Μετά την αποτυχία της επανένταξης στις ρυθμίσεις των 72 – 100-1200 δόσεων μιας και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν πληρούν τους όρους για δυνατότητα ένταξης στις παραπάνω ρυθμίσεις φαίνεται πλέον ότι η λύση της ένταξης στο εξωδικαστικό μηχανισμό των φυσικών και νομικών προσώπων που οφείλουν είναι μονόδρομος.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των αλλαγών που έχουν γίνει και έχουν κάνει την ένταξη στο εξωδικαστικό μηχανισμό περισσότερο φιλική και ευέλικτη για τον οφειλέτη θα σταθούμε στο γεγονός που θα πρέπει να λάβει σοβαρά το Υπουργείο Οικονομικών και απασχολεί τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία και είναι το εξής:
Η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος έχει δεχθεί απίστευτα πλήγματα από το 2009 έως και το 2021 όπου άρχισε να διαφαίνεται φως στο βαθύ σκοτεινό τούνελ που έχουμε διαβεί και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2009 το κράτος μας στην ουσία πτώχευσε , ο τραπεζικός δανεισμός έκλεισε και πολλοί επιχειρηματίες από νοικοκύρηδες κατέληξαν επαίτες.
Τρία μνημόνια , το 2015 κλειστές τράπεζες υπερφορολόγηση και στην συνέχεια covid-19 , πόλεμος στην Ουκρανία , Ενεργειακή Κρίση ,και πληθωρισμός ……και αυτή την στιγμή ευτυχώς γίνεται στην ουσία η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας .
Όμως για να πετύχει όλο αυτό το εγχείρημα χρειάζεται να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που άντεξαν γιατί απασχόλησαν κόσμο και κίνησαν την οικονομία ανεξάρτητα από το αν έχουν οφειλές αυτή την στιγμή
Για να μην παρεξηγηθούμε φυσικά δεν εννοούμε τους απατεώνες αλλά τους επιχειρηματίες που χρειάζονται στήριξη μέσα από μία νέα ρύθμιση οφειλών 120 δόσεων.
Ας δούμε όμως την πορεία του εξωδικαστικού τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών που λέει :
- Τον μήνα Ιούνιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 823 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών και 389 οριστικές υποβολές αιτήσεων.
- Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 254 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
- Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 78%.
- Στη μηνιαία αναφορά προόδου Ιουνίου του 2023 συμπεριλαμβάνεται και η ανάλυση της αιτιολογίας απόρριψης της προτεινόμενης ρύθμισης από πλευράς χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών, σε συνέχεια της σειράς βελτιώσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με το ν.5024/2023, και συγκεκριμένα το άρ. 48 αυτού, που θέτει σε ισχύ τη διαδικασία γνωστοποίησης της αιτιολογίας μη συναίνεσης στις προτάσεις ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Να θυμηθούμε τις αλλαγές που έγιναν στις αρχές του 2023:
- Καταργήθηκε ο περιορισμός του ποσοστού 90% ανά πιστωτή
- Διατηρούνται οι ρυθμισμένες οφειλές: Ο οφειλέτης μπορεί να διατηρήσει την ρυθμισμένη και ενήμερη οφειλή στην πρόταση ρύθμισης. Προϋπόθεση είναι οι δόσεις του συνόλου των ενήμερων ή ρυθμισμένων και ενήμερων οφειλών του να μην αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% από τη δόση που προκύπτει για αυτές από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού.
- Υποχρεωτική αιτιολόγηση απόρριψης: Οι πιστωτές και οι οφειλέτες υποχρεούνται να παραθέτουν τους λόγους της απόρριψης της πρότασης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Οι λόγοι μη συναίνεσης θα αναρτώνται στην πλατφόρμα.
- Μπορεί να γίνεται προεξόφληση της οφειλής
- Εντάσσονται και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
- Εντάσσονται οι οφειλές υπέρ τρίτων: Αφορά στις οφειλές όπως πχ οι οφειλές προς τους Δήμους που βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ
- Έκδοση βεβαίωσης οφειλών: Οι οφειλέτες θα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να εκδίδουν βεβαίωση οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο.
- Διαμεσολάβηση: Η διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς θα ξεκινά μετά τη διαδικασία του εξωδικαστικού και αφού έχουν ρυθμιστεί διμερώς οι οφειλές προς το Δημόσιο.
- Προστασία από τους πλειστηριασμούς: Η περιουσία του οφειλέτη προστατεύεται από τη στιγμή της οριστικής υποβολής της αίτησης και πώς ορίζεται αυτή.
- Τροποποίηση επιτοκίου στις προτάσεις του Δημοσίου και ΦΚΑ από Euribor + 5% που είναι σήμερα σε 3% σταθερό.
- Διαγραφή αιτήσεων που δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν εκκρεμεί αίτημα διόρθωσης εντός 90 ημερών.
Θυμίζουμε ότι στον εξωδικαστικό μπορούν να ενταχθούν :
- φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως τζίρου ή ύψους οφειλών.
- Προϋπόθεση, το χρέος να είναι άνω των 10.000 ευρώ.
Οσοι ενταχθούν μπορούν να πετύχουν κάτω από προϋποθέσεις τις παρακάτω μειώσεις στην οφειλή τους:
- Μέχρι 75% στην βασική οφειλή και 95% στις προσαυξήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ και οφειλές προς δήμους)
- Μέχρι 80% επί της βασικής οφειλής και έως 100% επί των τόκων των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες και τους servers
- Μέχρι 240 δόσεις για το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ).
- Μέχρι 420 δόσεις για τις τράπεζες και τους servers
To κύριο κριτήριο για την επίτευξη αυτή είναι το ότι οι πιστωτές λαμβάνουν υπόψη τους την αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του οφειλέτη για να συναινέσουν στη ρύθμιση και βασίζεται στη αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης του πιστωτή, δηλαδή ότι κανένας πιστωτής δεν μπορεί να λάβει λιγότερα χρήματα από όσα θα λάμβανε σε περίπτωση ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη και των εγγυητών του.
Αν λοιπόν η οφειλή είναι μεγαλύτερη τότε ο οφειλέτης πρέπει να πληρώσει οπωσδήποτε την αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του
ΠΡΟΣΟΧΗ => Για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, η αξία ρευστοποίησης προσδιορίζεται ΣΤΟ μέγιστο ανάμεσα στη φορολογητέα και εμπορική αξία μειωμένη κατά 3% . Άρα ,η ελάχιστη μηνιαία δόση της ρύθμισης του δανείου που προτείνει ο αλγόριθμος , υπολογίζεται με το άθροισμα των εισοδημάτων και της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του.
Η πρόταση δεν είναι δεσμευτική ούτε για τον πιστωτή, δηλαδή την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης ούτε και για τον οφειλέτη. Είναι όμως δεσμευτική για το Δημόσιο .
Η σύμβαση αναδιάρθρωσης υπογράφεται εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης και δεσμεύει όλους τους συμμετέχοντες πιστωτές (υπάρχει δυνατότητα για παράταση κατόπιν αιτήματος των μερών ή σε περίπτωση σφάλματος). Εάν περάσει το χρονικό αυτό διάστημα χωρίς συμφωνία, η διαδικασία περατώνεται ως άκαρπη, χωρίς όμως να αποκλείεται η κατάθεση νέας αίτησης, έπειτα από 12 μήνες.
Μόλις επιτευχθεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης δεν επιτρέπεται η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης και αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση απαιτήσεως που ρυθμίσθηκε.
Επιπλέον, σε σχέση με το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ , χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για το αδίκημα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους και ασφαλιστικών εισφορών,
Όταν ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση μπορεί να λάβει ενημερότητα με παρακράτηση ανάλογα με τις παρακάτω περιπτώσεις :
- Είσπραξη χρημάτων.
Το ποσοστό της παρακράτησης διαμορφώνεται από 10% έως και 70% και ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσίας εντός των ακόλουθων κατά περίπτωση ορίων:
10% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής.
30% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 50% έως και 70% της ρυθμισμένης οφειλής.
50% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 30% έως και 50% της ρυθμισμένης οφειλής.
70% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό έως και 30% της ρυθμισμένης οφειλής.
- Περιοδική είσπραξη χρημάτων.
Το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο 10% επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ, τότε το ποσοστό που θα παρακρατείται από τα χρήματα θα πρέπει:
να αντιστοιχεί στην κάλυψη 1 δόσης της τηρούμενης ρύθμισης/ ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του εισπραττόμενου ποσού, αλλά να μην υπερβαίνει το 30% αυτού.
- Μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος.
Εφόσον υπάρχουν οφειλές σε ρύθμιση ή οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή. Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόμενο επί του τιμήματος είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ACIS CONSULTING GROUP