Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

    Κατασκευή χειροτεχνημάτων. Υποχρεώσεις ως προς την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

     

     

    ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

    ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

    [email protected]

     

    Αθήνα, 16/11/2015
    Αρ. Πρωτ.: ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1147905 ΕΞ 2015
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
    ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΜΗΜΑ Ζ’- (Κ.Φ.Α.Σ.)
    Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
    Ταχ. Κωδ. : 101 84 Αθήνα
    Πληροφορίες : Ελ. Τσιγγάνου
    Τηλέφωνο : 210 3638389
    Fax : 210 3641620
    E-mail: [email protected]

    ΘΕΜΑ: Κατασκευή χειροτεχνημάτων. Υποχρεώσεις ως προς την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
    ΣΧΕΤ: Η από 6-10-2015 αίτησή σας.
    Απαντώντας στην ως άνω σχετική αίτησή σας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

    1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013), οι οποίες ισχύουν από 01.01.2014, κάθε πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα υποχρεούται να τηρεί βιβλία και στοιχεία που απεικονίζουν πλήρως τις συναλλαγές της επιχείρησης, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία και τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην Ελληνική νομοθεσία. Ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, από 01.01.2015, αποτελούν οι διατάξεις του ν. 4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

    2. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν. 4308/2014, όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την παράγραφο 39.1.4 της εγκυκλίου ΠΟΛ.1003/31.12.2014 και ισχύουν από 01.01.2015, δεν έχουν υποχρέωση εφαρμογής του νόμου αυτού και ως εκ τούτου δεν τηρούν βιβλία και δεν εκδίδουν στοιχεία, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον το εισόδημα που αποκτούν από τις συναλλαγές αυτές δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως.

    Με την παράγραφο 39.1.5 της ερμηνευτικής εγκυκλίου ΠΟΛ.1003/31.12.2014 διευκρινίζεται ότι, ως ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα, χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα που δεν ασκείται κατά σύστημα και αποδεικνύεται από τα πραγματικά περιστατικά. Τέτοια πραγματικά περιστατικά αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών ή την παραγωγή των αγαθών ή απόκτηση αγαθών με σκοπό τη μεταπώληση, και γενικότερα το εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών ή των αγαθών, έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης.

    3. Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 39.1.8 της ως άνω αναφερόμενης εγκυκλίου, η οντότητα προς την οποία παρέχεται υπηρεσία ή πωλούνται αγαθά από φυσικά πρόσωπα, τα οποία ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες και οι συναλλαγές αυτές στο σύνολο τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως, οφείλει να εκδίδει το προβλεπόμενο παραστατικό, ώστε να διασφαλίζεται η υποβολή των εισοδημάτων αυτών σε φορολογία.

    Συνεπώς, εφόσον φυσικό πρόσωπο κατασκευάζει χειροτεχνήματα ευκαιριακά και ως παρεπόμενη δραστηριότητα, για την κατασκευή των οποίων δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός, ούτε ιδιαίτερη επαγγελματική εγκατάσταση, η δε διάθεση αυτών γίνεται μόνο σε οντότητες που υπάγονται στις διατάξεις του 4308/2014, και τέλος οι συναλλαγές αυτές δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως, το υπόψη φυσικό πρόσωπο δεν υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή, η οντότητα- αγοραστής των χειροτεχνημάτων, οφείλει να εκδώσει το προβλεπόμενο παραστατικό προς τεκμηρίωση της συναλλαγής (ενδεικτικά «τίτλος κτήσης», απόδειξη δαπάνης), κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 10 του άρθρου 8 του ν. 4308/2014.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση τα προαναφερόμενα άπτονται διερεύνησης των πραγματικών περιστατικών και εν τέλει κρίνονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
    Ακριβές Αντίγραφο

    Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διοίκησης
    Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
    ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΕΒΑΚΟΥ

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

    • Από 01.01.2015, δεν έχουν υποχρέωση εφαρμογής του νόμου των ΕΛΠ  και ως εκ τούτου δεν τηρούν βιβλία και δεν εκδίδουν στοιχεία, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον το εισόδημα που αποκτούν από τις συναλλαγές αυτές δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως.

     

    • Ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα, χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα που δεν ασκείται κατά σύστημα και αποδεικνύεται από τα πραγματικά περιστατικά.Τέτοια πραγματικά περιστατικά αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών ή την παραγωγή των αγαθών ή απόκτηση αγαθών με σκοπό τη μεταπώληση, και γενικότερα το εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών ή των αγαθών, έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης.

     

    • Σε κάθε περίπτωση τα προαναφερόμενα άπτονται διερεύνησης των πραγματικών περιστατικών και εν τέλει κρίνονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

     

    • Ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων. Σε περίπτωση συναλλαγών που αφορούν ακίνητα, η περίοδος του δεύτερου εδαφίου είναι δύο (2) έτη.

     

    • Συνεπώς, εφόσον φυσικό πρόσωπο κατασκευάζει χειροτεχνήματα ευκαιριακά και ως παρεπόμενη δραστηριότητα, για την κατασκευή των οποίων δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός, ούτε ιδιαίτερη επαγγελματική εγκατάσταση, η δε διάθεση αυτών γίνεται μόνο σε οντότητες που υπάγονται στις διατάξεις του 4308/2014, και τέλος οι συναλλαγές αυτές δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως, το υπόψη φυσικό πρόσωπο δεν υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή, η οντότητα- αγοραστής των χειροτεχνημάτων, οφείλει να εκδώσει το προβλεπόμενο παραστατικό προς τεκμηρίωση της συναλλαγής (ενδεικτικά «τίτλος κτήσης», απόδειξη δαπάνης), κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 10 του άρθρου 8 του ν. 4308/2014.

     

    • Το εισόδημα αυτό θα φορολογηθεί με την κοινή κλίμακα ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

     

    • Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί και στο γεγονός ότι από 1/1/2017 με το νέο ασφαλιστικό και το εισόδημα που λαμβάνει κάποιος με τίτλο κτήσης υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ!

     

     

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ