Λογιστής Φοροτεχνικός .. μια παρεξηγημένη έννοια
Μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες μέρες για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων , τα αιτήματα των λογιστικών συλλόγων που την κρίνουν αναγκαία με επιχειρήματα και αναλύσεις , ενώ αρμόδιοι και μη, βγαίνουν σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιοφωνικούς σταθμούς και εκφράζουν την άποψη τους και την γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ επί του θέματος.
My data , Pos και διασύνδεση ταμειακών μηχανών, ψηφιακή κάρτα εργασίας και πολλά άλλα θέματα έχουν απασχολήσει τον τελευταίο καιρό τους επιχειρηματίες όλης της χώρας και το λογιστικό κλάδο. Ποιο είναι όμως το πραγματικό αντικείμενο εργασίας του λογιστή φοροτεχνικού και ποια η σημασία του για την επιχείρηση και για το κράτος .
Ο ρόλος του είναι πολυσύνθετος και απαιτεί γνώσεις πάνω στην πολύπλοκη Ελληνική νομοθεσία που συνεχώς αλλάζει με αποφάσεις που επηρεάζουν το επάγγελμα σε καθημερινή σχεδόν βάση. Από την μία πλευρά λοιπόν βρίσκεται το κράτος που ψάχνει τρόπους να εισπράξει φόρους και να μειώσει την φοροδιαφυγή και από την απέναντι πλευρά οι επιχειρήσεις οι οποίες εν μέσω δύσκολων οικονομικά καιρών πρέπει να ανταπεξέλθουν και να σταθούν όρθιες. Ο συνδετικός κρίκος αυτών των δύο είναι ο λογιστής , ο σύμβουλος των επιχειρήσεων , ο άνθρωπος που τρέχει για την ορθή ενημέρωση των βιβλίων τους , ο αγωνιστής να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος έχοντας αντίπαλο τις ασφυκτικές προθεσμίες για την υποβολή αρκετών δηλωτικών υποχρεώσεων.
Η έκφραση “πήγα τα χαρτιά στο λογιστή” μεταθέτει την ευθύνη όλων των προαναφερθέντων και ακούγεται συχνά. Οι σκέψεις που ακολουθούν είναι ότι “αυτός ξέρει, αυτός θα με ενημερώσει, αυτός θα τρέξει, αυτός θα το αναλάβει” , χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει η κατάλληλη επιχειρηματική παιδεία να καταλάβει ο καθένας τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος που πληρώνει για να παρακολουθεί , να καταγράφει , να ενημερώνει τα βιβλία και να υποβάλλει όλες τις υποχρεώσεις. Εδώ λοιπόν έρχεται ο παρεξηγημένος αυτός ρόλος. Σκοπός του λογιστή μέσα από την τήρηση των λογιστικών βιβλίων και αρχείων είναι να βρίσκεται δίπλα στην επιχείρηση, να την συμβουλεύει και να την προστατεύει. Ο λογιστής δουλεύει για την επιχείρηση και όχι για το κράτος. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο με κάθε τρόπο.
Οι λογιστές φοροτεχνικοί είμαστε δίπλα στην επιχείρηση , για την επιχείρηση και όχι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ. Η νομοθεσία , ειδικά τα τελευταία χρόνια , έχει επιφορτίσει τόσο πολύ τον κλάδο που αυτή η έννοια τείνει να χαθεί και το πλήθος των υποχρεώσεων έχουν αλλάξει και την νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζονται οι λογιστές. Έχει γίνει πλέον διαδεδομένο ότι είμαστε εδώ για να καταχωρούμε τα χαρτιά , να υποβάλλουμε ότι χρειάζεται ώστε να είναι η επιχείρηση να είναι εντάξει με το κράτος και μέχρι εκεί. Ο ρόλος όμως είναι αρκετά διαφορετικός. Και δυστυχώς οι καιροί δεν βοηθάνε στο να φανεί αυτό. Είμαστε όμως εκεί , χωρίς περιθώριο λάθους , χωρίς περιθώριο αμέλειας , χωρίς την δυνατότητα να μας ξεφύγει κάτι. Το μοναδικό επάγγελμα που δεν υπάρχει η στοιχειώδης προστασία σε περίπτωση ασθενείας , με τα πρόστιμα να είναι αμείλικτα από το κράτος και τους επιχειρηματίες να μας περιμένουν στην γωνία. Αγωνιζόμαστε όμως καθημερινά για την Ελληνική οικονομία , για το καλό των επιχειρήσεων αντιμετωπίζοντας με κάθε τρόπο τα προβλήματα και από πλευράς δυσλειτουργίας των εφαρμογών του κράτους και για την ευημερία των επιχειρήσεων. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επισκεφτείτε τον λογιστή σας , θυμηθείτε ότι δουλεύει για εσάς , για το καλό σας και δεν είναι εκεί απλά να υποβάλλει έντυπα.
Δημήτριος Ιωαν. Δημητρόπουλος
MSc Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης