Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

    Ποιες οι ευθύνες μελών Δ.Σ. Ανώνυμων Εταιριών αν αυτές φοροδιαφεύγουν Τι αναφέρει το έγγραφο των οδηγιών που απέστειλε η εισαγγελία προς τις εφορίες!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

     
    Εκατοντάδες μέλη διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιριών βρίσκονται κατηγορούμενα από την Εφορία για πράξεις φοροδιαφυγής, χωρίς να φέρουν ποινική ευθύνη, αφού αυτή επιμερίζεται από το νόμο στους προέδρους των διοικήσεων και τους διευθύνοντες συμβούλους των υπόλογων εταιριών. Αυτό διαπιστώνεται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρο Τσόγκα, που με σχετικό έγγραφο προς την επίκουρη οικονομική εισαγγελέα Βασιλική Μπούρα, ζητεί να επιστήσει την προσοχή στους προϊσταμένους των Οικονομικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης.
    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ύστερα από ελέγχους που προηγήθηκαν στις υποβληθείσες μηνύσεις, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αντιλήφθηκε ότι οι προϊστάμενοι Οικονομικών Υπηρεσιών καταμηνύουν συλλήβδην για πράξεις φοροδιαφυγής πρόσωπα που συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα διοίκησης ανωνύμων εταιριών.
    Με βάση, όμως, το νόμο 4174/13 (όπως τροποποιήθηκε με το ν.4337/2015) μπορούν να καταμηνυθούν μόνο εάν ασκούν καθήκοντα διοίκησης εκπροσώπησης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου ή του διευθύνοντος συμβούλου σε αναπλήρωσή τους, όταν αυτοί δεν ασκούν τη διοίκηση του νομικού προσώπου.

    Υπό αυτές τις συνθήκες και προκειμένου να μην κατηγορούνται άδικα άνθρωποι ή να διώκονται χωρίς λόγο, ο κ. Τσόγκας ζητεί από την επίκουρη οικονομική εισαγγελέα:

    1. Να γίνει σαφές στους προϊσταμένους των Εφοριών ότι εάν καταμηνύσουν απλά μέλη δ.σ. εταιριών υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στη μηνυτήρια αναφορά τους συγκεκριμένα περιστατικά, από τα οποία να προκύπτει ευθύνη για τα πρόσωπα αυτά, δηλαδή ότι για συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένες πράξεις αναπλήρωσαν τους προέδρους ή τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών τους κι ότι έτσι βαρύνονται με τις πράξεις φοροδιαφυγής.
    2. Να καταστεί σαφές ότι στην κείμενη νομοθεσία περιγράφονται περιοριστικά τα πρόσωπα που είναι φυσικά υποκείμενα για πράξεις φοροδιαφυγής και δεν νοείται η διεύρυνση του πλαισίου με καταμήνυση προσώπων, τα οποία ο νόμος δεν θεωρεί υπόλογα.
    3. Όταν υπάρχουν περιστατικά από τα οποία προκύπτει ευθύνη προσώπου που εν τοις πράγμασι ασκεί τη διοίκηση της εταιρίας, θα πρέπει να καταμηνύεται οπωσδήποτε και να ερευνάται η συμμετοχή του στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής κατά τα άρθρα 46, 47 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή ως ηθικοί αυτουργοί και άμεσοι ή απλοί συνεργοί.
    Στο εισαγγελικό έγγραφο επισημαίνονται ακόμη δυο σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου (81/2016 και 90/2015), για τις οποίες θα πρέπει να ενημερωθούν οι έφοροι και οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ πριν συντάξουν άλλες δικογραφίες για φοροδιαφυγή.
    Με πληροφορίες από ΑΠΕ

    ΠΗΓΗ:http://www.news.gr

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ