Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024

    Πόσο αποδεκτή έγινε τελικά η τηλεργασία στην Ελλάδα ;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Μαρία Σ. Μούκα
    Μαρία Σ. Μούκα
    Λογίστρια –Φοροτεχνικός Α’ τάξης | Επιστημονική συνεργάτιδα του taxvoice.gr

     Μαρία Σ. Μούκα

    Λογίστρια –Φοροτεχνικός Α’ τάξης .

    Επιστημονική συνεργάτιδα του taxvoice.gr

    Email επικοινωνίας: [email protected]

     

    Πόσο αποδεκτή έγινε τελικά η τηλεργασία στην Ελλάδα ?

    Η τηλεργασία ορίστηκε υποχρεωτική, την περίοδο που άρχισε η πανδημία, για τον Covid19,στην Ελλάδα, περίπου δηλαδή, στα μέσα του Μάρτη του 2020. Το άρθρο 4 της από 11-03-2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου : «κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του», έπαιρνε ολοένα και παράταση ισχύς, σύμφωνα με τις καθημερινές μετρήσεις ασθενών και θανάτων, στην ελληνική επικράτεια.

    Στις επιχειρήσεις ορίστηκε το 50% -60% του συνόλου των εργαζομένων, να εργάζονται υποχρεωτικά τηλεργασιακά, χωρίς αυτό να επηρεάζει τα δικαιώματα τους, που συνέχιζαν να έχουν κανονικά, όπως αν εργάζονταν μέσα στον χώρο εργασίας τους ( άδειες, δώρα, μισθοί κλπ.). Από τον Μάιο του 2021 μειώθηκε στο 20% που παραμένει ως σήμερα.

    Είχε γενικότερα όμως οφέλη η τηλεργασία και αν ναι, ποια είναι αυτά; Πάμε να τα δούμε :

    1. Μείωση των μετακινήσεων των εργαζομένων, άρα μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους με ιδιωτικά οχήματα ή με ΜΜΜ. Αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση ρύπανσης του περιβάλλοντος.
    2. Ευέλικτο ωράριο εργασίας και καλύτερη ισορροπία εργατικής και προσωπικής καθημερινότητας. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί η τηλεργασία, ειδικά για τις εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά, για τις νέες μητέρες, αλλά και για ανθρώπους μεγαλύτερους σε ηλικία που συνεχίζουν να εργάζονται.
    3. Ασφάλεια στην υγεία των εργαζομένων στην πανδημία Covid19, αλλά και των λοιπών ιώσεων και της γρίπης καθώς αποφεύγεται η συνύπαρξη με άλλα άτομα στον ίδιο κλειστό χώρο.
    4. Μείωση του άγχους.
    5. Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte αλλά και του Eurofound της Ε.Ε., τα κέρδη για τις επιχειρήσεις από την τηλεργασία είναι ότι, μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα έως και 50%, να συμβάλει στην προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού νεότερων ηλικιών και να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα (πηγή:H Καθημερινή)

     

    Yπάρχουν όμως και μειονεκτήματα τα οποία είναι:

     

    • Zoom Fatique. Μια μορφή κόπωσης ψυχολογικής και σωματικής από τις πολλές τηλεδιασκέψεις μέσω του συστήματος επικοινωνίας Zoom. – Οι βιντεοκλήσεις μας καθηλώνουν σε ένα σημείο, περιορίζοντας σημαντικά τη φυσιολογική και συνηθισμένη κινητικότητα μιας συνομιλίας πρόσωπο με πρόσωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση του σώματος βελτιώνει την γνωστική απόδοση ( πηγή ΘΕΜΑ – άρθρο της κλινικής ψυχολόγου Έλσα Μπάρδα).
    • Kοινωνική απομόνωση – κατάθλιψη.
    • Έλλειψη αισθήματος ότι αποσυμπιέζεσαι από την δουλειά (ψυχικά και σωματικά) φεύγοντας από το γραφείο.
    • Δυσκολία στην εύρεση κινήτρων όταν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ( πηγή: Ναυτεμπορική).
    • Μείωση της επικοινωνίας Face to face και αύξηση των παρεξηγήσεων τόσο μεταξύ εργαζομένων όσο και μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
    • Στο γραφείο ο εργαζόμενος νιώθει «μέρος» μιας ομάδας ενώ με την τηλεργασία αυτό το αίσθημα χάνεται.

     

    Στατιστικά τηλεργασίας σε Ευρώπη και Ελλάδα

    Όπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά η εταιρεία Cosmos Business Systems που έχει αναρτήσει στο site της, σχετικά με την τηλεργασία στην Ευρώπη , o ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), βρήκε ότι 6 στους 10 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχαν εργαστεί ποτέ από το σπίτι τους το 2018. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία έχει μπει σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού και μόλις το 67% των εργαζομένων δεν είχαv εργαστεί ποτέ απομακρυσμένα από το γραφείο, λιγότερο από το ¼ έχει πρόσβαση σε γρήγορο internet, ενώ η Ελλάδα αγγίζει το 61%.

    Βάσει των στατιστικών του Eurostat το ποσοστό των εργαζομένων από το σπίτι έχει ανοδική πορεία από το 2008 με 7,7%  σε 9,6% το 2017. Τo 2017 μόλις το 5% καταγράφηκε ότι έχει δουλέψει από το σπίτι με την Ολλανδία να πρωτοστατεί με 13,7%, ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 12,7% και η Φιλανδία με 12,3%, ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Βουλγαρία με 0,3% και η Ρουμανία με 0,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα με λίγο πιο πάνω από το 2% έρχεται στην 6 θέση από το τέλος στο ηλικιακό κοινό 15-64.

    Η Ελλάδα συνεχίζει να καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις ανάμεσα σε 37 χώρες,  με 0,16%. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό της Ν. Κορέας με 81,65% καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

    Μια πανελλαδική έρευνα που έγινε τον περασμένο Οκτώβρη του 2020 από την εταιρεία δημοσκοπήσεων  PULSE RC για την SOCIALDOO,κατέληξε στο συμπέρασμα ότι : το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων νοσταλγούν το γραφείο τους, ακόμα και αν πρέπει να χάσουν λίγο χρόνο για την μετακίνηση τους από το σπίτι στο γραφείο. Και αυτό γιατί η επιστροφή στο γραφείο ερμηνεύεται ως η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως αναφέρει η PULSE RC, κάτι που ήθελαν οι Έλληνες εδώ και ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας.

    Δείτε αναλυτικά  την έρευνα εδώ :

    https://www.in.gr/2021/01/22/greece/ereynaoiellinesnostalgoungrafeiopleionotitatheleinaepistrepsei/

     

     

     

    Μαρία Σ. Μούκα

    Λογίστρια –Φοροτεχνικός Α’ τάξης | Επιστημονική συνεργάτιδα του taxvoice.gr

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ