ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Εκκαθάριση δήλωσης φορολογικού έτους 2018.

0
325

 

Γράφει ο Θανάσης Κουρδής, Λογιστής Φοροτεχνικός και μέλος της ομάδας του taxvoice.gr!

Αμφικτυόνων 28, Λαμία

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974289429

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Εκκαθάριση δήλωσης φορολογικού έτους 2018.

 

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2018 θα ξεκινήσει σύντομα και το taxvoice.gr θα είναι όλο αυτό το διάστημα μαζί σας με επίκαιρες πληροφορίες και συμβουλές γύρω από αυτό το θέμα.

Σήμερα θα δούμε πως θα γίνει η φετινή εκκαθάριση.

Στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλλουν κοινή δήλωση θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο.

Πιστωτικά ποσά  του ενός συζύγου που πιθανώς προκύψουν, δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου.

Στην περίπτωση που έχουν και οι δύο εκκαθαριστικά με πιστωτικά ποσά αυτά θα επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο στη φετινή δήλωση , να δηλωθούν είτε iban τράπεζας που είναι και οι δύο σύζυγοι συνδικαιούχοι ,είτε δύο ξεχωριστά iban,ένα για κάθε φορολογούμενο.

Εάν από την φετινή εκκαθάριση προκύψει φόρος προς καταβολή θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου, είτε σε τρεις ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 29η Νοεμβρίου 2019.

Σημειώνουμε ότι δεν γίνεται κάποια έκπτωση στους δύο συζύγους,είτε πληρώσουν το φόρο εφάπαξ, είτε με τρεις δίμηνες δόσεις.

Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εάν αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά σύζυγο, ενώ μέχρι πέρσι το όριο  λαμβανόταν αθροιστικά για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

Ομοίως δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ ανά σύζυγο, ενώ μέχρι πέρσι το όριο αυτό υπολογιζόταν αθροιστικά για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

Μείνετε συντονισμένοι στο taxvoice.gr!

Η δυνατότητα ξεχωριστής εκκαθάρισης για τις κοινές, φετινές φορολογικές δηλώσεις θα αναλυθεί εκτενέστερα σε επόμενη πληροφορία, διαφωτίζοντας παράλληλα και τις ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με τους έγγαμους που επέλεξαν να κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις.

Πολλές χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 ακολουθούν!

 

Πηγές: Απόφαση Υπουργείου Οικονομικών Α.1041/2019.

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ