ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Πότε ένα ανήλικο παιδί υποβάλλει δική του δήλωση;

0
554

Γράφει ο Δουκέρης Αναστάσιος.

Λογιστής-Φορολογικός Σύμβουλος Α’ τάξης.

Υπεύθυνος του taxvoice.gr

6908640340

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Πότε ένα ανήλικο παιδί υποβάλλει δική του δήλωση;

 

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα ανήλικα παιδιά( δεν έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους), κατά κανόνα δεν είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.

Σε κάθε κανόνα βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις…

Ο φορολογικός Νόμος 4172/2013, στο άρθρο 11, αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα ανήλικα τέκνα έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δική τους ξεχωριστή δήλωση, όταν αποκτούν εισόδημα από:

  • Εργασιακή σχέση
  • Συντάξεις που περιήλθαν σε αυτά, λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.

Σημείωση: Η έννοια της εργασιακής σχέσης για τους σκοπούς φορολογίας εισοδήματος,αναλύεται στο άρθρο 12 του Ν.4172/2013.

Καταλήγοντας, τα ανήλικα παιδιά που είναι και προστατευόμενα μέλη στη δήλωση των γονέων τους, όταν αποκτούν εισόδημα εκτός από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, σε καμία περίπτωση δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ξεχωριστής ,δικής τους δήλωσης.

Σε επόμενη πληροφορία μας και εν όψει των φορολογικών δηλώσεων, θα επανέλθουμε στο ζήτημα των ανήλικων παιδιών, αναλύοντας ειδικές περιπτώσεις, αλλά και διαφωτίζοντας την έννοια του προστατευόμενου μέλους, η οποία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε μια σειρά παραγόντων όπως επιδόματα, εκκαθάριση φόρου κλπ..

Για να προϊδεάσουμε λίγο…θα αναφέρουμε απλά πως ένα ανήλικο τέκνο μπορεί να είναι παράλληλα και προστατευόμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του,αλλά και να υποβάλλει και δική του δήλωση. Υπάρχει όμως και η άλλη περίπτωση που ενώ υποβάλλει δική του δήλωση, υπό κάποιες προϋποθέσεις να μην θεωρείται προστατευόμενο μέλος. Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερες πτυχές,τις οποίες θα διαφωτίσουμε με απλότητα και σαφήνεια..

Να θυμόμαστε όλοι…..

Τα περισσότερα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις γίνονται σε φαινομενικά απλά ζητήματα που οι περισσότεροι υποτιμούν..

Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα φορολογικά θέματα…

Υπάρχουν μόνο….τεκμηριωμένες και κατάλληλες λύσεις…

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ