Appodixi: Μια άποψη της Μαρίας Σκοτάδη!
Όλοι γνωρίζουμε ότι το επίπεδο της κουλτούρας της φορολογικής συνείδησης τόσο των φορολογουμένων, όσο και των υπαλλήλων των φορολογικών υπηρεσιών σχετίζεται αρνητικά με το φαινόμενο της φοροδιαφυγής .
Στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν περισσότερο ανεπτυγμένη φορολογική συνείδηση με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μικρότερη τάση για φοροδιαφυγή, καθώς επίσης και άτομα που ανήκουν σε υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις και απασχολούνται σε σταθερές θέσεις εργασίας παρουσιάζουν επίσης μικρότερη τάση .
Δυστυχώς η φοροδιαφυγή είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ιδιαίτερα την χώρα μας τίς τελευταίες δεκαετίες χωρίς να έχει βρεθεί κάποια λύση στην αντιμετώπιση του αφού ….κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια…
Πλέον βαδίζουμε στην εποχή της ψηφιακής αναβάθμισης και του μετασχηματισμού , Δημόσιου και επιχειρήσεων κάτι που επιβάλει την ανάγκη να παταχθεί το φαινόμενο αυτό μέσω λήψης όλο και πιο αυστηρών μέτρων και ποινών με εφαρμογή μιας προσπάθειας εντατικοποίησης των ελέγχων με την χρησιμοποίηση ψηφιακών εφαρμογών και διασταυρώσεων ενώ τον τελευταίο καιρό η φορολογική διοίκηση επιστράτευσε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών μέσω της χρήσης έξυπνων εφαρμογών και της δυνατότητας καταγγελίας πιθανών παράνομων δραστηριοτήτων .
Ας ανατρέξουμε όμως αρχικά στη μελέτη είτε ακαδημαϊκά είτε πραγματικά των αιτιών που την προκαλούν .
Η φοροδιαφυγή, ξεκινάει από τις οικονομικές επιπτώσεις που φέρει η φορολογία από μόνη της και οι οποίες θεωρείται πως είναι τριών ειδών
α) Επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο καθώς μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μικρά εισοδήματα.
β) Επιπτώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις καθώς μειώνεται το καθαρό θετικό αποτέλεσμα (κέρδος), και συνεπώς μειώνεται ο αριθμός των επενδύσεων με ταυτόχρονη αύξηση των αναγκών σε χρηματοδότηση.
γ) Επιπτώσεις στην αποταμίευση, είτε σε επίπεδο οικονομούντος ατόμου, είτε σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Οι μέθοδοι φοροδιαφυγής που έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους κατά καιρούς είναι ευφάνταστες και σε κάποιες περιπτώσεις εξαιρετικά προκλητικές, σε σχέση με επιχειρήσεις που προσπαθούν δια μέσω της νομίμου οδού να επιβιώσουν , παρ’ όλες τις δυσμενείς οικονομικές πιέσεις των τελευταίων 15 ετών , τώρα πια και των πληθωριστικών και ενεργειακών .
Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων, που κατά την διάρκεια ελέγχου τους, προέκυψε πως λειτουργούσαν δύο ταμειακές μηχανές, μια νόμιμη και μια αδήλωτη .Οι περιπτώσεις τέτοιων φαινομένων πολλαπλασιάζονται σε τουριστικές περιοχές βάσει των στατιστικών δεδομένων της ΑΑΔΕ .
Το παραπάνω φαινόμενο ,οδήγησε δικαίως την ηγεσία του υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης στο εμβληματικό app ‘’Αppοdixi’’
Με την χρήση του συγκεκριμένου app και την στρατολόγηση των πολιτών το υπουργείο στοχεύει στην εξάλειψη των παραπάνω φαινομένων .
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή appodixi:
1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης.
2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:
– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
– Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
– Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία
Φυσικά ποτέ δεν θα σταματήσουμε να πιστεύουμε πως η φορολογική συνείδηση είναι κάτι επίκτητο και κυρίως αποτέλεσμα παιδείας .Προκύπτει από την ολιστική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους στα πλαίσια μιας κοινωνικής ισορροπίας για την ευημερία του τόπου .