ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ
ΓΡΑΦΟΥΝ ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ -ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ
Τα τελευταία 35 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο ακούμε συνεχώς προτάσεις και νέα μέτρα που όλα έχουν σαν στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής …..
Δεν θα κάνουμε κάποια αναφορά γιατί στόχος μας δεν είναι να καταγράψουμε τι εφαρμόσθηκε και πως και γιατί τελικά δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά στο να προτείνουμε και να υποστηρίξουμε λύσεις που μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα
Ας δούμε όμως τι μπορεί να έχει φταίξει και η φοροδιαφυγή είναι σαν την ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ και δεν μπορεί να καταπολεμηθεί τόσα χρόνια
Γράφουμε επιγραμματικά μερικά από τα σημεία που πιθανολογούμε ότι συμβάλουν στο παραπάνω πρόβλημα:
- Μη σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε βάθος 15 ετίας
- Έλλειψη κουλτούρας win-win κράτους επιχείρησης και πολίτη
- Υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
- Προκαταβολή Φόρου εισοδήματος
- Υψηλά Πρόστιμα
- Δεσμεύσεις Τραπεζικών Λογαριασμών
- Έλλειψη σοβαρών κινήτρων για λήψη αποδείξεων
- Υψηλή γραφειοκρατική λειτουργία του δημοσίου
Όμως πλέον είμαστε στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού , στην εποχή των Mydata , στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και στην εποχή του follow the money.
Άρα με όλα αυτά τα υπερόπλα στην φαρέτρα της ΑΑΔΕ αν υπάρξουν σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές πιστεύουμε ότι η φοροδιαφυγή θα μειωθεί στο ελάχιστο.
Η ΒΑΣΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΣΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ
ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ………..ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ
Αρά θα πρέπει να υπάρξει:
•Η ύπαρξη ενός φορολογικού συστήματος στην λογική κάνε την φοροδιαφυγή να μην συμφέρει ( όλα τα έξοδα δεκτά )
Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να λυθεί με αύξηση φόρων , πρόστιμα και αντικειμενικά κριτήρια !
Όλα τα παραπάνω είναι μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί παρά πολλές φορές χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα !
Για να μπορέσεις να χτυπήσεις την φοροδιαφυγή πρέπει να την κανείς να μην συμφέρει ….
Και πως το κανείς αυτό ;
Μα δίνοντας κίνητρο…
Η πρόταση μας είναι:
1. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε βάθος δεκαετίας
2. Εφαρμογή νέου πλαισίου ως προς την αποδοχή δαπανών και συγκεκριμένα αποδοχή όλων των δαπανών οι οποίες θα εκπίπτουν από το εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων !Σε περίπτωση ζημιάς θα πρέπει η επιχείρηση και το φυσικό πρόσωπο να την αιτιολογήσει!Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολόγηση θα επιβάλλεται διπλάσιος φόρος από αυτόν που ισχύει.
3. Κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής δήλωσης περισσότερο από μήνα εφαρμογή αναστολής ανάλογη με του ΓΕΜΗ όταν δεν έχουν υποβληθεί τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης .
ΠΡΟΣΟΧΗ με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να κλείσουν και πολλές …..ξεχασμένες επιχειρήσεις που δεν κλείνουν γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόστιμα και έτσι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανενεργών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν.
- Διαφοροποίηση στο τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ και διαχωρισμού μεταξύ Λιανικής Πώλησης και Χονδρικής Πώλησης και συγκεκριμένα:
α) Λιανικές Πωλήσεις :Απόδοση του ΦΠΑ αυτόματα με την αγορά και στο πιστωτικό υπόλοιπο που θα προκύψει για την επιχείρηση απόδοση από το δημόσιο εντός μήνα από τη υποβολή της περιοδικής δήλωσης.
β)Χονδρικές Πωλήσεις .Για ποσά Πωλήσεων μεγαλύτερα των 10000 ευρώ επί πιστώσει η ευθύνη της απόδοσης του ΦΠΑ να γίνεται στο δημόσιο από τον αγοραστή.
γ) Για να υπάρξει ποινική δίωξη εναντίων επιχειρηματία να πρέπει να έχει αποδειχθεί ότι έχει εισπράξει και δεν έχει αποδώσει το ΦΠΑ