Μαρία Σ. Μούκα
Λογίστρια –Φοροτεχνικός Α’ τάξης .
Επιστημονική συνεργάτιδα του taxvoice.gr
Email επικοινωνίας: [email protected]
ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(προέλευση της λέξης καταστρατήγηση =κατά + στρατηγός =παραβίαση)
Για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο άρθρων που έχουμε δημοσιεύσει όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας και το διευθυντικό δικαίωμα, θα κλείσουμε σήμερα με το τελευταίο θέμα που είναι, πότε καταστρατηγείται μια σύμβαση.
Μια σύμβαση ανεξάρτητα από το είδος της, μερικής απασχόλησης, ορισμένου χρόνου ή αορίστου, καταστρατηγείται όταν πχ ο εργοδότης δεν ασφαλίζει τον εργαζόμενο, ή χαρακτηρίζει ο εργοδότης την σχέση ως ανεξαρτήτων υπηρεσιών με ό,τι αρνητικές συνέπειες συνεπάγεται αυτό για τον εργαζόμενο.
Ο εργαζόμενος σε κάθε περίπτωση μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα του και αυτό μπορεί να γίνει όταν επικαλείται τα πραγματικά στοιχεία της σχέσης εργασίας με τον εργοδότη πχ το ωράριο του. Να θυμίσουμε ότι η σύμβαση εργασίας και οι όροι εργασίας πρέπει να κοινοποιούνται στον εργαζόμενο γραπτά και να υπογράφει και αυτός την σύμβαση έχοντας ένα αντίγραφο αυτής και ένα ο εργοδότης.
Κάθε μεταβολή της σύμβασης πρέπει να κοινοποιείται στον εργαζόμενο από τον εργοδότη και αν δεν έχει την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου κάθε μεταβολή είναι άκυρη. Για να έχει ισχύ θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στον εργαζόμενο να την αποδεχτεί και να υπογραφεί νέα σύμβαση εργασίας ή συμπληρωματική της αρχικής.
Βιβλιογραφία :
http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_result.asp?s=2&code=704