Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

    Stripe VS Paypal – τα τραπεζικά πορτοφόλια, ο χειρισμός τους λογιστικά – παγίδες στις λογιστικές εγγραφές.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Μαρία Σ. Μούκα
    Μαρία Σ. Μούκα
    Λογίστρια –Φοροτεχνικός Α’ τάξης | Επιστημονική συνεργάτιδα του taxvoice.gr

    Stripe VS Paypal – τα τραπεζικά πορτοφόλια, ο χειρισμός τους λογιστικά – παγίδες στις λογιστικές εγγραφές.

    Στην καθημερινότητα μας, έχουμε συναντήσει πολλές φορές τον όρο πληρωμή με Paypal. Πως λειτουργεί το Paypal, πέρα από μια απλή κάρτα που γνωρίζουμε όλοι;

    Paypal είναι «πύλη ηλεκτρονικών πληρωμών» όπως περιγράφεται στο Wikipedia (δες εδώ : https://el.wikipedia.org/wiki/PayPal)  και ανήκει στην αμερικάνικη εταιρεία Pay Pal Holding Inc. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1999 και συνεχίζει επιτυχώς μέχρι και σήμερα.

    Βλέπουμε εξάλλου ότι στις περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές οι τρόποι πληρωμής είναι με αντικαταβολή, ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή πληρωμή μέσω Paypal.

    To Paypal εξυπηρετεί την μεταφορά χρημάτων για συναλλαγές μεταξύ των χρηστών αλλά και για δημοπρασίες καθώς και από και προς τραπεζικούς λογαριασμούς.

    Επιβαρύνει τους χρήστες με κάποια έξοδα συναλλαγής (προμήθεια), (ένα ποσοστό του ποσού που αποστέλλεται συν ένα πρόσθετο σταθερό ποσό).

    Το 2002 το PayPal έγινε πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της εταιρείας e-Bay.

    Για ύψιστη ασφάλεια των χρηστών του το Paypal δημιούργησε μια- δυο σειρά διαδικασιών σύνδεσης (log –in). Έτσι ο χρήστης μπορεί εκτός από το username και το password του να έχει και ένα security key, έτσι ώστε όταν του ζητηθεί αυτό το «κλειδί», να το πληκτρολογήσει για να κάνει είσοδο στην εφαρμογή. Σε περίπτωση που το ξεχάσει μπορεί να επιλέξει την εφαρμογή Lost ή forgotten security key. Εκεί δέχεται μια σειρά επιβεβαιωτικών ερωτήσεων για να μπορέσει να έχει την τελική πρόσβαση.

    Eναλλακτικά με το Paypal έχουμε το Stripe. To Stripe είναι μια πύλη ψηφιακών πληρωμών που τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί στην Ευρώπη με τεράστια επιτυχία.

    Οι χρήστες μέσα από αυτή δέχονται και στέλνουν χρήματα διαδικτυακά. Από το 2019 που ξεκίνησε στην Ιρλανδία, έχει μεγάλη απήχηση σαν τρόπος πληρωμής και στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την Datanyze το Stripe κατατάσσεται και επίσημα στην δεύτερη θέση σαν τον πιο διαδεδομένο On line τρόπο πληρωμής μετά το Paypal παγκοσμίως.

    Oπως περιγράφει πολύ αναλυτικά το Wikipedia (δες εδώ : https://en.wikipedia.org/wiki/Stripe,_Inc. ) αλλά και το koala.gr (δες εδώ : https://koalla.gr/blog/stripe-pliromes-stin-ellada-ola-osa-prepei-na-gnorizeis/ ), μερικά από τα πλεονεκτήματα του Stripe είναι τα εξής :

    1. Πολύ χαμηλές χρεώσεις σε προμήθεια
    2. Προσφέρεται δωρεάν
    3. Υπάρχει εφαρμογή για κινητές συσκευές
    4. Δεν έχει εξτρά χρέωση για ακύρωση συναλλαγής

    Μερικά μειονεκτήματα είναι τα εξής :

    1. Δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα
    2. Δεν έχει τηλεφωνική υποστήριξη πελατών
    3. Είναι λίγο δύσκολο για αρχάριους χρήστες

    Λογιστικά πως χειριζόμαστε αυτά τα πορτοφόλια;  Κυρίως θα τα συναντήσουμε σε ΜΚΟ ή κοινωφελή ιδρύματα που δέχονται καταθέσεις μέσω υποστηρικτών, μικρά ποσά δωρεών κλπ.

    Συνήθως υπάρχει ένας χρήστης ο οποίος πρέπει να μπει στην πλατφόρμα των paypal και των stripe, ώστε το ποσό που είναι συγκεντρωμένο εκεί να μεταφερθεί στην τράπεζα και συγκεκριμένα στον τραπεζικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένο το ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

    Το χρηματικό ποσό δεν εμφανίζεται αμέσως στην τράπεζα αλλά θέλει μια δυο εργάσιμες μέρες. Οι εγγραφές των καταθέσεων πρέπει να γίνονται από το λογιστήριο ή από τον αρμόδιο χρήστη την ημερομηνία που πραγματικά γίνεται η κατάθεση στην τράπεζα.

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εδώ είναι η παγίδα που μπορεί εύκολα να κάνουμε λάθος χωρίς να το πάρουμε είδηση. Έχω παρατηρήσει από την εμπειρία μου ότι κάποιοι κάνουν εγγραφές μέσα από την πλατφόρμα του Paypal ή του Stripe, πριν ακόμα γίνει η μεταφορά στον τραπεζικό λογαριασμό.

    Αυτό είναι λάθος. Γιατί και στις δυο πλατφόρμες τα ποσά που έχουν ημερομηνία τις τελευταίες μέρες του μήνα πχ 30 και 31 θα εμφανιστούν στην τράπεζα στις 1 ή 2 του επομένου μήνα ( ανάλογα και τα ΣΚ και τις Κυριακές).

    Άρα οι εγγραφές των εσόδων και της τράπεζας δεν μπορούν να γίνουν στις 30 και 31 αλλά στις 1 ή 2 του επόμενου μήνα, δηλαδή την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ που θα εμφανιστούν στον τραπεζικό λογαριασμό.

    Οι εγγραφές που κάνουμε είναι οι εξής (παράδειγμα) :

    Πχ ο Κ Γεωργίου κατέθεσε στις 30/3 στο Paypal 100 ευρώ για την ΜΚΟ «άνθρωπος και φύση». Το ποσό αυτό εμφανίστηκε στον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ στις 5/4.

    • Εγγραφή 5/4

    Θα χρεωθεί ο 30.00 και συγκεκριμένα ο υποστηρικτής Κ Γεωργίου και θα πιστωθεί ο 74.00 ( έσοδα από υποστηρικτές)

    • Εγγραφή 5/4

    Θα χρεωθεί ο 38.07 η τράπεζα και θα πιστωθεί ο 30.00

     

    Έτσι ο 30.00 μηδενίζει ο 74.00 θα έχει πιστωτικό υπόλοιπο και ο 38.07 χρεωστικό υπόλοιπο.

     

    Είναι λάθος οι εγγραφές αυτές να γίνουν 30/3. Αν γίνουν 30/3 θα υπάρχει ασυμφωνία στις τράπεζες. Προσοχή μεγάλη και έλεγχο από τους λογιστές και τους προϊσταμένους των λογιστηρίων σε αυτών που κάνει αυτές τις καταχωρήσεις.

    ** Το πρόσωπο που χρησιμοποιείται στο παράδειγμα είναι φανταστικό και δεν σχέση με υπαρκτό πρόσωπο.

     

     

     

     

     

     

     

    Μαρία Σ. Μούκα

    Λογίστρια –Φοροτεχνικός Α’ τάξης | Επιστημονική συνεργάτιδα του taxvoice.gr

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ