειες!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

    ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

     

    Γνωρίζετε ότι όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης….

    Α) Εργαζόμενος που χαρακτηρίζεται ως υπάλληλος, έχει από τον Νόμο την δυνατότητα, χωρίς να συναινέσει απαραίτητα ο εργοδότης του, να αποχωρήσει από την εργασία του, λαμβάνοντας το 40% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

    Β) Εργαζόμενος που χαρακτηρίζεται ως εργάτης, έχει από τον Νόμο την δυνατότητα, χωρίς την απαραίτητη συναίνεση του εργοδότη του, να αποχωρήσει από την εργασία του,λαμβάνοντας το 40% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

    Ως προς το χειρισμό του θέματος από την σκοπιά του εργοδότη, απαιτείται τεράστια προσοχή, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο το αν ο εργαζόμενος χαρακτηρίζεται εκ του νόμου ως υπάλληλος ή ως εργάτης.

    Διακρίνουμε λοιπόν τα εξής ενδεχόμενα:

    Ι) Αν ο εργαζόμενος χαρακτηρίζεται ως υπάλληλος, ο εργοδότης του έχει τη δυνατότητα από το Νόμο χωρίς να συναινέσει ο υπάλληλος, να καταγγείλει τη σχέση εργασίας(απόλυση) εγγράφως, καταβάλλοντας το 40% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

    ΙΙ) Αν ο εργαζόμενος χαρακτηρίζεται ως εργάτης, ο εργοδότης του, δεν έχει τη νόμιμη δυνατότητα, χωρίς τη δική του συναίνεση, να καταγγείλει τη μεταξύ τους σχέση εργασίας(απόλυση), καταβάλλοντας του το 40% της προβλεπόμενης αποζημίωσης. Στην περίπτωση αυτή, για να καταβληθεί με καταγγελία σύμβασης το 40% της αποζημίωσης, πρέπει ο εργάτης να συναινέσει εγγράφως. Βέβαια παρέχεται και η δυνατότητα στον εργοδότη, να καταγγείλει τη σχέση εργασίας χωρίς τη συναίνεση του εργάτη, καταβάλλοντας του όμως όχι το 40%, αλλά το 100% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

    Από την παραπάνω ανάλυση διαπιστώνουμε πόσο κρίσιμο θέμα είναι για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ο ακριβής και σύννομος χαρακτηρισμός ενός εργαζόμενου ως εργάτη ή ως υπαλλήλου..

    Πολλές αντιπαραθέσεις έχουν δημιουργηθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το θέμα αυτό, οι οποίες κατέληξαν και στη πολύχρονη δικαστική οδό.

    Σε επόμενο άρθρο μας θα διαλευκάνουμε με πολύ απλά λόγια, πότε ένας εργαζόμενος, χαρακτηρίζεται από τον Νόμο ως εργάτης ή ως υπάλληλος.

    Το taxvoice  είναι εδώ….

    Είναι ο καθημερινός σύμμαχος σας και για τα φλέγοντα εργασιακά ζητήματα..

    Είναι ο σύμβουλος που εμπιστεύεστε..

    Μείνετε συντονισμένοι!

    Διατάξεις:

    • Άρθρο 8 Ν.3198/1955

    • Άρθρο 5 Ν.435/1976

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ