Οι ΙΚΕ ..και τo Brain Storming!.

0
1042
Desk with laptop, a cup of coffee and supplies, top view. The blank paper with text MARKETING PLAN

 

 

 

 

Γιώργος Νούσης

Λογιστής Φοροτεχνικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

BNP Tax Advisory Services Certified Tax Acc. O.E.E. Grade A’

www.bnppartners.com.gr  mob: 6974.484.464

 

Οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες 

..Και to Brain Storming!.

 

Ας ξεκαθαρίσουμε πλήρως το τοπίο με τις ΙΚΕ όσο πιο συνοπτικά γίνεται με απλές κουβέντες ,δίχως παραπομπή σε νόμους, διατάξεις, παραγράφους, εγκυκλίους, ερμηνείες, ΠΟΛ, άρθρα, κλπ!

Αφήστε στην άκρη αυτούς που υπόσχονται ΙΚΕ ως τη καλύτερη Λύση για εσάς.. δίχως εσάς!….

Δεν είναι αυτοσκοπός να ιδρύουμε εταιρείες  ΙΚΕ για να αυξάνουμε το πελατολόγιο μας ως Φοροτεχνικοί…

Είναι όμως σκοπός μας, και της ομάδας συμβούλων μας  να προσαρμόσουμε τη σωστή  μορφή Επιχείρησης πάνω στις ανάγκες του εκάστοτε φίλου Επιχειρηματία Επενδυτή!

 

Ας αφήσουμε στην άκρη προς το παρόν τη Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία γνωστή και ως ΜΙΚΕ καθώς προσφέρεται για πολύ ελάχιστες περιπτώσεις.

Οι 4 προϋποθέσεις- σημεία που μας κάνουν να επιλέξουμε την ΙΚΕ είναι οι παρακάτω και με απλά λόγια δίχως  νομοθεσίες ,παραδείγματα  και πράξεις θα τις παραθέσουμε..

Απλά όμως, θα μάθουμε, το γιατί και πώς θα ασκήσουμε εν αρχή το Επιχειρείν… δίχως Ασκήσεις επί Χάρτου.

 

1ο Σημείο – Οι Πωλήσεις

Να κινούμαστε σε Τζίρο-Πωλήσεις όσο το δυνατόν υψηλότερο και με ελάχιστο τις 50,60 χιλιάδες ευρώ και αυτό το δίνουμε συνοπτικά και ενδεικτικά μόνο και μόνο για να μην αρχίσουμε να παραθέτουμε Πίνακες, Υποπίνακες και Υπολογισμούς. Μέχρι τον παραπάνω Τζίρο είναι εφικτό να δίνουν λύσεις, είτε οι Ατομικές είτε οι Ομόρρυθμες-Ετερόρρυθμες μορφές επιχειρήσεων και πάντα με τους κατάλληλους χειρισμούς του Φοροτεχνικού Λογιστή Επιχειρηματικού Συμβούλου. Οπότε από εκεί και πάνω αρχίζουμε να το συζητάμε καθώς.. προσφέρεται…

2ο Σημείο – Εισφορές ΕΦΚΑ

Μπορούμε να αποφύγουμε την Ασφάλιση στον ΕΦΚΑ για τους Εταίρους καθώς είναι προαιρετική, οπότε θα καρπωθούμε μεγάλο Όφελος από την Φόρο εισφορά που έχει επιβληθεί σε αντίστοιχα άλλες μορφές Επιχειρήσεων.  Παράλληλα εκείνος που υποχρεούται σε ασφάλιση είναι ο Διαχειριστής της ΙΚΕ και οι όποιες εισφορές του μπορούν να μοχλευτούν και να ανέλθουν στο κατώτατη κλίμακα, ενώ την ίδια στιγμή θα είναι και μέτοχος λαμβάνοντας μερίσματα δίχως να επηρεάζονται οι εισφορές του στον ΕΦΚΑ και το ύψος αυτών.

3ο Σημείο – Η Μετατροπή

‘Έχουμε μια ΑΕ ή ΕΠΕ , και  συνειδητοποιημένα θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε Διπλογραφικό Σύστημα τήρησης Βιβλίων – Ταμείου και τη μετατρέπουμε μειώνοντας έτσι τα Λειτουργικά -Διαχειριστικά Κόστη και κερδίζουμε επιπλέον Ευελιξία που θα πούμε παρακάτω.

4ο Σημείο  Οι Δαπάνες – Φορολογία

Η Φορολόγηση της εταιρείας θα υποστεί κατάλληλους χειρισμούς από τον Σύμβουλο Λογιστή Φοροτεχνικό, με Δαπάνες Μισθοδοσίας που οι επιλογές είναι πολλαπλές, καθώς μπορούν οι μέτοχοι να παρέχουν Μισθωτή Εργασία παράλληλα με τις μερισματικές απολαβές τους και θα επιτευχθεί έτσι μικρότερη Φορολόγηση της Οντότητας.

Επίσης πέραν από άλλη μια σειρά Δαπανών δύναται η Έκπτωση Δαπανών Καυσίμων καθώς δεν είναι αμελητέα, λόγω των πολλών μετακινήσεων των Εταίρων και πάντα με τους σωστούς τρόπους τεκμηρίωσης του Συμβούλου Λογιστή. Πάντα ο Έλεγχος θέλει να βλέπει από την αντίθετη σκοπιά που προσεγγίζουμε εμείς οι Σύμβουλοι της επιχείρησης. Δουλειά μας όμως είναι η τεκμηρίωση και το δέσιμο των συναλλαγών και τότε έχουμε μόνο οφέλη, βιωσιμότητα και άριστες σχέσεις με τη Φορολογική Αρχή καθώς η συνέπεια προσδίδει και κύρος στην Επιχείρηση.

Το σκέλος που αναφέρεται στο χρόνο σύστασης και έναρξης της ΙΚΕ είναι αμελητέο καθώς 2 με 3 εργάσιμες είναι αρκετές για να έχουμε το ΑΦΜ της επιχείρησής μας και τους κωδικούς taxis αφού δεν μεσολαβεί συμβολαιογράφος ή δικηγόρος παρά μόνο η συγκέντρωση των εγγράφων και η υποβολή ηλεκτρονικά από το Λογιστικό Σύμβουλο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρέχεται προστασία της περιουσίας των επενδυτών καθώς υπεύθυνος για κάθε χρέη είναι το Νομικό Πρόσωπο ( ΙΚΕ)

 

Κάνοντας και το γνωστό μας Βrain Storming ή σύμπτυξη της περίληψης θα λέγαμε πως :

 

Η μείωση ΕΦΚΑ

Η Φορολογία ΙΚΕ (Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας)

Οι Ασφαλιστικές Εισφορές ΙΚΕ

Ο Διαχειριστής ΙΚΕ

Οι Διαχειριστές ΙΚΕ

Η περιορισμένη Ευθύνη των Εταίρων

Η Εξασφάλιση προσωπικής Περιουσίας των Εταίρων

Η Ευκολία Ίδρυσης

Το Καταστατικό ως Ιδιωτικό Συμφωνητικό

Χωρίς Δικηγόρο Χωρίς Συμβολαιογράφο

Οι εξωκεφαλαιακές εισφορές

Προϋπόθεση μη Συμμετοχή Αλλοδαπού για μη Συμβολαιογραφικό έγγραφο

Η Ευκολία Διαχείρισης

Το μικρό Κόστος Ίδρυσης

Η Αποσύνδεση από το Κεφάλαιο

Ο Διαχειριστής Εισφορές μόνο για της αμοιβές του

Η Εργασία των εταίρων

Εταίροι χωρίς Εισφορές

Εταίροι με Ασφάλιση Προαιρετικά

Παραλαβή της εταιρείας Ηλεκτρονικά σε 2 ώρες

Η Ανάληψη εγγυητικής ευθύνης

Η πιστοληπτική Ικανότητα της Εταιρείας

Εισφορές Διαχειριστή επί της  άσκησης Διαχείρισης

Η αποσύνδεση των μερισμάτων από τις Εισφορές

Πλεονεκτήματα και η Ευελιξία

Το Ασκώ Επιχειρείν…

Παιχνίδι και εργαλείο ο Λογιστής

Τα στοιχεία προσωπικής εταιρείας

Η Μόχλευση των Δαπανών

Η τεχνικά αυξημένη Δαπάνη Μισθοδοσίας

Ταμείο και Διπλογραφικό σύστημα υποχρεωτικά

Αντικατάσταση της ΕΠΕ με μετατροπή

___________________________

Είναι τα κλειδιά και σημεία που διέπουν το χαρακτήρα της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που σαφώς πρέπει να συσταθεί κατόπιν Φορολογικού Σχεδιασμού..

Αφήστε στην άκρη αυτούς που υπόσχονται ΙΚΕ ως τη καλύτερη Λύση για εσάς.. δίχως εσάς!….

Δεν είναι αυτοσκοπός να ιδρύουμε ΙΚΕ για να αυξάνουμε το πελατολόγιο μας ως Φοροτεχνικοί…

Είναι όμως σκοπός μας, και της ομάδας συμβούλων μας  να προσαρμόσουμε τη σωστή  μορφή Επιχείρησης πάνω στις ανάγκες του εκάστοτε φίλου Επιχειρηματία Επενδυτή!

 

Καλή Συνέχεια!.

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ