Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

    Κάνε το όπως το ΓΕΜΗ. Περί οριζόντιων προστίμων ο λόγος!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    Μεγάλο το πρόβλημα που δημιουργούν τα πρόστιμα στο επιχειρείν στην πατρίδα μας  ……

    Στις παρακάτω γραμμές στέλνουμε μία πρόταση για αλλαγή του πλαισίου τους και το ονομάζουμε

     ΠΡΟΣΤΙΜΑ  ΚΑΝΤΟ ….ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΕΜΗ

    Κάνοντας ένα flashback στα προηγούμενα 30 χρόνια αναζητώντας  το τι έχει ισχύσει από πλευράς φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης σε σχέση με τα πρόστιμα που επέβαλαν κατά καιρούς στις επιχειρήσεις ,θα αισθανθούμε ότι στην Ελλάδα το επιχειρείν ήταν και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι διωκόμενο.

    ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ στους ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΩΣ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΟΠΩΣ ΠΧ  :

    • Στα παλιά χειρόγραφα βιβλία ο έλεγχος έψαχνε να βρει αν  είχες σβήσει δυο τρεις φορές με blanco και τότε η νομοθεσία του έδινε το δικαίωμα να  απορρίψει τα βιβλία και τα κέρδη να προσδιοριστούν εξωλογιστικά με απίστευτους φόρους που ουσιαστικά ήταν πρόστιμα.
    • Στους περίφημους έκτακτους  επιτόπιους ελέγχους  στην επιχείρηση αν μέσα στην επιχείρηση είχες ένα κάδρο που είχες φέρει από το σπίτι κινδύνευες με πρόστιμο για μη λήψη φορολογικού στοιχείου και τακτικό έλεγχο λόγω ενδείξεων ……..φοροδιαφυγής .
    • Σε περίπτωση που  δεν είχες να πληρώσεις την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ δεν είχες δικαίωμα να υποβάλεις  δήλωση εισοδήματος και ΦΠΑ και παράλληλα σε θεωρούσαν φοροφυγά.
    • Επίσης κάποια στιγμή είδαμε και  το απίθανο μέτρο της προκαταβολής φόρου στο ΦΠΑ σε συνδυασμό με ένα νόμο ποινικό περί μη απόδοσης (ποινική δίωξη γιατί δεν απέδωσες φόρο και προκαταβολή που δεν εισέπραξες ).
    • Την απόρριψη βιβλίων για τυπικούς λόγους και στην συνέχεια επιβολή προσδιορισμού κερδών εξωλογιστικά και επιβολή ΦΠΑ εξωλογιστικά το οποίο πολλές φορές έφθασε στα δικαστήρια και θυμάμαι το άγχος που περνάγαμε μαζί με τους επιχειρηματίες και τους δικηγόρους τους  για να εξηγήσουμε στους δικαστές ότι δεν είναι ΦΠΑ που έχει παρακρατηθεί και δεν έχει αποδοθεί αλλά πρόστιμο.
    • Τα αρχικά παράλογα πρόστιμα των ΑΠΔ.
    • Τα απίστευτα αυτοτελή πρόστιμα των 100,250,500 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις που ισχύουν και τώρα.
    • Τα  πρόστιμα απώλειας ταμειακών μηχανών που απλά κλείνουν την επιχείρηση και που φυσικά θα μείνουν ανείσπρακτα.

    Όμως όλα αυτά  ήταν στο τότε ….στο τώρα τι κάνουμε, πως προχωρούμε ;

    Τελευταία είδαμε να επιβάλλονται πρόστιμα μη διαβίβασης στο e-send παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε με βεβαίωση των τεχνικών και να σφραγίζονται και επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή για αυτό το θέμα.

    Όπως  έχουμε πει ξανά είμαστε  στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης, στην εποχή που τα δεδομένα θα διασταυρώνονται με το mydata, στην εποχή του taxis και Εργάνη και κυρίως στην εποχή που θέλουμε να αυξήσουμε την υγιή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα στην χώρα μας και παράλληλα  να προσελκύσουμε ξένους σοβαρούς επενδυτές.

    • Σε αυτή λοιπόν την εποχή είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτοτελή πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις  ;
    • Είναι δυνατόν να υπάρχουν τεράστια πρόστιμα για την απώλεια των μηχανισμών, όταν η διασταύρωση θα γίνεται από το mydata και η φορολογική διοίκηση θα παρακολουθεί την πορεία της κάθε επιχείρησης ανά πάσα στιγμή ;
    • Είναι δυνατόν να επιβάλουμε τεράστια πρόστιμα για μη διαβίβαση στο e-send λόγω τεχνικού προβλήματος και κλείσιμο της επιχείρησης λόγω φοροδιαφυγής, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει εκδώσει αποδείξεις , έχει διαβιβάσει στα Mydata, έχει ενημερώσει τα βιβλία της και έχει υπολογίσει και αποδώσει ορθά το ΦΠΑ;

    Δυστυχώς  έχουμε βρεθεί τελευταία στην δύσκολη θέση  να μας ρωτούν ξένοι σοβαροί  επιχειρηματίες  για όλα αυτά και όταν τα διασταυρώνουν να φεύγουν για άλλη χώρα.

    Προκύπτει λοιπόν το εξής ερώτημα:

    Μήπως ήρθε  η ώρα  να εξορθολογήσουν  τα πρόστιμα και σε περίπτωση λάθους να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα συμμόρφωσης και μετά η επιβολή προστίμων, όπως είναι σε πολλές χώρες του εξωτερικού ;

    Δηλαδή όταν  διαπιστωθεί το λάθος  από την ΔΟΥ να μάς ενημερώνει , να  δίνει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για διόρθωση του σφάλματος και μόνο αν δεν διορθωθεί να επιβάλει πρόστιμο.

    Μήπως επίσης έφθασε ο καιρός ή να μειωθούν ή να καταργηθούν τα αυτοτελή πρόστιμα των μηδενικών δηλώσεων που καθυστέρησαν να υποβληθούν καθώς και των εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων αφού ούτως η άλλως έχουν προσαύξηση;

    Μήπως αντί για τα αυτοτελή πρόστιμα πρέπει να πάμε στην έξυπνη τακτική του ΓΕΜΗ που σου αναστέλλει την λειτουργία μέχρι να τακτοποιήσεις τις εκκρεμότητες;

    Κλείνοντας πρέπει να τονίσουμε το εξής ..

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ :

    1.Τα πρόστιμα απώλειας ταμειακών μηχανισμών.

    2.Τα πρόστιμα για ΜΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ESEND για τεχνικούς λόγους ,ενώ η επιχείρηση είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της

    ΠΡΟΣΟΧΗq θα πρέπει να το τονίσουμε ότι σε περίπτωση αλλοίωσης των δεδομένων των μηχανισμών, πρέπει να υπάρχει εξοντωτικό πρόστιμο και στην επιχείρηση και σε αυτόν που δημιούργησε την εφαρμογή .

    Άποψη μας είναι ότι το σύνθημα

    ΠΡΟΣΤΙΜΑ ………ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ ….ΤΟ ΓΕΜΗ  πρέπει να γίνει σύνθημα και του κλάδου αλλά και των επιχειρήσεων

     

    Η συντακτική ομάδα της ΠΑΕΛΟ

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ