Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Νέου τύπου έλεγχοι των φορολογικών αρχών σε τραπεζικές θυρίδες και όχι μόνο..

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    Γράφει ο Δουκέρης Αναστάσιος λογιστής-φοροτεχνικός Α.τάξης και υπεύθυνος του taxvoice.gr

    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6908640340

    Η πρόσφατη απόφαση Α.1055/2019 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων , ανοίγει το δρόμο στις  αρμόδιες φορολογικές αρχές, ώστε να έχουν πλήρη πρόσβαση, σε πάσης φύσεως δεδομένα των πολιτών, μέσω του μητρώου τήρησης τραπεζικών λογαριασμών.

    Ενδεικτικά θα αναφέρουμε  τις εξής κατηγορίες:

    • Κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών
    • Περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων( μετρητά και κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως κοσμήματα κλπ..)
    • Πληρωμές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών
    • Χορηγήσεις και αποπληρωμές όλων των τύπων δανείων

    Θα πρέπει να επισημάνουμε απλά και κατανοητά, ότι και με την μέχρι σήμερα νομοθεσία οι ελεγκτικές αρχές έχουν στα χέρια τους πολλά από τα παραπάνω δεδομένα, μέσω του τραπεζικού συστήματος.

    Για παράδειγμα κάθε χρόνο κάνοντας όλοι τη φορολογική μας δήλωση οφείλουμε να αναγράψουμε τους τόκους των τραπεζικών μας καταθέσεων, τις δόσεις καταναλωτικών μας δανείων, τις πληρωμές μέσω πλαστικού χρήματος κλπ..

    Πλέον δεν απαιτείται μόνο η έκδοση εισαγγελικής παρέμβασης για να προβούν οι αρχές σε πλήρη έλεγχο του τραπεζικού προφίλ των φορολογουμένων, αλλά αρκεί και μόνο μια τεκμηριωμένη εντολή ελέγχου, για υποψία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγής ή αδικαιολόγητου πλουτισμού.

    Τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε προκειμένου να δεχτούμε έναν τέτοιου τύπου εξονυχιστικό έλεγχο είναι άπειρα..

    Για να γίνουμε πιο σαφείς παραθέτουμε το εξής:

    Φορολογούμενος βρέθηκε μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ  να αγόρασε πολυτελή οικεία το 2019 αξίας 800000 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν είχε δηλώσει τα ανάλογα εισοδήματα τα προηγούμενα έτη. Παράλληλα αποπλήρωσε παλαιό δάνειο που είχε λάβει, δίνοντας το 2019 100000 ευρώ. Οι κινήσεις του μέσω χρεωστικών και πιστωτικών αρχών ανήλθαν την ίδια χρονιά τις 50000 ευρώ, ενώ κατείχε χωρίς να το ξέρουν οι αρχές έως τότε και πολύτιμες πλάκες χρυσού σε θυρίδες αξίας 1000000 ευρώ. Μετά από εντολή των αρχών και κάλεσμα του φορολογούμενου για εξηγήσεις, το περιεχόμενο των τραπεζικών του θυρίδων κατασχέθηκε, διότι κρίθηκε ότι ο εν λόγω φορολογούμενος ήταν ύποπτος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ παράλληλα του καταλογίστηκαν υπέρογκα πρόστιμα με βάση τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.

    Θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους μας ότι πλέον το οπλοστάσιο των φορολογικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής, του μαύρου χρήματος και της ανάδειξης παράνομου και αδικαιολόγητου πλουτισμού είναι ολοένα και πιο ενισχυμένο.

    Η φαρέτρα αυτή των μηχανισμών δυναμώνει σταδιακά μέσα από μια σειρά νόμων και διατάξεων, που έχουν ως βασικό στόχο την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, την ανάδειξη φαινομένων παράνομου πλουτισμού και ύποπτων συναλλαγών, αλλά και την είσπραξη δημοσίων εσόδων.

    Τέλος τίποτα από τα ψηφισθέντα δεν είναι τυχαίο…Μην ξεχνάμε την επερχόμενη εισαγωγή στις ζωές μας του περιουσιολογίου, αλλά και την μέχρι τώρα επιμονή του νομοθέτη να εισαγάγει και ευρωπαϊκή νομοθεσία στις διατάξεις που αφορούν τις ύποπτες συναλλαγές, με βασικό κορμό τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τον αδικαιολόγητο πλουτισμό.

     

    ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

     

    1)Ο υπεύθυνος σύμβουλος λογιστής- φοροτεχνικός σας, μπορεί να σας δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες με βάση τη δαιδαλώδη νομολογία, ώστε να είστε πάντα καθαροί απέναντι στις φορολογικές αρχές, τεκμηριώνοντας κάθε φορά τις συναλλαγές σας με κοινά αποδεκτό τρόπο.

    2) Καμία συναλλαγή μέσω τραπεζικού συστήματος χωρίς απόλυτη τεκμηρίωση με έγγραφα..

    3) Όλες οι συναλλαγές που γίνονται μέσα από τις τράπεζες θα πρέπει να καλύπτονται από αντίστοιχα δηλωθέντα εισοδήματα ή περίσσευμα εισοδημάτων από προηγούμενα έτη(ανάλωση κεφαλαίου). Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ή κινητών αντικειμένων μεγάλης αξίας.

    4) Τεράστια προσοχή στα εμβάσματα και τις μεταφορές από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς, ειδικά αν το ποσό ξεπερνάει τα 1000 ευρώ. Η νομοθεσία πλέον για τη φοροδιαφυγή είναι αυστηρότατη.

    5) Τα εισοδήματα που αποκτώνται από πηγές του εξωτερικού, ως κατά κανόνα δηλώνονται και φορολογούνται στην Ελλάδα(συμψηφιζόμενου του φόρου που καταβλήθηκε στην άλλη χώρα), εφόσον κάνουμε εδώ τις φορολογικές μας δηλώσεις, εκτός αν ορίζεται κάτι διαφορετικό στη διακρατική συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και του άλλου κράτους. Μην επηρεάζεστε λοιπόν από κάποιους επιτήδειους που σας συμβουλεύουν να μη δηλώνετε εδώ για παράδειγμα τα εισοδήματα που εισπράττετε από μια εταιρεία που έχετε σε ένα άλλο κράτος…. Μοναδικός λόγος για να μη δηλωθούν εισοδήματα εξωτερικού στην φορολογική σας δήλωση είναι είτε να είστε φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, είτε να υπάρχει ειδική διάταξη που να το προβλέπει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δηλώνεται το παγκόσμιο εισόδημα..

    Καλή συνέχεια..Θα επανέλθουμε με πολύ σημαντικές συμβουλές που αφορούν την τσέπη μας και τη ζωή μας…!

    Και μη ξεχνάτε..Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη……..

     

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ